Zweedse bankrekening openen

januari 2021, laatste update januari 2024


Zweden maakt sinds 1994 deel uit van de Europese Unie. Ondanks dat deze toetreding ook de verplichting geeft om de Euro in te voeren, heeft Zweden dit tot op heden nog niet gedaan. De munteenheid van Zweden is dan ook nog steeds de Zweedse kroon. En omdat we niet iedere keer extra kosten wilden maken voor een overboeking naar het buitenland wilden we graag een Zweedse bankrekening openen.

Door het hebben van een huis in Zweden worden er ook kosten in Zweden gemaakt. Om nu te voorkomen dat we iedere keer extra kosten moesten betalen wanneer we een Zweedse factuur betaalden wilden we een Zweedse bankrekening openen. We hadden op internet al verschillende verhalen hierover gelezen, bij de een ging dit heel gemakkelijk en bij de ander lukte het niet. Wij hadden ook de tip gelezen om dit via de makelaar te regelen. Dus bij de overdracht van ons huis vroegen wij aan de makelaar of zij ons kon helpen met het openen van een Zweedse bankrekening. Dit kon zij niet, maar zij kende wel iemand die bij de Handelsbanken werkte. Zij heeft onze gegevens aan deze persoon doorgegeven en een aantal dagen later werd er contact met ons opgenomen voor het maken van een afspraak voor het openen van een bankrekening.

Wij konden uiteindelijk een bankrekening openen doordat wij inmiddels eigenaar waren van een huis in Zweden. Met onze bankrekening konden we online bankieren. Door er af en toe wat grotere bedragen in een keer naar te storten (en alleen hiervoor kosten te betalen) konden we zonder extra kosten onze Zweedse facturen betalen vanaf onze Zweedse bankrekening. In 2023 schommelde de koers van de Zweedse kroon tussen SEK 11,0 en SEK 11,9 ten opzichte van de Euro. Het loont erg de moeite om de koers in de gaten te houden op het moment dat je grotere bedragen van een Nederlandse rekening naar een Zweedse rekening, of omgekeerd, wilt overmaken. 


Update januari 2022

Wij hebben in 2017 ons huis in Zweden gekocht toen wij nog in Nederland woonden. Wij hadden toen nog geen persoonsnummer. Het was destijds nog geen probleem om als Nederlander een huis in Zweden te kopen. Wij hebben het volledige bedrag vanaf onze Nederlandse bank over gemaakt naar het rekeningnummer van de Zweedse makelaar. Maar nu horen we de laatste tijd steeds vaker dat je niet op een huis kunt bieden als je geen Zweedse bankrekening hebt. De Zweedse bank moet namelijk bevestigen dat je genoeg geld hebt (en waar dat geld vandaan komt of dat in aanmerking komt voor een lening) om het huis te kunnen betalen. Daar komt bij dat het lastig is om zonder Zweeds persoonsnummer een bankrekening te openen. Het lijkt van de bank en van de betreffende bankmedewerker af te hangen of ze een rekening willen openen zonder persoonsnummer. Het is ons destijds gelukt bij de Handelsbanken, nadat de makelaar ons een contactpersoon daar had gegeven. Een andere bank die genoemd wordt waar het Nederlanders regelmatig lukt om een rekening te openen zonder persoonsnummer is de SEB. De SEB bank heeft ook een speciale pagina hoe je als buitenlander een bankrekening bij hun kunt openen. Kijk voor meer informatie hier over op hun pagina

Overigens heb je als EU burger het recht om overal in Europa een bankrekening te openen, ook al woon je niet in dat land. Maar daarmee is nog niet gezegd dat de bank daar zomaar mee akkoord gaan. Op de website Europa.eu is hier meer over te lezen.

Wanneer je al een huis in Zweden hebt zou een alternatief kunnen zijn om een samordningsnummer (tijdelijk persoonsnummer) aan te vragen. Dit geeft niet dezelfde rechten en voordelen als een persoonsnummer maar kan het aanvragen van een bankrekening in Zweden wel makkelijker maken. Lees meer over het samordningsnummer en het persoonsnummer op deze pagina.