De indeling van Zweden

februari 2021, laatste update februari 2024


Wanneer je in Google zoekt op afbeeldingen van 'provincies van Zweden', dan krijg je globaal 2 verschillende indelingen van Zweden te zien. Kaarten met landschappen en kaarten met provincies. Deze indelingen zijn niet hetzelfde en het duurde even voordat ik zelf het verschil ertussen duidelijk had. Maar ik ben er intussen uit en deel mijn bevindingen graag. 

Hoe groot is Zweden

Om te beginnen is het goed om te beseffen hoe groot Zweden is. Zweden is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland. Van het noordelijkste puntje naar het zuidelijkste puntje van Zweden bedraagt hemelsbreed bijna 1600 km. Dat is bijna net zo ver als hemelsbreed van Leeuwarden naar Madrid. Op het plaatje is het verschil te zien tussen de twee landen. Daarbij heeft Nederland ruim 17 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van gemiddeld 420 inwoners/km². Zweden heeft ruim 10 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 22,7 inwoners/km². (cijfers van 2020). Het is dus niet heel moeilijk om een rustig plekje in Zweden te vinden.

Zweden is verdeeld in 3 landsdelen (landsdelar). Het noordelijkste deel heet Norrland en beslaat bijna 60% van de totale oppervlakte van Zweden. Hier woont net iets meer dan 10% van de bevolking. De regio onder Norrland heet Svealand. Svealand beslaat circa 20% van Zweden en ruim 40% van de totale bevolking woont hier. De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt in Svealand. De zuidelijkste regio heet Götaland. Hier woont bijna 50% van de bevolking, vooral in de 2 grootste steden in het zuiden, Göteborg en Malmö. De landsdelen hebben geen officiële administratieve betekenis, maar de termen worden wel vaak gebruikt. Vooral in de weerberichten komt deze verdeling vaak voor. Landskap versus län

Vervolgens is Zweden opgedeeld is 25 landschappen (landskap) en 21 provincies (län). Landschappen hebben geen administratieve betekenis meer sinds de provinciale hervorming van 1634. Maar de landschappen worden nog wel veel gebruikt in culturele en historische contexten. Veel mensen voelen zich ook nog meer verbonden met het landschap dan met de provincie waar ze wonen. De grenzen van landschappen en provincies zijn op veel punten gelijk, maar wijken op een aantal plekken af.

Provincies hebben nu een administratieve functie. Op dit moment zijn er 21 provincies. De jongste provincie van Zweden is Västra Götaland. Op 1 januari 1998 zijn de provincies Göteborg, Bohus, Älvsborgs en Skaraborg samengevoegd tot de provincie Västra Götaland. Uitgezonderd zijn de gemeenten Habo en Mullsjö die op eigen verzoek naar de provincie Jönköping werden overgebracht. 

Een provincie is weer opgedeeld in gemeentes (kommuner). Totaal zijn er nu 290 gemeentes in Zweden. Een gemeente bestaat vervolgens weer uit verschillende districten.  

Een plaatje waar zowel de provincies als de landschappen in te zien zijn, heb ik niet kunnen vinden. Daarom heb ik deze afbeelding gemaakt. Het plaatje met provincies en landschappen en nog wat aanvullende informatie over de indeling van Zweden is ook te downloaden op de download pagina.