BankID & Swish

januari 2021, laatste update januari 2023


Inloggen met BankID, betalen met Swish. We waren deze termen al vaak tegen gekomen, maar beide hadden wij nog niet. Maar hoe vaker we ze tegen kwamen hoe handiger het ons leek om dit wel te hebben.

Swish

Swish is een mobiel betalingssysteem in Zweden waarmee je betalingen kunnen doen met je mobiele telefoon. Je kunt je bankrekening aan de Swish-app koppelen en deze vervolgens gebruiken om geld naar andere gebruikers te sturen en om betalingen te doen aan bedrijven die Swish accepteren. Swish maakt gebruik van real-time bankoverschrijvingen, wat betekent dat betalingen direct worden verwerkt en het geld vrijwel direct tussen rekeningen wordt overgemaakt. De Swish-app is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten en vereist een Zweeds telefoonnummer en een bankrekening van een deelnemende bank om te registreren.

Een van de belangrijkste voordelen van Swish is het gemak. Je kunt geld verzenden en ontvangen met slechts een paar tikken op hun mobiele telefoon, en er is geen contant geld of kaarten nodig, alleen het mobiele nummer van de persoon aan wie je geld wilt overmaken.

Wanneer wij via Blocket (Zweedse Marktplaats) of op markten iets kopen is het heel gebruikelijk om via Swish te betalen. Ook in de wat kleinere winkeltjes of stalletjes langs de weg is het een veel gebruikte manier van betalen. Wij hebben al heel lang niet meer met contact geld betaald. Swish maakt gebruikt van BankID, dus om Swish te kunnen gebruiken moet je BankID hebben.

BankID

Om Swish aan te vragen is dus BankID nodig en daarom zijn we begonnen met het aanvragen van BankID. Bank ID is een elektronisch identificatiesysteem dat in Zweden wordt gebruikt en wordt uitgegeven door een aantal banken. Een elektronische identificatie is te vergelijken met een fysiek identiteitsbewijs zoals een identiteitskaart of rijbewijs. Met BankID kan je je eenvoudig digitaal identificeren waardoor je kunt online kunt inloggen en wordt gebruikt door de meeste autoriteiten, gemeenten, banken en vele andere diensten.

Om BankID aan te kunnen vragen moet je een persoonsnummer en een Zweedse bankrekening hebben. BankID vraag je aan bij je bank en aangezien wij nog meer moesten regelen bij de bank zijn we bij een kantoor langs gegaan. We kregen uiteindelijk allerlei codes mee, voor zowel BankID als Swish. Thuis konden we op het gemak alle stappen doorlopen, de benodigde apps op onze telefoon installeren en op het juiste moment de juiste codes invullen. Het is uiteindelijk gelukt en het gebruik van zowel BankID als Swish wijst zich vanzelf.