Op vakantie in Dalarnas län

augustus 2023, laatste update januari 2024


In het hart van Zweden ligt Dalarnas län, een regio doordrenkt van betovering en eigenzinnigheid. Wat Dalarna echt uniek maakt, zijn de diepgewortelde culturele schatten die de regio koestert en de ongerepte natuurlijke schoonheid die haar omringt.

Dalarna is een betoverende regio doordrenkt van geschiedenis, cultuur en adembenemende natuurlijke schoonheid. Deze provincie heeft een rijke culturele erfenis, die nauw verbonden is met de Zweedse tradities, zoals de kleurrijke houten Dalarna-huizen. Een van de meest iconische symbolen van de regio is de Dalahäst, een houten paardje dat met de hand wordt gemaakt en wordt beschouwd als een symbool van geluk en welvaart. De provincie is ook de bakermat van het Falun Rood, een kenmerkende rode verfstof die door de eeuwen heen een belangrijke rol heeft gespeeld in de Zweedse cultuur.

Reizigers die Dalarnas län bezoeken, kunnen kiezen uit een scala aan activiteiten, van wandelen en skiën in de bergen tot varen op de kalme wateren van de meren. De steden en dorpen van de provincie, zoals Falun, Mora en Rättvik, bieden een charmante mix van oude en nieuwe elementen.

 


Top 10 activiteiten in Dalarna

1. Wandelen in Fulufjället National Park

2. Outdoor activiteiten in Orsa Grönklitts Park

3. Bezoek het Zorn Museum in Mora

4. Kijk rond in de werkplaats waar de Dalarna paardjes worden gemaakt

5. Bezoek het Betoverd Bos en andere magische plekken inTomteland

6. Wandel langs de Springkällen in Rättvik

7. Bekijk het huis en tuin van Carl Larsson

8. Ontdek de Falunmijn

9. Ga ondergronds in de Avonturenmijn in Borlänge

10. Railfietsen door de Zweedse bossen

In Dalarna ligt Fulufjället Nationaal Park, een ongerept toevluchtsoord dat natuurliefhebbers en avonturiers aantrekt. Binnen de grenzen van dit park, waar de tijd lijkt stil te staan, schittert de majestueuze Njupeskär-waterval.

De Njupeskär-waterval is met zijn ongeveer 93 meter de hoogste waterval van Zweden. Als een cascade van vallend water doorbreekt het de serene stilte van de omringende bossen. Het schouwspel van het neerstortende water creëert een harmonieus samenspel tussen kracht en gratie, waarbij de nevel die uit het opspattende water ontstaat, een schilderachtig decor vormt voor de omliggende omgeving.

Bij het verkennen van Fulufjället Nationaal Park worden bezoekers beloond met een indrukwekkend scala aan natuurlijke wonderen. De uitgestrekte vlakten, bedekt met bloeiende alpenbloemen tijdens de zomer, transformeren in een sprookjesachtig winterlandschap met een deken van sneeuw. Wandelpaden slingeren door dichte bossen en langs glinsterende bergmeren, waarbij elke stap een nieuwe ontdekking oplevert. Onderweg kunnen gelukkige avonturiers zelfs wilde dieren tegenkomen, zoals rendieren en elanden, die harmonieus leven in dit ongerepte ecosysteem.

 

Orsa Grönklitts Park is een waar paradijs voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Dit park biedt een scala aan avontuurlijke mogelijkheden die de natuurlijke pracht van de regio volledig benutten.

In de zomer transformeert Orsa Grönklitts Park zich tot een speeltuin voor wandelaars en fietsers. Met goed gemarkeerde paden die door weelderige bossen slingeren en langs kristalheldere meren leiden, kunnen bezoekers genieten van rustige wandelingen en uitdagende trektochten. De bergachtige terreinen bieden ook mogelijkheden voor mountainbikers om hun vaardigheden op de proef te stellen en tegelijkertijd te genieten van het adembenemende uitzicht op de omgeving.

Voor degenen die houden van adembenemende uitzichten en wat meer hoogte, is er de mogelijkheid om te klimmen. Met de omringende bergen als decor, kunnen klimliefhebbers hun grenzen verleggen terwijl ze de verticale uitdagingen aangaan die dit gebied te bieden heeft.

In de winter transformeert Orsa Grönklitts Park in een wit wonderland. Het park staat bekend om zijn uitstekende wintersportfaciliteiten, met diverse pistes voor skiërs en snowboarders van alle niveaus. Met perfect geprepareerde afdalingen en langlaufpaden die zich uitstrekken door het bevroren landschap, kunnen wintersportliefhebbers hier volop genieten van de sneeuw.

 

Anders Zorn was een prominente Zweedse kunstenaar die leefde van 18 februari 1860 tot 22 augustus 1920. Hij wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande schilders en grafici uit de late 19e en vroege 20e eeuw in Zweden en internationaal. Zorn's werk varieerde van portretten tot landschappen, historische taferelen en genrestukken, en hij werd bewonderd om zijn technische vaardigheid, virtuositeit en vermogen om emoties vast te leggen in zijn kunst.

Een kenmerk van Zorn's werk was zijn meesterlijke gebruik van licht en schaduw, wat bijdroeg aan het realisme en de levendigheid van zijn schilderijen. Hij schilderde vaak portretten van invloedrijke mensen in de samenleving, waaronder royalty, politici en beroemdheden. Zijn portret van de Amerikaanse president William H. Taft is een van zijn bekendste werken.

Het Zorn Museum in Mora, Zweden, herdenkt zijn nalatenschap en biedt bezoekers de kans om zijn kunstwerken en het leven achter de kunstenaar te verkennen. Het museum zelf is een elegant gebouw, omringd door weelderige tuinen en een vredig uitzicht op het Siljanmeer. Het werd oorspronkelijk opgericht als de privéwoning van Anders Zorn en later omgevormd tot een museum ter ere van zijn nalatenschap. De mix van Scandinavische en internationale architecturale invloeden weerspiegelt perfect de gevarieerde stijlen en culturele invloeden die Zorn's artistieke reis kenmerkten.

Binnen in het Zorn Museum komen bezoekers oog in oog te staan met een uitgebreide collectie van Zorn's werken, variërend van portretten tot landschappen en historische taferelen. Zijn uitzonderlijke talent wordt duidelijk getoond door de verfijnde penseelstreken en het vermogen om emotie vast te leggen in elk stuk. Bezoekers kunnen ook genieten van een inzicht in zijn technieken en processen, wat een dieper begrip van zijn creatieve visie mogelijk maakt.

 Nils Olsson Dalahästar is een gewaardeerde ambachtelijke werkplaats en winkel die een essentieel onderdeel vormt van de culturele en ambachtelijke erfenis van Dalarna, Zweden. Het is gespecialiseerd in het creëren van de beroemde Dalecarliaanse paardjes, of "Dalahästar" in het Zweeds, die synoniem zijn geworden met de regio en de Zweedse cultuur.

Deze ambachtelijke traditie begon in de 17e eeuw in de regio Dalarna, toen lokale houtsnijders deze charmante houten paardjes begonnen te maken als speelgoed voor kinderen. In de loop der jaren groeiden de paardjes uit tot een symbool van trots en identiteit voor de hele natie, en ze worden nu wereldwijd geassocieerd met Zweden.

Nils Olsson Dalahästar heeft deze traditie op bewonderenswaardige wijze voortgezet. In hun werkplaats, gevestigd in Nusnäs, wordt elk paardje met de hand gemaakt door ervaren houtbewerkers die de fijne kneepjes van het ambacht hebben geperfectioneerd. Ze selecteren zorgvuldig het hout, snijden en vormen elk paardje en brengen de karakteristieke rode verf aan die zo kenmerkend is voor de Dalecarliaanse paardjes.

De winkel van Nils Olsson Dalahästar is als een schatkamer van kleurrijke paardjes van verschillende groottes en ontwerpen. Naast de traditionele rode uitvoeringen, bieden ze vaak ook paardjes in verschillende kleuren en patronen aan, waardoor ze een moderne draai geven aan een eeuwenoude traditie.

Een bezoek aan Nils Olsson Dalahästar biedt niet alleen de mogelijkheid om deze prachtige handgemaakte kunstwerken te bewonderen, maar ook om een glimp op te vangen van de toewijding en vaardigheid die bij het maken ervan komt kijken. Het is een eerbetoon aan de rijke ambachtelijke geschiedenis van Dalarna en een gelegenheid om een stukje van het culturele erfgoed van Zweden mee naar huis te nemen.

 

Tomteland is een magische bestemming die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te zijn gekomen. Dit betoverende park is geïnspireerd op de Zweedse folklore rondom de "tomtar," kleine mythologische wezens die worden beschouwd als beschermers van het huis en het land.

Bij het betreden van Tomteland worden bezoekers begroet door een weelderig bos, versierd met kleurrijke huisjes en paden die zich een weg banen tussen bomen en struiken. Elke hoek van het park lijkt te bruisen van mysterie en verwondering. Het hoogtepunt van Tomteland is ongetwijfeld de ontmoeting met de "tomtar" zelf, die uit hun schuilplaatsen tevoorschijn komen om bezoekers te begroeten en deel te nemen aan het avontuur.

Kinderen en volwassenen worden uitgenodigd om deel te nemen aan interactieve activiteiten en vermakelijke voorstellingen die de rijke Zweedse folklore tot leven brengen. Het park is een betoverend land van verhalen, waar fantasie en realiteit samenkomen om een onvergetelijke ervaring te creëren. Bezoekers kunnen genieten van toneelstukken, ambachtelijke workshops en magische momenten terwijl ze zich onderdompelen in de wereld van Tomteland.

 

Ongeveer 360 miljoen jaar geleden vond hier een grote meteoorinslag plaats. Dit resulteerde in kalk-, klei- en zandstenen gesteente dat bewaard is gebleven en ondergedompeld en omgekeerd in een ringvormige vallei. Deze unieke geologische formatie wordt de Siljanring genoemd.

Het is al lang bekend dat in dergelijk sedimentair gesteente olie kan worden gevonden. Maar hier werden slecht kleine hoeveelheden aardolie en brandbaar gas gevonden en er werden geen reserves ontdekt die grotere exploitatie mogelijk zouden maken. In plaats daarvan stuitten ze op een zeer krachtige waterader. Het boorgat werd afgesloten en sindsdien is er een bron. Eerder stond het bekend als het waterfonteintje op Gamla Heden of Spruthålet. Tegenwoordig wordt het Springkällan genoemd.

Maar de Springkällen is meer is dan alleen een waterbron; het is een plek doordrenkt van betekenis en folklore. Deze bron heeft eeuwenlang mensen aangetrokken vanwege het zuivere en kristalheldere water dat eruit stroomt, en het speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van de regio. De naam "Springkällen" betekent letterlijk "de bron van de lente" in het Zweeds. Het water dat uit de bron opwelt, wordt beschouwd als heilig en wordt traditioneel gezien als geneeskrachtig en zuiverend. Door de geschiedenis heen hebben mensen uit de omliggende dorpen naar deze bron gereisd om het heldere water te halen en te gebruiken voor rituele en helende doeleinden.

De locatie zelf is ook schilderachtig en rustig. De bron is omgeven door weelderige natuur en biedt een serene sfeer die uitnodigt tot reflectie en bezinning. Bezoekers kunnen het zuivere water van de Springkällen zelf proeven en zich laten inspireren door de rijke geschiedenis en culturele betekenis die aan deze bron is verbonden.

 Carl Larsson was een bekende Zweedse kunstenaar en illustrator die leefde van 1853 tot 1919. Hij wordt vaak geassocieerd met zijn warme en charmante schilderijen en tekeningen van het Zweedse familieleven, die een belangrijke rol hebben gespeeld in het vormgeven van de iconische Scandinavische stijl en esthetiek.

Een van de meest bekende aspecten van Carl Larsson's leven en werk is zijn huis en tuin in Sundborn, gelegen in Dalarna, Zweden. Samen met zijn vrouw, Karin Larsson, creëerde hij een artistiek toevluchtsoord dat diende als inspiratiebron voor veel van zijn werken. Het huis en de tuin weerspiegelen het duo's gedeelde liefde voor kunst en design, en zijn doordrongen van creatieve flair en aandacht voor detail.

Het huis in Sundborn is een levendig voorbeeld van de Arts and Crafts-beweging, waarbij elk hoekje en detail met zorg is ontworpen en ingericht. De interieurs zijn rijkelijk versierd met kleurrijke muurschilderingen, handgemaakte meubels en textiel die zijn ontworpen door Karin Larsson zelf. Deze artistieke omgeving bood Carl Larsson de perfecte achtergrond om zijn werk te creëren en zijn visie op het familieleven vast te leggen.

De tuin rondom het huis is een weelderig paradijs van kleuren en geuren. Het werd door Karin Larsson ontworpen als een uitbreiding van het creatieve domein van het echtpaar. De tuin bevat talloze bloemen, planten en struiken die als onderwerpen in veel van Carl Larsson's werken dienden. De overvloedige natuurlijke schoonheid van de tuin weerspiegelt de waardering van het paar voor eenvoudige geneugten en inspirerende omgevingen.

Samen vormen het huis en de tuin in Sundborn een monument voor de artistieke en familiale idealen van Carl en Karin Larsson. Het is een plaats waar bezoekers een kijkje kunnen nemen in het leven van deze getalenteerde kunstenaar, hun creatieve processen kunnen begrijpen en de harmonie tussen kunst en dagelijks leven kunnen ervaren. Het huis en de tuin in Sundborn zijn niet alleen een herinnering aan het rijke artistieke erfgoed van Dalarna, maar ook een eerbetoon aan de tijdloze schoonheid van Zweeds design en cultuur.

 

De geschiedenis van de Falunmijn gaat meer dan duizend jaar terug. De mijn staat bekend om zijn rijke koperafzettingen en was ooit een van de belangrijkste koperleveranciers in Europa. De mijnbouwactiviteiten hebben niet alleen bijgedragen aan de economie van Zweden, maar hebben ook de ontwikkeling van de regio en de stedelijke omgeving van Falun beïnvloed.

Wat de Falunmijn extra bijzonder maakt, is zijn kenmerkende kleur: het zogenaamde "Falun Rood". Dit is een pigment dat wordt verkregen uit de restanten van de mijnactiviteiten en dat werd gebruikt om traditionele Zweedse houten huizen hun karakteristieke rode kleur te geven. Falun Rood is een symbool van Zweedse architectuur en is diep verweven met de nationale identiteit.

Tegenwoordig is de Falunmijn niet langer in bedrijf, maar het gebied is omgevormd tot een historische en culturele bezienswaardigheid. Bezoekers kunnen deelnemen aan rondleidingen door de mijn en de ondergrondse wereld verkennen om een glimp op te vangen van het harde leven van de mijnwerkers uit het verleden. De mijnsite is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat getuigt van zijn culturele en historische waarde.

 

De Avonturenmijn in Borlänge geeft bezoekers de kans om een kijkje te nemen in het leven van mijnwerkers en de uitdagingen en ontberingen die ze in het verleden hebben doorstaan. Tijdens een begeleide tour kunnen bezoekers afdalen naar de diepten van de aarde en de tunnels verkennen die ooit werden gebruikt voor de winning van grondstoffen. Hier kunnen ze de duisternis, de echo's en de spanning van het mijnwerkersbestaan zelf ervaren.

Maar de Avonturenmijn biedt meer dan alleen een historische blik op het mijnbouwverleden. Het is ook een plek van educatie en interactie. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de geologie, technologie en sociale aspecten van mijnbouw, terwijl ze ook de kans krijgen om praktische activiteiten te ondernemen, zoals goudpannen en edelsteenzoeken. Deze hands-on ervaringen voegen een element van speelsheid en plezier toe aan het educatieve aspect van de tour. De Avonturenmijn is geschikt voor mensen van alle leeftijden. 

Daarnaast kan je er 's werelds meest unieke sauna ervaren. Sauna by Elin neemt je mee door het Saunaritueel van de Mijnwerker, dat verschillende elementen bevat die je zintuigen stimuleren en versterken. Je ervaart zowel hete als koude sensaties in een veilige omgeving, waarbij de focus ligt op je innerlijke beleving. Voordat het ritueel voorbij is, heb je ook je buik gevuld met lekkernijen van lokaal geproduceerde boerderijen en maak je je klaar voor het voortgezette avontuur op nieuwe paden buiten de mijn. Onderweg zullen er zelfs nog een paar verrassingen zijn. Eenmaal bovengronds ervaar je de wereld met compleet nieuwe ogen.

 

Ten zuiden van Vansbro heb je de mogelijkheid om op omgebouwde fietsen over historische treinsporen te rijden en zo de prachtige omgeving te verkennen. Terwijl je over de rails fietst, word je omringd door het schilderachtige landschap van Dalarna, met zijn glooiende heuvels, weelderige bossen en kabbelende beekjes. Het is een manier om de natuur te ervaren die anders misschien onbereikbaar zou zijn per fiets of te voet.

Fietsen op de rails is niet alleen een fysiek avontuur, maar ook een reis door de geschiedenis. De oude treinsporen getuigen van het industriële verleden van de regio en bieden een intrigerende blik op hoe transport vroeger plaatsvond. Tijdens je rit kun je genieten van de rust en stilte terwijl je voortbeweegt op een historische route.

Je kan je eigen tempo te bepalen en je kan stoppen waar je maar wilt om van het landschap te genieten, foto's te maken of gewoon te ontspannen. Het is een activiteit die geschikt is voor zowel gezinnen als individuele avonturiers.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: