Elektriciteit regelen in Zweden

december 2020, laatste update juni 2021


Een van de weinige luxe die ons huis bij aankoop heeft is dat het is aangesloten op het elektriciteitsnet. Net als in Nederland zijn de energiebedrijven in Zweden gesplitst in netbeheerders en leveranciers. Om te zorgen dat we gebruik konden maken van de elektriciteit moesten we wel nog een overeenkomst met de netbeheerder en een leverancier maken.

Netbeheerder - Transport elektriciteit naar huis

Ieder gebied in Zweden heeft een eigen netbeheerder. Op de site van nätområden kan je zien welk elektriciteitsnetbedrijf eigenaar van het elektriciteitsnet van jouw omgeving is. Hier hoef je dus zelf geen keuze in te maken.

Leverancier - Elektriciteitsverbruik

Op de site van Elpriskollen kan je prijzen voor elektriciteitsverbruik van veel verschillende maatschappijen vergelijken. Er zijn veel verschillende bedrijven en mogelijkheden om uit te kiezen. Wil je een vaste (fast) prijs over een bepaalde tijd of juist een variabele (rörligt) prijs? Via het filter kan je ook aangeven dat je een alleen de maatschappijen wilt zien die een goede keuze voor het milieu zijn en het eco-label van de Zweedse Vereniging voor Natuurbehoud hebben (Bra Miljöval).

Op de site van Elpriskollen geven ze een uitleg over het verschil tussen een vaste- en variabele prijs, wat kan helpen in het maken van een keuze die het beste bij je past. De belangrijkste stukken van de site staan hieronder in het Nederlands vertaald. Wij hebben zelf gekozen voor een vaste prijs aangezien wij geen zin hebben om de energieprijzen constant in de gaten te houden en niet telkens van energiemaatschappij willen wisselen wanneer dat qua kosten gunstiger is.

Wij kwamen destijds uit bij Affärsverken. Zij hadden de laagste vaste prijs voor elektriciteit in combinatie met het eco-label.

Tekening stopcontact

Elpriskollen - Kiezen voor een vaste of variabele elektriciteitsprijs?

In Zweden bestaan je elektriciteitskosten uit drie onderdelen:

  1. Transport van elektriciteit naar je huis - betalen aan de netbeheerder (elektriciteitsnetovereenkomst)
  2. Elektriciteitsverbruik - betalen aan de elektriciteitsleverancier (handelsovereenkomst elektriciteit)
  3. Energiebelastingen en -vergoedingen - betalen aan de staat. De energiebelasting wordt betaald via de netbeheerder. Deze staat apart op de factuur vermeld.

Een van de belangrijkste dingen die van invloed zijn op je elektriciteitskosten, is of je kiest voor een vaste of variabele elektriciteitsprijs. Een vaste elektriciteitsprijs betekent dat je gemakkelijker kunt berekenen wat je moet betalen voor je elektriciteitsverbruik, maar op de lange termijn kan het duurder zijn met een vaste elektriciteitsprijs dan met een variabele. Een variabele elektriciteitsprijs betekent wel dat de kosten van je elektriciteitsverbruik voor de komende maanden moeilijk te voorspellen zijn.

Als je elektriciteitscontracten met variabele elektriciteitsprijzen vergelijkt en kiest, weet je niet welke elektriciteitsprijs je volgende maand aan de verschillende bedrijven zou moeten betalen. Je ziet alleen de elektriciteitsprijs die het bedrijf vorige maand heeft gefactureerd. De variabele prijs die een bedrijf zijn klanten factureert, hangt van veel factoren af, waaronder de prijs waartegen het elektriciteitshandelsbedrijf de elektriciteit heeft gekocht. Het bedrijf waarmee jij een overeenkomst sluit, kan in vergelijking met andere bedrijven in een bepaalde maand relatief lage prijzen hebben en in andere maanden relatief hoge variabele prijzen. Kies daarom bij een variabele prijs voor een overeenkomst met een korte bindende en / of opzegtermijn (circa 1 maand) zodat je makkelijk kunt overstappen naar een ander bedrijf.

Het is vaak goedkoper om een ​​variabele elektriciteitsprijs te hebben omdat elektriciteitshandelsbedrijven een risico nemen wanneer ze een vaste prijs aanbieden, aangezien de prijsontwikkeling tijdens de bindende periode van de overeenkomst niet bekend is. De elektriciteitshandelsmaatschappij neemt daarmee het risico dat de prijzen meer stijgen dan verwacht als er een vaste elektriciteitsprijsafspraak wordt gemaakt.

Kiest je voor een variabele prijs, dan hoeft je niet te betalen voor het elektriciteitshandelsbedrijf om dat risico te nemen. In dat geval neem je het risico zelf. Over lange periodes bezien heeft het dus zijn voordeel om een ​​variabele prijs te hebben in plaats van een vaste elektriciteitsprijs, maar soms is het toch goedkoper om overeenkomsten te sluiten met een vaste elektriciteitsprijs. Wat in de toekomst het voordeligst is, is moeilijk te voorspellen.