Zweedse ID-kaart aanvragen

januari 2021, laatste update januari 2024


Nadat we ons persoonsnummer hadden ontvangen hebben wij een aanvraag ingediend voor een ID-kaart. Deze is niet noodzakelijk maar is erg handig voor alle gevallen waarbij je je in Zweden moet legitimeren. Deze wordt overal geaccepteerd en je persoonsnummer staat er op vermeld. Het is geen vervanging van een paspoort, het is een bewijs wat alleen in Zweden wordt geaccepteerd en niet geldig is in het buitenland. 

Om een ID-kaart aan te vragen moet je in Zweden ingeschreven staan en een persoonsnummer hebben. Het aanvragen van een ID-kaart is eenvoudig. Je kunt online een afspraak maken bij een kantoor van Skatteverket. Niet in alle kantoren kan je een aanvraag doen, dus mogelijk moet je er een stukje verder voor rijden dan het dichtstbijzijnde kantoor. Het ophalen van je kaart kan wel in meer kantoren, maar niet alle. Op de website van Skatteverket is een lijst te vinden van de kantoren waar je, aanvullend op de kantoren waar je een ID-kaart kan aanvragen, je ID-kaart kan ophalen. Wanneer niet wordt gevraagd waar je de kaart wilt ophalen, kan je dit zelf aangeven bij de aanvraag.

Tekening Zweedse ID kaart

Voordat je de aanvraag zelf doet, moet je de kosten voor de ID-kaart (SEK 400 in 2023) al betaald hebben. Bij de aanvraag moet je ook een betaalbewijs laten zien, dus doe dit op tijd zodat de betaling ook daadwerkelijk verwerkt is. Hoe je de betaling moet doen kan je ook webpagina van Skatteverket vinden. Vergeet ook niet je paspoort mee te nemen.

Wij hebben op 6 juli de aanvraag voor de ID-kaart gedaan en 15 juli konden we deze ophalen.