Brievenbus plaatsen

januari 2021, laatste update juni 2021


De vorige eigenaar van ons huis heeft het als vakantiewoning gebruikt. Er was hier geen brievenbus aanwezig en aangezien veel zaken via de post geregeld moesten worden was het noodzakelijk om een brievenbus te plaatsen. Maar ja, kan je een brievenbus zomaar neerzetten? Stopt de postbode dan automatisch? Welke regels zijn er omtrent het plaatsen van een brievenbus? Allemaal vragen waar we geen antwoord op hadden. Maar na een intensieve zoektocht op internet vonden we de antwoorden.

Bij ons rijdt de postbode langs in zijn auto en doet de brieven vanuit de auto in de brievenbus. Het is dus zaak om de brievenbus aan de goede kant van de weg te plaatsen, afhankelijk van de route van de postbode. Wat hier wel opvalt, is dat het stuur van de postauto's aan de rechterkant zit. Erg handig omdat de post dan makkelijk in de bus gedaan kan worden vanuit de auto. Daarnaast worden er eisen aan de hoogte van de opening van de brievenbus gesteld, deze moet tussen de 90 en 110 cm boven de grond zitten en naar de weg wijzen. Ook moet de brievenbus makkelijk te bereiken zijn en moet de postbode er veilig kunnen stoppen. Uiteraard moet de sneeuwschuiver er ook nog langs kunnen. Op de website van Postnord staan alle eisen vermeld waar een brievenbus aan moet voldoen.

Wij hebben zelf een brievenbus gemaakt en voorzien van ons adres. Nadat wij deze hadden geplaatst was het iedere keer dat de postbode langs kwam spannend om te zien of deze zou stoppen of niet. In het begin verwachtte wij nog niet veel post, dus het was logisch dat de postbode niet stopte. Maar na een week ofzo stopte de postbode voor onze brievenbus en bezorgde onze eerste officiële post. We waren toevallig buiten en konden gelijk vragen of de brievenbus voldeed aan de regels en of we wellicht nog ergens iets door moesten geven. De postbode, Dennis, wist ons te vertellen dat het allemaal goed was zo en dat we verder niks hoefden te regelen. Dat was fijn om te horen en we wisten toen zeker dat het niet aan de brievenbus zou liggen als we geen post ontvingen.