Het M-formulier van de Belastingdienst

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 10:31

Tijdens graafwerkzaamheden bij de buurman is de glasvezel kabel geraakt, waardoor wij enkele dagen geen internet hadden. Maar gelukkig hadden wij een aantal dagen ervoor 2 dikke blauwe enveloppen van de Nederlandse belastingdienst gekregen met daarin het M-aangifte formulier en de bij behorende toelichting. Omdat de belastingaangifte over het jaar waarin je bent geëmigreerd niet digitaal kan, maar gewoon lekker ouderwets op papier, was dit een mooi moment om hier voor te gaan zitten. Het formulier van 2020 bestaat uit 55 pagina’s en de toelichting uit 78 pagina’s dus daar konden we ons wel een paar dagen mee vermaken. 

Nu heb ik normaal gesproken niet zo’n moeite met het invullen van formulieren en aangezien ik 12 jaar in de financiële wereld heb gewerkt zijn veel begrippen ook wel bekend. Maar wanneer zo’n formulier niet goed in elkaar zit en zelfs fouten bevat, wordt het toch wel een ander verhaal. Het eerste deel van het formulier ging goed, het meeste was niet op ons van toepassing en kon dus overgeslagen worden.

M-formulier Belastingdienst

Maar halverwege werd het toch wat lastiger. En wanneer er op het ene moment gesproken wordt van een heffingskorting van €30.846,- en even verder over een heffingskorting van €30.864,- krijg je opeens verschillende uitkomsten terwijl je een zelfde soort berekening aan het maken bent met dezelfde getallen. Dan toch maar eerst op internet opzoeken wat het juiste bedrag moet zijn en de foutieve berekening opnieuw maken.

Het voelde een beetje als een puzzel waarvan de stukjes niet allemaal passen of stukjes ontbraken. Ook werd de toelichting naar mate we verder kwamen steeds minder uitgebreid en gaf ook geen antwoord meer op de vragen die we hadden. Uiteindelijk hebben we onze aangifte naar beste weten en kunnen ingevuld. Volgens onze eigen berekeningen krijgen we geld terug, nu maar hopen dat de Belastingdienst dit ook zo ziet en dat we ook dit deel van de emigratie hiermee hebben afgerond.

In ieder geval heb ik hiermee wel de pagina over onze emigratie kunnen aanvullen. Op deze pagina is nog iets meer informatie over de M-aangifte te vinden.  


Wist je overigens dat…

…de gemiddelde hoogte van de inkomstenbelasting in Zweden tussen de 30% en 34% ligt en dat dit percentage per gemeente kan variëren? Dit komt ongeveer overeen met de inkomstenbelasting in Nederland van iemand met een modaal inkomen.

… Zweden 3 BTW tarieven (moms) kent? 25% is het tarief wat bijna voor alles geldt, behalve voor meeste levensmiddelen en horeca (12%) en voor boeken, krant en personentransport (6%). In Nederland kennen we 2 BTW tarieven: hoog (21%, voor vrijwel alle producten) en laag (9%, voor o.a.  meeste levensmiddelen, horeca, boeken, kranten, personentransport).

… de vermogensbelasting in Zweden in 2007 is afgeschaft?

… wanneer je in Zweden je huis laat opknappen door een erkend ambachtsman, de fiscus de helft van zijn/haar uurloon betaalt (ROT-avdrag)? Er is ook een RUT-avdrag, deze geldt voor bijvoorbeeld schoonmakers en kinderoppas.

… je in Zweden belasting betaald over de winst uit verkoop van een woning? Dit is 22% (in 2020) en geldt ook als je een huis in het buitenland verkoopt terwijl je in Zweden woont. Lees hier hoe wij hebben voorkomen dat we over de verkoop van ons huis in Nederland in Zweden belasting moesten betalen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.