Met de auto naar Zweden

februari 2021; laatste update april 2023


Wij vinden het goed te doen om met de auto naar Zweden te rijden. En in Zweden zelf is het erg handig om eigen vervoer te hebben als je vrij door het land wilt kunnen reizen. De afstanden zijn in Zweden al snel groot, maar de wegen zijn veel minder druk en de natuur is schitterend. Wij vinden het dan ook nooit erg om wat verder te moeten rijden dan we in Nederland gewend waren.

Er zijn vele manieren om met de auto naar Zweden te rijden. In het onderstaande kaartje heb ik de meest gangbare bootovertochten en bruggen ingetekend. Verderop beschrijf ik iedere route en geef een indicatie van tijd, afstand en kosten. 

Het is fijn om wat routes met elkaar te vergelijken qua tijd, kosten, duurzaamheid etc. Maar voor iedere route geldt dat het van zoveel factoren afhankelijk is dat dit vergelijk niet zomaar te maken is. De kosten hangen af van het brandstof verbruik van de auto en de dan geldende brandstofkosten. En voor de bruggen en boten die tijdens de route genomen worden gelden verschillende prijzen, afhankelijk van het moment van boeken, de datum, het tijdstip, het aantal personen etc. Kijk voor de daadwerkelijke prijzen op de websites van de verschillende maatschappijen. 

 

Ik heb een vergelijk gemaakt van de verschillende routes met de volgende gegevens als uitgangspunt:

  • Het is een indicatie van een enkele reis / alleen de heenreis.
  • Vertrekpunt in Nederland = Amsterdam.
  • Tijd is exclusief pauzes onderweg, wel inclusief tijd van de bootreis. De tijdindicatie komt van Google maps.
  • Kosten zijn exclusief een eventuele overnachting onderweg, wel inclusief kosten van een eventuele (goedkoopste) overnachting op de boot.
  • De auto is < 6m, zonder aanhanger of caravan, met een brandstofverbruik van 1 liter op 15 km en brandstof kosten van €1,80 per liter.
  • Tijdstip van reizen = zaterdag 22 juli 2023, bekeken op dinsdag 28 februari 2023.
  • Prijzen van boot en brug zijn op basis van 2 volwassenen.
  • De prijzen van de lange boten zijn, naast de dag van reizen, erg afhankelijk het tijdstip dat gekozen wordt en het moment dat er geboekt wordt. De vermelde prijs in het vergelijk is de gemiddeld prijs van de verschillende tijdstippen op 22 juli 2023, bekeken op 28 februari 2023.

Kijk voor de actuele prijzen van de overtochten op de vermelde websites.


Met de auto naar Malmö...

... via de Grote Belt brug (Storebælt, DK) en de Sontbrug (Öresundsbron, DK-ZW)

Indicatie van
Tijd 9u45min
Kosten € 220,-
Aantal km met auto 995 km

Zweden is volledig via de weg te bereiken. De route gaat dan via de Grote Belt brug in Denemarken die de Deense eilanden Funen en Seeland met elkaar verbind. Vervolgens kan dan de Sontbrug bij Kopenhagen genomen die Denemarken met Zweden verbindt. Voor beide bruggen moet tol betaald worden. Een enkele reis over de Grote Belt brug kost ca. €50,- en een enkele reis over de Sontbrug ca. €55,-. Voor deze laatste brug is het mogelijk om een kortingsabonnement te nemen (ÖrensundGO, voorheen Bropass). Lees hier meer over onderaan deze pagina.


... via veerboot Puttgarden (DL)–Rødby (DK) en de Sontbrug (Öresundsbron, DK-ZW)

Indicatie van
Tijd 9u30min
Kosten € 260,-
Aantal km met auto 820 km

Een iets kortere route naar Malmö is om in plaats van via de Grote Belt brug in Denemarken te rijden, de veerboot tussen Puttgarden (DL) en Rødby (DK) te nemen. De routes is ca. 130 km korter dan via de twee bruggen. Deze overtocht duurt zo’n 45 min en kost ca. €100,-. Vervolgens kan dan net als in de eerste route de Sontbrug (Öresundsbron) tussen Denemarken en Zweden genomen worden.  De veerboot is iets duurder dan de Grote Belt brug, maar je rijdt ook minder kilometers, wat weer scheelt in de brandstof kosten. Beide routes verschillen qua tijd niet zoveel van elkaar, het is minder kilometers, maar door de bootovertocht doe je er, ondanks de kortere route, bijna net zo lang over.


... via veerboot Travemunde (DL)- Malmö of Trelleborg (ZW)

Indicatie van
Tijd 14u30min
Kosten € 360,-
Aantal km met auto 540 km

Wanneer je nog minder kilometers wilt rijden kan je ook kiezen om naar Travemunde (DL) te rijden en daar de boot naar Malmö¹ of Trellborg² (30 km ten zuiden van Malmö) te nemen. Deze en de volgende optie duren wat langer dan de reis via de vorige routes, maar het voordeel is dat veel kilometers per boot worden afgelegd, waardoor je uitgerust in Zweden aan kunt komen. Van deze twee overtochten wordt vooral gebruik gemaakt van vrachtverkeer, maar is zeker ook een goede optie voor niet vrachtverkeer. De boot naar Malmö doet er ca. 8u45min over en de boot naar Trelleborg ca. 7u30min. De overtocht naar zowel Trelleborg als naar Malmö kost ca. € 300,-. 


... via veerboot Rostock (DL)-Trelleborg (ZW)

Indicatie van
Tijd 12u15min
Kosten € 250,-
Aantal km met auto 640 km

Een nog iets goedkopere variant kan zijn om iets verder door Duitsland te rijden, naar Rostock. Daar kan ook een boot naar Trelleborg genomen worden. Deze overtocht lijkt over het algemeen iets goedkoper te zijn (ca.€ 175) en doet er iets minder lang over. De overtocht duurt ongeveer 6 uur.Met de auto naar Göteborg (Gothenburg, ZW)...

... via Malmö (ZW)

Wanneer je naar Göteborg wilt met de auto kan je uiteraard de routes naar Malmö aanhouden en vervolgens nog 280km (ca. 3uur + €35,-) door Zweden rijden.


... via veerboot Puttgarden (DL)-Rødby (DK) en veerboot Helsingør (DL)-Helsingborg (ZW)

Indicatie van
Tijd 12u25min
Kosten € 290,-
Aantal km met auto 1055 km

Een eerste alternatief is om in Duitsland de veerboot vanuit Puttgarden (DL) naar Rødby (DK) te nemen en vervolgens de veerboot van Helsingør (DL) naar Helsingborg (ZW). De overtocht met de veerboot naar Helsingborg duurt maar 20 minuten en kost ca. €60,-.


... via veerboot Grenaa (Grenå, DK)-Halmstad (ZW)

Indicatie van
Tijd 13u30min
Kosten € 280,-
Aantal km met auto 855 km

Een tweede alternatief is om iets verder door te rijden in Denemarken, naar Grenaa. Vanuit Grenaa gaat er een boot naar Halmstad (Zweden). Deze boottocht kost ca. €175,- en duurt zo’n 5 uur. Vanuit Halmstad is het vervolgens nog 175km (2u rijden) naar Göteborg.


... via veerboot Kiel (DL)-Göteborg (Gothenburg, ZW)

Indicatie van
Tijd 21u
Kosten € 650,-
Aantal km met auto 550 km

Voor wie niet zo ver wil rijden en het niet erg vind om lang op een boot te zijn is er de optie om vanuit Kiel (Duitsland) de boot te pakken, rechtstreeks naar Göteborg. Dit is gemiddeld de duurste en de langzaamste optie, maar is erg relaxed. De boot is groot en is gericht op de lange reis (14u30min). Er is genoeg te doen om je tijdens de reis te vermaken. En doordat de grootste afstand van de reis per boot wordt afgelegd kan je uitgerust aankomen in Göteborg.


... via veerboot Fredrikshavn (DK)-Göteborg (Gothenburg, ZW)

Indicatie van
Tijd 13u55min
Kosten € 370
Aantal km met auto 1065 km

Tot slot kan je ook helemaal doorrijden naar het noorden van Denemarken om vanuit Fredrikhavn de boot naar Göteborg te nemen. Deze overtocht duurt ongeveer 3u30min en kost ca. € 240,-.


Nog wat aanvullende tips:

Rechtstreeks boeken bij veerbootmaatschappij

Wanneer je op basis van een vergelijkingssite een overtocht hebt gekozen, kan het handig zijn om rechtstreeks bij de betreffende veerbootmaatschappij te boeken. Het annuleren of omboeken van een ticket is dan vaak eenvoudiger en er zijn meer mogelijkheden dan via een vergelijkingssite. Denk bijvoorbeeld aan reizen met 2 auto's, maar 1 slaaphut boeken. 


(Bro)Bizz

Wanneer je van te voren zorgt voor een Bizz transponder (elektronisch kastje) waar je een betalingsovereenkomst aan koppelt of zorgt voor een kentekenregistratie met een betalingsovereenkomst dan hoef je bij veel veerboten en bruggen niet in de rij van de bemande kassa te gaan staan. Je kan dan de groene Bizz bordjes aanhouden. Dit kan, zeker als het druk is, aardig wat tijd schelen. De kosten voor de overtocht worden dan automatisch afgeschreven van je credit card rekening. Er zijn verschillende leveranciers van Bizz; BroBizz, AutoBizz of Autopass. Wanneer je kijkt bij de verschillende veermaatschappijen en bruggen zie je vooral BroBizz. Deze kost in februari 2023 200 Deense kronen, ongeveer €27,-. Op de website van Brobizz is te zien waar de transponder allemaal gebruikt kan worden. 

Brobizz

P.S. Het kan voordeliger zijn om een combinatie ticket te kopen voor Puttgarden-Rodby + Helsingør-Hellsingborg in plaats van 2 losse overtochten te betalen (via Bizz).

ÖresundGO (voorheen Bropass)

Wanneer je gebruik gaat maken van de Sontbrug kan het al snel voordelig zijn om een kortingsabonnement voor deze brug te nemen. Dit abonnement wordt gekoppeld aan je kenteken of aan je Brobizz. Dit abonnement heet ÖresundGO (voorheen Bropass) en als je deze koopt kan je er gratis een Brobizz bij krijgen. Met het abonnement krijg je ongeveer 50% korting op de overtocht.

Een rekenvoorbeeld:

Prijs enkele reis Prijs retour
Overtocht zonder ÖresundGO 645 SEK (ca. € 65,-) 1290 SEK (ca. € 130,-)
Overtocht met ÖresundGO (499 SEK (ca. € 50,-) p/jaar)) 250 + 499 = 749 SEK (ca. € 75,-) 500 + 499 = 999 SEK (ca. € 100,-)

Het scheelt dus al in de kosten wanneer je in 2x over de brug gaat. ÖresundGO en de Borbizz zijn te bestellen via de website van de Sontbrug.

  • Op één ÖresundGO abonnement is het mogelijk om 2 kentekens toevoegen. Zelf hebben wij hier geen ervaring mee, maar wellicht kan je de kosten van een abonnement zo delen met iemand.
  • Vergeet het ÖresundGO abonnement niet op te zeggen wanneer je in het jaar niet 1 of meer keer van plan bent om via de Sontbrug naar Zweden te reizen.