Op vakantie in Blekinge län

mei 2023, laatste update januari 2024


Natuur, cultuur en geschiedenis - dat is wat Blekinge län, in het zuidoosten van Zweden, te bieden heeft. Blekinge län wordt ook wel "de tuin van Zweden" genoemd vanwege de weelderige groene landschappen en de overvloedige flora en fauna. Het is een populaire bestemming voor liefhebbers van natuur en outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen, vissen en kajakken.

De regio heeft ook een rijke maritieme geschiedenis, en de kustlijn is bezaaid met pittoreske vissersdorpjes en historische scheepswerven. Een populaire attractie is het Marinemuseum in Karlskrona, waar bezoekers alles kunnen leren over de Zweedse marine en de rol van de marine in de geschiedenis van Zweden.

Karlskrona is ook de thuisbasis van de prachtige historische marinebasis, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de best bewaarde marinebases ter wereld is. De basis is ontworpen door de beroemde Zweedse architect Carl Fredrik Adelcrantz en is een must-see voor architectuur- en geschiedenisliefhebbers.

In Blekinge län zijn er veel sfeervolle kustplaatsen en eilanden die zeker een bezoek waard zijn, zoals het pittoreske eilandje Tjärö, waar je kunt wandelen, zwemmen en genieten van de natuur. Een andere populaire bestemming is het eilandje Hanö, dat bekend staat om zijn prachtige stranden en schilderachtige vuurtoren.

Tot slot staat Blekinge län bekend om zijn smakelijke lokale gerechten, zoals gerookte zalm en forel, en ook voor de populaire Zweedse snoepjes die hier worden geproduceerd, zoals de bekende "skumtoppar". Probeer tijdens je verblijf zeker de lokale specialiteiten en breng een bezoek aan een van de vele markten of restaurants die deze heerlijke gerechten serveren.

 


Top 10 activiteiten in Blekinge


1. Experimenteer in Kreativum Science Center

2. Bezoek Karlshamns Kulturkvarter

3. Ontdek het eiland Hanö

4. Op safaritocht in Eriksberg Wildlife Park

5. Bezoek het eiland Tjärö

6. Wandelen in Ronneby Brunnspark

7. Kanoën op de Ronnebyån

8. Bezoek het Blekinge Museum

9. Breng een bezoek aan Marine Museum in Karlskrona

10. Laat kinderen kennis maken met het boerderijleven in Barnens Gård

Kreativum Science Center is een interactief wetenschapsmuseum waar je van alles kunt leren over wetenschap, technologie en wiskunde op een leuke en boeiende manier. Het museum heeft meer dan 100 exposities en activiteiten die geschikt zijn voor alle leeftijden, van kinderen tot volwassenen. Je kunt bijvoorbeeld experimenteren met geluidsgolven, bouwen met lego-blokken of een hologram van jezelf maken. 

 

Het Karlshamns Kulturkvarter is een cultureel centrum in de stad Karlshamn waar je onder andere het culturele erfgoed van de stad kunt ontdekken. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen en bevat onder andere een kunstgalerie, een theater en een museum. In het museum kun je meer leren over de geschiedenis van Karlshamn, de scheepsbouw en de handel. Er zijn ook regelmatig culturele evenementen en concerten in het Kulturkvarter. Je kunt vanaf hier ook een wandeling maken door de charmante straatjes van de stad.

 

Hanö is een klein eiland in de Baltische Zee, voor de kust van Blekinge. Het eiland is ongeveer 5 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en heeft ongeveer 20 permanente bewoners. Hanö heeft een lange geschiedenis als vissersdorp en heeft een prachtige natuur met kliffen, stranden en heidevelden. Je kunt er genieten van de rustige stranden, wandelen langs de rotsachtige kustlijn, fietsen, zwemmen, vissen of een bezoek brengen aan de vuurtoren. Er zijn verschillende accommodaties op het eiland, zoals een jeugdherberg en een camping.  

 Eriksberg Wildlife Park is een van de grootste wildreservaten van Zweden. Het park is 92 vierkante kilometer groot en is de thuisbasis van verschillende soorten wilde dieren, zoals elanden, herten, wilde zwijnen, lynxen, wolven en nog veel meer. Naast het bekijken van de dieren kun je ook een rondleiding volgen in het park, een safaritocht maken met een gids of zelf op pad gaan met je eigen auto of fiets. Eriksberg Wildlife Park is een attractie voor iedereen die van natuur en wilde dieren houdt.

 

Bezoek het idyllische eiland Tjärö. Het is een eiland voor de kust van Blekinge en is een populair recreatiegebied. Het eiland heeft prachtige natuur met bossen, weiden, stranden en kliffen. Er zijn verschillende wandelroutes op het eiland en je kunt er ook kanoën, vissen en zwemmen. Tjärö heeft ook een herberg waar je kunt overnachten en er zijn een aantal cottages te huur.

 

Ronneby Brunnspark is een prachtig park dat zich uitstrekt over 100 hectare grond. Het park heeft veel te bieden, waaronder prachtige wandelpaden, rustige meren, mooie tuinen en historische gebouwen. Er zijn veel verschillende routes om te wandelen en te fietsen, variërend van korte wandelingen tot langere tochten. Het is de perfecte plek voor een ontspannende dag in de natuur.

 De rivier de Ronnebyån is de perfecte plek om te kanoën en te genieten van de prachtige natuur van Blekinge. De rivier is rustig en kalm en biedt een prachtig landschap om van te genieten terwijl je langs de oevers vaart. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen, afhankelijk van je vaardigheden en interesses. Je kunt je eigen kano huren of deelnemen aan een georganiseerde kano-excursie.

 

Blekinge Museum is een museum gevestigd in Karlskrona dat de geschiedenis van de regio Blekinge vertelt. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen, zoals een permanente tentoonstelling over de scheepvaartgeschiedenis van de regio en een tentoonstelling over de vondsten van de zogenaamde "Bronzen Leeuw" - een schat uit de vroege middeleeuwen die in de jaren '90 werd gevonden in Blekinge. Het museum heeft ook een kunstcollectie en organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

 

Het Marine Museum in Karlskrona vertelt de geschiedenis van de Zweedse marine. Het museum heeft verschillende tentoonstellingen, zoals een tentoonstelling over de geschiedenis van de Zweedse onderzeeërs en een tentoonstelling over de marine in de Koude Oorlog. Er is ook een scheepswerf waar je kunt zien hoe schepen worden gebouwd en gerestaureerd.

 

Barnens Gård, wat "de boerderij van de kinderen" betekent, is een educatieve en interactieve boerderij die speciaal is ontworpen voor kinderen. Het doel van de boerderij is om kinderen te laten kennismaken met het boerenleven en te leren over de dieren, de natuur en voedselproductie. Kinderen kunnen de dieren voeren en aaien, paardrijden, spelen in de speeltuin en leren over de verschillende gewassen die op de boerderij worden verbouwd. Er zijn ook verschillende workshops en activiteiten waar kinderen aan kunnen deelnemen, zoals het maken van kaarsen, brood bakken en creatieve knutselprojecten. Op Barnens Gård is ook een zwemstrandje waar kinderen kunnen zwemmen en spelen in het water. Het strandje is gelegen aan een klein meertje en is omringd door bomen en groen, wat het een mooie en rustige plek maakt om te zwemmen en te ontspannen. Er is ook een kleine steiger waar kinderen vanaf kunnen springen en er zijn verschillende wateractiviteiten beschikbaar, zoals waterfietsen en kano's. 

 

Extra tip

Wil je de natuur en de historische omgeving van Blekinge te voet, per fiets, per kajak of per boot verkennen? Neem dan eens een kijkje op de website van ARK56. Dit is een netwerk van wandel- en fietsroutes wat bestaat uit 16 hubs die verschillende routes met elkaar verbindt en je langs de mooiste plekken van Blekinge voeren. De routes zijn gemarkeerd met groene borden en er zijn ook informatieborden langs de weg om je te informeren over de geschiedenis, cultuur en natuur van de regio. ARK56 biedt een geweldige manier om de prachtige natuur en cultuur van Blekinge te ontdekken en is geschikt voor zowel ervaren als beginnende wandelaars en fietsers.

 


Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: