Internet- en telefoonabonnement afsluiten

januari 2021, laatste update juni 2021


Om alles na onze emigratie te regelen met de Zweedse instanties was het erg wenselijk om zo snel mogelijk werkend internet te hebben. Ook was het wel handig om gelijk een Zweedse telefoonnummer aan de verschillende instanties door te kunnen geven, zodat we achteraf niet alsnog onze Nederlandse telefoonnummers moesten veranderen in ons Zweedse nummer. Maar al snel kwamen we erachter dat we online alleen internet konden aanvragen wanneer we een persoonsnummer hadden. En om die aan te vragen wilden we nou juist internet hebben…  

Internetabonnement

Toen wij het huis kochten was de lokale glasfibervereniging bezig met het aanleggen van glasvezel in onze omgeving. Via de voorzitter van de vereniging, tevens onze buurman, konden we nog snel lid worden en meedoen in de aanleg.

De glasvezelkabel lag er dus al toen we verhuisden, het enige wat er nog moest komen was een werkend signaal en een internetabonnement. De laatste vakantie voor de verhuizing hadden we hier al over gesproken met de buurman en die gaf aan dat hij dat wel voor ons kon regelen, wij hoefden niks te doen. We hadden dus een beetje hoop dat internet misschien al zou werken wanneer wij aankwamen. Dit was jammer genoeg niet het geval, maar de dag na onze verhuizing kwam de buurman al langs en gaf aan dat het signaal inmiddels werkte en hij ons ging helpen met het aanvragen van het abonnement.

Helaas bleek al snel dat je voor het online aanvragen van een internetabonnement je een persoonsnummer moest hebben. Deze hadden we nog niet. Het alternatief was om naar een fysieke winkel te rijden. In ons geval werd dat een winkel van Telia (Zweedse provider), welke op een uur rijden was gevestigd.

In de winkel werden we vriendelijk geholpen en al was het even stoeien met het systeem, het lukte uiteindelijk om zonder een persoonsnummer een internetabonnement af te sluiten. Het zou ruim een week duren voordat we aangesloten zouden zijn en we zouden een sms ontvangen wanneer het gereed was. Op de beloofde aansluitdatum ontvingen we inderdaad een sms dat we waren aangesloten. Maar zo eenvoudig bleek het toch niet te zijn. De router die we nodig hadden was niet op voorraad en in eerste instantie is het abonnement op het verkeerde adres gezet, op nummer 1 in plaats van op nummer 2 (ons huis). Het heeft uiteindelijk nog een trip naar de Telia winkel en een extra week wachten gekost voordat we daadwerkelijk internet hadden, maar het is wel gelukt. Doordat we internet hadden konden we veel makkelijker de volgende dingen die geregeld moesten worden in gang zetten.

tekening internet Zweden

Nadat we maanden later ons persoonsnummer hadden ontvangen wilden we deze koppelen aan ons internetabonnement. Dan konden we namelijk ook gebruik maken van automatische betaling, wat het abonnement iets goedkoper maakte. Dit kon niet online, dus wij weer naar de Telia winkel. Dit was echter geen kwestie van een eenvoudige aanpassing. Het oude abonnement moest worden beëindigd en een nieuwe moest worden afgesloten. Gelukkig konden het oude en het nieuwe abonnement wel in elkaar overlopen en een bijkomend voordeel was dat de nieuwe abonnementskosten lager waren dan de oude aangezien er op dat moment een aanbieding was.

Telefoonabonnement

Wij hebben alleen gekozen voor een internetabonnement bij Telia. Voor onze telefoon zijn we begonnen met een prepaid kaart van Comviq. Deze hebben we aangeschaft in de periode dat wij nog geen persoonsnummer hadden, maar zo konden we wel goedkoop binnen Zweden bellen en een Zweedse telefoonnummer opgeven bij de verschillende officiële instanties. Wij kwamen uit bij een prepaid kaart van Comviq, puur omdat deze bijna overal wordt verkocht en dit de eerste was die we tegen kwamen. Wij hebben in onze omgeving overal een goede dekking en na ontvangst van ons persoonsnummer hebben we de prepaid kaart omgezet in een abonnement bij Comviq. Dit konden we heel gemakkelijk via de Comviq app regelen, met behoud van ons telefoonnummer. Op de website van surf.nu kan je de verschillende aanbieders in Zweden zien en met elkaar vergelijken.

Televisie

Wij hebben geen televisieabonnement afgesloten in Zweden. Via Google Chromecast, een klein apparaatje wat je in de HDMI aansluiting van je televisie steekt, kunnen wij beelden van verschillende apps vanaf onze telefoon en tablet naar de televisie sturen. Zo kunnen wij onder andere naar Netflix, SVT (Zweedse televisiezender) en sommige uitzendingen van NPO (niet alle NPO uitzendingen kunnen vanuit Zweden bekeken worden) kijken.