Cadeau's met een Zweeds randje

mei 2021; laatste update april 2024


Welkom bij onze verzameling cadeautips voor liefhebbers van Zweden! Ben je op zoek naar het perfecte geschenk voor een vriend, familielid of misschien wel voor jezelf? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina heb ik een verzameling gemaakt van Zweedse cadeautjes, cadeau's die leuk zijn om iemand te geven die gaat emigreren naar Zweden, affiniteit heeft met het land, of uiteraard aan jezelf. 

 

Cadeau tip: Ticket to Ride Nordic Countries

Om te beginnen een cadeau tip voor de liefhebbers van spelletjes. Wij vinden het leuk om af en toe een bordspel te spelen, maar niet alle bordspellen zijn leuk om met twee personen te spelen. Ticket to Ride Nordic Countries is een bordspel dat speciaal ontworpen is voor twee of drie spelers. Het doel is om zoveel mogelijk punten te halen door treinverbindingen te maken. Er zijn heel veel verschillende variaties van ticket to Ride en naast dat deze variant dus geschikt is voor twee of drie spelers bestaat het bord uit de Noordelijke landen Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Het is een super leuk spel om te spelen en je leert gelijk waar verschillende steden liggen. Een echte aanrader! 


Cadeautjes

... die we zelf hebben ontworpen


Wat doe je als je op zoek bent naar een leuk notitieboekje wat een link heeft met Zweden, maar je kunt niet vinden wat je zoekt? In ons geval betekende het dat het we het zelf gingen ontwerpen. Onderstaande notitieboekje zijn door ons ontworpen en inmiddels te koop via Amazon.nl. 


Notitieboekje
€ 7,07 

Notitieboekje - lijntjes - 110 pagina's, waarvan 9 pagina's met Zweedse woorden als 'Lagom', 'Fika' en 'Påtår' uitgelegd (in het Engels). 

Notitieboekje 
€ 6,05 

Notitieboekje - lijntjes - 120 pagina's

... voor aan de muur


Een typisch Zweedse interieur staat bekend om zijn lichte, luchtige en rustgevende esthetiek. Geïnspireerd door de omringende natuur, maken Zweedse interieurs gebruik van veel witte en lichte tinten. Het concept van 'lagom', wat staat voor balans en matigheid, speelt een belangrijke rol in de Zweedse inrichting. Hierdoor ontstaat een gevoel van eenvoud en harmonie. Houten elementen, vaak onbehandeld of licht gekleurd, dragen bij aan de warmte en gezelligheid van het Zweedse interieur.


...voor in de keuken


Een kenmerkend aspect van de Zweedse keuken is de aandacht voor gezonde en voedzame voeding. Vis, vooral zalm en haring, speelt een centrale rol in veel gerechten. Zalm wordt vaak gerookt of op een creatieve manier gemarineerd, terwijl ingelegde haring een geliefde delicatesse is. Deze visgerechten weerspiegelen niet alleen de overvloedige aanwezigheid van vis in de Zweedse wateren, maar ook de traditie van conservering voor de lange wintermaanden.

Een andere iconische Zweedse lekkernij is 'köttbullar', of gehaktballetjes. Deze kleine, gekruide gehaktballetjes, meestal geserveerd met aardappelpuree en lingonbessen, zijn een symbool van comfortvoedsel en worden vaak geassocieerd met de traditionele Zweedse keuken.

Wat betreft zoetigheden zijn de Zweden dol op 'fika', een informele koffiepauze vergezeld van gebak en zoetigheden. Cinnamon rolls, bekend als 'kanelbullar', en diverse taarten en gebakjes sieren vaak de fikatafel.


... voor buiten


Voor veel Zweden is het vanzelfsprekend om de natuur in te trekken voor ontspanning en recreatie. Het Zweedse recht op toegang ("allemansrätten") is een essentieel element dat de vrijheid geeft om vrijelijk door de natuur te dwalen, te kamperen en te genieten van de ongerepte schoonheid zonder de beperkingen van privé-eigendom. Dit stimuleert een sterke verbinding tussen de bevolking en de natuur, en veel Zweden koesteren de mogelijkheid om hun weekenden door te brengen in de wildernis.

In de zomermaanden worden Zweedse bossen en meren overspoeld met mensen die genieten van activiteiten zoals wandelen, kamperen, vissen, en bessen plukken. Barbecues en kampvuren zijn gebruikelijke verschijnselen, waar vrienden en families samenkomen om te ontspannen in de rustige omgeving.


... voor kinderen


Kinderen in Zweden groeien op met een verscheidenheid aan populaire kinderseries en personages die zowel nationaal als internationaal bekend zijn. De bekendste personage uit de Zweedse jeugdliteratuur is waarschijnlijk wel Pippi Langkous (Pippi Långstrump), gecreëerd door de Zweedse auteur Astrid Lindgren. Pippi Langkous is een eigenzinnig, sterk en avontuurlijk meisje met rode vlechten, dat samenwoont met haar aapje en paard. Haar avonturen hebben vele generaties Zweedse kinderen geïnspireerd. Maar ken je ook Pettson en Findus (Petsson och Findus), geschreven door Sven Nordqvist? Deze boekenserie draait om een oude boer genaamd Pettson en zijn kat Findus. De verhalen zijn charmant en humoristisch, gericht op jonge kinderen.


… om aan te trekken


De Zweedse uitdrukking "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" vertaalt zich naar "Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding." Deze uitspraak weerspiegelt de Scandinavische benadering van het omgaan met diverse weersomstandigheden en benadrukt het belang van goed voorbereid zijn in alle seizoenen.

In Zweden, waar het klimaat sterk kan variëren, speelt deze uitspraak een centrale rol in de manier waarop mensen hun dagelijkse leven benaderen. In plaats van het weer als een belemmering te beschouwen, moedigt deze uitdrukking aan tot het omarmen van de natuur in al haar facetten. Het idee is dat, met de juiste kleding en uitrusting, men het hele jaar door kan genieten van buitenactiviteiten, ongeacht regen, wind, sneeuw of zonneschijn.


... om zelf te maken


'Slöjd' is een traditionele Zweedse ambachtelijke vaardigheid die diep geworteld is in de cultuur van het land. Deze term verwijst naar handvaardigheid en ambachten, waarbij de nadruk ligt op het creëren van functionele, esthetische en duurzame voorwerpen met de hand. 'Slöjd' gaat verder dan alleen het vervaardigen van producten; het is een creatieve expressie en een manier om de relatie tussen mens en natuur te benadrukken. 

Hoewel 'slöjd' historisch gezien werd beoefend als een manier om praktische en noodzakelijke objecten te vervaardigen, heeft het ambacht zich ook aangepast aan de moderne tijd. Hedendaagse 'slöjd' omvat nu een breed scala aan creatieve disciplines, zoals weven, keramiek, metaalbewerking en textielkunst.


... om te kijken


Een van de meest iconische bijdragen uit de Zweedse cinema aan de filmwereld is ongetwijfeld de regisseur Ingmar Bergman, die wordt beschouwd als een van de grootste cineasten aller tijden. Zijn films, zoals "The Seventh Seal" (Det sjunde inseglet) en "Persona," worden vaak geprezen vanwege hun diepgaande verkenning van de menselijke psyche, symboliek en existentiële vraagstukken.

In recentere jaren heeft de Zweedse cinema zich verder ontwikkeld met hedendaagse regisseurs en films die een breed scala aan thema's verkennen. Ruben Östlund, bekend van "Force Majeure" en "The Square," heeft internationale aandacht getrokken met zijn satirische en provocerende benadering van maatschappelijke kwesties.

Buiten de kunstzinnige films zijn Zweedse thrillers ook zeer populair geworden, met de "Millennium"-trilogie, gebaseerd op de boeken van Stieg Larsson, die wereldwijd een enorme hit was.


Wil je meer dvd tips? Kijk dan ook op onze pagina met Zweedse films en series. Er is een ruime keuze, dus de kans is groot dat er iets geschikts tussen zit.

MEER FILMS EN SERIES >>>

... om te lezen


Zweden staat bekend om zijn bijdrage aan het misdaadgenre, ook wel Nordic Noir genoemd. Schrijvers zoals Stieg Larsson met de "Millennium"-trilogie en Henning Mankell met de "Kurt Wallander"-reeks hebben internationaal succes genoten en hebben het Scandinavische misdaadgenre op de kaart gezet. Maar denk ook bijvoorbeeld aan Selma Lagerlöf (1858-1940), zij was de eerste vrouwelijke winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur (1909). Haar bekendste werk is "De wonderbaarlijke reis van Nils Holgersson door Zweden" ("Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige"), een kinderboek dat ook volwassenen heeft geboeid met zijn allegorische elementen. Hedendaagse Zweedse auteurs zoals Jonas Jonasson ("De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween") en Fredrik Backman ("Een man die Ove heet") hebben ook internationaal lof gekregen voor hun humoristische en ontroerende romans.


... allerleiWij maken gebruik van affiliate links. Wanneer je via een link op onze website iets bestelt bij bijvoorbeeld Bol.com ontvangen wij een kleine commissie. Dat kost jou niets extra, maar helpt ons deze site te onderhouden. Tack!