Keurmerken in Zweden

januari 2021


Zweden heeft een aantal eigen keurmerken, die we in Nederland niet kennen. Hieronder staan een aantal veel voorkomende keurmerken (Zweedse en internationale) die in Zweden op producten te vinden kunnen zijn. Door op een logo te klikken kom je uit bij de website van het keurmerk.


Bra Miljöval

Dit is het ecolabel van de Zweedse Vereniging voor Natuurbehoud en het enige eco-label in Zweden waar de eisen zijn opgesteld door een milieuorganisatie. Het eco-label is beschikbaar voor 12 verschillende soorten productgroepen. De eisen worden continue aangescherpt waardoor de ontwikkeling van producten en diensten wordt gestimuleerd om geleidelijk minder milieubelastend te worden. Het label wordt geëxploiteerd zonder winstoogmerk.


KRAV

KRAV is het Zweedse ecolabel voor biologische voeding. Het eisenlabel volgt alle regels die de EU stelt, maar heeft nog een paar aanvullende regels over bijvoorbeeld dierenverzorging, klimaat en sociale overwegingen.

KRAV is een economische vereniging waar de winst gaat naar het verspreiden van kennis en het vergroten van de verkoop van KRAV producten.


EU-biologisch

Dit is het label van de EU voor biologisch voedsel. Het label garandeert dat het voedsel geproduceerd is zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en met zorg voor dier en natuur. Dieren komen in de buitenlucht en eten biologisch voer. De biologische voeding is op een zo natuurlijk mogelijke manier bereid en er zijn maar een paar toevoegingen toegestaan, geen enkele die smaak of kleur veranderd.


Svanen / EU Ecolabel

Svanen is het ecolabel van de Scandinavische landen. Het is de equivalent van het EU Ecolabel, ook wel EU-Flower genoemd.  De eisen van het ecolabel worden continue aangescherpt en werkt volgens een levenscyclusperspectief.


Fairtrade

Fairtrade is een onafhankelijke certificering met criteria voor economische, sociale en ecologisch duurzame ontwikkeling in landen met wijdverbreide armoede. Fairtrade-labels helpen telers en werknemers alleen om hun werk- en leefomstandigheden te verbeteren. Het label wordt vaak gecombineerd met een eco-label om aan te tonen dat er bij de productie rekening is gehouden met zowel milieuoverwegingen als sociale verantwoordelijkheid.


Nyckelhålet

Het sleutelgat is het symbool van de National Food Administration. Het is bedoelt om consumenten te helpen gezondere voedselalternatieven te vinden, zowel bij het kopen van voedsel als bij het eten in een restaurant. Het sleutelgat wordt sinds juni 2009 ook in Noorwegen en Denemarken gebruikt, de landen hebben gemeenschappelijke regels.

Het sleutelgat stelt eisen aan de hoeveelheid vet, vetkwaliteit, vezelgehalte en hoeveel suiker en zout een levensmiddel mag bevatten. Fruit, groenten, vlees en vis kunnen worden gemarkeerd met een sleutelgat, evenals brood, ontbijtgranen, pasta en zuivelproducten.


MSC

De MSC, Marine Stewerdship Council, is een onafhankelijke, wereldwijde non-profitorganisatie die is opgericht om een ​​oplossing te vinden voor het probleem van overbevissing. Het label is een garantie dat het product afkomstig is van een goed beheerde visserij en niet heeft bijgedragen aan het milieuprobleem van overbevissing.


FSC

FSC - Forest Stewardship Council - is op dit moment het enige onafhankelijke certificeringssysteem voor bossen. FSC stelt eisen aan bosbouw en plantages die verantwoord gebruik van de bossen in de wereld moeten bevorderen. Het merk is ook terug te vinden op houtproducten zoals bouwmaterialen, papier en drukwerk.

De Zweedse Vereniging voor Natuurbehoud is van mening dat de processen om FSC-gecertificeerd bosbouwwerk uit te voeren, onvoldoende zijn en dat de eisen om met FSC te worden geëtiketteerd moeten worden aangescherpt. Desondanks is FSC de certificering in het gebied die vandaag de dag de hoogste eisen stelt aan de milieukant.


GOTS

GOTS - Global Organic Textile Standard - is het internationale eco-label voor textiel. Het milieukeurmerk omvat de volledige levenscyclus van grondstof tot afgewerkt textiel, dwz verwerking, fabricage, verpakking, etikettering, handel en distributie. GOTS stelt ook eisen aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken.


OEKO-TEX

Als een textielartikel het STANDARD 100-label draagt, kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel van dit artikel, dus elke draad, knoop en andere accessoires, is getest op schadelijke stoffen en dat het artikel daarom onschadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Het MADE IN GREEN-label geeft aan dat een artikel is getest op schadelijke stoffen. Dit wordt uitgevoerd door middel van certificering volgens STANDARD 100 by OEKO-TEX® of LEATHER STANDARD by OEKO-TEX®. Het garandeert ook dat het textiel- of leerproduct is vervaardigd met behulp van duurzame processen onder maatschappelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden.


TCO

TCO Certified is een internationale duurzaamheidscertificering voor IT-producten zoals computers, monitoren, tablets en mobiele telefoons. Er worden eisen gesteld aan bruikbaarheid, milieuprestaties en maatschappelijke verantwoordelijkheid.