Zweeds verstaan en spreken.

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 14:05

Wij hebben beide geen talenknobbel en het leren van een nieuwe taal gaat dan ook niet vanzelf. Maar hoe meer we met de taal bezig zijn en hoe meer we horen, lezen en spreken, hoe meer de taal gaat leven en hoe meer plezier we erin krijgen. We zijn dan ook heel blij dat wij ruim voor onze emigratie in Nederland zijn begonnen met Zweedse les.

Wij hebben ook al heel wat Zweedse films en series bekeken. In het begin Zweeds gesproken, met Nederlandse ondertiteling. Inmiddels kijken we Zweedse films en series met Zweedse ondertiteling en kunnen over het algemeen de meeste films en series goed volgen, al zijn er dialecten die voor ons nog niet echt te volgen zijn. Op youtube staat een filmpje waar iemand verschillende Zweedse dialecten nadoet. Ik heb een overzicht gemaakt met veel Zweedse films en series. Wij hebben ze nog niet allemaal gezien, maar heel veel ook al wel. Wij hebben daar ook onze favorieten vermeld.

Inmiddels wonen we nu bijna een jaar in Zweden en spreken overal waar we komen Zweeds. Mensen horen al snel dat wij niet uit Zweden komen, maar we krijgen veel complimenten over ons Zweeds. Zeker als we vertellen dat we vorige jaar maart zijn verhuisd. En het spreken en verstaan gaat nog zeker niet altijd goed. Laatst waren we bij een afhaal restaurant en nadat we hadden betaald moesten we nog even wachten op onze bestelling. Een paar minuten later komt de juffrouw van de kassa naar ons toe en verontschuldigd zich omdat ze een fout heeft gemaakt. Daarna volgde iets met 10 en 15 en wat we wilden als compensatie. Ik had eruit opgemaakt dat het 10 tot 15 minuten langer ging duren. Mijn reactie was dan ook dat het niet erg was en dat we geen haast hadden. Nadat de vriendelijk juffrouw weer weg was gaf Eric aan dat hij mijn antwoord, dat we geen haast hadden, niet snapte. Want wat ze had gezegd was dat ze 10 tot 15 kronen te veel had aangeslagen op de kassa. Hmmm, had ik het bijna goed….


Wist je dat…

… het Zweeds naast ‘hij’ (han) en ‘zij’ (hon) ook een derde vorm kent, een sekseneutraal persoonlijk voornaamwoord (hen)?
… het Zweedse alfabet uit 29 letters bestaat? Aan het einde van ons alfabet komen nog de å, ä en ö.
… je in het Zweeds niemand met ‘u’ aanspreekt? Het is heel gewoon om te tutoyeren omdat men gelijkheid erg belangrijk vindt. 
… de ‘V’ wordt uitgesproken als de Nederlandse ‘W’?
… de ‘W’ de minst gebruikte letter is? Maar het is wel populairder geworden door de Engelse leenwoorden zoals web en watt.
… het bepaalde lidwoord (de/het) in het Zweeds aan het zelfstandig naamwoord vastgeplakt worden? Een voorbeeld: een auto = en bil, de auto = bilen?
… het Zweeds, naast het Fins, ook een officiële taal van Finland is?

 

Er zijn talloze manieren om de Zweedse taal te leren. Of je nu kiest voor een gratis app, een betaalde online cursus of een klassikale cursus, er is altijd wel een methode en een niveau te vinden die bij jou past. Op deze pagina staat een overzicht van nog meer verschillende manieren om Zweeds te leren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.