Nieuwe nachttrein verbinding Berlijn - Stockholm (via Hamburg)

Gepubliceerd op 13 april 2021 om 17:34

Al eerder schreef ik over de mogelijkheden om met de trein naar Zweden te reizen. Er komt vanaf deze zomer een trein optie bij. Er gaat een nachttrein rijden tussen Berlijn en Stockholm, met een tussenstop in Hamburg. Vanuit Nederland is het goed te doen om met de trein naar Hamburg te reizen, waarmee deze nachttrein een aantrekkelijke route is.

De route van deze nachttrein wordt als volgt:

Ten opzichten van de huidige opties is er een overstap minder. Het minimaal aantal overstappen van Amsterdam naar Malmö gaat dan van 3 naar 2 en naar Stockholm scheelt het zelfs 2 overstappen (van 4 naar 2). Hierdoor wordt de kans dat je een aansluiting mist een stuk kleiner. 

Ook de prijs is lager. De prijs van een enkele reis van Hamburg naar Malmö kost ongeveer €50,- en van Hamburg naar Stockholm €60,-. Tel je daar €30,- bij op voor een enkele reis Amsterdam – Hamburg, dan kan je dus voor €80,- tot €90,- met de trein naar Malmö of Stockholm reizen.

De trein die over dit traject gaat rijden is van een kleinschalig vervoersbedrijf, Snälltåget. Het hele jaar door rijden er al treinen van Snälltåget van Malmö naar Stockholm en afhankelijk van het seizoen rijden ze ook op andere trajecten, bijvoorbeeld naar verschillende plaatsen in Jämtland. De verwachting is dat er vanaf juni 2021 treinen gaan rijden tussen Berlijn en Stockholm. Tot september dagelijks en in oktober iedere woensdag en zondag.

De reis naar Malmö kan met de nachttrein 2 uur sneller dan met de huidige kortste optie van 11 en een half uur. De minimale tijd die het kost om naar Stockholm te reizen blijft ongeveer hetzelfde, circa 21 uur. De vertrektijd vanuit Hamburg is rond half 12 's avonds. De aankomsttijd in Malmö is rond half 8 ’s ochtends en in Stockholm rond half 3 ’s middags.

Kaartjes voor deze trein zijn onder andere te koop via de website van Snälltåget. Wanneer je met een Interrailkaart reist krijg je korting. Je moet nog wel een ticket reserveren.

Verwacht in 2022: Nachttrein Brussel – Stockholm, via Hamburg

Ook zijn er plannen voor een nieuwe nachttrein van Brussel naar Stockholm. Ook deze trein zal stoppen in Hamburg. Het is nog niet bekend welke vervoersbedrijf op dit traject gaat rijden. Als alles volgens planning gaat verlopen zullen er vanaf de tweede helft van 2022 op dit traject treinen gaan rijden.

Ik ben blij om te zien dat er steeds meer mogelijkheden komen om met de trein van Nederland naar Zweden (en omgekeerd uiteraard) te gaan reizen. Wanneer er een goeie verbinding is maakt dit het reizen met de trein nog aantrekkelijker en een duurzaam alternatief.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.