Katten verhuizen

december 2020, laatste update februari 2024


Wij hebben 2 katten, welke uiteraard ook mee emigreerden. Voor Zweden gelden geen hele strenge eisen* voor het invoeren van katten, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Een van de eisen is dat de katten zijn voorzien van een chip. Onze katten hadden al een chip, dus dat hoefden we niet meer te regelen. Een aantal andere zaken moesten we nog wel regelen.

Onze checklist voor de verhuizing van onze katten zag er als volgt uit:

  • Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) halen bij dierenarts
  • Europees paspoort regelen bij dierenarts
  • Reisbench voor tijdens de verhuizing kopen
  • Feliway kopen
  • Katten aanmelden bij de Zweedse douane

* Kijk voor de actuele invoereisen op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). 

Naar de dierenarts

Ruim een maand voor vertrek zijn we langs de dierenarts gegaan. Omdat onze katten al voorzien waren van een chip hoefde dat niet meer te gebeuren. Ze moesten nog wel een inenting tegen Rabiës krijgen en een Europees paspoort. De rabiësvaccinatie moet uiterlijk 21 dagen voordat ze de grens overgaan zijn gegeven. 

Reisbench kopen

Voor de verhuizing hebben we speciaal een grote (honden)bench gekocht welke precies in de achterbak van de auto paste en waar beide katten samen in konden. Het handige van deze bench is dat deze opvouwbaar is en dus gemakkelijk op te bergen wanneer je hem niet gebruikt. Deze konden we mooi testen tijdens het ritje naar de dierenarts.

Naast de katten was er nog genoeg ruimte in de bench voor een bakje eten en een kleine kattenbak (kartonnen doosje met plastic onderop en kattenbakkorrels). We hebben de bench ruim voor vertrek in de woonkamer gezet en na een paar dagen gingen ze er zelf wel eens in en zelfs erop slapen.

Aanmelden bij de douane (online)

Het aanmelden bij de douane kan heel gemakkelijk online. Dit kan je doen via de site van Tullverket. Dit kan ruim van te voren en mocht bijvoorbeeld de verhuisdatum veranderen, dan kan de aanmelding eenvoudig gewijzigd worden. Uiteindelijk zijn wij in coronatijd geëmigreerd en we werden bij de Zweedse douane aangehouden. We hebben zowel de kattenpaspoorten als de aanmelding bij de douane moeten laten zien. We waren dus erg blij dat we het allemaal goed geregeld hadden en dat we, met katten, mochten doorrijden naar ons nieuwe thuis.Tijdens de reis

Onze katten zijn totaal niet gewend aan autorijden en hebben dit tijdens het ritje naar de dierenarts ook duidelijk kenbaar gemaakt door de hele weg een zielige miauw te laten horen. We zijn daarom op zoek gegaan naar iets wat hun zou kunnen helpen tijdens de reis. Op aanraden van verschillende personen en de dierenarts hebben we ervoor gekozen om Feliway spray te kopen en de bench hier een beetje mee in te spuiten. Ze leken de geur wel interessant te vinden en dus hebben we deze tijdens de reis gebruikt. Ook hebben we een Feliway verdamper gekocht. Deze hebben we in ons nieuwe huis in het stopcontact gedaan in de kamer waar de katten het meeste waren. We weten uiteraard niet hoe het zonder de Feliway was gegaan, maar de autoreis en de acceptatie van de nieuwe omgeving is goed verlopen.

Na een week of drie waren ze helemaal gewend aan hun nieuwe huis en hebben we ze voor het eerst weer naar buiten gelaten. De ene ging al snel buiten op onderzoek uit, terwijl de ander een paar dagen later pas de eerste stappen buiten het huis durfde te zetten. Inmiddels hebben ze het hier helemaal naar hun zin en vangen de ene na de andere muis.