Op vakantie in Gävleborgs län

augustus 2023, laatste update januari 2024


Gävleborgs län is een prachtige en gevarieerde regio in het oosten van Zweden. Gelegen aan de Baltische Zee, is deze provincie gezegend met een overvloed aan natuurlijke schoonheid, variërend van uitgestrekte bossen en meren tot schilderachtige kustlijnen.

Het landschap van Gävleborgs län biedt talloze mogelijkheden voor outdoorliefhebbers. Het uitgestrekte bosgebied maakt het een ideale bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. In de zomer kun je genieten van lange wandelingen door de weelderige bossen en langs glinsterende meren, terwijl de winter een perfecte tijd is voor skiën, sneeuwschoenwandelen en andere winterse activiteiten.

Langs de kust van Gävleborgs län vind je schilderachtige vissersdorpjes, zandstranden en rotsachtige eilanden. De regio staat ook bekend om zijn rijke maritieme geschiedenis en tradities. Het is een geweldige plek om te genieten van zeevruchten, varen en het verkennen van de oude vissershavens.

Een van de belangrijkste steden in Gävleborgs län is Gävle, de hoofdstad van de provincie. Deze bruisende stad combineert het moderne stadsleven met een historische charme. Bezoekers kunnen genieten van de vele culturele evenementen, winkels en restaurants in het stadscentrum, evenals de prachtige oude binnenstad met zijn houten huizen.

 


Top 8 activiteiten in Gävleborg


1
Wandel door Natuurreservaat Gröntjärn

2. Wandel door een oerbos in Hamra National Park

3. Bezoek de Loos kobaltmijn en museum

4. Zweedse dieren bewonderen in Järvzoo / Vildriket (dierentuin)

5. Breng een bezoek aan vliegtuigmuseum F15

6. Maak een reisje met een ouderwetse stoomtrein vanaf Jädraås

7. Een dagje met de kinderen naar Furuviksparken (pretpark)

8. Wandelen in Färnebofjärden National Park

Gröntjärn is een prachtige meer, omringd door weelderige bossen en schilderachtige landschappen. Wat Gröntjärn echt bijzonder maakt, is het heldere en turquoise groene water, dat een betoverende uitstraling heeft. Het waterpeil van het meer is zeer ongewoon en kan variëren tot maar liefst 13 meter. Wat dit nog interessanter maakt, is dat Gröntjärn geen zichtbare in- en uitgangen heeft. Het meer ontvangt zijn watertoevoer van onderaf, van grondwater, waardoor het uniek is in vergelijking met andere meren die afhankelijk zijn van beekjes en rivieren.  In de buurt vind je ook het meer Stråsjö-Långtjärn, dat net zo vreemd is maar minder bekend. Dit meer overstroomt langzaam het aangrenzende bos. 

Er zijn goed gemarkeerde wandelpaden rond het Gröntjärn meer en langs het Stråsjö-Långtjärn meer, waaronder de Gröntjärnsleden, die een schilderachtige wandelervaring bieden door het bosrijke landschap. 

 

Hamra National Park is een natuurreservaat gelegen in het hart van Zweden, in de provincie Gävleborg. Het park staat bekend om zijn ongerepte wildernis, uitgestrekte moerassen, dichte bossen en glinsterende meren, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het landschap van Hamra National Park is gevormd door de krachtige krachten van de laatste ijstijd, waardoor een unieke geologische diversiteit is ontstaan. Hier kan je getuige zijn van het spectaculaire resultaat van de krachtige gletsjers die het landschap vormden, waaronder prachtige ketelgaten en overblijfselen van glaciale morenen.

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Hamra National Park is de mogelijkheid om de majestueuze Europese bruine beer te spotten. Het park staat bekend om zijn rijke populatie beren, en met een beetje geluk kun je een glimp opvangen van deze indrukwekkende dieren terwijl ze zich door het landschap bewegen. Als je in het gebied wandelt, weet je altijd dat er een beer om de hoek kan zitten.

Voor wandelaars zijn er goed gemarkeerde wandelpaden die je diep in de prachtige wildernis van het park brengen. Onderweg kom je langs schilderachtige uitzichten en adembenemende landschappen.

 

De Loos cobaltmijnen hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Deze mijnen, genesteld in een pittoresk landschap van bossen en meren, zijn van groot historisch en geologisch belang. Cobalt is een waardevol metaal dat veel wordt gebruikt in de industrie, vooral in de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en elektronische apparaten. De Loos cobaltmijnen speelden een cruciale rol bij het leveren van dit waardevolle mineraal aan de wereldmarkt.

Het mijnencomplex in Loos was oorspronkelijk in gebruik in de 17e en 18e eeuw, en het bereikte zijn hoogtepunt in de 19e eeuw toen de vraag naar cobalt toenam. De mijnen waren toen een belangrijke bron van werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap en droegen bij aan de economische welvaart van het gebied.

Tegenwoordig zijn de Loos cobaltmijnen niet meer in gebruik, maar hun overblijfselen vertellen nog steeds een boeiend verhaal over het mijnbouwverleden van de regio. Je kan rondwandelen en de oude mijnschachten en gebouwen verkennen, wat een fascinerende kijk biedt op het industriële erfgoed van Zweden.

 Järvzoo is een dierentuin waar je de kans krijgt om de wilde dieren van Scandinavië van dichtbij te zien. Wat Järvzoo onderscheidt van traditionele dierentuinen, is het concept van "nordic wildlife" (Scandinavische dieren in het wild). In plaats van exotische dieren uit verre landen, concentreert Järvzoo zich op inheemse dieren die in Scandinavië voorkomen. Dit zorgt voor een authentieke en educatieve ervaring, waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de fascinerende dieren die hun natuurlijke habitat delen met de bezoekers.

In Järvzoo kun je oog in oog komen te staan met majestueuze beren, nieuwsgierige lynxen, speelse otters, en nog veel meer wilde dieren. Het park is ruim opgezet, met uitgestrekte verblijven die de dieren de ruimte bieden om te bewegen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dit geeft bezoekers een unieke kans om de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te zien.

 

Het vliegtuigmuseum F15, gelegen in Söderhamn, is een ware traktatie voor luchtvaartliefhebbers van alle leeftijden. Dit museum biedt een fascinerende kijk op de geschiedenis van de Zweedse luchtvaart en herbergt een indrukwekkende collectie vliegtuigen en artefacten.

Het museum is vernoemd naar het legendarische Zweedse gevechtsvliegtuig Saab J 35 Draken, ook wel bekend als de "F15" in militaire termen. Dit iconische vliegtuig vormt de kern van de tentoonstelling en is een echte blikvanger voor bezoekers. Met zijn opvallende uiterlijk en unieke ontwerp vertegenwoordigt de Saab J 35 Draken een belangrijk hoofdstuk in de Zweedse luchtvaartgeschiedenis.

Naast de Saab J 35 Draken, herbergt het F15-museum een verzameling andere historische vliegtuigen, waaronder straaljagers, helikopters en propellervliegtuigen. Je kan deze vliegtuigen van dichtbij bekijken en zelfs enkele van hen van binnen verkennen, wat een unieke gelegenheid biedt om meer te leren over de technologie en geschiedenis van de luchtvaart.

Het museum heeft ook een vliegsimulator waar je zelf in de cockpit kunt plaatsnemen en het gevoel van vliegen kunt ervaren. Dit is een geweldige kans om te ervaren hoe het is om een gevechtsvliegtuig te besturen en te begrijpen welke vaardigheden en kennis er nodig zijn om een piloot te zijn (wel van te voren reserveren). 

 

De stoomtreinrit begint op het historische station van Jädraås, waar bezoekers worden verwelkomd door de majestueuze stoomlocomotief die klaarstaat voor vertrek. Terwijl de stoomsissers en het geluid van fluitende stoom de lucht vullen, worden reizigers meegenomen op een schilderachtige reis door het prachtige landschap van Zweden.

De route van de stoomtrein voert door weelderige bossen, langs kabbelende beekjes en over pittoreske bruggen. Tijdens de rit kunnen passagiers genieten van adembenemende uitzichten op het omliggende platteland en de natuurlijke schoonheid van Gävleborgs län.

Wat deze stoomtreinervaring extra bijzonder maakt, is het gevoel van authenticiteit. De antieke stoomlocomotief en oude houten wagons nemen je mee terug naar een tijdperk waarin reizen met de trein een ware belevenis was. Passagiers kunnen zich voorstellen hoe het was om in vroegere tijden langs het spoor te reizen, terwijl ze genieten van het rustgevende ritme van de stoomtrein.

 Furuviksparken, gelegen aan de kust, is een betoverend amusement- en dierenpark. Dit park is een van de oudste attracties in Zweden en biedt een perfecte mix van opwinding, natuurlijke schoonheid en educatieve ervaringen.

Een van de grootste trekpleisters van Furuviksparken is het dierenpark, waar bezoekers de kans krijgen om een breed scala aan wilde dieren van dichtbij te zien. Van majestueuze leeuwen en nieuwsgierige apen tot exotische vogels en schattige dieren in de kinderboerderij, het dierenpark biedt een onvergetelijke ontmoeting met dieren van over de hele wereld.

Naast het dierenpark heeft Furuviksparken een verscheidenheid aan attracties en attracties voor alle leeftijden. Van spannende achtbanen en draaimolens voor de durfals tot kindvriendelijke attracties en speelplaatsen voor de kleintjes, er is voor elk wat wils. Het park biedt ook dagelijkse shows, optredens en entertainment om bezoekers te vermaken.

Voor degenen die op zoek zijn naar een ontspannende ervaring, heeft Furuviksparken prachtige tuinen en wandelpaden waar je kunt genieten van de rustige omgeving en de schoonheid van de natuur. Een wandeling langs de schilderachtige kustlijn biedt een adembenemend uitzicht op de zee en het omliggende landschap.

 

Fjärnebofjärden National Park is een natuurgebied dat zich uitstrekt langs de prachtige kust van de rivier Dalälven in Gävleborgs län, Zweden. Dit nationale park staat bekend om zijn unieke waterlandschap, met een uitgestrekt netwerk van kanalen, baaien en eilanden die worden omgeven door weelderige bossen en moerassen.

Het park is vernoemd naar het Fjärnebofjärden-meer, dat het centrale kenmerk van het gebied vormt. Een van de beste manieren om Fjärnebofjärden National Park te verkennen, is per kano of kajak. Het rustige water en het pittoreske landschap maken het een ideale plek voor een ontspannen peddeltocht. Langs de waterwegen kun je ook talloze kleine eilanden ontdekken, die perfect zijn om te picknicken en te genieten van de sereniteit van de natuur.

Naast het prachtige waterlandschap, herbergt het park ook uitgestrekte bossen en moerassen die een verscheidenheid aan flora en fauna ondersteunen. In de bosrijke gebieden kun je verschillende soorten dieren tegenkomen, zoals elanden, herten, vossen en wilde zwijnen. Het park biedt ook tal van wandel- en fietspaden, waardoor je nog dieper in de wildernis kan duiken.

Of je nu wilt kanoën door de rustige wateren, wandelen door de weelderige bossen of gewoon wilt genieten van het observeren van wilde dieren, dit nationale park biedt een overvloed aan mogelijkheden om te genieten van de schoonheid van de Zweedse wildernis.

 


Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: