Benodigde documenten

januari 2021, laatste update september 2023


Aangezien het vanuit Nederland een stuk eenvoudiger is om officiële documenten op te vragen hebben we ruim van de voren een lijst gemaakt van documenten die we mogelijk in Zweden nodig zouden kunnen hebben. Wat heb je nodig om je in te kunnen schrijven in Zweden en daarmee een persoonsnummer te krijgen, om een baan te zoeken, over je medische geschiedenis, etc. Zo hadden we ruim de tijd om te zorgen dat we deze documenten in ons bezit hadden, voordat wij naar Zweden verhuisden.

Welke documenten je precies nodig hebt voor de inschrijving in het Zweedse bevolkingsregister hangt af van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld waar vandaan je verhuist, of je al werk hebt of studeert of zoals in ons geval dat je over voldoende eigen geld beschikt. Op de website van de Zweedse belastingdienst (Skatteverket) kan je zien op basis van je persoonlijke situatie welke documenten nodig zijn.

Uiteindelijk hebben wij gezorgd dat wij de volgende documenten hadden, waarvan het voor de meeste erg handig was om deze vast op te vragen toen we nog in Nederland woonde:

Tekening documenten onder arm

We hebben er bewust voor gekozen om onze diploma’s niet officieel te laten vertalen aangezien wij deze niet nodig denken te hebben.

Daarnaast hebben we uitgezocht wat voor ons de gevolgen voor AOW en Anw zijn. Vanaf het moment dat wij volledig naar Zweden emigreren en geen inkomen uit Nederland meer hebben zijn we niet meer verzekerd en stopt de opbouw van onze AOW en Anw. Ieder jaar dat je niet verzekerd bent krijg je later 2% minder AOW en vervalt de Anw. Dit kan je voorkomen door je vrijwillig te verzekeren. Wij hebben ervoor gekozen om ons niet vrijwillig te verzekeren aangezien de kosten van de verzekering in ons geval niet opwegen tegen de opbrengst op lange termijn.