Ziektekostenverzekering afsluiten

januari 2021, laatste update juni 2021


Wanneer je in Zweden een aanvraag voor een persoonsnummer doet op basis van eigen vermogen, moet je onder andere een geheel dekkende ziektekostenverzekering hebben. Eén van de eisen aan deze verzekering is dat deze minimaal een jaar geldig moet zijn vanaf de datum dat je naar Zweden bent verhuisd. In onze situatie waren wij niet meer verzekerd in Nederland vanaf het moment dat wij in Zweden woonden, dus moesten wij zorgen dat we op een andere manier verzekerd zouden zijn.

Aan de ziektekostenverzekering die nodig is voor de aanvraag van een persoonsnummer worden een aantal eisen (eisen skatteverket) gesteld, onder andere:

  • De ziektekostenverzekering moet dekking bieden voor de tijd dat je in Zweden woont.
  • Het moet minimaal één jaar geldig zijn vanaf de datum dat je naar Zweden bent verhuisd.
  • Het moet de noodzakelijke gezondheidszorg vergoeden tot een waarde van ten minste SEK 10 miljoen, of het moet overeenkomen met de wettelijke ziektekostenverzekering in het EU- of EER-land waarvan je staatsburger bent of waarvan je bent verhuisd, of het kan noodzakelijke gezondheidszorg dekken voor een lager bedrag dan SEK 10 miljoen, maar in dat geval moet de verzekering de terugreis vergoeden voor voortgezette zorg in uw thuisland.

Het was voor ons niet mogelijk om onze huidige Nederlandse zorgverzekering aan te houden na emigratie. Daarom moesten wij op zoek naar een verzekeringsmaatschappij waar wij ons wel konden verzekeren wanneer wij in Zweden woonden. Na een korte zoektocht op internet kwamen we al snel uit bij OOM. En nadat we een gesprek met een medewerker van OOM op de emigratiebeurs in Houten hadden gehad, twijfelden we niet langer en hebben daar onze verzekering afgesloten. Het afsluiten van de verzekering ging erg eenvoudig en was volledig online te regelen. Binnen een uur hadden we de nieuwe polis in onze mailbox.

Tekening ziektekostenverzekering

Wij hadden in eerste instantie gekozen voor de Regular verzekering. Maar bij de beoordeling van onze inschrijving in Zweden door Skatteverket bleek dat onze dekking niet uitgebreid genoeg was, deze verzekering dekte namelijk geen zwangerschapskosten. Zowel mijn verzekering als die van mijn man moest zwangerschapskosten dekken. Ook al wisten wij 100% zeker dat wij nooit gebruik zouden maken van deze dekking hebben we er toch maar voor gekozen om de Comfort verzekering af te sluiten, waar deze kosten wel verzekerd zijn. Het omzetten van de verzekering was heel eenvoudig, wij konden onze huidige verzekering online per de volgende dag opzeggen en een nieuwe verzekering afsluiten. Nadat wij de nieuwe polis naar de Skatteverket hadden gestuurd was alles goed en hebben we ons persoonsnummer ontvangen.