Met het vliegtuig naar Zweden

november 2021, laatste update december 2022


Naast de mogelijkheid om met de auto, trein of bus naar Zweden te gaan is het uiteraard ook mogelijk om met het vliegtuig te reizen. Vanaf Amsterdam Schiphol kan je via een rechtstreekse vlucht naar 3 verschillende bestemmingen in Zweden vliegen. Deze bestemmingen zijn, Göteborg, Linköping en Stockholm.

Vliegen naar Stockholm

De langste vlucht en tevens over het algemeen de goedkoopste vlucht is naar Stockholm – Arlanda. Deze vlucht duurt ongeveer 2 uur en de prijs hangt erg af van het moment van vliegen en de tijd van boeken. Er zijn regelmatig goedkope aanbiedingen naar Stockholm te vinden. Het vliegveld Arlanda ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van Stockholm Centrum. Hiervandaan vertrekken ook veel binnenlandse vluchten die je naar andere plaatsen in Zweden kunnen brengen.

Met de Arlanda Express-trein kan je in 20 minuten naar het centrum van Stockholm reizen. Een enkele reis per trein naar het centrum kost circa € 30,-. Vanaf het centraal station zou je dan bijvoorbeeld kunnen overstappen op de nachttrein naar het Hoge Noorden van Zweden. Een andere optie is om met de bus van Flyggbusserna naar het centrum te reizen. Een enkele reis met de bus kost ongeveer €12,- en duurt zo'n 50 minuten. Op de website van Flyggbusserna kan je online een biljet kopen en kan je tevens zien welke haltes de bus aandoet. Het ticket is drie maanden geldig en is op ieder moment te gebruiken. 

 

Vliegen naar Göteborg

Vanaf Schiphol vlieg je in anderhalf uur naar Landvetter Airport, het vliegveld van Göteborg. Het vliegveld ligt ongeveer 25 kilometer te oosten van Göteborg. De bus van Flyggbusserna brengt je in 35 minuten naar het centrum van de stad. De kosten van een enkele busreis ligt rond de €12,-. Op de website van Flyggbusserna kan je online een biljet kopen en kan je tevens zien welke haltes de bus aandoet. Het ticket is drie maanden geldig en is op ieder moment te gebruiken. 

Vanaf Landvetter Airport kan ook worden overgestapt op de Flixbus. Deze rijdt ook naar het centrum van Göteborg, maar ook naar andere grote steden zoals Jönköping. 

 

Vliegen naar Linköping

De vlucht naar Linköping duurt iets langer dan anderhalf uur. Het vliegveld ligt aan de rand van de stad, op 2,5 kilometer van het centrum. Er stopt een bus vlakbij het vliegveld die je in 20 minuten naar het Centraal Station brengt. 

 

Indicatie van kosten en vluchtduur

Indicatie van Göteborg Linköping Stockholm
Duur vlucht 1u30m 1u40m 2u
Kosten €130,- €140,- €115,-

Op de website van onder andere Momondo.nl kan je verschillende vliegtickets met elkaar vergelijken. 

Op de website van Flyggbusserna kan je online een busbiljet kopen van om Arlanda naar Stockholm Centrum en van Landvetter Airport naar Göteborg Centrum te reizen. Tevens kan je op de site zien welke haltes de bus aandoet. een gekocht ticket is drie maanden geldig en op ieder moment te gebruiken. 

Overige vluchten 

De bestemmingen waar je via een directe vlucht naar toe kunt vliegen in Zweden varieert nogal. Op de drie bestemmingen die hierboven zijn beschreven wordt zeer regelmatig gevlogen. Maar in het verleden is er gevlogen vanaf Rotterdam The Haque naar Skellefteå. En ook Växjö en Kiruna waren in bepaalde periodes zonder een tussenstop te bereiken. Maar op dit moment (december 2022) lijken deze rechtstreekse vluchten er niet meer te zijn. De plaatsen zijn uiteraard wel te bereiken via 1 of meerdere tussenstops.