Contact

januari 2022


Droom niet je leven, leef je droom

Deze spreuk stond, naast ons nieuwe adres uiteraard, op onze adreswijzing. En dat was ook precies wat wij zijn gaan doen door onze emigratie naar Zweden. In 2020 zijn wij, Eric en Monique, verhuisd naar het Zweedse platteland. Wij wonen in de buurt van Undenäs, tussen de 2 grote Zweedse meren Vännern en Vättern. Ongeveer 3 jaar voor de daadwerkelijke verhuizing zijn we begonnen met het schrijven van een nieuwsbrief voor familie en vrienden die het leuk vonden om onze voortgang te volgen. Op deze nieuwsbrief hebben we altijd veel leuke reacties gehad en dit heeft er mede voor gezorgd dat deze website is ontstaan. 

Wij hebben zelf in het begin best wel moeten zoeken naar wat er allemaal geregeld moest worden bij een emigratie en om wegwijs te worden in Zweden. Op deze website vertellen we graag onze ervaringen. Over wat wij allemaal hebben geregeld rondom onze emigratie, over ons oude en eenvoudige huis waar altijd wel weer iets aan te verbeteren is, welke verschillen wij ervaren tussen Nederland en Zweden en over onze hobby's, waar wij na onze verhuizing veel meer tijd voor hebben gecreëerd. 

We wensen je veel leesplezier en mocht je het leuk vinden om een reactie achter te laten, dan kan dat via onderstaande formulier. Mocht je liever contact opnemen via e-mail, dan kan dat door hier te klikken. 

Med vänliga hälsningar, 

Eric en Monique

 

Wij maken en onderhouden deze website met veel plezier. Maar mocht je ons extra willen bedanken voor de informatie op de website dan worden wij heel blij van een lekker kopje koffie, eventueel met iets lekkers. Wij zullen ervan genieten!

Reactie plaatsen

Reacties

Manon
16 dagen geleden

Hej 😄,

Ik heb een vraagje. Ik had via jullie begrepen dat je 22 procent belasting moet betalen over de overwaarde van je huis, als je eerder naar Zweden vetrekt en het huis nog niet is verkocht. Op welke website van de overheid van Zweden kan ik dit terug vinden. Gekeken op Skatterverket, maar niet te vinden. Alvast bedanjt

Monique Brevet
15 dagen geleden

Wanneer je officieel inwoner van Zweden bent, krijg je te maken met de Zweedse belastingregels. Een van die regels is dat je over de ‘overwaarde’ (het is een iets uitgebreider sommetje dan puur de overwaarde) van een huis dat je verkoopt belasting moet betalen. Dit is terug te vinden op de volgende pagina van Skatteverket:

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/raknautvinstforlustochskatt/forsaljningavsmahuselleragarlagenhet.4.233f91f71260075abe8800033624.html?q=Skatt+s%C3%A4lja+hus

Marijke Dijken Timmerman
een maand geleden

Hej!

Inspirerende website! Fijn om alles te kunnen lezen over jullie emigratie. Wij staan zelf ook aan de vooravond van een emigratie.

Nu hebben we een huis gevonden en zijn we mondeling akkoord. Nu is de vraag of we een voorlopig koopcontract hier kunnen tekenen zonder dat dit gevolgen heeft voor onze overwaarde op ons huidige huis in NL? Deze hebben wij namelijk nog niet verkocht. Hebben jullie hier ervaring mee? Kennen ze in Zweden een voorlopig koopcontract?

Ik hoor heel graag van jullie!

Groet,
Marijke

Monique Brevet
een maand geleden

Hej Marijke,

Dank je wel voor het compliment en ik stuur je even een mail met een reactie op je vraag.

Manon
2 maanden geleden

Goedenavond,

Wat een geweldige site hebben jullie. Veel informatie vandaan kunnen halen. Ja, ik ga verhuizen naar Zweden, en zit midden in het proces, en ik hoop volgend voorjaar het allemaal rond te hebben om dan ook te gaan verhuizen. Mocht dit sneller gaan, dan gaat het sneller, maar blijvend verstandig. Op dit moment in de startblok naar het zoeken van een huis. Wat ik een erg goede tip vond, was het hebben van een briefadres, i.v.m. de Zweedse belasting op je overwaarde van je huis op het moment dat ik dit op een Zweedse bank zou hebben. Top!!
Bedankt voor de informatie. Mocht ik een vraag hebben, hoop ik dat ik bij jullie de vraag kan neerleggen.

Groetjes,
Manon

Monique Brevet
een maand geleden

Hej Manon,

Wat leuk dat je een reactie op onze site achterlaat en mocht je vragen hebben dan mag je die uiteraard stellen.

Tineke
2 maanden geleden

Wat een leuke, interessante site die ik gelijk bij mijn favoriete heb gezet.
De tips zijn zeer bruikbaar mbt de toekomstige plannen. Leuk dat de importwagen een Landrover was, die van ons moeten natuurlijk ook mee! (en natuurlijk de motors ;-) )

Bedankt! Hejdå.

Tineke

Monique Brevet
2 maanden geleden

Leuk om te horen en succes met alle toekomstige plannen!

Iris
3 maanden geleden

Mensen mensen mensen wat hebben wij toch veel aan jullie site! Dank je wel voor al jullie moeite om alles op schrift te zetten!

Groetjes Marcel & Iris

Monique Brevet
3 maanden geleden

Wat leuk dat jullie dit laten weten. Veel suc6 met alle voorbereidingen.

Els Meijer
6 maanden geleden

Wat een prachtige site vol info! Mag ik vragen welk bedrijf jullie gevraagd hebben voor de drinkwaterbron?

Monique Brevet
6 maanden geleden

Dank je wel! En wij hebben onze drinkwaterbron laten boren door Vadsbo brunnsborrning.

clementine
een jaar geleden

Wat een mooie rijkgevulde site!
Hulde!
Ik ga rustig de tijd nemen om alles grondig door te lezen.
Soliga hälsningar,
Clementine

Monique Brevet
een jaar geleden

Tack så mycket!

Daniëlle en Robert
een jaar geleden

Hallo Eric en Monique,

Met veel belangstelling lezen wij jullie blog en aandachtspunten voor een emigratie naar Zweden. Zo ook het onderwerp over de belasting op overwaarde voorkomen in Zweden.
Hierover hebben wij een vraag waar jullie mogelijk een antwoord op hebben: Wordt er door het Skatteverket gekeken naar de datum van verkoop woning en vervolgens de aansluitende datum van inschrijving in Zweden of is het belastingjaar (bijvoorbeeld 2022) van verkoop hierin leidend?

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groet,

Daniëlle en Robert

Monique Brevet
een jaar geleden

Hej Daniëlle en Robert! De datum is bepalend, niet het belastingjaar. Maar omdat wij ook niet precies weten hoe ze precies naar de datum kijken hebben wij ervoor gezorgd dat de maand van overdrachtsdatum (en het geld van de overwaarde op onze rekening stond) eerder was dan de maand dat wij ons officieel in Zweden lieten inschrijven.

Sanne
een jaar geleden

Hoi Eric en Monique!

Ik stuitte net op jullie website: wat een fijne tips op jullie blog. Mijn man en ik gaan de komende weken ‘browsen’ in Zweden om te voelen of we hier inderdaad willen wonen. Mijn vraag is (misschien spreekt dit voor zich maar ik heb echt geen idee); verkochten jullie je eigen huis in Nederland al voordat jullie een huis in Zweden hadden gevonden? Ik lees namelijk verschillende halen op internet. Een tip waar we bij ons eerste bezoek op moeten letten?

Bedankt!

Groetjes Sanne en Niels

Monique Brevet
een jaar geleden

Hej Sanne en Niels!
Wij hebben ons huis in Zweden gekocht toen wij nog in Nederland woonde en hebben de eerste jaren ons huis in Zweden als vakantiehuis gebruikt en verbouwd zodat het voor ons klaar was om permanent te bewonen. Op onze pagina:

https://www.quietnovember.com/emigreren-naar-zweden/belasting-overwaarde-voorkomen

is meer informatie te vinden hoe wij hebben voorkomen dat we belasting in Zweden moesten betalen over een deel van de verkoopwaarde van ons huis in Nederland.

Mijn tip is geniet van alle mooie dingen, maar kijk ook naar eventuele praktische uitdagingen. En ik zou ook zeker een keer in de winter naar Zweden gaan om dan te kijken of dat ook goed bevalt. Veel plezier in Zweden!

Sjonnie
een jaar geleden

Hallo Eric en Monique,

Wat top van jullie dat jullie zo'n mooi en duidelijk verhaal hebben neergezet om iedereen te voorzien van de nodige informatie!

Nu heb ik eigenlijk een vraag die ik op internet niet echt goed beantwoord krijg omdat het continu neerkomt op het kopen van een auto in zweden en importeren naar NL.
Wij hebben op het moment bijna een huis gekocht in Zweden! En aangezien het hier behoorlijk gaat sneeuwen elke winter hebben wij hier een geschikte(re) auto voor nodig.
De vraag: is het goedkoper een auto te kopen in Zweden na emigratie en de Nederlandse auto in Zweden in te ruilen bij verkoop (als hiervoor de auto niet al geïmporteerd moet wezen). Of is het handiger om in NL een auto te kopen en in te voeren?
Mochten jullie hier antwoord op hebben dan hoor ik dit heel graag!

Met vriendelijke groet,
Sjonnie