Huis zoeken in Zweden

december 2020, laatste update februari 2024


Een huisje in het bos of juist in de stad? Een huis alleen als vakantiehuis of met het doel om er permanent te gaan wonen? Een huis kopen of eerst huren? En waar moet je droomhuis verder allemaal aan voldoen? Allemaal vragen die je eerst voor jezelf kunt beantwoorden voordat je begint met je zoektocht. Vanuit Nederland een huis zoeken in Zweden kan best een uitdaging zijn, maar met de komst van internet kan er eenvoudig een eerste online oriëntatie worden gedaan.

Onze wensen

Onze zoektocht naar ons droomhuis begon op internet. Hemnet.se is een Zweedse variant van Funda.nl en hier zijn veel huizen die te koop staan te vinden. Van te voren hadden we een lijstje gemaakt waar ons droomhuis aan moest voldoen. Ons lijstje zag er in grote lijnen als volgt uit:

  • Er moest elektriciteit zijn; dit klinkt wellicht voor de hand liggend, maar er zijn nog vrij veel huizen op het Zweedse platteland waar nog geen elektriciteit aanwezig is.
  • Water en afvoer in huis; ook dit klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar lang niet alle huizen hebben een waterleiding van buiten naar binnen lopen. Veel huizen hebben een eigen bron, gegraven of geboord, en nog geen waterleiding naar binnen. En als er geen water binnen komt is de kans groot dat er ook nog geen afvoer aanwezig is. Riolering zoals we dat in Nederland kennen is er nauwelijks op het platteland, dus dan gaat het over de aanwezigheid van een spectic tank.
  • Geen buren; zodat wij geen rekening met de buren hoeven te houden, en daarnaast ook geen last van hun zouden hebben.
  • Niet langs een drukke weg; nu is een weg in Zweden al snel niet druk, maar in eerste instantie wilden we een huisje midden in het bos, ver weg van beschaving. Maar nadat we er wat langer over hadden nagedacht leek het toch wel handig om aan een weg te wonen die in de winter sneeuwvrij wordt gemaakt zodat we, ook in de winter, gewoon met de auto weg kunnen. Dus een weg waar de postbode langs komt en de schoolbus rijdt, dan weet je dat de weg in de winter begaanbaar wordt gehouden.
  • Een grote schuur; zodat we genoeg ruimte zouden hebben voor alle verbouwingen, hobby’s en opslag.
  • Een ruime leefkeuken; het liefst met een ouderwets houtfornuis (vedspis) erin.
  • Het moest vanaf Nederland in 1 dag te rijden zijn; de grens lag ongeveer op de lijn Stockholm – Oslo. En vanaf het uiterste zuiden van Zweden gezien, vonden wij Zweden pas echt een beetje mooi te vinden ten Noorden van Växjö.
  • En aangezien we geen hypotheek wilden, wilden we het huis contact kunnen betalen. We spaarden iedere maand en hoe langer het duurde voordat we ons droomhuis vonden, hoe meer geld we te besteden hadden.


Huizenjacht

We hebben dagelijks op Hemnet.se gekeken en hebben veel mooie huizen voorbij zien komen. Maar met ons wensenlijstje ernaast vielen er ook veel huizen weer af. Zeker in het begin kostte het wat moeite om de advertenties te ontcijferen, maar met een vertaallijst (te downloaden) ernaast kwamen we er steeds beter uit. In de zomer van 2017 hadden we een aantal interessante huizen op het oog en hebben onze zomervakantie zo gepland dat we langs een aantal van die huizen kwamen om deze in het echt te bekijken. Zo zijn we op een open dag geweest van een huis in de buurt van Filipstad. Op papier voldeed het eigenlijk aan al onze wensen, maar toen we het in het echt zagen werden we er niet heel erg enthousiast van. Het voelde niet goed. We zijn ook langs een ander huis daar in de buurt gereden wat te koop stond. Prachtig huis, mooie schuur, aan een groot meer en een gastenhuisje erbij. Maar ook van dat huis wisten we al snel dat het niet ons droomhuis was. Ook weer een kwestie van gevoel.

Ons droomhuis

Tijdens de vakantie hielden we ook de nieuw geplaatste huizen op Hemnet.se in de gaten om te zien of er nog iets bij was gekomen waar we ook nog even langs konden rijden. Zo zagen we een huisje in de buurt van Karlsborg. Het lag eigenlijk niet op de route die we wilden rijden, maar we kwamen tot de conclusie dat er zoveel pluspunten waren ten opzichte van ons wensenlijstje dat we onze plannen aanpasten en richting Karlsborg gingen. We probeerden een afspraak te maken met de makelaar, maar deze nam de telefoon niet op en belde ook niet terug zoals gevraagd. We zijn toen eerst maar zelf bij het huis gaan kijken. Er bleek op dat moment niemand aanwezig te zijn en we zijn zo brutaal geweest om even over het perceel heen te lopen. Van dit plekje werden we beide erg blij en we wilden heel graag het huis van binnen zien, ondanks dat er vlakbij nog een vakantiehuisje stond en de schuur lang niet zo groot was als dat we voor ogen hadden. Nog maar een keer een sms naar de makelaar. Dit keer werd er wel gereageerd en uiteindelijk lukte het ons om, vlak voordat we weer terug moesten naar Nederland, een afspraak te maken voor een bezichtiging. Toen we nog een keer goed de advertentie lazen kwamen we er achter dat er geen waterleiding en afvoer aanwezig waren. Het huis voldeed steeds minder aan onze wensenlijst, maar we bleven er enthousiast over.

Op donderdag 14 september zijn wij voor de 2e keer bij het huis, dit keer met de makelaar. Op het moment dat we naar binnen liepen kwam ons een ontzettende muffe lucht tegemoet. De makelaar wist ons te vertellen dat de verkoper een oude man is die rookt en het hele huis is dan ook doordrongen van de sigarettenlucht. Ook was het erg rommelig en lag er zelfs nog een onderbroek van de man in de keuken. Deze man had duidelijk geen zin om moeite te doen om het huis ook maar enigszins aantrekkelijk te maken voor een potentiële koper.

En ondanks dat en het feit dat het lang niet aan al onze vooraf bedachte wensen voldeed (er staat een ander huis vlakbij, er is geen stromend water binnen, geen afvoer, een kleine schuur) werden wij allebei erg enthousiast van dit huis en zijn omgeving. En waardoor dan? Het was niet te beredeneren, het voelde gewoon goed! We wisten het zeker, dit huis willen we!


Andere sites om een huis in Zweden te vinden