Met het openbaar vervoer naar Zweden

maart 2021, laatste update juli 2022


Een duurzame manier om naar Zweden te reizen is met het openbaar vervoer. Als eerste bespreek ik de mogelijkheid om met de trein naar Zweden te reizen en daarna de optie met de bus. 

Met de trein naar Zweden

Er is helaas geen rechtstreekse treinverbinding van Nederland naar Zweden. Maar wanneer je vroeg vertrekt is het mogelijk om in 1 dag van Amsterdam naar Zweden te reizen. Sinds juni 2021 rijdt er ook een nachttrein tussen Berlijn en Stockholm. Deze stopt ook in Hamburg en Malmö. Hierdoor is er ook de optie  om ’s avonds te vertrekken en de nachttrein te nemen zodat je de volgende ochtend aankomt. 

De nachttrein die over dit traject rijdt is van een kleinschalig vervoersbedrijf, Snälltåget. Het hele jaar door rijden er treinen van Snälltåget van Malmö naar Stockholm en afhankelijk van het seizoen rijden ze ook op andere trajecten, onder andere naar Berlijn en verschillende plaatsen in Jämtland. De dienstregeling op het traject Berlijn – Stockholm varieert, maar is te vinden op de website van Snälltåget. Hier zijn ook online kaartjes te kopen. 

De routes gaan eigenlijk altijd via Hamburg (DL) en Kopenhagen (DK). De route naar Hamburg kan variëren en vanuit Hamburg rijdt de trein via Kolding (DK) / Frederica (DK) en vervolgens via de Grote Belt brug naar Kopenhagen. Vanuit Kopenhagen rij je via de Sontbrug (Öresundbron) Zweden in.

Route nachttrein Snälltåget

Vanaf 1 september 2022 gaat er ook een nachttrein van de Zweedse spoorwegen (SJ Euronight) dagelijks van Stockholm naar Hamburg (-Altona) rijden. Het aantal overstappen wordt er niet minder van, maar het is goed nieuws dat er meer opties komen om met de trein te gaan reizen.

 

Vergelijking treinreizen vanaf Amsterdam CS naar de drie grootste steden in Zweden

Overdag = vertrek ’s ochtend, aankomst ’s avonds
Nacht     = vertrek ’s avonds, aankomst ‘s ochtends
Tijd =  snelste tijd
Aantal overstappen = het mimimaal aantal overstappen
Prijs = vanaf prijs van de snelste optie

Bestemming Tijd Aantal overstappen Prijs
Malmö overdag 12u 3x € 120,-
nacht 15u 2x € 140,-
Gotenburg overdag 15u 3x € 160,-
nacht 19u 3x € 180,-
Stockholm 21u 3x € 180,-

In mei 2022 ben ik zelf met de nachtrein van Skövde (SE) naar Utrecht Centraal (NL) en terug gereisd. Ik vertrok om 17u ’s avonds, kwam de volgende dag om 11u ’s ochtend aan en moest 3 keer overstappen. De heenreis ging perfect, maar op de terugweg miste ik helaas de aansluiting met de nachttrein in Hamburg. Een uitgebreider verslag van mijn reis is hier te vinden.

Ik heb verschillende websites bekeken toen ik mijn reis aan het voorbereiden was. Allereerst was ik benieuwd of er een prijsverschil zou zijn tussen de verschillende websites. Ik heb daarvoor de prijzen vergeleken van het traject Hamburg – Utrecht, omdat hiervan over de prijzen werden gegeven. Ik kwam tot de conclusie dat de prijzen overal precies hetzelfde waren. Vervolgens ging ik op zoek naar een website waar ik de tickets voor mijn hele reis in één keer kon kopen. Deze heb ik helaas niet kunnen vinden:

  • Op de website van NS Internationaal, Treinreiswinkel en Deutsche Bahn wordt wel mijn hele voorkeursroute getoond, maar staan er geen prijzen vermeld en je kan de tickets niet boeken.
  • Bij Omnio staan wel prijzen vermeld en kan je tickets bestellen, maar daar wordt mijn voorkeursroute met de nachttrein niet getoond. De beste optie die Omnio geeft, heeft minimaal 5 overstap momenten, waarbij je ’s ochtends vroeg vertrekt en ’s avonds laat aankomt.
  • Bij Snälltåget, Save A Train en SJ krijg je geen reisopties voor de hele route. Bij Snälltåget en SJ kan je wel een ticket van Skövde naar Hamburg kopen en bij Save A Train van Hamburg naar Nederland.

Wanneer je van plan bent om binnen een bepaalde periode veel met de trein te gaan reizen zou het interessant kunnen zijn om een Interrail kortingspas te kopen. 

SJ is Zweedse tegenhanger van de NS. Hier zijn online tickets te koop naar alle Zweedse bestemmingen, ook vanaf Kopenhagen. Hier kan je kiezen voor verschillende soorten tickets, in verschillende soorten prijsklassen.Uiteindelijk heb ik mijn reis geboekt via 2 verschillende websites. De tickets voor het eerste deel van mijn reis het ik gekocht via de website van Snälltåget, de treinmaatschappij die de nachttrein van Nässjö naar Hamburg verzorgt. Daar kon ik ook het ticket bestellen van Skövde naar Nässjö. Vervolgens heb ik er voor gekozen om het ticket van Hamburg naar Nederland via de website van Deutsche Bahn te bestellen, de Duitse spoorwegen. Ik had namelijk online ergens gelezen dat je dan je ticket makkelijker kan aanpassen op een station in Duitsland in geval van vertraging.

 

Het is ook mogelijk om met de nachttrein naar het noorden van Zweden te reizen. Wij zijn zelf vanaf Stockholm naar Kiruna gereisd, een reis van ruim 1200 km. Een mooie route in een comfortabele trein. Wij hadden een slaapcoupe gereserveerd en kwamen na een ontspannen reis aan in Kiruna, waar wij vervolgens uitgerust aan een meerdaagse wandeltocht konden beginnen. Er rijdt ook een nachttrein tussen Gotenburg en Umeå. Tickets voor deze treinreizen naar het noorden kunnen via SJ of Vy Tåg worden gekocht.


Met de bus naar Zweden

Een enkele busreis Amsterdam - Gotenburg kost gemiddeld slechts €60,- en is daarmee veruit de goedkoopste optie. De gemiddelde reisduur bedraagt 18 en een half uur en is daarmee wel een van de langzaamste opties. Maar naast dat het goedkoop is, is het een duurzame manier van reizen. En het is mogelijk om enigzins uitgerust op je bestemming aan te komen. Ook kan er veel bagage gratis worden meegenomen. Zo kan je met Flixbus een koffer van max. 20 kg en handbagage van max 7 kg gratis meenemen. Ook zijn de langeafstandsbussen van Flixbus voorzien van gratis Wi-Fi, extra beenruimte, voordelige snacks en drankjes en voldoende stopcontacten voor je elektrische apparaten.  

Indicatie van tijd en prijs vanaf Amsterdam:

Bestemming Tijd Prijs
Malmö 17u45min € 52,-
Gotenburg 18u30min € 60,-
Stockholm 26u € 80,-

Er zijn verschillende sites waar je bustickets naar Zweden kunt vergelijken en/of boeken. Hieronder een drietal websites.

Flixbus heeft een uitgebreid Europees busnetwerk en reist naar vele bestemmingen in Zweden. 

Busbud 

Bij Busbud kan je routes uit stippelen en interstedelijke bustickets over de hele wereld te boeken. Via Busbud kan je veel busmaatschappijen met elkaar vergelijken.

Bij Omio kan je je vertrek en aankomst bestemming opgeven en Omio geeft je verschillende mogelijkheden voor zowel trein, bus, vliegtuig en auto.

De prijs en duurzaamheid van het reizen met de bus maakt het zeker een aantrekkelijke optie om het eens uit te proberen. De eerst volgende keer dat ik alleen naar Nederland reis zal ik zeker de opties van de trein en bus nader gaan bekijken!