Contact

januari 2022, laatste update februari 2024


Droom niet je leven, leef je droom

Deze spreuk stond, naast ons nieuwe adres uiteraard, op onze adreswijzing. En dat was ook precies wat wij zijn gaan doen door onze emigratie naar Zweden. In 2020 zijn wij, Eric en Monique, verhuisd naar het Zweedse platteland. Wij wonen in de buurt van Undenäs, tussen de 2 grote Zweedse meren Vännern en Vättern. Ongeveer 3 jaar voor de daadwerkelijke verhuizing zijn we begonnen met het schrijven van een nieuwsbrief voor familie en vrienden die het leuk vonden om onze voortgang te volgen. Op deze nieuwsbrief hebben we altijd veel leuke reacties gehad en dit heeft er mede voor gezorgd dat deze website is ontstaan. 

Wij hebben zelf in het begin best wel moeten zoeken naar wat er allemaal geregeld moest worden bij een emigratie en om wegwijs te worden in Zweden. Op deze website vertellen we graag onze ervaringen. Over wat wij allemaal hebben geregeld rondom onze emigratie, over ons oude en eenvoudige huis waar altijd wel weer iets aan te verbeteren is, welke verschillen wij ervaren tussen Nederland en Zweden en over onze hobby's, waar wij na onze verhuizing veel meer tijd voor hebben gecreëerd. 

We wensen je veel leesplezier en mocht je het leuk vinden om een reactie achter te laten, dan kan dat via het formulier onderaan deze pagina. Mocht je liever contact opnemen via e-mail, dan kan dat door hier te klikken. 

Med vänliga hälsningar, 

Eric en Monique

 


Wij maken en onderhouden deze website met veel plezier. Maar mocht je ons extra willen bedanken voor de informatie op de website dan worden wij heel blij van een lekker kopje koffie. Of koop voor je zelf een leuk, door ons ontworpen, notitieboekje (bij Amazon). Wij ontvangen daarover een kleine commissie. 

Doneer een lekker kopje koffie, eventueel met iets lekkers. Wij zullen ervan genieten!

Notitieboekje - lijntjes - 110 pagina's, waarvan 9 pagina's met Zweedse woorden als 'Lagom', 'Fika' en 'Påtår' uitgelegd (in het Engels). 

Voorbeeld van pagina met tekst


Notitieboekje - lijntjes - 120 pagina's


Reactie plaatsen

Reacties

Alexandra
18 dagen geleden

Wat een ontzettend fijne website, heel veel dank! Heb net 2 kopjes koffie aan jullie overgemaakt ;-)
Wij wonen tussen Mariestad en Moholm en gaan over een paar maanden definitief hier wonen. Voor de laatste paar vragen die we hadden heeft jullie website ons geweldig geholpen. Groeten Alexandra

Monique Brevet
18 dagen geleden

Hej Alexandra, bedankt voor de koffie! Daar gaan we heerlijk van genieten. En fijn dat we via onze website nog wat vragen hebben kunnen beantwoorden. Veel succes met alle laatste voorbereidingen en daarna lekker genieten van jullie leven in Zweden!

Frans
3 maanden geleden

Wat een leuke pagina met heel veel nuttige info.
Wij gaan 1 maart naar ons nieuwe huis in Zweden en zullen nog wel eens gebruik maken van jullie informatie.
Bedankt voor de moeite en vooral doorgaan.

Monique Brevet
3 maanden geleden

Dank je wel voor je reactie, leuk dat jullie iets aan de informatie hebben! En veel succes en plezier met alle voorbereidingen en de grote verhuizing.

Erik van Walree
3 maanden geleden

Hi, in jullie artikel over overwaarde schrijven jullie over een briefadres om belasting over de overwaarde te voorkomen, maar mij is niet helder wat er dan gebeurt, betaal je dan in Zweden geen belasting over de overwaarde en alleen in Nederland? Ik hoor het graag. Erik

Monique Brevet
3 maanden geleden

Hej Erik, wat leuk dat je onze website hebt gevonden. Ik heb je een mail gestuurd met een reactie op je vraag.

Danielle
3 maanden geleden

Hoihoi,
Allereerst natuurlijk de beste wensen!
Ik heb een vraagje over de zorgverzekering. We hebben ons persoonsnummer ontvangen en vorige week de aanmelding gedaan bij försäkringskassan, maar moet ik nu wachten met opzeggen tot ik een bevestiging ontvang of kan ik de zorgverzekering bij oom al opzeggen? Hartelijke groet, Daniëlle

Monique Brevet
3 maanden geleden

Hej Danielle,
Wanneer je je persoonsnummer hebt ontvangen heb je recht op gezondheidszorg volgens de gezondheidszorgwet in Zweden. Je kunt je zorgverzekering bij Oom dus opzeggen, je hoeft niet op de bevestiging te wachten.

Meer informatie is te vinden op deze pagina: https://www.quietnovember.com/emigreren-naar-zweden/ziektekostenverzekering-afsluiten

Manon
6 maanden geleden

Goedemorgen,

Even twee vraagjes. Ik neem mijn geboorteakte mee. Mag deze akte in Zweden niet langer geldig zijn dan 6 maanden vanaf ontvangst in Nederland? En moet dit een internationale akte zijn, dus in het Engels. Is misschien een vanzelfsprekende vraag. Maar toch. Alvast bedankt.

Monique Brevet
6 maanden geleden

Hej, geen idee oud een geboorteakte mag zijn, maar zoals ik het lees op de website van Skatteverket is het ook alleen nodig wanneer je kinderen hebt. En of een internationale akte verplicht is weet ik niet, maar ik kan me voorstellen dat het handiger is.

https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttatillsverige/medborgareeuees/duskalevapadinatillgangar/duflyttarsjalv.4.3810a01c150939e893f3548.html

Manon Lodder
6 maanden geleden

Hej,

Dank je wel. Ik wist dat het niet echt nodig was, maar is gewoon even voor de zekerheid. Dank je voor de reaktie. Nog een fijn weekend.

Manon
6 maanden geleden

Het is bijna zo ver. Huis verkocht en vertrek 6 januari. 😀. En al heel veel geregeld. Ik zit nu in de afrond fase. Ik kijk er zo naar uit. Ik ben door verschillende fases gegaan. Het wennen dat ik vertrek, Nederland achter mij laat, en mijn leven in nederland afsluit. Naast alles regelen, heb ik voor mezelf de tijd genomen om te wennen aan deze grote maar positieve verandering. En geen spijt gehad om dit zo te hebben gedaan. Een stuk grond aangeboden gekregen van een vriendin in Zweden, om daar mijn houten huis neer te laten zetten. Geweldig!!!! Dus ook volgend jaar een druk jaar, maar met een geweldig vooruitzicht. Ik ben er klaar voor!!

Monique Brevet
6 maanden geleden

Hej Manon, wat leuk dat je laat weten dat het nu bijna zover is. Veel suc6 met het afronden in Nederland en we wensen je veel geluk en plezier in Zweden!

Manon
6 maanden geleden

Dank je wel!!!

Natascha Hartog-Post
6 maanden geleden

Hej eric en Monique, wij willen volgend jaar met onze 3 dochters nar Zweden verhuizen en met jullie info gaat het ons helemaal lukken! dank je wel!! ik heb nog maar 1 artikel gelezen, maar kijk er naar uit om alles van voor naar achter uit te pluizen :) groetjes uit Alkmaar van Natascha, Guido en de meisjes

Monique Brevet
6 maanden geleden

Hej, wat leuk dat jullie reageren op onze website en suc6 met alle voorbereidingen!

Manon
7 maanden geleden

Hej 😄,

Ik heb een vraagje. Ik had via jullie begrepen dat je 22 procent belasting moet betalen over de overwaarde van je huis, als je eerder naar Zweden vetrekt en het huis nog niet is verkocht. Op welke website van de overheid van Zweden kan ik dit terug vinden. Gekeken op Skatterverket, maar niet te vinden. Alvast bedanjt

Monique Brevet
7 maanden geleden

Wanneer je officieel inwoner van Zweden bent, krijg je te maken met de Zweedse belastingregels. Een van die regels is dat je over de ‘overwaarde’ (het is een iets uitgebreider sommetje dan puur de overwaarde) van een huis dat je verkoopt belasting moet betalen. Dit is terug te vinden op de volgende pagina van Skatteverket:

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/raknautvinstforlustochskatt/forsaljningavsmahuselleragarlagenhet.4.233f91f71260075abe8800033624.html?q=Skatt+s%C3%A4lja+hus

Marijke Dijken Timmerman
8 maanden geleden

Hej!

Inspirerende website! Fijn om alles te kunnen lezen over jullie emigratie. Wij staan zelf ook aan de vooravond van een emigratie.

Nu hebben we een huis gevonden en zijn we mondeling akkoord. Nu is de vraag of we een voorlopig koopcontract hier kunnen tekenen zonder dat dit gevolgen heeft voor onze overwaarde op ons huidige huis in NL? Deze hebben wij namelijk nog niet verkocht. Hebben jullie hier ervaring mee? Kennen ze in Zweden een voorlopig koopcontract?

Ik hoor heel graag van jullie!

Groet,
Marijke

Monique Brevet
8 maanden geleden

Hej Marijke,

Dank je wel voor het compliment en ik stuur je even een mail met een reactie op je vraag.

Manon
8 maanden geleden

Goedenavond,

Wat een geweldige site hebben jullie. Veel informatie vandaan kunnen halen. Ja, ik ga verhuizen naar Zweden, en zit midden in het proces, en ik hoop volgend voorjaar het allemaal rond te hebben om dan ook te gaan verhuizen. Mocht dit sneller gaan, dan gaat het sneller, maar blijvend verstandig. Op dit moment in de startblok naar het zoeken van een huis. Wat ik een erg goede tip vond, was het hebben van een briefadres, i.v.m. de Zweedse belasting op je overwaarde van je huis op het moment dat ik dit op een Zweedse bank zou hebben. Top!!
Bedankt voor de informatie. Mocht ik een vraag hebben, hoop ik dat ik bij jullie de vraag kan neerleggen.

Groetjes,
Manon

Monique Brevet
8 maanden geleden

Hej Manon,

Wat leuk dat je een reactie op onze site achterlaat en mocht je vragen hebben dan mag je die uiteraard stellen.