12 ongeschreven Zweedse regels

Gepubliceerd op 30 mei 2021 om 09:00

Ongeschreven regels zijn vaak cultureel bepaald, maar kunnen ook een religieuze achtergrond hebben. Het zijn afspraken die niet zomaar ergens terug te lezen zijn, maar het zijn handelingen die zo vanzelf sprekend zijn dat we nauwelijks merken dat ze er zijn. Het zijn de dingen die niet meer dan logisch en normaal gevonden worden. Een voorbeeld van een ongeschreven (Nederlandse) regel is bijvoorbeeld dat je in de rij van de kassa niet voordringt of dat je de warme maaltijd met bestek eet. Niet meer dan normaal zou je zeggen. Wanneer iemand zich niet aan ongeschreven regels houdt kan deze worden aangestaard of gemeden worden. Maar aangezien de ongeschreven regels niet overal hetzelfde zijn is het dus erg handig om de ongeschreven regels van Zweden te weten. Hier volgen 12 ongeschreven Zweedse regels die in ieder geval handig zijn om te weten:


1.

Je komt altijd op tijd, of het nu een zakelijke bespreking is of een fika met vrienden. De Zweden zijn erg punctueel. Wanneer je niet op tijd kunt komen, laat dan weten dat je verlaat bent. Te laten komen zonder dat te laten weten wordt als onbeleefd beschouwd.

2.

Wanneer je bij iemand in huis komt trek je je schoenen uit. Dus bedenk dus goed welke sokken je aantrekt voordat je bij iemand op visite gaat.

3.

Wanneer je iemand voor de eerste keer ontmoet is het geven van een hand een normale manier van begroeten. Bij een tweede ontmoeting of wanneer men elkaar langer kent is een knuffel heel gebruikelijk. Het kussen op de wang is hier geen gewoonte. (Dit geldt uiteraard niet als het Corona-virus heerst.)

4.

In Zweden is gelijkheid erg belangrijk. Iemand is niet beter dan een ander. Het is daarom ook vrij standaard dat artsen, docenten, boekhouders etc, je bij je voornaam aanspreken en verwachten dat je hetzelfde doet tijdens het gesprek. Ook functietitels worden daarbij weggelaten. Er zijn natuurlijk een paar belangrijke uitzonderingen op de regel. Mocht je je in een rechtszaal bevinden, of geconfronteerd worden met een politieke minister of iemand van de Zweedse koninklijke familie, dan is het uiteraard wel de bedoeling dat je iemand met de juiste titel aanspreekt.

5.

Wanneer je geen woord Zweeds spreekt, zorg dan wel dat je ‘dank je wel’ in het Zweeds kunt zeggen, oftewel ‘tack’. Gebruik ‘tack’ iedere keer om een teken van waardering te tonen. Je kunt het in het Zweeds niet vaak genoeg zeggen, wel te weinig. En wanneer je op een feestje bent geweest bedank je de gastheer/gastvrouw binnen 7 tot 10 dagen na het feestje. Wanneer je de gastheer/gastvrouw tegenkomt kan je bedanken door te zeggen ‘tack för senast’ (bedankt voor laatst).

6.

Wanneer je een cadeau ontvangt is het gebruikelijk om deze gelijk open te maken.

7.

De Zweden zijn erg gesteld op hun persoonlijke ruimte. Er wordt minimaal een armlengte afstand gehouden en ga daarom in de bus ook niet direct naast iemand zitten als er ergens anders nog plek is. Het is ook niet gewoon om zomaar een praatje met iemand in de bus te maken.

8.

Je trekt altijd een nummertje als er een nummertjes apparaat staat, ook al is er niemand anders aanwezig. Wij hebben dit zelf ook ondervonden. Lees hier over onze eigen ervaring.
En je dringt niet voor in de rij, de rij is heilig. Ook als er geen duidelijke rij is kent iedereen de volgorde. 

9.

Vermijd oogcontact op openbare plaatsen. Het wordt als buitengewoon raar en griezelig beschouwd om te staren en oogcontact te maken met mensen die je niet kent in een openbare ruimte.

10.

Sta niet stil op de linkerhelft van de roltrap, zeker niet in de grotere steden. De linkerhelft is voor mensen met haast.

11.

De algemene dagelijkse mode in Zweden is eenvoudig, ontspannen en casual. Ook in een meer formele zakelijke omgeving is de kans groot dat er spijkerbroeken en shirts met lange mouwen gedragen worden, tenzij er een afspraak met een buitenlandse klant of een belangrijke bestuursvergadering is.

12.

En tot slot, de meeste Zweden geven de voorkeur aan smsen boven bellen. Het is makkelijker om nee te zeggen via een tekstbericht dan via de telefoon, en het is meer conflict vermijdend. Whatsapp wordt overigens in Zweden een stuk minder gebruikt dan in Nederland, dus wanneer je een tekstbericht wilt sturen naar een Zweed heb je meer kans dat het wordt gelezen wanneer je via sms een bericht stuurt.


Dit zijn zeker niet alle ongeschreven regels, maar wel een aantal situaties die je makkelijk kunt tegenkomen. Het bestaan van deze regels zal de integratie en acceptatie in ieder geval een stukje helpen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.