Emigreren naar Zweden

december 2020, laatste update november 2021


Na een aantal jaar in Zweden op vakantie te zijn geweest en daar een huis te hebben gekocht, was het in 2020 zover dat wij ons huis in Nederland verkochten, onze baan opzegden en naar Zweden verhuisden. Een grote stap waar veel regelwerk bij kwam kijken. Via internet hebben we van te voren veel uit kunnen zoeken, maar vaak bleef het tot globale termen als dat je je bijvoorbeeld een persoonsnummer moet aanvragen. Maar hoe doe je dat nu precies?

Wat er allemaal geregeld moet worden is voor iedereen weer anders en hangt af van je persoonlijke situatie. Er is dus niet zomaar een checklist of een stappenplan te delen die voor iedereen van toepassing is. Wat ik wel kan doen, is onze persoonlijke checklist delen en over onze persoonlijke ervaringen vertellen. Deze checklist die hieronder te vinden is zal zeker niet voor iedereen volledig zijn, maar wellicht is onze lijst een goede start. Deze checklist is ook hier te downloaden als infographic.

QN - emigratiechecklist

Onze persoonlijke situatie is als volgt, wij zijn getrouwd, hebben 2 katten en zijn zonder kinderen geëmigreerd naar Zweden. Wij hebben onze banen in Nederland opgezegd en zijn zonder verdere inkomstenbron verhuisd. Wel hadden we genoeg spaargeld om een tijdje zonder inkomsten te kunnen leven.

Uiteindelijk zijn we ruim een half jaar bezig geweest om alles na de emigratie te regelen. Veel van deze tijd was wachttijd, de reacties van de Zweedse instanties kunnen even op zich laten wachten. Maar uiteindelijk is het allemaal, zonder al te grote problemen, gelukt en zijn we volledig opgenomen in de Zweedse systemen.


Regelen voor emigratie

 




Regelen na emigratie

 


Doneer een lekker kopje koffie, eventueel met iets lekkers. Wij zullen ervan genieten!

Meer verhalen - blogs

Ons integratieproces na een jaar in Zweden

We hadden gehoord dat de Zweden over het algemeen erg op zichzelf zijn en dat het lang kan duren voordat je echt contact met ze krijgt en bij hun thuis wordt uitgenodigd. Nu hebben wij het geluk dat onze directe buren erg blij waren dat wij het huis hadden gekocht en met onze plannen om er permanent te komen wonen. Zij vonden het belangrijk dat wij ons welkom voelden en snapten dat het best lastig kan zijn om als nieuwe bewoners te integreren in een gebied waar families al heel lang wonen en iedereen elkaar kent. Zo hebben wij in de jaren voor onze emigratie al een beetje kennis gemaakt met onze directe buren en waren zelfs al, tegen onze verwachtingen in, een keer uitgenodigd voor een fika (koffie met lekkers) en een midsommar diner.

Lees meer »

Het M-formulier van de Belastingdienst

Tijdens graafwerkzaamheden bij de buurman is de glasvezel kabel geraakt, waardoor wij enkele dagen geen internet hadden. Maar gelukkig hadden wij een aantal dagen ervoor 2 dikke blauwe enveloppen van de Nederlandse belastingdienst gekregen met daarin het M-aangifte formulier en de bij behorende toelichting. Omdat de belastingaangifte over het jaar waarin je bent geëmigreerd niet digitaal kan, maar gewoon lekker ouderwets op papier, was dit een mooi moment om hier voor te gaan zitten. Het formulier van 2020 bestaat uit 55 pagina’s en de toelichting uit 78 pagina’s dus daar konden we ons wel een paar dagen mee vermaken. 

Lees meer »

Een huisje erbij

Voor deze website was ik het stuk aan het schrijven over onze zoektocht naar een huis in Zweden. Wij hebben ons huis gevonden via Hemnet.se, een Zweedse variant van Funda.nl. Zo kwam ik weer even op Hemnet terecht en was benieuwd wat er bij ons in de buurt zoal te koop stond. Min of meer toevallig kwam ik een advertentie tegen waar een voormalig vakantieparkje in de buurt te koop stond en waarvan de huisjes afzonderlijk aan particulieren werden verkocht. Het parkje ligt op 15 minuten rijden bij ons vandaan en klonk interessant genoeg om eens een kijkje te nemen. Hoe langer we erover dachten hoe meer het ons aansprak; een huisje waar familie en vrienden kunnen verblijven, wat we kunnen verhuren via Airbnb en wat wellicht ook nog een goede investering is voor later.

Lees meer »

Zweeds verstaan en spreken.

Wij hebben beide geen talenknobbel en het leren van een nieuwe taal gaat dan ook niet vanzelf. Maar hoe meer we met de taal bezig zijn en hoe meer we horen, lezen en spreken, hoe meer de taal gaat leven en hoe meer plezier we erin krijgen. We zijn dan ook heel blij dat wij ruim voor onze emigratie in Nederland zijn begonnen met Zweedse les.

Lees meer »

De luxe om te experimenteren

Afgelopen jaren heb ik verschillende persoonlijke ontwikkelingscursussen gedaan waarbij de volgende vragen vaak centraal stonden; Wat voor een baan past nu echt bij mij? Wat vind ik echt leuk om te doen, waar krijg ik energie van?

Lees meer »

Droom niet je leven, leef je droom

Droom niet je leven, leef je droom. Deze spreuk stond, naast ons nieuwe adres uiteraard, op onze adreswijzing. En dat was ook precies wat wij zijn gaan doen door onze emigratie naar Zweden. In 2020 zijn wij, Eric en Monique, verhuisd naar het Zweedse platteland. Wij wonen in de buurt van Undenäs, tussen de 2 grote Zweedse meren Vännern en Vättern. 

Lees meer »