Hobbyhoek

december 2020, laatste update januari 2024


Als je mij vraagt wat ik het liefste doe, dan is het toch wel iets creëren. Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn en met mijn gedachten volledig te focussen op hetgeen ik doe. Het hele proces om van niets, iets te maken en daarna het resultaat te zien geeft mij veel voldoening.

Beeldjes maken van speksteen vind ik erg leuk om te doen. Een vorm uit een ruw stuk speksteen halen en uiteindelijk schuren totdat het beeldje helemaal glad is, is een bezigheid die heerlijk is om buiten te doen als het lekker weer is.

Een aantal jaar geleden heb ik het haken ontdekt. Het neemt niet veel ruimte in, kan je er zo bij pakken, wegleggen wanneer je wilt en het levert leuke eindresutaten op. Sinds ik het haken heb ontdekt heb ik al aardig wat bolletjes katoen veranderd in leuke figuren. Hieronder een selectie uit, mijn steeds groter wordende, verzameling van haaksels en onze andere creaties. 


Haaksels

Deze bloempoppen zijn gemaakt met de patronen uit het boek 'Bloempoppen haken' van Bas den Braver. Doordat de benen, het lijf en het hoofd uit één stuk bestaat hoeft er aan het eind weinig losse onderdelen aan elkaar te worden genaaid. Dit vind ik zelf een groot voordeel! Daarnaast zijn ze erg leuk om te zien en heb je keuze uit heel veel verschillende bloemen. 

Deze figuren komen uit het boek 'Gehaakte wilde dieren' van Vanessa Mooncie. In het boek staan veel leuke en eenvoudige patronen. De uil is mijn persoonlijke favoriet. 

Om ons huis op te fleuren heb ik een aantal bloemen gehaakt. Deze kunnen erg goed zonder water (graag zelfs) en blijven eindeloos in bloei. De patronen komen uit 'Bloemen om te haken' van Tanya Shliazhko'. 

Rendier Rudi en peperkoekman Sem zijn ontworpen door Daniëlle Eveleens (Daniscreaties). De patronen zijn makkelijk te volgen en erg leuk om te maken. 


Het patroon van Eenhoorn Emmy is gemaakt door Kristel Droog (mykrissiedolls)

Lief konijntje is ontworpen door Miranda Mini. Ik kan helaas het originele partoon niet meer vinden op internet. 

Deze vogeltjes aan tak zijn erg leuk om te haken. Het patroon had ik van de website van Dol op Wol, maar lijkt daar nu niet meer op te staan. 

Dit was mijn eerste project van African Flowers. Na het maken van deze bal had ik de smaak te pakken en maakte ik nog meer figuren van African Flowers. Het patroon van de bal is te vinden op de website van Hobbygigant.


Dit nijlpaard was mijn eerste grote project van African Flowers en toen hij af was, was ik op slag verliefd. Het in elkaar zetten van deze figuren is een puzzel op zich. En laat ik nou puzzelen ook erg leuk vinden...

Het nijlpaard heeft een vriendje gekregen in de vorm van een giraffe. 

Deze schildpad van African Flowers bestaat uit beduidend minder elementen dan het nijlpaard en de giraffe, maar het in elkaar zetten was een bijna net zo grote uitdaging. 

Mijn laatste African FLower haaksel was dit paardje. 


Op zoek naar mooie patronen van bloemen kwam ik op de website van Happy Patty terecht. Zij maakt hele mooie realistische gehaakte bloemen. Het maken van deze narcis kostte wat tijd, maar geeft een mooi resultaat.

Puppuppy en Schildpad met een rugzakje op zijn rug zijn ontworpen door Dendennis. Het patroon van Puppuppy staat in het boek ‘Héél veel knuffels haken’ en het patroon van Schildpad in het tijdschrift ‘Aan de Haak’ nr.21.

Een aantal jaar geleden heb ik van mijn vriendin een compleet haakpakket (ontworpen door Stephanie van handwerkjuffie.nl)  gekregen om Zweedse wanten, svenska vantar, te maken. En nu was ik eindelijk zover om deze te gaan maken.

Dit gehaakte paaskuiken is een combinatie van 2 haakpatronen van ByMarlaine. Marlaine is een uitgebreide wolwinkel gevestigd in Zoetermeer en biedt haakpatronen en andere producten aan via de webshop.


Een gehaakt eland mag op deze pagina natuurlijk niet ontbreken. Deze is gemaakt naar een patroon van Karin Godinez.

Een leuk geurzakje om bijvoorbeeld lavendel in te doen. Het patroon is te vinden op de website van Corrie.

Deze giraffe heb ik gemaakt na aanleiding van een voorbeeld dat ik op internet tegen kwam. 

Het patroon van Paardje Piem is hetzelfde als van Eenhoorn Emmy en is gemaakt door Kristel Droog (mykrissiedolls)


Vleermuis Viggo heb ik op speciaal verzoek gehaakt. Het patroon is van Christel Krukkert

Tas van henneptouw.

In de kerstperiode mogen gehaakte Zweedse tomtes natuurlijk niet ontbreken. Het patroon van deze tomtes is hier te vinden. 

Toen ik het patroon voor deze gehaakte pannenlappen op een Zweedse website tegen kwam wilde ik ze gelijk maken. 


Divers

Verzameling kleine beeldjes van speksteen. Er zijn verschillende leuke boeken te vinden over het bewerken van spekteen. Ook leuk om inspiratie vandaan te halen. 

Verzameling kleine beeldjes van speksteen.

Mijn eerste wat grotere beeld van speksteen. Het is altijd een beetje een verrassing wat de uiteindelijke kleur zal zijn, maar met dit eindresultaat was ik erg blij. 

Bij het kappen van bomen blijven soms mooie stukken hout over. Dit stuk heb ik glad geschuurd en er mijn eerste String Art project op gemaakt. 


Deze houten gedraaide vaas is gemaakt van een tak die uit onze kersenboom was gewaaid tijdens een storm. 

Na het snoeien van de hazelaar is het meeste hout klein gemaakt voor onze houtkachels, maar een aantal stukken zijn bewaard om er boompjes en een klokje op de houtdraaibank van te maken. 

Dit kerstboompje krijgt met kerst een leuk plekje in de kamer.

Dit houten hert hebben we gemaakt van oude en nieuwe planken die we over hadden na het verbouwen van de schuur.


Een sfeervol gezaagd tafereel met een waxine lichtje. 

Mijn tweede string art project.

Een nieuwe hobby; kaarten maken van oude melkpakken. 

Meer verhalen - blogs

Slöjd, het Zweedse schoolvak wat ik graag had gehad

Een van de Zweedse schoolvakken die ik graag zelf gevolgd zou willen hebben is het Zweedse vak handwerk, slöjd in het Zweeds. In het huidige handwerkvak leren studenten met verschillende materialen te werken, verschillende bewerkingsmethoden te gebruiken en gereedschappen te hanteren. Het gaat daarbij om het totaal van ontwerpen tot het uitvoeren tot het eindproduct. Het wordt vaak gegeven aan leerlingen tussen de negen en vijftien jaar.

Lees meer »

Gehaakte Zweedse wanten

Een aantal jaar geleden heb ik van een vriendin een compleet haakpakket (ontworpen door Stephanie van handwerkjuffie.nl)  gekregen om Zweedse wanten, svenska vantar, te maken. Ik had bedacht dat ik deze een keer tijdens een vakantie in Zweden zou gaan maken, maar dat was er tot nu toe nog niet van gekomen. Maar een paar weken geleden, het was hier nog volop winter met sneeuw en temperaturen van -10 graden, ben ik er toch maar eens aan begonnen. Ik had verwacht dat het werken met twee kleuren door elkaar wat ingewikkeld zou zijn, maar dit bleek erg mee te vallen en de wanten waren redelijk gemakkelijk te maken. Inmiddels zijn de wanten af, is de sneeuw verdwenen en lijkt het er af en toe op dat de lente om de hoek staat te wachten. Maar goed, deze winter zal ik ze dan misschien niet meer gaan gebruiken, maar dan zijn ze maar vast klaar voor de volgende winter.

Lees meer »