Een van de Zweedse schoolvakken die ik graag zelf gevolgd zou willen hebben is het Zweedse vak handwerk, slöjd in het Zweeds. In het huidige handwerkvak leren studenten met verschillende materialen te werken, verschillende bewerkingsmethoden te gebruiken en gereedschappen te hanteren. Het gaat daarbij om het totaal van ontwerpen tot het uitvoeren tot het eindproduct. Het wordt vaak gegeven aan leerlingen tussen de negen en vijftien jaar.
Het schoolvak werd in 1878 geïntroduceerd en bestaat tegenwoordig uit textielhandwerk (bv. naaien, breien, haken, borduren, vilten) en hout- (bv. figuurzagen, schaven, houtsnijden) en metaalhandwerk (bv. plaatbewerking, draadsieraden maken). Sinds de invoering van de leerplicht in 1962 kunnen zowel jongens als meisjes les krijgen in zowel textielhandwerk (zachte materialen) als in hout- en metaalhandwerk (harde materialen). Daarvoor was textielhandwerk voor meisjes en hout- en metaalhandwerk voor jongens.
Veel van deze technieken en materialen heb ik pas op latere leeftijd ontdekt. Ik maak graag tijd vrij om hiermee bezig te zijn en iedere keer weer nieuwe dingen uit te proberen. En af en toe is het ook heerlijk om niet iets nieuws uit te proberen, maar gewoon lekker bezig zijn met wat leuk is om te doen. Zo heb ik net weer 2 nieuwe haaksels toegevoegd aan de verzameling in de hobbyhoek. Dit keer zijn het ontwerpen van Dendennis, Puppuppy en Schildpad met een rugzakje op zijn rug.
Reactie plaatsen
Reacties
Ik heb dit vak wel gehad in Nederland op school, zowel handwerken als handenarbeid. Zowel op de lagere school als op de mulo. Ik heb op school leren breien, haken, weven, naaien, borduren en ook macrame knopen, emailleren, uit een brok steen een kop hakken, van hout een schilderijtje branden, boetseren, pottenbakken, enz. Dit was in de jaren 1955 t/m 1967.