Verhuizing regelen

december 2020, laatste update juni 2021


Wij hadden onze verhuizing naar Zweden ruim van te voren bedacht en geregeld. We zouden met twee auto’s en een gehuurde bus alles in één keer meenemen. Echter zorgde de komst van het Coronavirus ervoor dat we onze plannen vlak van te voren hebben gewijzigd.

Het oorspronkelijke plan

Ons huis in Zweden hadden we in de jaren voor de emigratie al langzaamaan een beetje ingericht. Via Blocket (de Zweedse marktplaats) hadden we een bank, stoelen en een kast voor in de woonkamer gekocht, in de keuken stond nog een eettafel met stoelen en we hadden een tweepersoonsbed neergezet. Het grootste deel van onze meubels uit Nederland zouden we dan ook niet meeverhuizen. Voorafgaand aan de verhuizing hebben we veel van onze spullen verkocht of weggegeven. Het was een mooi moment om afscheid te nemen van spullen die al heel lang ergens lagen, waarvan we soms niet eens meer wisten dat we ze nog hadden. Het idee was dan ook om de verhuizing zelf te doen; met 2 auto’s en een gehuurd busje, gereden door mijn ouders, zouden we naar Zweden rijden. Hier zou alles in moeten passen, en wat niet zou passen zou niet mee gaan.

Het aangepaste plan

Tot ongeveer een maand voor de geplande verhuisdatum in april 2020 verliep alles nog keurig volgens planning. Maar hoe goed wij alles ook hadden voorbereid, de maatregelen die genomen werden rondom het Coronavirus had niemand kunnen voorspellen. Door de maatregelen zagen wij ons genoodzaakt om onze plannen te wijzigen.

In hetzelfde weekend dat de horeca in Nederland dicht ging, kwam ook het bericht dat Denemarken zijn grenzen dicht deed. De route via Denemarken kwam hiermee te vervallen. De grote vraag was of begin april de grenzen van Duitsland en Zweden nog wel open zouden zijn en of er boten zouden blijven varen tussen Duitsland en Zweden. Hier had uiteraard niemand een antwoord op, maar na een gouden tip hebben we binnen een paar uur besloten om zo snel mogelijk naar Zweden te vertrekken, met onze katten, maar niet met al onze spullen. We hadden na het besluit nog een paar dagen nodig om de laatste dingen te regelen, al onze spullen in te pakken en de spullen die nu niet mee gingen in een garagebox op te slaan. Een week na het besluit vertrokken we met 2 auto’s, de hoogst nodige spullen en onze katten naar Zweden. We namen de nachtboot van Travemunde (Duitsland) naar Malmö (Zweden), welke gelukkig bleef varen. 

De reis ging zonder problemen, alleen toen we de boot afkwamen was het even spannend bij de Zweedse douane.  Wij moesten uit de rij en aan de kant gaan staan. Er werd ons gevraagd wat we kwamen doen en of we wel van het Coronavirus en het negatieve reisadvies afwisten. Wij hebben in ons beste Zweeds uitgelegd dat we ons huis in Nederland hadden verkocht en dat we onderweg naar ons huis in Zweden waren. Wij hebben ons paspoort niet hoeven te laten zien, maar van de katten moesten we wel alle documenten tonen. Gelukkig was alles goed en mochten we, na een aantal spannende minuten, dan eindelijk doorrijden en waren we echt in Zweden. Nu kon er niks meer mis gaan. Op de eerste parkeerplaats hebben we elkaar gefeliciteerd dat het gelukt was en vervolgens hebben de laatste 450 km naar ons huis gereden.

Verhuizing deel 2

Doordat ons oorspronkelijke verhuisplan was veranderd in verband met Corona stond het grootste deel van onze spullen nog opgeslagen in een garagebox in Nederland. Na een aantal maanden zijn we een plan gaan maken om ook deze spullen in Zweden te krijgen. Het eerste idee was om een bus in Zweden te huren om daarmee naar Nederland te rijden. In zo’n bus past ongeveer 17m3 en mag max. rond de 1000 kg lading vervoerd worden. We hebben altijd wel wat twijfels gehad of het allemaal ging passen, maar na een redelijk gedetailleerde lijst te hebben gemaakt en van ieder item apart een inschatting te hebben gemaakt van het gewicht, konden we niet anders dan concluderen dat het niet ging passen. Zeker niet qua gewicht.

We begonnen al te bedenken wat we dan wellicht niet perse gelijk mee hoefde te nemen, maar dat zou wel betekenen dat we die spullen later alsnog zouden moeten ophalen. Tijdens het plannen van de emigratie hadden we wel eens eerder een offerte opgevraagd van een verhuisbedrijf. De prijs was toen €5000,-. Dit vonden we wel wat aan de hoge kant en hebben er daarom voor gekozen het zelf te doen. Maar op Facebook kwamen we verschillende reacties over De Jong Verhuizingen tegen waar mensen heel tevreden over waren en we besloten hier ook maar eens een offerte aan te vragen. Nadat we online een offerte hadden aangevraagd werden we ’s avonds gebeld door het bedrijf voor aanvullende informatie. Dit contact verliep erg prettig en de volgende ochtend ontvingen we de offerte. Het bedrag in de offerte was veel lager dan de offerte die we van een ander bedrijf hadden ontvangen. We hoefden toen niet lang na te denken en we hebben snel besloten de offerte te accepteren. Het was erg fijn om deze keuze te hebben gemaakt. We wisten toen dat we onze spullen zonder al te veel moeite naar Zweden konden krijgen.

Het was niet noodzakelijk om voor de verhuizing in Nederland aanwezig te zijn, maar wij wilden zelf graag bij het inladen zijn en hebben de verhuizing in Nederland gecombineerd met bezoekjes aan familie. Omdat onze katten thuis achterbleven wilden we niet al te lang van huis weg zijn. We hebben een grote voederautomaat gekocht zodat onze katten iedere dag op hun vaste tijden eten kregen en hadden we buiten overal emmers met water neergezet.

Ruim een week na het inladen van onze spullen kwam de verhuiswagen met onze spullen aan in Zweden. Het uitladen ging erg vlot en een paar dagen later hadden we de meeste spullen ook al uitgepakt en op hun definitieve plek gezet. Het was heel fijn om onze spullen nu allemaal hier te hebben en de verhuizing volledig te hebben afgerond. Zo was de motor nu ook in Zweden en konden we het huis verder inrichten met al onze persoonlijke spullen, foto’s en boeken.  

Op de website van De Jong Verhuizingen is ook een interview met ons te lezen over onze emigratie.