Water en afvoer
februari 2023
Wij hebben een typisch Zweeds, falurood* huis, met witte kozijnen. Ons huis is rond 1860 gebouwd en was voor een groot deel nog in de originele staat toen wij het kochten. In de brochure werd het omschreven als een eenvoudig, maar enorm charmant huisje. En eenvoudig was het zeker… Maar wij waren op slag verliefd op het huis, de tuin en de omgeving en zagen genoeg mogelijkheden om het helemaal naar ons zin te maken. Er was wel elektriciteit, maar er waren geen waterleidingen en riolering. Water moest met de hand gepompt worden uit de gegraven waterbron en er was ook geen afvoer of septic tank aanwezig, dus ook geen toilet en douche. Om het huis warm te stoken waren er drie houtgestookte kachels aanwezig. De kachel in de keuken, de vedspis, was tevens het fornuis.
*Falurood is een pigment en komt uit de kopermijnen uit de Zweedse plaats Falun (in Dalarna).
In de jaren voordat wij definitief naar Zweden verhuisden hebben wij alle vakanties besteed aan het opknappen van het huis en we zijn begonnen met het realiseren van tijdelijke oplossingen die ons leven wat gemakkelijker maakten zolang er nog geen waterleidingen en afvoer aanwezig waren. Want we wilden wel stromend water binnen hebben en van een toilet en douche gebruik kunnen maken. Daarnaast zag ik het niet zitten om na de definitieve verhuizing met de hand te moeten gaan wassen. Maar hoe sluit je een wasmachine aan zonder waterleiding? Gelukkig hebben we daar ook een oplossing voor gevonden.
Na onze emigratie zijn we aan de slag gegaan met het laten boren van een nieuwe waterput, het aanleggen van waterleidingen, het ingraven van een drie kamer septictank en het leggen van afvoerbuizen. Toen dit klaar was konden we verder gaan met het systeem wat ons van warmwater ging voorzien. We hadden dit natuurlijk eenvoudig kunnen oplossen door een boiler te plaatsen, maar ons doel is wel om zo min mogelijk elektriciteit te gebruiken. We hebben dus gekozen voor een andere oplossing, een combinatie van een zonneboiler en houtgestookt fornuis waar waterleidingen doorheen lopen.
Op deze pagina vertellen we meer over de tijdelijke oplossingen die we hebben gerealiseerd voordat we waterleidingen en een afvoer hadden:
- Droogtoilet buiten (utedass)
- Stromend water binnen zonder waterleidingen
- Douchen met drukpomp
- Wasmachine aansluiten zonder waterleidingen
- Warm water
Een jaar na onze emigratie zijn we gestart met het boren van een nieuwe waterput en het aanleggen van een septictank. Lees daarover meer op deze pagina:
- Toestemming van gemeente krijgen voor het aanleggen van de driekamer septictank
- Aanleggen septictank plus infiltratiebed
- Boren van waterput
- Waterleidingen en afvoer onder huis leggen
Nadat we stromend water in huis hadden was de volgende stap om warm stromend water te krijgen. Voor welke oplossing wij hebben gekozen kan je lezen op deze pagina:
- Afspraak met energieraadgever van de gemeente
- Zonneboiler, houtgestookt fornuis met waterleidingen en accumulatortank plaatsen
- Radiatoren aansluiten
- Noodvoorziening bij stroomstoring