Zweedse films en series

februari 2021, laatste update mei 2021


Om de Zweedse taal te leren kijken we veel Zweedse films en series. En dat vinden we zeker geen straf! Veel Zweedse series die in Nederland te kijken of te verkrijgen zijn, zijn spannende misdaad series en dat is een genre wat wij heel erg leuk vinden.

Onze absolute favoriet is Bron (The Bridge). Naast Zweeds wordt hier ook Deens in gesproken. Het Deens lijkt ergens wel wat op het Zweeds, maar ze slikken veel letters in. Volgens onze buurman is Deens dan ook geen taal, maar een geluid. Maar ondanks het Deense geluid is Bron zeker de moeite waard van het kijken.

tekening Zweedse films en series

Daarnaast zijn we erg gecharmeerd van de Zweedse film Så som in Himmelen (As it is in Heaven). Het is een erg mooi verhaal en in de film zit onder andere een prachtig nummer ‘Gabriellas sång’ (klik voor Youtube fragement). Dit nummer is een hit geworden in Zweden en wij hebben het tijdens een St. Lucia viering in een kerk gehoord, erg indrukwekkend.

Op basis van wat wij tot nu toe hebben gezien, zijn dit onze favorieten:

Hieronder staat een grote verzameling van Zweedse films en series, gesorteerd op alfabetische volgorde van de Zweedse titel. 


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - Å - Ä - Ö


A


Serie The Lawyer

*** SERIE ***

Titel: Advokaten (The Lawyer)
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.0 - NETFLIX
Deze snelle, scherpe en intelligente thriller speelt zich af in Malmö en Kopenhagen en concentreert zich op Frank Nordling (Alexander Karim), een jonge en uitzonderlijk veelbelovende advocaat wiens hele wereld zich ontrafelt wanneer hij de waarheid achter de dood van zijn ouders ontdekt.

Serie Agent Hamilton

*** SERIE ***

Titel: Agent Hamilton
Genre: Thriller
IMDb 6.8
Carl Hamilton keert terug naar Zweden op een geheime CIA-missie: een groep terroristen opsporen die verantwoordelijk zijn voor een reeks bomaanslagen en cyberaanvallen. Hamilton heeft echter al snel door dat zijn CIA-baas een verborgen agenda heeft en er andere belangen in het spel zijn…

Serie Alex

*** SERIE ***

Titel: Alex
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
IMDb 6.8 - NETFLIX
De meedogenloze en corrupte politieagent Alex heeft zijn dubieuze verleden onder ogen gezien en wil op het rechte pad blijven. Maar de gangsters waarvoor hij werkte, weigeren hem te laten gaan, waardoor zowel Alex als zijn familie in gevaar komen.

Serie Annika Bengtzon

*** SERIE / FILM ***

Titel: Annika Bengtzon
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.2
Van de makers van Millennium en Wallander. Als misdaadjournalist voor het Zweedse roddelblad Kvällpressen duikt Annika Bengtzon in complexe zaken.

Serie Anno 1790

*** SERIE ***

Titel: Anno 1790
Genre: Misdaad, Drama, Geschiedenis
IMDb 7.6
Inspecteur Dåådh is moedig en koppig en gebruikt moderne, maar controversiële methodes om moordzaken op te lossen. Gelukkig vindt hij steun bij Magdalena, de mooie vrouw van zijn commandant. Verscheurd tussen zijn rebellie en de beperkingen van het systeem, probeert Dåådh misdaden op te lossen in alle lagen van de bevolking. Arm of rijk, in 1790 of vandaag, de motieven van de daders blijken altijd dezelfde: wraak, hebzucht, macht, liefde en jaloezie.

Serie Arne Dahl

*** SERIE ***

Titel: Arne Dahl
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 6.8
Arne Dahl is een Scandinavische crime serie over een speciale eenheid van topinspecteurs, elk met een eigen specialisatie, die strijdt tegen de internationale misdaad.

B


Serie Beck

*** SERIE ***

Titel: Beck
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.4 - NETFLIX
Martin Beck is inspecteur bij de Zweedse moordbrigade. Beck is een nuchtere antiheld: hij doet zijn werk en voert uit wat zijn oversten hem opdragen, zonder zich al te veel te storen aan hun ambities of motieven. Een intelligent speurder, die goed kan luisteren en ongeëvenaard is in het maken van analyses en het afnemen van verhoren.

Serie Blue Eyes

*** SERIE ***

Titel: Blå Ögon (Blue Eyes)
Genre: Drama, Mysterie, Thriller
IMDb 6.8
De conservatieve politica Annika Nilsson wordt vermoord en de stafchef van het Ministerie van Justitie verdwijnt. Voormalig stafchef Elin Hammar wordt zich al snel bewust van vreemde incidenten binnen het departement. Hoe dieper ze graaft, hoe meer ze verstrikt lijkt te raken in een samenzwering.

Serie Bonusfamily

*** SERIE ***

Titel: Bonusfamiljen
Genre: Komedie, Drama
IMDb 7.6 - NETFLIX
Een nieuw stel, hun exen en hun kinderen navigeren door de emotionele uitdagingen en lastige logistiek van een gemengd gezinsleven in deze Zweedse dramedie.

Serie Box21

*** SERIE ***

Titel: Box21
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.8
De jonge Roemeense Lidia wordt door haar vriend naar Zweden gelokt onder het mom van een beter leven. De haar beloofde job in een Stockholms restaurant blijkt echter een leugen. Lidia wordt in de prostitutie gedwongen, maar ze komt in opstand. In een ander deel van de Zweedse hoofdstad jaagt politieagent Ewert Grens op de gevaarlijke crimineel én persoonlijke vijand Jochum Lang.

Serie The Bridge

*** SERIE ***

Titel: Bron (The Bridge)
Genre: Misdaad, Mysterie, Thriller
IMDb 8.6 - NETFLIX
BRON is een bloedstollende serie over twee landen gescheiden door een brug, maar verbonden door criminaliteit. Wanneer op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt, dwingt deze moord de Zweedse en Deense politie tot een nauwe samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen… 

Serie Bäckström

*** SERIE ***

Titel: Bäckström
Genre: Misdaad, Drama
IMDb 6.6
De nationaal bekende moordonderzoeker Evert Bäckström gaat er prat op dat hij 99% van alle zaken die hij heeft behandeld, heeft opgelost. Maar wanneer op een onbewoond eiland in de archipel een schedel met kogelgaten wordt gevonden, wordt Evert Bäckström geconfronteerd met een moeilijker mysterie dan hij zich had kunnen voorstellen.

C


D


David Batra: Elefanten i Rummet

*** Cabaret ***

Titel: David Batra: Elefanten i Rummet
Genre: Cabaret, Komedie
IMDb 5.8 - NETFLIX
De Zweedse komiek David Batra wordt persoonlijk en bespreekt de voor- en nadelen van het trouwen met een voormalig partijleider.

Serie Den fördömde

*** SERIE ***

Titel: Den Fördömde
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.6
Na een persoonlijk dramatisch voorval heeft Sebastian Bergman zich als profiler teruggetrokken uit politieonderzoeken. Totdat hij plots opnieuw betrokken raakt bij een onderzoek. De zestienjarige Roger is vermist en de politie gelooft dat hij gewoon weggelopen is. Totdat de jongen met een uitgesneden hart dood wordt teruggevonden. Bergman is vastbesloten de zaak op te lossen.

Serie The truth will out

*** SERIE ***

Titel: Det som göms i snö (The truth will out)
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.4 - NETFLIX
Na een lang ziekteverlof gaat rechercheur Peter Wendel weer aan het werk. Hij wil een topteam vormen voor cold cases. Dat plan loopt spaak wanneer de politie een bericht krijgt van een onbekende moordenaar. Hij beweert dat de beruchtste seriemoordenaar van Zweden, die al vele jaren vastzit, in werkelijkheid onschuldig is.

Serie Moskow noir

*** SERIE ***

Titel: Dirigenten (Moscow Noir)
Genre: Drama, Thriller
IMDb 6.8 - NETFLIX
 In dit Moskou van de 21ste eeuw leidt een onschuldige deal de Zweedse investeringsbankier, Tom Blixen, tot een strijd met miljonairs, politici, oligarchen en hun privélegers. Terwijl vijanden en moordenaars zichzelf blootgeven, in de Babushka-poppenstijl, moet Tom vertrouwen op zijn verstand om te overleven. Hij wordt niet enkel geteisterd door gevaren die hij niet kan voorspellen, maar ook door iets dieper – zijn eigen verleden…

Serie The dying detective

*** SERIE ***

Titel: Den döende detektiven (The dying detective)
Genre: Drama, Mysterie, Thriller
IMDB 7.1
Lars Martin Johansson is een levende legende. Toen hij nog als hoofd van de Zweedse misdaadpolitie werkte was hij iedereen een stap voor. Nu hij op pensioen is, is zijn leven saai geworden. Totdat zijn dokter hem vertelt over een 30 jaar oude, onopgeloste moord op een negenjarig meisje, besluit hij die zaak toch nog te kraken samen met zijn vriendin en ex-collega Jeanette Eriksson.

E


Film een man die Ove heet

*** FILM ***

Titel: En man som heter Ove (A man called Ove)
Genre: Komedie, Drama, Romantiek
IMDb 7.7
Ove is 59 jaar en staat bekend als de mopperkont van de buurt.  Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Wanneer de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden blijkt het het begin van een onverwachte vriendschap.

F


Serie Fallet

*** SERIE ***

Titel: Fallet (The case)
Genre: Komedie, Misdaad
IMDb 6.8 - NETFLIX
In het plaatje Norrbacka wordt een macabere moord met religieuze ondertoon gepleegd. Sophie Borg zal de zaak onderzoeken. Het slachtoffer is een Britse man en crime commissioner Tom Brown, uit zijn Engelse woonplaats St Ives, wordt naar Zweden gestuurd om te helpen bij het moordonderzoek. Klas Wall, politiechef van Norrbacka, die op het punt staat met pensioen te gaan, is dolblij met de opwinding van de zaak.

Serie Fjällbacka murders

*** SERIE ***

Titel: Fjällbackamorden (Fjällbacka murders)
Genre: Misdaad, Thriller
IMDb: 5.6
Gesitueerd op het idyllische platteland van Zweden volgen we het leven van de succesvolle crime auteur Erica Falck en haar man Patrik Hedström die politie-inspecteur is. Samen met hun drie kinderen wonen ze in het pittoreske Fjällbacka aan de Zweedse kust. Maar onder de serene schoonheid van het dorp gaan donkere geheimen schuil...

Serie Hidden

*** SERIE ***

Titel: Förstfödd (Hidden)
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.3
Op een bouwplaats waar hij bijklust om zijn zieke moeder financieel te ondersteunen, krijgt rechtenstudent Jonas een ernstig ongeluk. Hoewel hij dood wordt verklaard, ontdekt hij dat hij zichzelf weer tot leven kan wekken. Vanaf dat moment staat zijn leven op zijn kop. Er wordt op hem gejaagd en hij is gedwongen onder te duiken in de schaduwwereld van Stockholm, waar meer wezens met bovennatuurlijke krachten ronddolen, the hidden. 

Film Fucking Amal

*** FILM ***

Titel: Fucking Åmål (Show me Love)
Genre: Komedie, Drama, Romantiek
IMDb 7.5
De 14-jarige Agnes vindt geen aansluiting bij leeftijdsgenoten in het saaie dorpje Åmål. Alleen aan haar computerdagboek vertrouwt ze haar diepste gevoelens toe. Heimelijk is Agnes verliefd op het brutaalste meisje uit haar klas, Elin. Wanneer Agnes 15 wordt, organiseert ze met tegenzin een verjaardagsfeest voor klasgenoten. Waar ze al bang voor was, gebeurt: niemand komt opdagen. Tot Elin ineens op de stoep staat en haar hartstochtelijk op de mond kust.

G


H


Serie Hassel

*** SERIE ***

Titel: Hassel
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 5.6 - NETFLIX
De serie volgt Hassel en zijn collega's in de strijd tegen de groeiende stroom van criminaliteit in Stockholm. Wanneer Hassels baas en mentor op klaarlichte dag op brute wijze wordt vermood, raakt Hassel verzeild in een meedogenloze wereld van macht, geld en corruptie - een grijze zone waarin alles verband houdt met elkaar en waarin niets is wat het lijkt.

Serie Heder

*** SERIE ***

Titel: Heder
Genre: Misdaad, Drama
IMDb 6.3
Vier beste vriendinnen runnen samen het advocatenkantoor Heder. Ze willen vooral opkomen voor vrouwen en slachtoffers van seksueel geweld. De aanrander van een tienermeisje Isabel wordt vrijgesproken en dat is natuurlijk niet naar de zin van de advocates. Ze willen extra bewijsmateriaal verzamelen om zo in beroep te kunnen gaan. Maar dat verloopt niet zo vlot als gehoopt en de vraag rijst of Isabel wel een slachtoffer is.

Film The 100 year old man who climbed out the window

*** FILM ***

Titel: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (The 100 Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared)
Genre: Avontuur, Komedie
IMDb 7.1
Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. 

Film The 101 Year Old man who climbed out the window and Disappeared

*** FILM ***

Titel: Hundraettåringen som smet från notan och försvann (The 101-Year-Old Man Who Skipped Out on the Bill and Disappeared)
Genre: Avontuur, Komedie, Misdaad
IMDb 6.3 - NETFLIX
De 101-jarige Allan Karlsson trekt door Europa op zoek naar een Russisch frisdrankrecept dat hij begin jaren 70 verloor. Helaas is hij niet de enige die ernaar op zoek is.

I


Serie Conspiracy of Silence

*** SERIE ***

Titel: Ingen utan skuld (Conspiracy of Silence)
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.5 - NETFLIX
Voormalig wapenhandelaar Robert Kastell is uit op wraak. Dertig jaar lang leefde hij ondergedoken nadat hij wist te ontsnappen aan de corrupte Zweedse wapenhandel. Hij gaat op zoek naar de man die hem contracteerde en vervolgens probeerde te vermoorden. 

Serie before we die

*** SERIE ***

Titel: Innan vi dör (Before we die)
Genre: Drama, Mysterie, Thriller
IMDb 7.8
Een meeslepende thriller over familiebanden, gevaarlijke liefdes en een brutale machtsstrijd in de onderwereld. Hanna Svensson werkt bij de afdeling georganiseerde misdaad in Stockholm. Ze heeft haar zoon Christian opgeofferd voor haar carrière. Christian heeft net een gevangenisstraf van twee jaar voor drugshandel uitgezeten en wil geen contact meer met zijn moeder. 

Serie Irene Huss

*** SERIE ***

Titel: Irene Huss
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.6
Irene Huss wordt de vrouwelijke tegenhanger van Kurt Wallander genoemd, de hoofdpersoon in de misdaadromans van Henning Mankell. Huss is een veertigjarige inspecteur, ze is gelukkig getrouwd, heeft een zwarte band in jiu-jitsu en werkt al heel wat jaren bij de politie. Toch komt ze nog altijd collega's tegen die niet zo blij zijn met vrouwen bij het corps.

J


Film Jag älskar dig

*** FILM ***

Titel: Jag älskar dig - En skilsmässokomedi (I love you)
Genre: Komedie, Drama, Romantiek
IMDb 4.7 - NETFLIX
Marianne heeft genoeg van haar saaie huwelijk met Gustav en vraagt ​​een scheiding aan, waardoor hij ingrijpende veranderingen in zijn eigen leven aanbrengt.

*** SERIE ***

Titel: Johan Falk
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
IMDb 6.9 - NETFLIX
Johan Falk werkt bij de sectie binnen de politie van Göteborg die gespecialiseerd is in infiltratie in de zwaarste criminele organisaties. Falk gaat werken met infiltrant Frank Wagner, die hem informatie verstrekt over de misdaadwereld en zaken als vrouwenhandel, afpersing en wapenhandel.

Serie Jordskott

*** SERIE ***

Titel: Jordskott
Genre: Misdaad, Drama, Fantasie 
IMDb 7.2 
Rechercheur Eva Thörnblad lijdt onder de verdwijning van haar dochtertje Josefin en heeft zich helemaal op haar werk gestort. Als er een jongetje vermist raakt in dezelfde omgeving, besluit Eva zelf te gaan onderzoeken of er een verband is met de verdwijning van Josefin. Naarmate het onderzoek vordert, begint Eva in te zien dat er in de duistere bossen van Silverhöjd oeroude krachten huizen die elk begrip te boven gaan. En dan komt ze voor een duivels dilemma te staan: is ze bereid andermans kind op te offeren om haar eigen dochter te redden?

*** FILM ***

Titel: Jägarna (The Hunters)
Genre: Crime, Thriller
IMDb 7.1
Erik, een politieman, uit Stockholm keert na vele jaren terug naar zijn broer in zijn geboorteplaats Norrbotten nu hun ouders zijn overleden. Daar bijt hij zich vast in een lang en slopend onderzoek naar elanden die door stropers worden gedood. Het is een lucratieve handel en al snel blijkt dat zijn broer Hank er ook bij betrokken is…

K


Serie Kalifat

*** SERIE ***

Titel: Kalifat (Caliphate)
Genre: Drama, Thriller 
IMDb 8.2 - NETFLIX
Pervin en haar dochter proberen te ontsnappen uit het door IS bezette ar-Raqqah, waar ze woont met haar man Husam, die verbonden is met IS. Ze neemt contact op met de Säpo-agent Fatima en brengt haar op de hoogte van een geplande terroristische aanslag in Zweden in ruil voor hulp bij het vluchten naar Zweden. Tegelijkertijd worden de tienerzussen Suleika en Lisha, evenals hun vriend Kerima, door student-assistent Ibrahim overtuigd om naar ar-Raqqah af te reizen.

Serie Inspector Winter

*** SERIE ***

Titel: Kommissarie Winter (Inspector Winter)
Genre: Misdaad, Thriller 
IMDb 6.4
Politie-inspecteur Erik Winter is succesvol in zijn werk en heeft een harmonieus gezin. Zijn gedetailleerde onderzoekswerk legt iedere kiem van de misdaad bloot, maar ondanks de successen in zijn politiewerk blijft Erik Winter een geboren twijfelaar.

Serie Love and Anarchy

*** SERIE ***

Titel: Kärlek & Anarki
Genre: Komedie, Drama, Romantiek
IMDb 7.4 - NETFLIX
Sofie, een door carrière gedreven consultant en getrouwde moeder van twee kinderen. Als Sofie de opdracht krijgt om een ​​oude uitgeverij te moderniseren, ontmoet ze de jonge IT-techneut Max en begint er een onverwacht flirtspel.

L


M


Serie Maria Lang Mysteries

*** SERIE ***

Titel: Maria Lang
Genre: Misdaad
IMDb 6.4
Detective Christer Wijk bijt zich samen met het bevriende koppel Einar en Puck vast in moordzaken waarbij steeds hetzelfde motief naar voren komt, de crime passionel. Het trio wordt ondergedompeld in de spannende levens van de naoorlogse aristocraten die hun bestaansrecht ontleenden aan geld, liefde, seks, intriges, list en bedrog.

Serie Maria Wern

*** SERIE ***

Titel: Maria Wern
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.6
Maria Wern is een politie-inspecteur die na de dood van haar man met haar kinderen naar het pittoreske Zweedse eiland Gotland verhuist om daar opnieuw te beginnen. Ze heeft moeite met de opvoeding van haar kinderen als alleenstaande moeder die nog steeds rouwt om de dood van haar echtgenoot. Ondanks dat ze telkens in aanraking komt met woede, dood en verderf blijft ze onverzettelijk in een strijd die vaak niet te winnen lijkt.

Serie Midnight sun

*** SERIE ***

Titel: Midnattssol (Midnight sun)
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.5 - NETFLIX
De Franse politieagente Kahina Zadi reist naar Noord-Zweden om een brutale moord op een Franse burger te onderzoeken. Er vallen meerdere slachtoffers tijdens het onderzoek en een tien jaar oud geheim tussen de inwoners van een stad ligt aan de grondslag van de verschillende moorden. Kahina komt een meedogenloze seriemoordenaar op het spoor met een bijzonder macaber plan. De dag des oordeels lijkt aangebroken...

Films Millennium

*** FILM ***

Titel: Millennium
Genre: Actie, Misdaad, Mysterie
IMDb 8.4
Mikael is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Lisbeth is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

1: Mannen Die Vrouwen Haten
2: De Vrouw Die Met Vuur Speelde
3: Gerechtigheid

 

Serie Modus

*** SERIE ***

Titel: Modus
Genre: Misdaad, Drama, Thriller
IMDb 6.8 - NETFLIX
Modus is een spannende Zweedse crime serie die vragen oproept over religie, mensenrechten en de liefde, maar ook politieke kwesties niet schuwt. Tijdens een witte kerst in Zweden raakt psychologe en profiler Inger Johanne Vik samen met haar autistische dochter betrokken bij een onderzoek naar een aantal verontrustende moorden. Een koortsachtige zoektocht naar de moordenaar begint…

Serie The Sandhamn murders

*** SERIE ***

Titel: Morden i Sandhamn (The Sandhamn Murders)
Genre: Misdaad, Drama, Romantiek
IMDb 6.8 - NETFLIX
Een moordenaar heeft genadeloos toegeslagen op het idyllische eiland Sandhamn. Politie-inspecteur Thomas Andreasson wordt erbij gehaald om de zaak op te lossen, hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek van de knappe juriste Nora. Andreasson heeft een persoonlijke band met het eiland, maar één met een duistere kant. 

N


O


Film About Endlessness

*** FILM ***

Titel: Om det oändliga (About Endlessness)
Genre: Drama, Fantasie
IMDb 6.9
Met ‘About Endlessness’ vult Roy Andersson zijn oeuvre aan met een reflectie over het menselijke leven in al zijn schoonheid en wreedheid, zijn pracht en banaliteit. Volledig in gekende stijl rijgt Andersson de melancholische vignetten aan elkaar en won daarvoor de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Film Evil

*** FILM ***

Titel: Ondskan (Evil)
Genre: Drama 
IMDb 7.8
Een tienerjongen die vanwege gevechten van school wordt gestuurd, komt aan op een kostschool waar het systematisch pesten van jongere studenten wordt aangemoedigd als een middel om discipline te behouden, en besluit terug te vechten.

P


Q


R


Serie Rebecka Martinsson

*** SERIE ***

Titel: Rebecka Martinsson
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 7.2 - NETFLIX
 De serie draait om de advocaat Rebecka die na de dood van een vriend met tegenzin keert terug naar haar ouderlijk huis net buiten Kiruna. Ze wordt betrokken bij de jacht op een moordenaar. Ondanks het leven in Stockholm dat op haar wacht, reist ze naar haar geboorteplaats vanwaar ze ooit is gevlucht om haar traumatische verleden van zich af te schudden.

S


Serie Missing

*** SERIE ***

Titel: Saknad (Missing)
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 6.3 - NETFLIX
Bogesund is een afgelegen plaatsje midden in de Zweedse Bijbelgordel. Zoals in de meeste dorpen valt er weinig te beleven... tot er wel iets gebeurt. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden en even later verdwijnt een meisje. Bogesund wordt langzaam wakker.

Film Sami Blood

*** FILM ***

Titel: Sami Blood
Genre: Drama, Geschiedenis
IMDb 7.3
Intrigerend en meeslepend portret over de Sami, een rendierherdersvolk in Lapland en tevens het enige oorspronkelijke inheemse volk in Europa. Centraal staat de veertienjarige Elle-Marja en de zoektocht naar haar identiteit. Op school ontdekt ze dat de mogelijkheden van de Sami zich beperken tot een herdersbestaan. Om haar dromen na te kunnen jagen, wordt ze gedwongen afstand te doen van haar cultuur en de banden met haar familie te doorbreken.

*** FILM ***

Titel: Senoria
Genre: Drama, Horror, Thriller
IMDb 4.2
Caroline Menard heeft alles verloren wat voor haar belangrijk is en wil een nieuw begin maken. Ze verhuist naar een oud appartement, maar begint zich te realiseren dat er iets mis is met haar nieuwe onderkomen. Wat begint als een serie onverklaarbare gebeurtenissen leidt tot een ware nachtmerrie. 

Serie Easy Money

*** SERIE ***

Titel: Snabba Cash (Easy Money)
Genre: Actie, Misdaad, Drama
IMDb 6.7
In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. De ambitieuze student JW zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. En de Joegoslavische huurling Mrado probeert de voogdij over zijn dochtertje te krijgen. Alle drie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de Zweedse onderwereld.

*** SERIE ***

Titel: Snabba Cash
Genre: Actie, Crime, Drama
IMDB: 7.6 - NETFLIX
Wanneer de ondernemende jetset en de criminele wereld met elkaar botsen, worden loyaliteit, vriendschappen en zakenpartners allemaal op de proef gesteld in de nooit eindigende zoektocht naar makkelijk geld.

Serie Springvloed

*** SERIE ***

Titel: Springfloden (Springvloed)
Genre: Crime, Drama, Mystery
IMDb 7.5 - NETFLIX
1990. In het licht van de volle maan wordt een sadistische moord gepleegd op het Zweedse eiland Nordkoster. 25 jaar later is de zaak nog steeds onopgelost. Olivia Rönning, politieagente in opleiding, krijgt de zaak toegewezen. Al snel realiseert ze zich dat ze op zoek moet naar hoofdcommissaris Tom Stilton, die destijds het onderzoek leidde. Er ontstaat een eigenaardige vriendschap tussen de twee. Samen komen ze steeds een stapje dichter bij de oplossing van de moord…

Serie Stockholm requiem

*** SERIE ***

Titel: Sthlm Rekviem
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 6.6 - NETFLIX
Na een tragisch auto-ongeval gaat criminoloog Frederika Bergman aan de slag bij het speciale onderzoeksteam van de politie in Stockholm. Aanvankelijk wordt "burger' Frederika met de nodige scepsis ontvangen, maar haar intelligentie, logica en frisse kijk helpen het team zaken op te lossen. Daarom wordt ze langzamerhand een geaccepteerd en zelfs geliefd lid van het team, dat naast persoonlijke verwikkelingen onder meer te maken krijgt met gekidnapte kinderen, de moord op een religieus echtpaar en de ontvoering van twee joodse jongens.

Serie Quicksand

*** SERIE ***

Titel: Störst av allt (Quicksand)
Genre: Misdaad, Drama
IMDb 7.5 - NETFLIX
Maja, een studente in Stockholm, staat terecht voor moord na een gewelddadige massaschietpartij op haar school. Flashbacks de gebeurtenissen laten zien wat er vooraf ging aan de tragische dag. Het grote mysterie is: wat was de rol van tiener Maja bij de moorden?

Serie Blacklake

*** SERIE ***

Titel: Svartsjön (Black Lake)
Genre: Horror, Thriller
IMDb 6.2 - NETFLIX
Het afgelegen en verwaarloosde skiresort Black Lake is al jaren gesloten. Johan is van plan om het te heropenen en nodigt zijn vrienden daarom uit voor een proefvakantie. Al snel houdt een reeks verontrustende gebeurtenissen de groep in zijn greep.

Serie Sisters 1968

*** SERIE ***

Titel: Systrar 1968 (Sisters 1968)
Genre: Drama
IMDb 6.8
Het is 1968 en de pas afgestudeerde journaliste Karin droomt van een topbaan bij een van de grote Stockholmse kranten. Voorlopig moet ze zich echter tevreden stellen met een vakantiebaantje bij een plaatselijk krantje. Ze vindt, net zoals haar rebellerende kunstzinnige vriendin Lottie, een kamer bij Georg, de uitgever van dat krantje. Het duurt niet lang voordat dit duo de kleine, slaperige gemeenschap heeft opgeschud, waar de inwoners nauwelijks iets meegekregen hebben van de maatschappelijke protesten in Parijs of van beha’s die overzees worden verbrand.

Film As it is in Heaven

*** FILM ***

Titel: Så som i himmelen (As it is in Heaven)
Genre: Komedie, Drama, Muziek
IMDb 7.5
Daniel Daréus is een succesvolle internationaal bekende dirigent. Na een lichamelijke en emotionele inzinking besluit Daniel zijn carriere abrupt te onderbreken en keert terug naar Norrland, het dorpje in het hoge noorden van Zweden waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Het duurt niet lang voordat Daniel gevraagd wordt om wat adviezen te geven aan het kleine locale kerkkoor. Aanvankelijk ziet Daniel dat niet echt zitten. Maar Daniel kan niet weigeren en met tegenzin besluit hij een helpende hand te bieden. Als Daniel met het koor begint te werken herontdekt hij zijn verloren gegane liefde voor muziek.

Så ock på jorden

*** FILM ***

Titel: Så ock på jorden 
Genre: Komedie, Drama, Muziek
IMDb 4.8
Dit is het vervolg op de Zweedse film hit As It is In Heaven en zien we de bewoners van het dorp Ljusåker weer terug na de dood van hun dirigent Daniel Daneus. Het koor is nog altijd een hechte groep. Lena treurt nog altijd om het verlies van haar geliefde Daniel, maar gaat moedig verder, al is het maar vanwege hun pasgeboren zoon Jakob. Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw zangkoor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en in het dorp voor een wonder zal zorgen.

T


Film The Square

*** FILM ***

Titel: The Square
Genre: Komedie, Drama
IMDb 7.2
Christian, senior curator van een museum voor hedendaagse kunst in Stockholm, is een spin in het web van de kunstwereld. Twee gebeurtenissen echter doorkruisen Christians succesvolle carrière. Hij wordt beroofd van mobiel en portemonnee en een cynische PR-actie van de marketingafdeling rond het interactieve kunstwerk The Square ontploft in het gezicht van het museum. Plotseling leert de altijd wat passieve Christian zichzelf en zijn plek in de wereld kennen. Is hij werkelijk zo humaan en progressief als hij dacht?

Serie Thicker than Water

*** SERIE ***

Titel: Tjockare än vatten (Thicker than Water)
Genre: Drama
IMDb 7.3
Anna-Lisa Waldemar runt een populair familiepension op het schitterende eiland Sunnanö in de Zweedse archipel, samen met haar zoon Oskar. Zonder zijn medeweten nodigt ze zijn broer Lasse en zus Jonna uit voor de seizoensopening. Oskar is nauwelijks van deze schok bekomen wanneer zijn wereld ineenstort: Anna-Lisa wordt dood aangetroffen en haar testament bevat strikte bepalingen voor de drie kinderen. Gedurende het hele seizoen moeten zij samen het pension runnen, anders erven ze helemaal niets. Het is haar laatste poging haar kinderen te herenigen.

Serie Thin Ice

*** SERIE ***

Titel: Tunn Is (Thin Ice)
Genre: Drama, Thriller
IMDb 6.1
Thin Ice begint wanneer een onderzoeksschip net buiten Groenland wordt aangevallen. Tegelijkertijd probeert de Arctische Raad overeenstemming te bereiken over een overeenkomst die het boren van olie dat schadelijk is voor het milieu in de regio. Achter de overeenkomst zit de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Elsa, wiens politiek adviseur Viktor aan boord is aangevallen op het onderzoeksschip. 

serie Brotherhood

*** SERIE ***

Titel: Tusenbröder (Brotherhood)
Genre: Misdaad, Drama
IMDb 8.2
Hoffa is in de dertig, woont in een buitenwijk, heeft een vrouw en kinderen maar geen baan. Zijn leven lang staat hij al in de schaduw van zijn broer, die niet alleen succesvol is maar nog rijk ook. Hun vader wijst Hoffa er maar al te vaak op dat hij tekortschiet. Op een dag besluit Hoffa een bedrijf op te richten, in de hoop dat hij eindelijk ook wat waardering zal krijgen. Het blijkt echter nog niet mee te vallen om zijn droom te verwezenlijken. Het bedrijf draait goed, maar van de boekhouding klopt niet veel. De onbetaalde rekeningen stapelen zich op, en al gauw heeft Hoffa dringend geld nodig. Maar waar moet hij dat vandaan halen?

U


Film Becoming Astrid

*** FILM ***

Titel: Unga Astrid (Becoming Astrid)
Genre: Biografie, Drama
IMDb 7.1
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.

V


Serie Van Veeteren

*** SERIE ***

Titel: Van Veeteren
Genre: Misdaad, Drama, Mysterie
IMDb 5.8
Van Veeteren is een spannende psychologische thrillerserie naar de bestsellers van de Zweedse schrijver Håkan Nesser. De serie Van Veeteren speelt zich af in Maardam, een fictieve stad ergens in Noord-Europa. Van Veeteren, een agent op rust, helpt zijn 2 protégés bij de politie, Münster en Moreno, bij het oplossen van verschillende moordzaken. 

Serie The restaurant

*** SERIE ***

Titel: Vår tid är nu (The Restaurant)
Genre: Drama
IMDb 8.2 - NETFLIX
Het eerste seizoen loopt van 1945 tot 1950. De Tweede Wereldoorlog is eindelijk afgelopen. Een nieuwe, betere toekomst. Midden in het feestgedruis in het centrum van Stockholm kussen twee vreemden elkaar om direct weer hun eigen weg te gaan. Nina en Calle, een meisje uit de hogere klasse en een keukenhulp, weten dan nog niet dat hun korte ontmoeting grote consequenties zal hebben voor vele mensen.

W


Serie Wallander

*** SERIE ***

Titel: Wallander
Genre: Crime, Drama
IMDb 7.9 - NETFLIX
Kurt Wallander, de melancholische en cynische inspecteur, heeft net als zijn geestelijke vader, Henning Mankell, een voorliefde voor Italiaanse opera's. Hij vertrouwt op zijn instinct en ervaring maar gebruikt soms onconventionele en illegale middelen om zaken op te lossen. Zijn dochter Linda, die net afgestudeerd is aan de politieschool, komt het politiekorps in Ystad versterken. Dit is niet altijd naar de zin van Wallander maar het geeft een extra dimensie en spanning aan de vader-dochter-relatie.

X


Y


Z


å

ä


Serie Real Humans

*** SERIE ***

Titel: Äkta Människor (Real Humans)
Genre: Drama, Sci-Fi, Thriller
IMDb 7.9
Menselijke robots, zogenaamde hubots, veroveren een steeds grotere plaats in de huidige maatschappij. Ze doen het huishouden, helpen de kinderen met huiswerk, werken in de fabriek en zijn zelfs sportcoach. Ondertussen proberen de "echte mensen" zo goed mogelijk om te gaan met deze veranderingen. Terwijl sommigen deze nieuwe ontwikkeling omarmen, zijn anderen bang om vervangen te worden als werkkrachten, familie of zelfs minnaars. En dan zijn er ook nog eens hubots die hun eigen weg lijken te gaan…..

Serie Love me

*** SERIE ***

Titel: Älskar mig (Love Me)
Genre: Komedie, Drama, Romantiek
IMDb 7.9
Een romantische serie over liefde, relaties en verdriet. Eén gezin in Stockholm, drie generaties met elk z’n verhaal, liefdesavonturen en passies. Vader Sten zorgt al jaren voor zijn vrouw Kersti en trekt noodgedwongen alleen op hun luxevakantie wanneer ze plots sterft. Dochter Clara is eind de dertig en wil een gezin. De zoektocht naar de ware verloopt moeilijk, en wanneer de liefde toch haar pad kruist, lijkt dit te mooi om waar te zijn. Zoon Aron studeert rechten en gelooft in de eeuwige liefde met zijn coole DJ-liefje Elsa, maar wat met zijn beste vriendin Jenny?

Serie Ängelby

*** SERIE ***

Titel: Ängelby
Genre: Drama, Fantasie, Mysterie
IMDb 6.2
Vera, een moeder van twee kinderen, raakt plotseling haar baan kwijt en is verlaten door haar man. Gelukkig heeft ze een nieuwe baan aangeboden gekregen in een ander dorp. Ze neemt haar kinderen en haar spullen mee en verhuist om een nieuwe start in haar leven te maken. Helaas raakt ze onderweg een jongen met de auto. Met schok neemt ze aan dat jongen dood is. Maar is het wel Vera die hem vermoord heeft?

Ö