De Zweedse taal leren

december 2021, laatste update april 2024


Zweeds is de hoofdtaal in Zweden en één van de twee officiële talen van Finland. Zweeds is een Germaanse taal en nauw verwant aan de andere Scandinavische talen: Deens, Noors, IJslands en Faeröers. Zweeds is ook verwant aan talen als Engels, Duits en Nederlands, en uiteindelijk aan andere Indo-Europese talen, een taalgroep waartoe veel Europese talen behoren. Veel mensen die de Zweedse taal proberen te leren vinden dat de uitspraak het moeilijkst is. Dit komt mede doordat het Zweedse alfabet 3 klinkers meer heeft dan het Nederlandse alfabet en voor ons onbekende klanken kent. Er wordt gezegd dat de Zweedse grammatica relatief makkelijk te leren is wanneer je al kennis hebt van de Engelse taal. Er zijn talloze manieren om de Zweedse taal te leren. Of je nu kiest voor een gratis app, een betaalde online cursus of een klassikale cursus, er is altijd wel een methode en een niveau te vinden die bij jou past. Op deze pagina staat een overzicht van verschillende manieren om Zweeds te leren. 

Gratis Zweeds taalonderwijs

Wanneer je in Zweden woont heb je recht op gratis Zweeds taalonderwijs in Zweden. Er zijn verschillende niveau's:

 • SFI (A, B, C en D), "svenska för invandrare" oftewel Zweeds voor immigranten
 • SAS grund, "svenska som andraspråk", Zweeds als tweede taal op het niveau van basisonderwijs
 • SAS 1, 2 en 3, op het niveau van voortgezet onderwijs

Als je in Nederland een taalcursus volgt wordt vaak het taalniveau van de cursus aangegeven aan de hand van het Europees referentiekader voor talen. Hieronder staat een schema waarbij de Zweedse taalniveau's worden gerelateerd aan het Europees referentiekader.

Omschrijving niveau Zweeds taalniveau Europees taalniveau
Voor mensen die niet hebben leren lezen en schrijven in hun eigen taal. SFI A
Eenvoudige woorden en zinnen begrijpen en gebruiken. SFI B A1
Communiceren in eenvoudige contexten. SFI C A2
Belangrijkste kenmerken begrijpen in duidelijke standaardtaal. SFI D B1
SAS Grund B2-
Vloeiend communiceren met vrijwel geen problemen. SAS 1 B2
SAS 2 C1-
Bijna volledig ongehinderd uitdrukken. SAS 3 C1

Een aantal jaar voor onze emigratie zijn wij in Nederland begonnen met het leren van de Zweedse taal. Eerst aan de hand van een thuiscursus van Laudius, maar al redelijk snel merkten we dat wij het lastig vonden om tijd te maken om de cursus te doen. Wij hadden een stok achter de deur nodig en hebben ons toen ingeschreven voor een cursus Zweeds bij de Volksuniversiteit in Amersfoort. Hier hebben wij heel veel aan gehad. Daarnaast oefenden wij op onze telefoon met Duolingo en keken we alle Zweedse films en series die we op Netflix konden vinden.

Hierdoor konden we ons al redelijk verstaanbaar maken in het Zweeds toen wij gingen emigreren en we hebben dit als een heel groot pluspunt ervaren. De meeste Zweden spreken goed Engels, maar onze ervaring is dat het enorm wordt gewaardeerd wanneer je het in het Zweeds probeert. 


Overzicht van verschillende soorten cursussen

 • Thuisstudie Zweeds bij Laudius (A1 en A2)
 • Cursus Zweeds van NHA (A1 en A2)
 • Zweedse cursus bij NTI (A1)
 • Taalcursus Zweeds bij LOI (A1)
 • Volksuniversiteit (verschillende lokaties)
 • Bureau Zweeds leren (Utrecht en Bunnik)
 • Babel (Utrecht)
 • SVIN (Groningen)
 • Hart (Haarlem)
 • ik leer zweeds (regio Zutphen)
 • Duolingo (Engels >  Zweeds)
 • Babbel (Engels >  Zweeds)
 • Memrise (Engels >  Zweeds)
 • Mondly (Nederlands > Zweeds)
 • Fun Easy Learning (Nederlands > Zweeds)

 • Boeken van Rivstart, veel gebruikt in klassikale cursussen
 • Boeken van Adrie Meijer, een complete basiscursus Zweeds
 • Året runt Tekstboek en oefenboek
 • Woordentraininer Zweeds
 • Tweetalige kinderboeken, met luisterboek
 • Zweedse kinderprogramma's kijken bij UR (Utbildningsradion)
 • Dino Lingo
 • Zweedse taalontwikkeling apps
 • Short Stories in Swedish for Beginners
 • Lättläst boeken
 • Zweedse films en series
 • Zweedse televisieprogramma's bij SVTplay
 • Zweedse programma's kijken bij UR (Utbildningsradion)
 • Het Zweedse nieuws in gemakkelijk Zweeds
 • Hejsvenska
 • SFA.nu - Swedish for all | Svenska för alla

Thuisstudies

Het volgen van een online cursus kan een goede manier zijn om een nieuwe taal te leren. Het voordeel is dat je vanaf ieder moment en iedere locatie de cursus kan volgen, in je eigen tempo. Je kunt de stof zo vaak herhalen als je wilt en de stof wordt vaak op verschillende manieren aangeboden, bijvoorbeeld met video’s en interactieve oefeningen. Maar het vergt ook wat wilskracht en zelfdiscipline om de tijd te nemen voor de cursus. Een nadeel kan ook zijn dat je geen vragen kunt stellen aan een docent zoals in een klassikale omgeving. En dat je niet wordt gecorrigeerd in je uitspraak. Daarom is het bij een aantal cursussen ook mogelijk om, tegen iets hogere prijs, ondersteuning van een docent erbij te krijgen.

De vermelde prijzen van de thuisstudies zijn zonder korting, maar verschillende studies hebben vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Kijk voor de actuele prijzen op de website van de cursusaanbieder zelf.


Thuisstudie van Laudius

Bij Laudius heb je de keuze uit 2 cursussen. De cursus Zweeds voor Beginners laat je op eenvoudige wijze kennismaken met de Zweedse taal. Zo leer je snel en gemakkelijk een gesprek te voeren in het Zweeds. De cursus Zweeds voor Gevorderden biedt een extra verdieping van de Zweedse taal voor diegenen die de basiskennis al eerder hebben opgedaan. Het zijn digitale cursussen en je hebt de keuze uit wel of geen hulp van een docent. De vermelde prijzen zijn zonder korting, maar ze hebben vaak een leuke aanbieding. Na inschrijving kan je direct beginnen in de digitale leeromgeving. Ze bieden ook de mogelijkheid om het cursus materiaal geprint te ontvangen. 

Naam Laudius Thuisstudies
Cursus Zweeds voor Beginners (A1)
Zweeds voor Gevorderden (A2)
Vorm Online, hulp van docent is optioneel
Duur 12 maanden (gemiddeld)
Prijs € 198,- / € 318,- (afhankelijk van gekozen vorm)

Cursus Zweeds van NHA

De cursus Zweeds is een praktische en levendige cursus. Je leert wat je kunt zeggen in dagelijks veel voorkomende en herkenbare situaties. Aan de hand van moderne en actuele onderwerpen vergroot je gemakkelijk je spreek- en luistervaardigheid. Bij NHA kan je kiezen uit 2 verschillende cursussen; Zweeds voor Beginners of Zweeds voor Gevorderden. Begeleiding door een vakdocent is optioneel.  

Naam NHA
Cursus Zweeds voor Beginners (A1)
Zweeds voor Gevorderden
Vorm Online, hulp van docent is optioneel
Duur 12 maanden (gemiddeld)
Start Per direct
Prijs € 378,- / € 458,- (afhankelijk van gekozen vorm)

Zweeds voor beginners bij NTI.

In de cursus Zweeds voor beginners leer je veel nieuwe woorden, zinnen en uitdrukkingen uit het dagelijks leven. Tijdens de lessen ga je flink oefenen met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Na afloop beheers je ruim 1500 worden, je begrijpt teksten over allerlei onderwerpen, kunt eenvoudige brieven schrijven en alledaagse gesprekken voeren. Voor vakinhoudelijke vragen is er een docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij een mentor.

Naam NTI
Cursus Zweeds voor beginners
Vorm Online, met begeleiding van docent
Duur 12 maanden (gemiddeld)
Start Per direct
Prijs € 460,-

Basiscursus Zweeds bij LOI

In deze basiscursus Zweeds komt een breed scala aan onderwerpen aan bod. Zo leer je naast de taal, meteen veel over het land. Je leert de taal zodanig spreken, verstaan, lezen en schrijven dat je je in veelvoorkomende situaties goed kunt redden. Je beschikt daarmee over brede basiskennis van het Zweeds. Een goede basiskennis van de Nederlandse grammatica is handig als je deze cursus gaat volgen. Daarom is de cursus inclusief basisgrammatica Nederlands.

Naam LOI
Cursus Zweeds op beginnersniveau
Vorm Online, met begeleiding van docent
Duur 10 maanden (gemiddeld)
Start Per direct
Prijs € 785,-

Cursus Zweeds van 17-Minute-languages

Bij 17-minute-languages leer je Zweeds door middel van gevarieerde leermethoden (geïllustreerde woordenschat, meerkeuze-oefeningen, oefenspelletjes, vertaling van en naar de vreemde taal, uitspraak).

In de dagelijkse opgaven, die automatisch worden aangereikt en aan je individuele leerniveau worden aangepast, lees en luister je eerst naar de woordenschat. De herhaling vindt afwisselend plaats door de vertaling te tonen en af te dekken of door multiple choice oefeningen. Verder zijn er oefeningen over de zinsbouw en het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Een speciale werkwoordentrainer toont de vervoeging en toepassing van de tijden in het Zweeds.

 

Naam 17-Minute-languages
Cursus Basis cursus Zweeds (A1 + A2)
Zweeds voor Geavanceerde (B1 + B2)
Totaalpakket (tot en met C2)
Vorm Online
Duur Zo lang je zelf wilt, cursus is 10 jaar beschikbaar
Start Per direct
Prijs Vanaf ongeveer € 50,-

Leer Zweeds voor beginners van Eurotalk Talk Now 

Met de cursus van Eurotalk kan je snel de eerste essentiële woorden en zinnen leren. De cursus is bedoelt voor volstrekte beginners. Je leert alleen de basisbeginselen. Het is een leuke manier om een eerste indruk van de taal te krijgen. 

 

Naam Eurotalk Talk Now
Cursus Leer Zweeds voor beginners
Vorm CD-rom
Duur Zo lang je zelf wilt
Start nvt
Prijs € 14,75

Klassikale cursussen (eventueel online)

Op verschillende plaatsen in Nederland is het mogelijk om een klassikale cursus Zweeds te volgen. Het voordeel van klassikaal leren is dat je een stok achter de deur hebt doordat je geacht wordt in de les aanwezig te zijn en dat je je huiswerk hebt gedaan. Je kunt gemakkelijk vragen stellen aan de docent en je kunt de leerstof oefenen met andere cursisten. Een nadeel kan zijn dat je de cursus gepland is aan het einde van een werkdag en het dan nog moeite kost om nieuwe leerstof op te nemen.


Volksuniversiteit

Alle taalcursussen Zweeds aan de Volksuniversiteit worden op toegankelijke wijze gegeven, waarbij zowel het spreken en luisteren, als het lezen en schrijven aan bod komt. De grammatica wordt behandeld aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en ook de Zweedse cultuur wordt aangehaald. Er zijn in Nederland 75 Volksuniversiteiten. Niet op iedere Volksuniversiteit wordt de cursus Zweeds aangeboden. Kijk voor het actuele aanbod op de website van de Volksuniversiteit

Naam Volksuniversiteit
Cursus Zweeds leren - verschillende niveaus
Vorm Klassikaal
Locatie Verschillende lokaties
Duur Varierend van 12 tot 24 lessen van 90 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €15 - €20 per les (€185 - €342 per cursus)

Bureau Zweeds Leren

Buro Zweeds Leren geeft cursussen en op-maat trainingen in de Zweedse taal in Utrecht en Bunnik. De cursussen zijn van beginnersniveau (A1) tot en met niveau C2. 

Naam Bureau Zweeds Leren
Cursus Zweeds leren - verschillende niveaus
Vorm Klassikaal en deels online
Locatie Utrecht en Bunnik
Duur 14 lessen van 75 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €15 per les (€145 - €199 per cursus)

Babel

Babel is expert in taal- en communicatietrainingen voor hoger opgeleiden in Utrecht. Ze bieden verschillende cursussen Zweeds aan, op verschillende niveaus. 

Naam Babel
Cursus Cursus Zweeds niveau 1, 2 of 3
Vorm Klassikaal of online deelnemen
Locatie Utrecht
Duur 9 lessen van 90 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €22 per les (€195 per cursus)

SVIN

Driemaal per jaar starten er bij SVIN (Scandinavisch Vertaal- en Informatiebureau Nederland) taalcursussen voor groepen op diverse niveaus in Groningen. Iedereen, van beginner tot vergevorderde, kan bij het SVIN terecht. Groepscursussen worden ook online aangeboden. Privéles of een op maat gemaakte cursus behoort ook tot de mogelijkheden. 

Naam SVIN
Cursus Cursus Zweeds - verschillende niveaus
Vorm Klassikaal of online
Locatie Groningen
Duur 8 lessen van 75 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €12 per les (€96 per cursus)

Hart

Hart is het centrum voor kunst, kennis en cultuur in Haarlem. Zij bieden ook taalcursussen aan, waaronder een cursus Zweeds. In deze cursus leer je de basiskennis van het Zweeds waarbij het onderdeel Spreken centraal staat. Na afloop kun je eenvoudige, korte gesprekken voeren in het Zweeds, makkelijke teksten lezen en begrijpen. Aan het eind van dit tweede deel van de cursus beheers je het Zweeds op A1 niveau.

Naam Hart
Cursus Zweeds Beginners A1 Deel 2
Vorm Klassikaal
Locatie Haarlem
Duur 15 lessen van 120 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €25 per les (€365 per cursus)

ik leer zweeds.

Sinds 2012 geeft Hannah Zweedse les in Zutphen, Arnhem, Apeldoorn en Deventer. Naast klassikale en online cursussen geeft ze ook privéles. 

Naam ik leer zweeds.
Cursus Cursus beginners en gevorderden
Vorm Klassikaal of online
Locatie regio Zutphen
Duur 20 lessen van 90 minuten
Start Verschillende data
Prijs Gemiddeld €14 per les (€280 per cursus)

Apps

Zweeds leren via een app is een leuk manier om de taal te leren. Je kan het doen wanneer en waar je wilt. De meeste apps zijn ontworpen als een soort spel, wat je uitdaagt om steeds verder te komen en beter te worden. Apps geven echter maar een beperkte feedback, iets is meestal of goed of fout. Er is vaak geen mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen. Er zijn veel verschillende apps ontwikkelt. Sommige gratis, anderen betaald. En niet alle apps bieden het leren vanuit het Nederlands aan en is basis kennis van een andere taal (bijvoorbeeld Engels) vereist. 


Duolingo

Duolingo is een van de populairste apps om een nieuwe taal mee te leren. Met Duolingo begin je bij de basis en bouw je je kennis langzaam op. Het is meer ontworpen als een spelletje dan als een taalcursus. Doordat je punten scoort en badges kunt behalen blijf je gemotiveerd. De cursus Zweeds is echter alleen niet vanuit het Nederlands te leren. Kennis van de Engelse taal is dus wel vereist.   

Naam Duolingo
Prijs Gratis
Vanuit Nederlands? Nee, Engels
Ook online? Ja

Babbel

Nadat je een leerprofiel hebt aangemaakt kan je starten met een gratis les bij Babbel. Na de gratis les kan je een abonnement voor 1, 3, 6 of 12 maanden afsluiten. Via Babbel leer je niet alleen woordjes, maar ook uitspraak en zinsopbouw. De grammatica wordt stap voor stap uitgelegd.  Kennis van de Engelse taal is wel vereist aangezien de cursus van het Engels naar het Zweeds is.

 

Naam Babbel
Prijs 1e les gratis, daarna betaald
Vanuit Nederlands? Nee, Engels
Ook online? Ja

Memrise

Net als Duolingo is Memrise meer gebouwd als een spel. Er zijn kleine lessen met verschillende onderwerpen, die worden afgesloten met een toets. De app is gericht op de kracht van herhaling en er is een prettige mix van video's, schrijfopdrachten en quizzen. De cursus Zweeds is hier niet beschikbaar vanuit het Nederlands. Ook hier een kennis van bijvoorbeeld Engels vereist. 

Naam Memrise
Prijs Gratis
Vanuit Nederlands? Nee, Engels
Ook online? Ja

Mondly

Met Mondly kan je vanuit het Nederlands Zweeds leren. Je kunt gratis 8 oefeningen doen en dagelijks een korte les. Wil je echter meer leren dan moet je een abonnement afsluiten. Je kunt kiezen voor een abonnement van een maand of een jaar voor 1 taal, of een levenslang abonnement voor alle 41 talen. Mondly maakt ook gebruik van gamificatie-strategieën waardoor je op spelender wijs de taal leert. 

Naam Mondly
Prijs Gratis
Vanuit Nederlands? Ja
Ook online? Nee

Fun Easy Learning

Met deze app kan je vanuit het Nederlands een basis woordenschat opbouwen en eenvoudige zinnen in het Zweeds leren. Voor het leren van grammatica en verdere verdieping van de taal is deze app niet bedoelt. 

Naam Fun Easy Learning
Prijs Gratis
Vanuit Nederlands? Ja
Ook online? Nee

Cursus boeken

Er zijn verschillende cursus boeken beschikbaar waarmee je zelfstandig of in een groep Zweeds mee kunt leren. Op een bijbehorende website is vaak aanvullend materiaal te vinden, zoals bijvoorbeeld geluidsfragmenten.

 


Rivstart

Rivstart A1 + A2 tekstboek
Rivstart is een methode om Zweeds te leren. Het is een veel gebruikt boek bij klassikale cursussen.  Het is in het Zweeds, waardoor je direct met de taal aan de slag gaat.

Rivstart A1 + A2 oefeningsboek
Oefeningsboek wat hoort bij het tekstboek Rivstart A1 + A2


Basiscursus Zweeds

Basiscursus Zweeds deel 1 - Adrie Meijer
Het boek telt twaalf lessen die elk bestaan uit onder meer een dialoog, twee teksten, een woordenlijst, een behandeling van de grammaticale moeilijkheden uit de teksten en oefeningen. De antwoorden op de oefeningen zijn te vinden in het boek Uitgesproken Zweeds.

Basiscursus Zweeds deel 2 - Adrie Meijer
Vervolg op Basiscursus deel 1, bedoelt voor gevorderden.

Uitgesproken Zweeds - Adrie Meijer
Met behulp van dit boek en de bijbehorende audio online leert u de basisregels die gelden voor de uitspraak van de Zweedse taal. Ook staan hier de antwoorden op de oefeningen uit het boek Basiscurus Zweeds 1 Leerlingenboek.

Basisgrammatica Zweeds - Adrie Meijer
Praktisch naslagwerk over de Zweedse taalregels.


Året runt

Året runt A1-A2 Tekstboek - Ellen de Bot
Deze methode tot en met niveau A2 volgt het verhaal van een Nederlands gezin met twee pubers dat een jaar in Zweden gaat wonen. De familie loopt in haar nieuwe woonplaats tegen allerlei nieuwe, typisch Zweedse situaties aan. Hierdoor kom je veel te weten over de cultuur en gewoonten van het land. Ondertussen leer je op een speelse manier de Zweedse taal. De nadruk ligt op praktische taaloefeningen, spreektaal en uitspraak. Het tekstboek bestaat uit 12 lessen, één voor elke maand van het jaar. Elke maand heeft een eigen thema met bijbehorende feestdagen en gebruiken. 

Året runt A1-A2 Oefenboek - Ellen de Bot
In dit oefenboek staan extra opdrachten bij de hoofdstukken uit het tekstboek, een grammaticaoverzicht en woordenlijsten. Op de website vind je de audio, aanvullende oefeningen per hoofdstuk en kwartaaltoetsen. Naast dit oefenboek bestaat de cursus uit een tekstboek.


Speciaal voor kinderen

Jonge kinderen kunnen relatief eenvoudig een nieuwe taal leren. Het aanleren van een tweede taal wordt na de puberteit steeds lastiger en gaat dan wat minder vanzelf. Kinderen leren op spelende wijze door het spelen van spelletjes, het luisteren naar muziek of een verhaaltje of het kijken naar filmpjes. 


Kleurboek Colourful Word Safari - Kleuren en woordjes leren tegelijk.

Maak je klaar voor een reis door een boek vol leuke woorden en fantastische tekeningen. Met elke pagina die je inkleurt, ontdek je nieuwe woorden en leer je hun betekenis. Perfect voor iedereen vanaf 8 jaar die graag kleurt en tegelijkertijd nieuwe woorden leert. Dit kleurboek hebben we zelf samengesteld en is te koop via Amazon.nl. 

 • 144 pagina's
 • Enkelzijdige illustraties
 • Inclusief inhoudsopgave
 • Inclusief een woordenlijst om woorden eenvoudig op te zoeken
 • Meer dan 500 woorden

Woordentrainer Zweeds - Zweeds leren voor kinderen (CD-rom)

Cursus Zweeds voor kinderen die op een leuke manier het Zweeds willen leren. Speciaal bedoeld voor kinderen en peuters in de leeftijd van 4 - 12 jaar.Zweedse kinderprogramma's kijken op UR

UR (Utbildningsradion) is een mediabedrijf dat programma's maakt op het gebied van onderwijs. Ze maken programma's voor alle leeftijden, alle onderwijsfasen en over veel verschillende onderwerpen. Op de website is een aparte pagina vol met kinderprogramma's voor allerlei verschillende leeftijden. 


Dino Lingo

Duolingo is bedoelt voor kinderen van 2-12 jaar. Het kan online gespeeld worden of via een app. Het Zweeds wordt geleerd door middel van het spelen van spelletjes en leuke video's te bekijken. 


Zweedse taalontwikkeling apps

Op deze website vindt je een compilatie van taalapps die kinderen helpen bij het leren van de Zweedse taal. Er staat een indicatie van de leeftijd bij en of de app gratis of betaald is. 

 


Oefenen

Wanneer je de basisbeginselen van het Zweeds hebt geleerd is het leuk om het geleerd in de praktijk te oefenen. Dit kan door het lezen van (gemakkelijk geschreven) boeken, het kijken naar Zweedse films en programma's of online oefeningen te doen. Hoe meer je Zweeds hoort of leest, hoe vanzelf sprekender de klanken en woorden worden. 


Short Stories in Swedish for Beginners - Olly Richards

In dit boekje staan 8 verschillende verhalen van A2-B1 niveau. Deze verhalen zijn zorgvuldig samengesteld om het leren van een nieuwe taal gemakkelijk te maken en bevatten belangrijke functies die je voortgang ondersteunen, waaronder een volledige plotsamenvatting en een tweetalige woordenlijst (Engels-Zweeds) na elk hoofdstuk. Bij dit boek is ook een luisterboek te bestellen. Dan hoor je de uitspraak en kan je tegelijkertijd meelezen in het boek. 


Lättläst boeken

Lättläst, of te wel gemakkelijk te lezen boeken zijn een leuke manier om je leesvaardigheid te trainen en je woordenschat aan te vullen. Er zijn verschillende titels verkrijgbaar en het niveau kan verschillen. Bij Bol.com is er van de meeste boeken een inkijkexemplaar zodat je een idee krijgt van het niveau. 


Zweedse films en series

Wij hebben veel Zweedse films en series gekeken. In het begin met Nederlandse ondertiteling, maar gaande weg steeds meer met de Zweedse ondertiteling aan. Het was leuk om te merken dat we steeds meer ervan begonnen te verstaan en leerden er veel nieuwe woorden mee. Op onze site hebben we een verzameling gemaakt van verschillende Zweedse films en series


Zweedse televisieprogramma's bij SVTplay 

Op de website van SVTplay zijn veel televisieprogramma's, films, documentaires en meer, te vinden die ook vanuit Nederland te kijken zijn. Bij bijna alle programma's is het mogelijk om Zweedse ondertiteling aan te zetten. Hier twee tips van programma's die wij erg leuk vinden: 

 • Hjälp, vi har köpt en bondgård! -Brita en Kalle worden gevolgd wanneer ze hun leven in de stad achter zich laten met het gezin naar het platteland te verhuizen.
 • Bonusfamiljen (seizoen 1-4) - Serie over het leven in een bonusgezin. 

UR, Utbildningsradion

UR is een mediabedrijf dat programma's maakt op het gebied van onderwijs. Ze maken programma's voor alle leeftijden, alle onderwijsfasen en over veel verschillende onderwerpen.


Het Zweedse nieuws in gemakkelijk Zweeds

8sidor - 8sidor is een (online)krant in gemakkelijk te lezen Zweeds. De letters in zijn iets groter dan in een gewone krant en de zinnen zijn korter. Er worden geen moeilijke en ongebruikelijke woorden gebruikt.

Sveriges Radio - Elke dag, van maandag tot en met vrijdag, om 16.00 uur komt er een nieuw programma met het belangrijkste nieuws. Je kunt het rechtstreeks op de webpagina beluisteren of downloaden. Ook kun je hier op de website al het nieuws lezen.

SVT - Nyheter på lätt svenska - Nieuwsuitzendingen in gemakkelijk Zweeds. 


Hejsvenska

Hejsvenska is een online tool die gebasseerd is op het SFI onderwijs. Het is ontwikkeld door SFI docenten vanuit een behoefte om meer opleidingsmogelijkheden te bieden aan hun leerlingen.  Je kunt kiezen uit verschillende niveaus (SFI A-D) en per niveau zijn er verschillende oefeningen. Het is geen vervanging voor de SFI cursus, maar kan worden gezien als een aanvulling. Maar het is ook een leuke manier om je Zweeds te oefenen, ook al volg je niet de SFI cursus. 


SFA.nu - Swedish for all | Svenska för alla 

Deze website is ontwikkeld met het doel om nieuwkomers in Zweden te laten starten met het leren van de Zweedse taal in afwachting van de SFI opleiding. Maar het biedt ook een mooie gelegenheid om je Zweeds te oefenen en alvast een indruk te krijgen van de SFI cursus. 


Lycka till med att lära dig svenska!