Gehaakte Zweedse wanten

Gepubliceerd op 17 november 2021 om 10:21

Een aantal jaar geleden heb ik van een vriendin een compleet haakpakket (ontworpen door Stephanie van handwerkjuffie.nl)  gekregen om Zweedse wanten, svenska vantar, te maken. Ik had bedacht dat ik deze een keer tijdens een vakantie in Zweden zou gaan maken, maar dat was er tot nu toe nog niet van gekomen. Maar een paar weken geleden, het was hier nog volop winter met sneeuw en temperaturen van -10 graden, ben ik er toch maar eens aan begonnen. Ik had verwacht dat het werken met twee kleuren door elkaar wat ingewikkeld zou zijn, maar dit bleek erg mee te vallen en de wanten waren redelijk gemakkelijk te maken. Inmiddels zijn de wanten af, is de sneeuw verdwenen en lijkt het er af en toe op dat de lente om de hoek staat te wachten. Maar goed, deze winter zal ik ze dan misschien niet meer gaan gebruiken, maar dan zijn ze maar vast klaar voor de volgende winter.

Het is niet helemaal duidelijk waar haken precies vandaan komt, maar het bestaat historisch gezien nog niet zo heel erg lang. Het lijkt zijn oorsprong te hebben aan het einde van de 18e eeuw. Het allereerste Zweedse haakboek werd in 1844 gepubliceerd en bevatte beschrijvingen en illustraties van kanthaakwerk. Wat later in de 19e eeuw kwam er in Zweden (en in Denemarken) een kritisch debat over haken. Een aantal vooraanstaande vrouwen uit de hogere klassen had kritiek op het haken. Haakwerk zou niet mooi zijn en had een koude en saaie uitstraling. Haken zou daarnaast een luxewerk zijn, in tegenstelling tot het ambachtelijke spinnen, weven, breien en patchen. Ze vonden het verschrikkelijk om te zien dat vrouwen nu aan het haken waren en mannen de krant zaten te lezen in plaats van iets te doen was fysieke en geestelijke kracht vereiste. Door het feit dat haken half liggend uitgevoerd kan worden werd het gezien als lui werk.

Vandaag de dag is haken een populaire bezigheid en er zijn onderzoeken gedaan die uitwijzen dat handwerken zoals haken, naast dat het gewoon leuk is om te doen, ook gezondheidsvoordelen heeft. De repeterende bewegingen zijn een soort meditatie, wat er voor zorgt dat je bloeddruk en hartslag naar beneden gaan. Al heb ik ook momenten dat het allemaal niet zo wil lukken als ik voor ogen had en mijn bloeddruk eerder stijgt in plaats van daalt. Maar over het algemeen vind ik het een ontspannen bezigheid waar ik veel plezier aan beleef. Op naar het volgende haaksel!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.