Huis kopen in Zweden

december 2020, laatste update januari 2022


We hebben ons droomhuis gevonden! Het voldoet niet aan al onze vooraf opgestelde wensen, maar na het zien van het huis en de omgeving zijn we er op slag verliefd op geworden. De logische volgende stap is een bod gaan uitbrengen. Dit gaat anders dan in Nederland en ook de officiële overdracht verloopt eenvoudiger dan we vanuit Nederland zijn gewend.

Een bod doen

We komen tot de conclusie dat we het huis wat we met de makelaar bekeken hebben leuk genoeg vinden om een bod uit te brengen. In Zweden zijn alle biedingen openbaar en kan je automatisch via sms een bod uitbrengen. Dit bod is dan gelijk geregistreerd en als er een bod van een ander komt, krijg je daar als biedende partij ook gelijk een bericht van. We weten van de makelaar dat er ook al een andere geïnteresseerde is die een bod heeft gedaan. Wij besluiten om een bod te doen wat iets hoger ligt. Binnen 10 minuten is daar weer overheen geboden door de eerste bieder. We waren even uit het veld geslagen, maar besluiten een laatste bod te doen. Dit stellen wij als ons maximum. 4 Dagen lang is er geen reactie van de andere bieder en we beginnen een beetje hoop te krijgen. De vijfde dag is onze laatste dag in Zweden en vlak voordat we Zweden uitrijden krijgen we bericht dat er een nieuw bod is gedaan door de andere bieder. Doordat we er stiekem al een beetje op hoopten en al flink aan het fantaseren waren over wat we allemaal wilden gaan doen aan het huis, waren we erg teleurgesteld. Maar we hadden afgesproken dat ons laatste bod ons maximum was, dus hebben we er ons bij neergelegd dat dit niet ons huis zou worden.

Een maand later staat het huis bij Karlsborg nog steeds te koop. We besluiten de makelaar een sms te sturen om te laten weten dat, wanneer ze er niet uitkomen met de hoogste bieder, ons laatste bod nog steeds geldig is. De volgende dag krijgen we een berichtje terug dat de verkoper meer voor het huis wil hebben dan het huidige hoogste bod. Wat de verkoper wil hebben is uiteindelijk slechts €1000,- hoger dan ons laatste bod. Dit heeft ons wel weer aan het denken gezet. We hebben het over een relatief klein verschil… voor een huis…. Twijfel, zullen we dan toch nog een laatste bod doen en het bedrag bieden wat de verkoper ervoor wil hebben? We komen tot de conclusie dat we het huis nog steeds erg leuk vinden en het eigenlijk zonde vinden als het op zo'n klein bedrag niet door zou gaan. Dus wij hebben de gewenste prijs van de verkoper geboden. Dezelfde avond nog liet de makelaar weten dat de verkoper bereid is het huis voor die prijs te verkopen, maar dat de andere bieder ook in de gelegenheid moet worden gesteld om een tegenbod te doen. De andere bieder zou uiterlijk de volgende dag laten weten of zij nog wilde overbieden. 4 Dagen later krijgen wij bericht dat de andere bieder niet meer gereageerd heeft en dat de verkoper bereid is het huis aan ons te verkopen en of wij in de gelegenheid zijn om naar Zweden te komen om het koopcontract te tekenen. Dit gaat allemaal wat makkelijker dan in Nederland. Er komt geen notaris aan te pas en alles wordt afgehandeld bij de makelaar. Het huis is van 1865 en wij hebben ervoor gekozen om geen bouwkundige keuring te laten doen. We zullen veel aan het huis gaan verbouwen en hebben grotendeels vertrouwd op ons eigen inzicht. Het was een gokje, maar we waren bereid om deze te nemen.

Het koopcontract tekenen

2 Weken later rijden wij naar Zweden om het koopcontract te tekenen. Om zeker te weten dat het huis er nog staat rijden we eerst nog even langs het huis om nog een keertje te kijken. En daar wachtte ons een kleine verrassing, het huis stond er nog wel, maar het bos ernaast was weg! Een heel stuk bos was in de maand ervoor gekapt. Dit was toch even schrikken… Maar we zagen al snel dat dit wel als groot voordeel heeft dat er nu veel meer zon in de tuin komt, ook nu de zon niet meer zo hoog komt.

Bij de makelaar verloopt alles goed en we zijn verbaasd hoeveel we inmiddels al van de Zweedse taal begrijpen. Het is fijn om te zien wie de verkoper is. Hij heeft uitgebreid uitgelegd hoe we de kachels moeten aansteken als het koud is en waar hij de benzine voor de grasmaaier heeft verstopt. We tekenen het koopcontract en spreken af de betaling gelijk te regelen zodat de sleutel overdracht 17 november kan plaatsvinden. Hier zullen wij zelf niet bij zijn, maar de makelaar ontvangt de sleutels namens ons en handelt het verder af. Wij hebben uiteindelijk de sleutels een paar weken later bij de makelaar opgehaald en hebben vervolgens onze eerste week in ons nieuwe huis in Zweden doorgebracht.

Na het ontvangst van het door beide partijen getekende koopcontract moet je nog officieel als eigenaar worden geregistreerd bij Lantmäteriet. Dit doet de makelaar namens jou, of je moet dit zelf doen. Wanneer je dit zelf moet doen kan je op de site van Lantmäteriet kijken hoe je dit moet doen. 

In Zweden is niet ongewoon dat je het huis koopt met alle meubels en spullen van de vorige bewoner er nog in. Bij ons was dit ook het geval en de eerste week in ons nieuwe huis hebben we bijna alle spullen van de vorige eigenaar uit het huis gehaald en naar het afvalstation gebracht. Met een totaal leeg huis konden we gaan beginnen met schoonmaken en het stukje bij beetje opknappen.


Update januari 2022

Wij hebben in 2017 ons huis in Zweden gekocht toen wij nog in Nederland woonden. Wij hadden toen nog geen persoonsnummer. Het was destijds nog geen probleem om als Nederlander een huis in Zweden te kopen. Wij hebben het volledige bedrag vanaf onze Nederlandse bank over gemaakt naar het rekeningnummer van de Zweedse makelaar. Maar nu horen we de laatste tijd steeds vaker dat je niet op een huis kunt bieden als je geen Zweedse bankrekening hebt. De Zweedse bank moet namelijk bevestigen dat je genoeg geld hebt (en waar dat geld vandaan komt of dat in aanmerking komt voor een lening) om het huis te kunnen betalen. Daar komt bij dat het lastig is om zonder Zweeds persoonsnummer een bankrekening te openen. Het lijkt van de bank en van de betreffende bankmedewerker af te hangen of ze een rekening willen openen zonder persoonsnummer. Het is ons destijds gelukt bij de Handelsbanken, nadat de makelaar ons een contactpersoon daar had gegeven. Een andere bank die genoemd wordt waar het Nederlanders regelmatig lukt om een rekening te openen zonder persoonsnummer is de SEB.

Overigens heb je als EU burger het recht om overal in Europa een bankrekening te openen, ook al woon je niet in dat land. Maar daarmee is nog niet gezegd dat de bank daar zomaar mee akkoord gaan. Op de website Europa.eu is hier meer over te lezen.