Waar woon je?

Gepubliceerd op 12 februari 2021 om 18:07

Wij hebben vaak de vraag gekregen waar ons huis in Zweden is. En als we dan vroegen of ze Zweden een beetje kennen was het antwoord vaak nee. Tja, dan kan ik wel zeggen dat wij in Undenäs wonen, maar dat zegt dan nog niet zo heel veel als je er geen kaart bij hebt.

Om te beginnen is het goed om te beseffen hoe groot Zweden is. Zweden is ongeveer 11 keer zo groot als Nederland. Van het noordelijkste puntje naar het zuidelijkste puntje van Zweden bedraagt hemelsbreed bijna 1600 km. Dat is bijna net zo ver als hemelsbreed van Leeuwarden naar Madrid. Op het plaatje is het verschil te zien tussen de twee landen.

Zweden is verdeeld in 3 landsdelen (landsdelar). Het noordelijkste deel heet Norrland en beslaat bijna 60% van de totale oppervlakte van Zweden. Hier woont net iets meer dan 10% van de bevolking. De regio onder Norrland heet Svealand. Svealand beslaat circa 20% van Zweden en ruim 40% van de totale bevolking woont hier. De Zweedse hoofdstad Stockholm ligt in Svealand. De zuidelijkste regio heet Götaland. Hier woont bijna 50% van de bevolking, vooral in de 2 grootste steden in het zuiden, Gotenburg en Malmö. De landsdelen hebben geen officiële administratieve betekenis, maar de termen worden wel vaak gebruikt. Vooral in de weerberichten komt deze verdeling vaak voor. Wij wonen in het noorden van het zuidelijkste landdeel Götaland.

Vervolgens is Zweden opgedeeld is 25 landschappen (landskap) en 21 provincies (län). Landschappen hebben geen administratieve betekenis meer sinds de provinciale hervorming van 1634. Maar de landschappen worden nog wel veel gebruikt in culturele en historische contexten. Veel mensen voelen zich ook nog meer verbonden met het landschap dan met de provincie waar ze wonen. De grenzen van landschappen en provincies zijn op veel punten gelijk, maar wijken op een aantal plekken af.

Provincies hebben nu een administratieve functie. Op dit moment zijn er 21 provincies. Wij wonen in de provincie Västra Götaland. Dit is de nieuwste provincie van Zweden. 1 januari 1998 zijn de provincies Göteborg, Bohus, Älvsborgs en Skaraborg samengevoegd tot de provincie Västra Götaland. Uitgezonderd zijn de gemeentes Habo en Mullsjö die op eigen verzoek naar de provincie Jönköping werden overgebracht. Voor de samenvoeging woonden wij in de provincie Skaraborg.

Een provincie is weer opgedeeld in gemeentes (kommuner). Er zijn nu 290 gemeentes in Zweden. Wij wonen in de gemeente Karlsborg.  De gemeente Karlsborg bestaat sinds 2016 uit 4 districten (distrikt): Brevik, Karlsborg, Mölltorp en Undenäs. Totaal zijn er op dit moment 2523 districten in Zweden. En wij wonen in het district Undenäs.

Een plaatje waar zowel de provincies als de landschappen in te zien zijn, heb ik niet kunnen vinden. Daarom heb ik deze afbeelding gemaakt. Het plaatje met provincies en landschappen en nog wat aanvullende informatie over de indeling van Zweden is ook te downloaden op de download pagina

En nog een leuk weetje: Nederland heeft ruim 17 miljoen inwoner en een bevolkingsdichtheid van gemiddeld 420 inwoners/km². Zweden heeft ruim 10 miljoen inwoners en een bevolkingsdichtheid van 22,7 inwoners/km². (cijfers van 2020). Onze gemeente Karlsborg heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 17,2 inwoners/km².

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.