Dagen H – De dag dat in Zweden werd overgeschakeld van rijden aan de linkerkant naar de rechterkant van de weg.

Gepubliceerd op 30 maart 2021 om 13:22

Op zondag 3 september 1967 om 5.00 uur vond in Zweden de overgang plaats van rijden aan de linkerkant van de weg, naar rijden aan de rechterkant. Een van de grootste gebeurtenissen in de Zweedse autogeschiedenis wat een kostbare verandering was en waar een lange voorbereiding aan vooraf ging.

Al in de 18e eeuw werden de eerste voorstellen om aan de rechterkant te gaan rijden ingediend, maar het idee is iedere keer weggestemd. In 1955 werd er nog een groot referendum gehouden waaruit bleek dat bijna 83% van de bevolking tegen de verandering was. Doordat het verkeer toenam en alle omliggende landen van Zweden aan de rechterkant reden stemde op 10 mei 1963 de Riksdag (Zweeds parlement) met een ruime meerderheid toch voor de verandering om rechts te gaan rijden. Dit zou de grensovergangen met buurlanden eenvoudiger maken en het rijden in het algemeen zou veiliger worden. De meeste  auto’s in Zweden hadden namelijk al we het stuur aan de linkerkant zitten, wat voor veel ongelukken zorgde. Ook Zweedse autofabrikanten bouwden het stuur aan de linkerkant omdat veel auto’s naar het buitenland werden geëxporteerd en daar werd rechts gereden en het was wel duidelijk dat de verandering er ooit aan zat te komen.

Om te zorgen dat op 3 september de grote verandering kon plaatsvinden moest er veel voorbereid worden. Verkeerslichten moesten worden omgekeerd, verkeersborden moeten worden gewijzigd en kruispunten en wegmarkeringen moesten worden aangepast. De verandering was ook groot voor de Zweedse bussen, deze hadden deuren voor de passagiers aan de linkerkant zitten. Op het moment dat besloten was dat de overgang zou gaan plaatsvinden is werden de bussen gebouwd met aan 2 kanten deuren. Deze konden tot aan de overgang passagiers aan de linkerkant laten instappen en na de overgang aan de rechterkant. Oudere bussen die nog een lange levensduur hadden werden omgebouwd. Daarnaast werd er een grootschalige mediacampagne opgezet om het publiek vertrouwd te maken met de verandering en hun te laten weten hoe de overgang zou gaan plaatsvinden. De overgangsdag werd "Dagen H" genoemd, waarbij de H een afkorting was voor högertrafikomläggningen (de omleiding naar rechts verkeer). De dag kreeg zijn eigen logo (zie afbeelding) wat overal op verscheen en het nummer "Håll dej till höger, Svensson" (rechts aanhouden, Svensson) werd een hit die veel op de radio werd gedraaid.

3 september 1967 - Kungsgatan in Stockholm; het wisselen van de linker- naar de rechter rijbaan.

En op zondagmorgen 3 september 1967 was het zover. Om 4.50 uur ’s ochtend moesten alle voertuigen stopten aan de linkerkant van de weg. Daarna moesten alle weggebruikers voorzichtig naar de rechterkant van de weg rijden. Op de radio werd er ondertussen afgeteld naar 5.00 uur. Klokslag 5.00 uur mocht iedereen weer gaan rijden, nu aan de rechterkant van de weg. Rechtsrijdend verkeer in Zweden was nu een feit.

Door het VN verdrag over verkeersborden moesten een aantal borden in spiegelbeeld worden weergegeven. Een voorbeeld hiervan is het bord dat waarschuwt voor elanden. Voor de overgang kwam de eland op het bord van links, maar na de overgang komt deze van rechts. Wil je weten hoe het waarschuwingsbord voor elanden en andere typische Zweedse verkeersborden eruit zien? Kijk dan op de pagina die ik heb gemaakt over Zweedse verkeersborden. Je vindt hier ook een mini cursus Zweedse parkeerborden lezen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.