BankID & Swish

januari 2021, laatste update juni 2021


Inloggen met BankID, betalen met Swish. We waren deze termen al vaak tegen gekomen, maar beide hadden wij nog niet. Maar hoe vaker we ze tegen kwamen hoe handiger het ons leek om dit wel te hebben.

Swish

Swish is een smartphone applicatie waarmee het mogelijk is om realtime geld over te maken, door het telefoonnummer van de ontvanger in te voeren of een QR-code te scannen. Je telefoonnummer is verbonden met je bankrekening en vervangt in Zweden een groot deel van de contante betalingen. Wanneer wij via Blocket (Zweedse Marktplaats) of op markten iets kopen is het heel gebruikelijk om via Swish te betalen. Ook in de wat kleinere winkeltjes of stalletjes langs de weg is het een veel gebruikte manier van betalen. Wij hebben al heel lang niet meer met contact geld betaald.

Logo BankID en Swish

BankID

Om Swish aan te vragen is BankID nodig, dus zijn we begonnen met het aanvragen van BankID. Met BankID kan je je eenvoudig digitaal identificeren waardoor je kunt online kunt inloggen en wordt gebruikt door de meeste autoriteiten, gemeenten, banken en vele andere diensten. Om BankID aan te kunnen vragen moet je een persoonsnummer en een Zweedse bankrekening hebben. BankID vraag je aan bij je bank en aangezien wij nog meer moesten regelen bij de bank zijn we bij een kantoor langs gegaan. We kregen uiteindelijk allerlei codes mee, voor zowel BankID als Swish. Thuis konden we op het gemak alle stappen doorlopen, de benodigde apps op onze telefoon installeren en op het juiste moment de juiste codes invullen. Het is uiteindelijk gelukt en het gebruik van zowel BankID als Swish wijst zich vanzelf.