Op vakantie in Gotlands län

januari 2024


Gotland, een betoverend eiland in de Oostzee, is een juweel van de Scandinavische regio en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende natuur en unieke cultuur. Gelegen voor de oostkust van Zweden, is Gotland het grootste eiland in de Oostzee en trekt het bezoekers met zijn charmante middeleeuwse stadjes, prachtige kustlijnen en weelderige groene landschappen.

 

De geschiedenis van Gotland reikt ver terug, met sporen van nederzettingen die teruggaan tot de prehistorie. Het eiland heeft een onderscheidend erfgoed dat wordt weerspiegeld in zijn middeleeuwse kerken, oude ruïnes en sfeervolle straatjes. De hoofdstad, Visby, staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse stadsmuren en is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Om dit magische eiland te bereiken, zijn er verschillende mogelijkheden. Een populaire manier is via de veerboot vanuit Nynäshamn of Oskarshamn. De veerboottocht naar Visby duurt enkele uren en biedt een schilderachtige reis over de Baltische Zee. Daarnaast zijn er ook rechtstreekse vluchten vanuit Stockholm naar de luchthaven van Visby, waardoor het eiland ook gemakkelijk bereikbaar is met het vliegtuig.

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuurschoon of gewoon wilt genieten van de rustige eilandvibe, Gotland heeft voor elk wat wils. Verken de middeleeuwse overblijfselen, wandel door schilderachtige dorpjes, geniet van de lokale keuken en laat je betoveren door de unieke charme van Gotland.

 


Top 10 activiteiten op Gotland

1. Bewonder de sculpturen van de natuur bij Langhammars Raukområde

2. Breng een bezoek aan Gamla Hamn Naturreservat

3. Bezoek Gotlands grootste rotsformatie Jungfrun

4. Ontdek de ondergrondse magie van Gotland in de Lummelunda grot

5. Wandel door natuurgebied S:t Olofsholm

6. Ontdek de geschiedenis van Gotland in Gotlands museum

7. Breng een bezoek aan Visby

8. Bewonder de indrukwekkende rotsformaties van Folhammer

9. Ga met de boot naar het eiland Stora Karlsö

10. Wandel langs de kustlijn van Hoburgen en Husrygg

Fårö, een juweel in de Baltische Zee, is een betoverend eiland dat behoort tot de regio Gotland in Zweden. Dit schilderachtige eiland staat bekend om zijn ongerepte natuur, kalkstenen formaties en kenmerkende kustlandschappen. Fårö is te bereiken met een gratis veerboot

Een van de meest opvallende natuurlijke kenmerken van Fårö zijn de kalkstenen stacks, ook wel bekend als "rauks". Deze unieke, door de zee gebeeldhouwde formaties sieren de kustlijn en creëren een adembenemend uitzicht. Langs de kustlijn vind je ook idyllische stranden, perfect om te wandelen, te genieten van de zonsondergang of gewoon tot rust te komen. 

De kalkstenen stacks van Langhammars zijn als sculpturen van de natuur, uitgehouwen door eeuwen van getijden en weersinvloeden. Deze imposante formaties rijzen op uit de Oostzee en creëren een surrealistisch landschap dat zowel mystiek als fascinerend is. Wandelen door dit raukområde geeft je het gevoel alsof je door een natuurlijk kunstwerk loopt, omringd door de rust van de Baltische Zee.

Tijdens een wandeling door Langhammars Raukområde kun je genieten van adembenemende uitzichten op de zee en de kustlijn, terwijl de kalkstenen formaties majestueus oprijzen uit het water. Het is een uitstekende plek voor natuurliefhebbers, fotografen en iedereen die op zoek is naar een rustige en inspirerende omgeving.

Dit gebied is ook doordrenkt van geschiedenis en folklore. Lokale verhalen en legendes over de oorsprong van de rauks voegen een extra dimensie toe aan de betoverende sfeer. Sommige locals geloven dat de stenen stapelingen door reuzen zijn gebouwd, wat bijdraagt aan de mysterieuze aantrekkingskracht van Langhammars. Je kunt Langhammars Raukområde bereiken via een wandeling langs de kustlijn van Fårö of het gebied verkennen via de aangewezen wandelpaden. 

 

Een van de andere plaatsen op Fårö die het bezoeken waard is, is Gamla Hamn Naturreservat. Dit is een parel van ongerepte natuur en een oase van rust. Het natuurreservaat, dat zijn naam ontleent aan de oude haven die het herbergt, bied je een indrukwekkend scala aan adembenemende landschappen en diverse flora en fauna.

Het natuurreservaat beslaat een gevarieerd terrein, variërend van ruige kustlijnen en uitgestrekte zandstranden tot weelderige bossen en kalme wateren. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers en avonturiers die op zoek zijn naar rust en schoonheid. Wandelpaden slingeren door het gebied en bieden bezoekers de mogelijkheid om de unieke flora en fauna van Gotland te ontdekken, waaronder zeldzame plantensoorten en diverse vogelsoorten.

Een bijzonder kenmerk van Gamla Hamn Naturreservat is de oude haven zelf, die een schilderachtige charme toevoegt aan het landschap. De historische overblijfselen in combinatie met de ongerepte natuur creëren een harmonieus contrast dat de bezoeker terugvoert in de tijd.

 

Aan de oostkust van Gotland is de grootste rotsformatie van het eiland te vinden, Jungfrun, die zich maar liefst 27 meter boven het water uitstrekt. Het ligt op ongeveer vijf minuten lopen van de haven van Lickershamn en het uitzicht vanaf Jungfrun is adembenemend.

Jungfrun heeft door de eeuwen heen de verbeelding van mensen gevangen en is doordrenkt met folklore. Volgens de legende zou er ergens in de 11e eeuw een rijke en machtige man in Lickershamn hebben gewoond genaamd Likair. Hij zou een dochter hebben gehad genaamd Öllegard, die verliefd werd op een man genaamd Helge. Dit zag Likair niet zitten en zijn doel was om een einde te maken aan hun romance. Volgens de legende organiseerde Likair een groot feest in Lickershamn. Voor het feest liet hij zijn mannen, met behulp van lange houten ladders, Öllegard naar de top van de kalksteenformatie tillen.

Toen alle gasten op het feest waren aangekomen, vertelde Likair dat Helge met Öllegard mocht trouwen - als hij haar van de top van de kalksteenformatie kon halen. Helge nam de uitdaging aan en slaagde erin helemaal naar boven te komen bij Öllegard. Hij was onderweg naar beneden en heel dicht bij het voltooien van zijn opdracht toen er een pijl door de lucht suisde en Helge in het hoofd raakte. Volgens de legende zou Likair degene zijn geweest die de pijl schoot. De verwonding aan Helge zorgde ervoor dat ze beiden hulpeloos in zee vielen. Alle reddingspogingen mislukten en ze werden door de zee verzwolgen.

 Lummelundagrottan is een ondergronds wonder met zijn indrukwekkende stalactieten, stalagmieten en ondergrondse kamers. Deze grot, ontdekt in de 1600s, is een van de oudste toeristische attracties van Zweden en biedt een fascinerende inkijk in de geologische geschiedenis van het eiland.

De grot neemt je mee op een reis door eeuwenoude kalksteenformaties, gevormd door de langzame werking van water en mineralen. Terwijl je door de ondergrondse gangen wandelt, verlichten sfeervolle verlichting de adembenemende kenmerken van deze mysterieuze wereld.

Wat Lummelundagrottan extra bijzonder maakt, zijn de diverse kamers die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Een hoogtepunt is de indrukwekkende "Domed Hall," een ruimte met een prachtige koepelvormige structuur. De "Crystal Room" toont schitterende kristalformaties die in de loop der eeuwen zijn gegroeid, terwijl de "Concert Hall" dient als locatie voor ondergrondse concerten en evenementen. Een bezoek aan Lummelundagrottan biedt niet alleen een educatieve ervaring over de geologie van Gotland, maar ook een unieke kans om de magie van de ondergrondse wereld te ervaren. 

 

Het natuurgebied S:t Olofsholm is een betoverend stukje natuur dat je meeneemt op een reis door weelderige bossen, langs serene wateren en langs historische overblijfselen. 

S:t Olofsholm is genoemd naar Sint-Olof, een Noorse koning en later heilige, wiens verering en invloed in de middeleeuwen wijdverspreid waren in Scandinavië. Het gebied draagt dus niet alleen natuurlijke rijkdom, maar ook historische betekenis. Wandelpaden slingeren door het dichte bos en in de lente en zomer bloeit het gebied op met een overvloed aan kleurrijke bloemen en groen, terwijl de herfst het landschap transformeert in een schilderachtig kleurenpalet. Naast de weelderige vegetatie herbergt S:t Olofsholm ook interessante waterpartijen. Of het nu gaat om een kabbelend beekje, een rustig meer of een vijver, deze wateren voegen een extra dimensie toe aan het natuurlijke landschap. Ook kom je langs historische artefacten die de rijke geschiedenis van het eiland weerspiegelen.

 

Gotlands Museum, gelegen in de schilderachtige stad Visby is een culturele schatkamer die de rijke geschiedenis en erfgoed van de regio belicht. Het museum, opgericht in 1875, is een belangrijk centrum voor archeologie, kunst en culturele tentoonstellingen. Gotlands Museum is gehuisvest in een prachtig historisch gebouw, waardoor de bezoekers niet alleen kunnen genieten van de collecties binnen, maar ook van de architectonische schoonheid van het museumgebouw zelf. De omgeving draagt bij aan de totale ervaring en biedt een atmosfeer die doordrenkt is van geschiedenis.

Het museum herbergt een uitgebreide collectie artefacten die de geschiedenis van Gotland weerspiegelen, van de prehistorie tot de middeleeuwen en de moderne tijd. Er zijn tentoonstellingen met archeologische vondsten, kunstwerken, historische documenten en artefacten die de unieke cultuur van het eiland illustreren.

Een hoogtepunt van het Gotlands Museum is de Vikingtentoonstelling, waar je een fascinerend inzicht krijgt in het Vikingtijdperk op het eiland. Gotland heeft een rijke Vikinggeschiedenis, en de tentoonstelling biedt een boeiende blik op het dagelijks leven, handel, en de rol van Gotland in de Vikingtijd.

 Visby betovert bezoekers met haar goed bewaarde stadsmuren, schilderachtige straatjes en rijke geschiedenis. Als UNESCO Werelderfgoedstad heeft Visby de tand des tijds doorstaan en blijft het een levendig testament van haar middeleeuwse glorie.

De stadsmuren van Visby, die dateren uit de 13e eeuw, omringen het historische centrum als een indrukwekkende getuigenis van de middeleeuwse verdedigingsarchitectuur. De torens en wallen bieden niet alleen een panoramisch uitzicht over de stad, maar herinneren ook aan de roemrijke dagen toen Visby een belangrijk handelscentrum was in de Baltische regio.

Het oude stadscentrum van Visby, ook wel bekend als de "Hanzeatic Town," betovert met zijn smalle geplaveide straten en goed bewaarde middeleeuwse huizen. De charmante architectuur, gekenmerkt door kleurrijke gevels en rozenstruiken, ademt een sfeer van romantiek en nostalgie. De Gotische kathedraal van Saint Mary, met zijn majestueuze torens, domineert de skyline en getuigt van de religieuze betekenis van Visby in het verleden.

Tijdens de zomermaanden komt Visby tot leven met festivals en evenementen, waaronder het wereldberoemde "Medieval Week" waarin de straten worden bevolkt door middeleeuwse figuren, ambachtslieden en artiesten. Dit festival, samen met de bruisende haven en talloze cafés en restaurants, creëert een levendige en gastvrije sfeer.

 

Folhammar Raukområde biedt een unieke en adembenemende ervaring, waar de krachten van de natuur hebben geleid tot de vorming van deze intrigerende rotsformaties.

De kalkstenen rauks van Folhammar staan majestueus langs de kustlijn, als sculpturen die door de tijd zijn gevormd. Deze indrukwekkende formaties variëren in vorm en grootte, van kleine pilaren tot imposante structuren die uit het water oprijzen. Het gebied is een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen die getuige willen zijn van de unieke geologische kenmerken van Gotland. Een van de meest opvallende rauks in Folhammar is "Hoburgsgubben," een rotsformatie die lijkt op een menselijk gezicht. 

De kustlijn van Folhammar Raukområde is niet alleen een visueel spektakel, maar herbergt ook een rijke verscheidenheid aan flora en fauna. Het gebied is een belangrijk leefgebied voor verschillende vogelsoorten en andere zeedieren, wat het tot een waar paradijs maakt voor vogelaars en natuurliefhebbers.

Het wandelpad langs Folhammar biedt bezoekers de mogelijkheid om dicht bij de rauks te komen en te genieten van de frisse zeelucht. Het geluid van de golven die tegen de kust slaan, gecombineerd met de prachtige aanblik van de kalksteenformaties, creëert een rustgevende en inspirerende omgeving.

 

Stora Karlsö, gelegen voor de kust van Gotland, is een schilderachtig eiland dat bekend staat om zijn ongerepte natuur, diverse vogelsoorten en adembenemende kliffen. De steile kliffen bieden niet alleen een spectaculair uitzicht over de Oostzee, maar ook een veilige broedplaats voor duizenden zeevogels, waaronder zeekoeten, drieteenmeeuwen en papegaaiduikers. Het eiland is een van de eerste beschermde natuurgebieden in Europa. 

Een van de hoogtepunten van Stora Karlsö is de kolonie zeekoeten, die het eiland als broedplaats gebruiken. Tijdens het broedseizoen vormen de kliffen een kleurrijk spektakel met duizenden vogels die nesten bouwen en hun jongen grootbrengen. Het observeren van deze vogels in hun natuurlijke habitat is een ervaring die de ware schoonheid van de natuur op Stora Karlsö onthult.

Het eiland biedt ook uitgestippelde wandelpaden, waaronder een pad naar de top van de kliffen, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de Baltische Zee en de omliggende eilanden. Het weelderige groen van de vegetatie, gecombineerd met de frisse zeelucht, maakt het wandelen op Stora Karlsö tot een verkwikkende ervaring.

Stora Karlsö heeft ook een rijke geschiedenis, met sporen van menselijke activiteit die teruggaan tot de prehistorie. De vuurtoren op het eiland, gebouwd in de 19e eeuw, voegt een historisch element toe aan de natuurlijke pracht van Stora Karlsö.

 

Hoburgen och Husrygg, gelegen aan de zuidwestkust van Gotland, vormen samen een adembenemende kustlijn met karakteristieke kalksteenformaties en een weids uitzicht over de Oostzee. Dit gebied staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen, ruige natuur en het samenspel van de krachten van de zee en de wind op het landschap.

Hoburgen, een markante kaap, wordt gekenmerkt door imposante kliffen die steil uit de zee oprijzen. Het uitzicht vanaf de kliffen strekt zich uit over de eindeloze horizon van de Oostzee.

Husrygg, gelegen in de nabijheid van Hoburgen, voegt een extra dimensie toe aan de natuurlijke pracht van de regio. Dit gebied staat bekend om zijn ruige en ongerepte landschap, met uitgestrekte weiden en kliffen die de kracht van de natuur op Gotland illustreren. 

Deze kustlijn heeft ook een historische betekenis, waarbij de vuurtoren van Hoburgen, gebouwd in 1909, getuigt van de maritieme geschiedenis van Gotland. De vuurtoren, met zijn karakteristieke rode kleur, biedt niet alleen een oriëntatiepunt voor zeelieden maar voegt ook een pittoresk element toe aan het landschap.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: