Huis verzekeren in Zweden

december 2020, laatste update juni 2021


Ruim een jaar nadat onze zoektocht naar ons droomhuis in Zweden is begonnen zijn we officieel eigenaar van een huis in Zweden. Het is een eenvoudig houten huis, zonder stromend water en zonder afvoer, maar met elektriciteit. Het volgende wat we moeten doen is het afsluiten van een verzekering.

Het kiezen van een verzekeringsmaatschappij

Nadat de koop van ons huis rond was hebben we, terug in Nederland, de verzekering voor het huis en de elektriciteit geregeld.

Het was lastig om de prijzen van Zweedse verzekeringen online te vergelijken, aangezien veel websites als eerste vragen om een persoonsnummer. Deze hadden wij nog niet, dus hebben we op basis van andere criteria een keuze gemaakt. Voor de woonhuisverzekering zijn wij uitgekomen bij Folksam. Dit is een verzekeringsmaatschappij zonder aandeelhouders en ze geven aan dat de winst terug gaat naar hun klanten. Dit kan zijn in de vorm van premiekorting of bijvoorbeeld het verbeteren van hun service en diensten. Wij hebben dit zelf ook al een keer ervaren, we kregen aan het eind van 2018 een klein stukje van onze betaalde premies terug.

Tekening huisverzekering

Daarnaast hebben zij voor 18 verschillende talen een apart telefoonnummer van de klantenservice. Aangezien ons Zweeds op dat moment nog niet zo goed was, was het voor ons een groot voordeel dat we contact met hun konden opnemen, in ons geval, in het Engels (Nederlands is helaas niet mogelijk). Het contact verliep erg soepel en met 1 telefoontje en het invullen van een formulier, wat via de mail werd toegestuurd, was de (vakantiehuis)verzekering (Fritidshusförsäkring) voor ons huis in Zweden geregeld.

Na onze emigratie hebben we de Fritidshusförsäkring omgezet in een normale huisverzekering (Villaförsäkring). In deze verzekering zit ook een basis reisverzekering. Onze Nederlandse doorlopende reisverzekering hebben wij daarmee kunnen opzeggen. Inmiddels hebben wij na de emigratie ook onze auto’s en motor bij Folksam verzekerd. En hoe meer je bij hun verzekerd, hoe hoger je korting.