Contact

januari 2022


Droom niet je leven, leef je droom

Deze spreuk stond, naast ons nieuwe adres uiteraard, op onze adreswijzing. En dat was ook precies wat wij zijn gaan doen door onze emigratie naar Zweden. In 2020 zijn wij, Eric en Monique, verhuisd naar het Zweedse platteland. Wij wonen in de buurt van Undenäs, tussen de 2 grote Zweedse meren Vännern en Vättern. Ongeveer 3 jaar voor de daadwerkelijke verhuizing zijn we begonnen met het schrijven van een nieuwsbrief voor familie en vrienden die het leuk vonden om onze voortgang te volgen. Op deze nieuwsbrief hebben we altijd veel leuke reacties gehad en dit heeft er mede voor gezorgd dat deze website is ontstaan. 

Wij hebben zelf in het begin best wel moeten zoeken naar wat er allemaal geregeld moest worden bij een emigratie en om wegwijs te worden in Zweden. Op deze website vertellen we graag onze ervaringen. Over wat wij allemaal hebben geregeld rondom onze emigratie, over ons oude en eenvoudige huis waar altijd wel weer iets aan te verbeteren is, welke verschillen wij ervaren tussen Nederland en Zweden en over onze hobby's, waar wij na onze verhuizing veel meer tijd voor hebben gecreëerd. 

We wensen je veel leesplezier en mocht je het leuk vinden om een reactie achter te laten, dan kan dat via onderstaande formulier. Mocht je liever contact opnemen via e-mail, dan kan dat door hier te klikken. 

Med vänliga hälsningar, 

Eric en Monique

 

Wij maken en onderhouden deze website met veel plezier. Maar mocht je ons extra willen bedanken voor de informatie op de website dan worden wij heel blij van een lekker kopje koffie, eventueel met iets lekkers. Wij zullen ervan genieten!

Reactie plaatsen

Reacties

Els Meijer
2 maanden geleden

Wat een prachtige site vol info! Mag ik vragen welk bedrijf jullie gevraagd hebben voor de drinkwaterbron?

Monique Brevet
2 maanden geleden

Dank je wel! En wij hebben onze drinkwaterbron laten boren door Vadsbo brunnsborrning.

clementine
9 maanden geleden

Wat een mooie rijkgevulde site!
Hulde!
Ik ga rustig de tijd nemen om alles grondig door te lezen.
Soliga hälsningar,
Clementine

Monique Brevet
9 maanden geleden

Tack så mycket!

Daniëlle en Robert
10 maanden geleden

Hallo Eric en Monique,

Met veel belangstelling lezen wij jullie blog en aandachtspunten voor een emigratie naar Zweden. Zo ook het onderwerp over de belasting op overwaarde voorkomen in Zweden.
Hierover hebben wij een vraag waar jullie mogelijk een antwoord op hebben: Wordt er door het Skatteverket gekeken naar de datum van verkoop woning en vervolgens de aansluitende datum van inschrijving in Zweden of is het belastingjaar (bijvoorbeeld 2022) van verkoop hierin leidend?

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Daniëlle en Robert

Monique Brevet
10 maanden geleden

Hej Daniëlle en Robert! De datum is bepalend, niet het belastingjaar. Maar omdat wij ook niet precies weten hoe ze precies naar de datum kijken hebben wij ervoor gezorgd dat de maand van overdrachtsdatum (en het geld van de overwaarde op onze rekening stond) eerder was dan de maand dat wij ons officieel in Zweden lieten inschrijven.

Sanne
een jaar geleden

Hoi Eric en Monique!

Ik stuitte net op jullie website: wat een fijne tips op jullie blog. Mijn man en ik gaan de komende weken ‘browsen’ in Zweden om te voelen of we hier inderdaad willen wonen. Mijn vraag is (misschien spreekt dit voor zich maar ik heb echt geen idee); verkochten jullie je eigen huis in Nederland al voordat jullie een huis in Zweden hadden gevonden? Ik lees namelijk verschillende halen op internet. Een tip waar we bij ons eerste bezoek op moeten letten?

Bedankt!

Groetjes Sanne en Niels

Monique Brevet
een jaar geleden

Hej Sanne en Niels!
Wij hebben ons huis in Zweden gekocht toen wij nog in Nederland woonde en hebben de eerste jaren ons huis in Zweden als vakantiehuis gebruikt en verbouwd zodat het voor ons klaar was om permanent te bewonen. Op onze pagina:

https://www.quietnovember.com/emigreren-naar-zweden/belasting-overwaarde-voorkomen

is meer informatie te vinden hoe wij hebben voorkomen dat we belasting in Zweden moesten betalen over een deel van de verkoopwaarde van ons huis in Nederland.

Mijn tip is geniet van alle mooie dingen, maar kijk ook naar eventuele praktische uitdagingen. En ik zou ook zeker een keer in de winter naar Zweden gaan om dan te kijken of dat ook goed bevalt. Veel plezier in Zweden!

Sjonnie
een jaar geleden

Hallo Eric en Monique,

Wat top van jullie dat jullie zo'n mooi en duidelijk verhaal hebben neergezet om iedereen te voorzien van de nodige informatie!

Nu heb ik eigenlijk een vraag die ik op internet niet echt goed beantwoord krijg omdat het continu neerkomt op het kopen van een auto in zweden en importeren naar NL.
Wij hebben op het moment bijna een huis gekocht in Zweden! En aangezien het hier behoorlijk gaat sneeuwen elke winter hebben wij hier een geschikte(re) auto voor nodig.
De vraag: is het goedkoper een auto te kopen in Zweden na emigratie en de Nederlandse auto in Zweden in te ruilen bij verkoop (als hiervoor de auto niet al geïmporteerd moet wezen). Of is het handiger om in NL een auto te kopen en in te voeren?
Mochten jullie hier antwoord op hebben dan hoor ik dit heel graag!

Met vriendelijke groet,
Sjonnie

Ben de Groot
een jaar geleden

Mooie site met heel veel informatie maar toch blijven er nog vragen over.
Als je emigreert met eigen vermogen moet je een verzekering afsluiten voor de ziektekosten, dat kan inderdaad via Oom in Nederland.
Maar is dat alleen het eerste jaar en wat zijn de mogelijkheden daarna?
Of is het beter en makkelijker om een bedrijfje op te zetten om zodoende verzekerd te zijn via de Zweedse verzekering?
We willen naar Zweden om te genieten van onze rust en niet weer hele dagen aan het werk te zijn.

Monique Brevet
een jaar geleden

Hej Ben, bedankt voor je reactie! Ik heb je een e-mail gestuurd met een inhoudelijke reactie op je vraag.

Jacqueline
een jaar geleden

geweldige site! wij hebben onlangs ons prachtige woning uit 1868 verkocht in Zweden en zoeken tzt een ander kleiner huis. De makelaar heeft niet in het contract opgenomen dat het huis door een schoonmaakbedrijf moest worden schoongemaakt (?) dat was ons niet bekend en nu krijgen wij van de kopers een verzoek voor de mega hoge schoonmaak kosten opt te draaien. Tips? Zweedse jurist?

Monique Brevet
een jaar geleden

Hej Jacqueline, wat vervelend dat de verkoop zo verloopt. Ik kwam op de website van fasighetsbyran (een makelaar) een artikel over dit onderwerp tegen: https://www.fastighetsbyran.com/sv/sverige/artiklar/flyttstadning/

Vrij vertaald staat er: Het is de verkoper die zorgt voor de eindschoonmaak (waar hele hogen eisen aan gesteld worden), tenzij anders overeengekomen. Indien de koper niet tevreden is met de schoonmaak dient dit direct gemeld te worden zodat er aanvullende schoonmaak kan worden uitgevoerd door het schoonmaakbedrijf of de verkoper indien deze zelf heeft schoongemaakt. Als de koper niet tevreden is met de schoonmaak en de nieuwe woning zelf schoonmaakt en vervolgens een schadevergoeding wil, is dat meestal lastig aangezien het bewijs dan al is weggeruimd.

Als er niks in het koopcontract is opgenomen zijn de verkopers in Zweden dus verantwoordelijk voor de (zéér grondige) eindschoonmaak (door zelf te doen of een schoonmaakbedrijf in te huren). Ik heb verder geen tip wat je nu het beste kunt doen, maar wellicht geeft deze informatie je meer duidelijkheid over de ontstane situatie. Ik wens je veel succes.

Sietse
een jaar geleden

Hej Hej, leuke website! Mijn man en ik zijn onze emigratie vanuit België naar Zweden (regio Karlstad) aan het voorbereiden. Jullie tips & tricks helpen bij deze voorbereiding.
Bedankt hiervoor 😊

Monique Brevet
een jaar geleden

Graag gedaan en veel succes met alle voorbereidingen!

Joke Zoet
een jaar geleden

Hej! Wij zijn 3 weken geleden ons 2e leven gestart in Sundsvall. We hebben heel veel plezier gehad van jullie website, wat ervoor gezorgd heeft dat we met dr juiste papieren op pad zijn gegaan.
We hebben wel ervaren dat het hebben van een Zweedse werkgever veel zaken iets gemakkelijker maakt. De aanvraag voor het persoonsnummer ging vlot, het huren van een appartement zonder persoonsnummer lukte ook goed (de werkgever werd wel even gebeld of alles koosjer was).
We zijn druk op zoek naar geschikte woonruimte, maar dat is hopelijk een kwestie van tijd.
We wensen jullie nog veel succes met deze site.

Monique Brevet
een jaar geleden

Dank je wel en fijn om te lezen alles zo soepel verloopt bij jullie. Suc6 met het vinden van een geschikte woonruimte!

Rocus van Yperen
een jaar geleden

Erg leerzaam jullie site, ik zelf woon nu een jaar in Zweden, zie veel bruikbare info dank daarvoor.

Monique Brevet
een jaar geleden

Graag gedaan!