Aanmelden bij Försäkringskassan

januari 2021, laatste update september 2023


Wij kwamen er van te voren niet helemaal uit wanneer je in Zweden automatisch verzekerd bent voor ziektekosten. Is dat alleen als je ook in Zweden werkt of ook als je, zoals wij, in Zweden woont maar nog geen inkomsten hebt. De instantie die dit in Zweden regelt is het bureau voor sociale verzekering, Försäkringskassan. Uit het nieuwe standpunt van de Zweedse belastingdienst (sinds 22 juli 2023) volgt dat je onder de Zweedse gezondheidszorg valt wanneer je recht het op een persoonsnummer.

In een aantal gevallen neemt de Försäkringskassen automatisch contact met je op nadat je een persoonsnummer hebt ontvangen, maar dat was bij ons niet het geval. Wij hebben ons zelf via de website aangemeld en ontvingen na 3 maanden de bevestiging van Försäkringskassan dat wij recht hebben op medische zorg onder dezelfde voorwaarden als anderen die in Zweden wonen. Na ontvangst van deze bevestiging hebben wij onze ziektekostenverzekering bij OOM opgezegd.

Wanneer je na 22 juli een persoonsnummer aanvraagt en dus geen bewijs van een ziektekostenverzekering hoeft te hebben voor de aanvraag, is deze opzegging niet nodig. Of je je wel of niet nog bij Försäkringskassan moet aanmelden weten we niet, maar het lijkt in ieder geval geen kwaad te kunnen om het wel te doen. 

Logo Försäkringskassan

Een aantal zaken die voor de gezondheidszorg in Zweden gelden;

  • Sommige gezondheidszorg is volledig gratis. Je moet wel betalen voor de medicijnen die tijdens deze bezoeken worden voorgeschreven.
  • In andere gevallen moet je bij een bezoek aan de zorg een vergoeding betalen. Hoeveel je moet betalen, hangt onder meer af van het soort zorg dat je krijgt.
  • Er is een limiet aan hoeveel je voor zorg moet betalen, dit wordt bescherming tegen hoge kosten genoemd.
  • De gezondheidszorg in Zweden wordt grotendeels gefinancierd door belastingen aan regio's en gemeenten. Dit betekent dat de vergoeding die je betaalt voor bijvoorbeeld een doktersafspraak, maar een klein deel is van wat het werkelijk kost.
  • De vergoedingen kunnen per regio verschillen. De regio's kunnen grotendeels zelf bepalen hoeveel je moet betalen.
  • Tussen de 23 en 85 jaar betaal je een groot deel van kosten van de tandheelkundige zorg zelf. Wat je voor tandheelkundige zorg betaalt, verschilt per kliniek. Daarom kan het de moeite waard zijn om prijzen te vergelijken voordat je een tandarts of mondhygiënist kiest. Het is mogelijk om hiervoor apart een tandarts verzekering af te sluiten.