Op vakantie in Jönköpings län

januari 2024


Jönköpings län is een prachtige regio gelegen in het zuidelijke deel van Zweden, in het hart van het Scandinavische schiereiland. Deze provincie omvat een gevarieerd landschap dat varieert van weelderige bossen en uitgestrekte meren tot schilderachtige heuvels en vruchtbare landbouwgronden. De provinciale hoofdstad, Jönköping, is een levendige stad die dienst doet als het centrum van zowel economische bedrijvigheid als culturele activiteiten in de regio.

 

De natuurlijke schoonheid van Jönköpings län is een opvallend kenmerk dat bezoekers aantrekt van over de hele wereld. De aanwezigheid van het Vätternmeer, een van de grootste meren van Europa, geeft de regio een uniek karakter. De oevers van het meer bieden niet alleen adembenemende uitzichten, maar ook talloze mogelijkheden voor recreatie, zoals watersporten, wandelen en fietsen. Daarnaast zijn er in de omgeving diverse natuurreservaten te vinden die de biodiversiteit van de regio beschermen en waar natuurliefhebbers volop kunnen genieten van de serene omgeving.

Naast haar natuurlijke pracht heeft Jönköpings län een rijke culturele erfgoed. De provincie herbergt diverse historische bezienswaardigheden, waaronder kastelen, kerken en musea die getuigen van een boeiende geschiedenis. De stad Jönköping zelf ademt historische charme uit met zijn goed bewaarde oude binnenstad, waar smalle straatjes en kleurrijke gebouwen een nostalgische sfeer creëren.

 


Top 10 activiteiten in Jönköping

1. Maak je eigen snoep in de snoepwinkel Polkapojkarna in Gränna

2. Bezoek de prachtige houten kerk van Habo

3. Breng een bezoek aan Jönköpings Läns museum

4. Volg de evolutie van Husqvarna producten in Husqvarna Fabriksmuseum

5. Verken de tunnels en gangen van de Kleva mijn

6. Bekijk elanden van dichtbij in Skullaryd elandenpark

7. Ontdek de unieke houten stad van Eksjö

8. Wandelen in Store Mosse National Park

9. Een dagje naar het Wilde Westen in High Chaparral

10. Bezoek Småland auto, muziek en speelgoed museum

Gränna, een schilderachtig stadje gelegen aan de oevers van het Vätternmeer in de provincie Jönköpings län, is vooral bekend om zijn traditionele Zweedse charme en de kleurrijke lekkernij die de stad wereldwijd beroemd heeft gemaakt: polkagrisar, ofwel zuurstokken. Dit pittoreske stadje heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar biedt ook een smakelijke ervaring voor bezoekers, dankzij de unieke snoeptraditie die hier al meer dan 150 jaar floreert.

Polkapojkarna, letterlijk vertaald als "Polka Jongens", is een van de meest iconische en geliefde polkagriswinkels in Gränna. De winkel is gevestigd in een charmant houten gebouw en bied je de mogelijkheid om het traditionele ambacht van polkagris-making te ervaren. Het verhaal van Polkapojkarna begon in 1859, toen de lokale snoepmaker Amalia Eriksson begon met het maken van deze gestreepte lekkernijen. Sindsdien is het maken van polkagrisar een ambacht dat van generatie op generatie is doorgegeven.

Bij Polkapojkarna kun je niet alleen de verleidelijke geur van vers gekookte suiker en pepermunt opsnuiven, maar ook getuige zijn van het ambachtelijke proces van het trekken, rollen en vormgeven van de polkagris. Het is ook mogelijk om je eigen zuurstok te maken. De winkel biedt een scala aan smaken, variërend van traditionele pepermunt tot meer eigentijdse en gedurfde combinaties zoals bosbessen, citroen en chocolade. Elk snoepje is met de hand gemaakt, wat de authenticiteit en liefde voor het vak benadrukt.

Gränna zelf is ook een bezoek waard, met zijn geplaveide straatjes, historische houten huizen en een ontspannen sfeer. Vanaf de heuvels van het stadje kun je genieten van een prachtig uitzicht op het Vätternmeer. Bovendien zijn er naast de polkagriswinkels ook ambachtelijke boetieks, gezellige cafés en lokale ambachtslieden die bijdragen aan de unieke charme van Gränna.

 

De houten kerk van Habo, ook wel bekend als Habo Kyrka, is een juweel van religieuze architectuur gelegen in het gelijknamige stadje Habo. Deze unieke kerk staat bekend om zijn prachtige houten constructie en is een van de meest opvallende voorbeelden van landelijke barokarchitectuur in Scandinavië.

De geschiedenis van de houten kerk van Habo gaat terug tot de 17e eeuw. De oorspronkelijke kerk, gebouwd in de jaren 1671-1674, werd echter grotendeels verwoest door een brand in 1723. In de nasleep van deze tragedie werd besloten de kerk te herbouwen, en in 1724 begon men met de constructie van het nieuwe meesterwerk.

Wat deze kerk zo bijzonder maakt, is niet alleen de houten bouwstijl, maar ook de gedetailleerde decoraties en het vakmanschap. De kerk is ontworpen door de lokale architect Johan Christian Hawerman en is rijkelijk versierd met gesneden ornamenten, sierlijke pilaren en gedetailleerde houtsnijwerken. Het interieur van de kerk is al even indrukwekkend, met een prachtig gesneden kansel, galerijen en een uniek orgel.

Een opvallend kenmerk van de houten kerk van Habo is het kleurenschema. De buitenkant van de kerk is geschilderd in een karakteristieke combinatie van rood en wit, wat bijdraagt aan de visuele aantrekkingskracht en de landelijke charme van het gebouw. Het kleurrijke exterieur en het verfijnde vakmanschap maken het tot een van de meest gefotografeerde en bewonderde kerken in Zweden.

 

Het Jönköpings län Museum is een culturele schatkamer gelegen in de charmante stad Jönköping. Dit museum, geworteld in de lokale geschiedenis en cultuur, bied je een fascinerende reis door de tijd, waarbij het verleden van de regio tot leven komt door middel van diverse tentoonstellingen en collecties.

Het museum is gehuisvest in een historisch gebouw en heeft als doel het behouden en delen van het erfgoed van Jönköpings län. De permanente tentoonstellingen bestrijken een breed scala aan onderwerpen, variërend van archeologie en kunst tot industriële geschiedenis en het dagelijkse leven in de regio. Door middel van artefacten, foto's en interactieve displays wordt het verhaal van Jönköpings län op boeiende wijze verteld.

Een bijzonder interessant aspect van het museum is de aandacht voor de lokale ambachtelijke tradities. Er zijn verschillende exposities over traditionele ambachten, zoals houtsnijwerk, textielproductie en glasblazen, die allemaal een integraal onderdeel zijn van de geschiedenis en identiteit van de regio. Dit werpt een licht op de rijke culturele erfenis van de regio en toont het vakmanschap en de creativiteit van de lokale bevolking door de eeuwen heen. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen om verschillende aspecten van kunst, geschiedenis en cultuur te belichten.

 Het Husqvarna Fabriksmuseum is gevestigd op het terrein van de beroemde Husqvarna-fabriek, die wereldwijd bekend staat om zijn productie van hoogwaardige producten, variërend van wapens en naaimachines tot tuin- en bosbouwmachines.

Dit museum bied je een fascinerende inkijk in de rijke geschiedenis van de Husqvarna-fabriek, die teruggaat tot de vroege 17e eeuw. Het begon allemaal met de productie van musketten voor het Zweedse leger en groeide uit tot een veelzijdige onderneming die gedurende de jaren diverse industrieën heeft bediend.

Een hoogtepunt van het Husqvarna Fabriksmuseum is de tentoonstelling van historische Husqvarna-motorfietsen en naaimachines. Deze iconische producten hebben niet alleen de industriële geschiedenis van Zweden gevormd, maar hebben ook wereldwijd een blijvende indruk achtergelaten. Je kunt de evolutie van deze machines volgen, van de vroege modellen tot de geavanceerde technologie van vandaag, en de impact ervan op zowel de industriële sector als het dagelijks leven ontdekken. Naast de tentoonstellingen biedt het museum ook inzicht in de sociale en culturele aspecten van de Husqvarna-fabriek. Het vertelt het verhaal van de mensen die hebben bijgedragen aan het succes van het bedrijf en de gemeenschap eromheen. 

Het Husqvarna Fabriksmuseum is meer dan alleen een tentoonstellingsruimte; het is een levendige plek die het verleden, het heden en de toekomst van de industriële innovatie belicht. Of je nu geïnteresseerd bent in technologie, geschiedenis of gewoon een bewonderaar bent van vakmanschap, een bezoek aan dit museum biedt een inspirerende reis door de tijd en de vele facetten van de Husqvarna-fabriek.

 

De Kleva mijn, gelegen in de regio Jönköping in Zweden, is een historische mijn die teruggaat tot de 18e eeuw. Deze mijn, bekend om zijn rijke mijnbouwgeschiedenis, speelde een essentiële rol in de economie van de regio en droeg bij aan de ontwikkeling van de mijnindustrie in Zweden.

De geschiedenis van de Kleva mijn gaat terug tot 1741, toen de eerste vergunning werd verleend voor de exploitatie van ijzererts in het gebied. Gedurende de daaropvolgende decennia groeide de mijn uit tot een belangrijk centrum voor de winning van ijzer en andere waardevolle mineralen. De mijnbouwactiviteiten waren intensief, en het gebied rondom de Kleva mijn werd een bloeiend industrieel centrum.

Wat de Kleva mijn extra bijzonder maakt, is de wijze waarop het industriële erfgoed bewaard is gebleven. Hoewel de mijn niet meer actief is, zijn veel van de oude gebouwen, machines en mijnbouwapparatuur bewaard gebleven en vormen ze nu een fascinerend museum. Hier zet je een stap terug in de tijd en ervaar je de omstandigheden waaronder mijnwerkers in vroegere tijden werkten.

Het museum bij de Kleva mijn biedt inzicht in de technologie en het leven van de mijnwerkers door middel van tentoonstellingen en rondleidingen. Je kunt de tunnels en gangen verkennen, waarbij je je een beeld kunt vormen van de zware arbeidsomstandigheden waarmee mijnwerkers werden geconfronteerd. Het museum belicht ook de sociale en economische impact van de mijn op de omliggende gemeenschap.

 

Skullaryd elandenpark bied je de gelegenheid om de majestueuze eland, het grootste landzoogdier van Europa, van dichtbij te ervaren. Dit elandenpark, dat is gevestigd in het hart van de Zweedse natuur, staat bekend om zijn toewijding aan natuurbehoud, educatie en het creëren van een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

Het park is genesteld in een uitgestrekt bosgebied en biedt een natuurlijke en ruime omgeving waar elanden in semi-wilde omstandigheden kunnen leven. Dit geeft je de mogelijkheid om deze imposante dieren te observeren terwijl ze vrij rondlopen en hun natuurlijke gedrag vertonen. Het park streeft ernaar om een omgeving te creëren die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke habitat van elanden komt, wat resulteert in een authentieke en indrukwekkende ervaring.

Een bezoek aan Skullaryd elandenpark biedt niet alleen de gelegenheid om elanden te zien, maar ook om meer te leren over hun levensstijl, voeding en de inspanningen die worden geleverd om hun welzijn te waarborgen. Het park organiseert educatieve programma's en rondleidingen om bezoekers bewust te maken van het belang van natuurbehoud en het behoud van biodiversiteit.

Voor gezinnen is Skullaryd elandenpark een uitstekende bestemming. Kinderen en volwassenen kunnen genieten van interactieve activiteiten en leerzame presentaties die zijn ontworpen om begrip en respect voor de natuur te bevorderen. Het park draagt bij aan het behoud van elanden en hun leefgebied, terwijl het tegelijkertijd een plezierige en leerzame ervaring biedt voor iedereen die de wonderen van de Zweedse natuur wil ontdekken.

 Eksjö straalt een onmiskenbare historische sfeer uit en staat bekend om zijn goed bewaarde houten gebouwen en pittoreske omgeving. Met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, biedt Eksjö bezoekers een fascinerende inkijk in het verleden, terwijl het tegelijkertijd een levendige en gastvrije gemeenschap is.

Een opvallend kenmerk van Eksjö is de prachtige oude binnenstad, die de status van werelderfgoed heeft gekregen vanwege de goed bewaarde houten huizen en smalle straatjes. Deze historische architectuur, daterend uit de 16e eeuw, creëert een unieke sfeer die je terugvoert in de tijd. Tijdens een wandeling door de geplaveide straten kun je genieten van de pittoreske gevels, kleurrijke bloembedden en ambachtelijke winkeltjes.

Het Eksjö Stadsmuseum is een essentiële stop voor diegenen die meer willen weten over de geschiedenis van de stad. Het museum belicht de evolutie van Eksjö, van zijn middeleeuwse oorsprong tot het moderne tijdperk. Tentoonstellingen en artefacten bieden een boeiende kijk op het dagelijks leven, de handel en de ambachten die de stad hebben gevormd.

Eksjö is ook beroemd om zijn jaarlijkse traditionele markt, de Eksjö Marknad, die bezoekers meeneemt naar het verleden met zijn middeleeuwse ambiance, marktkramen en levendige straatoptredens. Deze markt, die plaatsvindt in de oude binnenstad, versterkt de nostalgische sfeer en brengt een gevoel van gemeenschap naar voren.

 

Store Mosse National Park is een uitgestrekt natuurgebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte veenmoerassen, levendige flora en fauna, en unieke landschappen. Dit nationale park, opgericht in 1982, biedt bezoekers de kans om een ongerept stuk natuur te verkennen dat een belangrijke rol speelt in het behoud van de Zweedse biodiversiteit.

Een van de opvallende kenmerken van Store Mosse is het uitgestrekte veengebied, dat wordt gekenmerkt door een uniek ecosysteem dat bestaat uit veenmos en veenplanten. Dit delicate moerasgebied herbergt zeldzame flora en is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten. Het is ook een populaire bestemming voor wandelaars die de aangelegde houten paden volgen om dit kwetsbare milieu te ontdekken zonder het te verstoren.

Store Mosse National Park heeft goed gemarkeerde wandelpaden die door diverse landschappen leiden. Het Rävaberget-uitzichtpunt biedt een panoramisch uitzicht over het park en de omliggende natuur. Het park herbergt ook een informatiecentrum waar je meer te weten kunt komen over de flora, fauna en het behoud van dit specifieke natuurgebied.

Vogelliefhebbers zullen zeker genieten van de verscheidenheid aan vogelsoorten die in het park te vinden zijn, waaronder kraanvogels, verschillende eendensoorten en zangvogels. Het is ook niet ongewoon om elanden en herten te spotten, vooral in de vroege ochtend- of late avonduren.

 

High Chaparral is een uniek en levendig wildwest-themapark in het zuiden van Zweden. Dit park is een betoverende bestemming die je meeneemt naar het Amerikaanse Wilde Westen van de 19e eeuw, compleet met cowboys, saloons, en historische ambiance. Het is een ware ervaring voor liefhebbers van avontuur, geschiedenis en familieplezier.

Het park werd geopend in 1966 en heeft sindsdien bezoekers van alle leeftijden betoverd met zijn authentieke setting en spannende attracties. High Chaparral is vernoemd naar de bekende Amerikaanse televisieserie uit de jaren 60, die ook draaide om het Wilde Westen en waar het park zijn inspiratie uit haalde.

Een van de hoogtepunten van High Chaparral is de indrukwekkende Old Town, waar je door smalle straatjes kunt dwalen en de sfeer van een echte wildwest-stad kunt ervaren. Hier vind je saloons, winkels en levendige shows die de tijd van goudzoekers, cowboys en indianen tot leven brengen. De historisch nauwkeurige gebouwen en kostuums voegen een gevoel van authenticiteit toe aan de ervaring. Verder zijn er paardenshows, vuurgevechten, en interactieve toneelstukken die de spanning en opwinding van het Wilde Westen weerspiegelen. 

 

Het Smålands Bilmuseum, Musik och Leksaksmuseum, is een museum dat een combinatie biedt van drie thema's: auto's, muziek en speelgoed. Dit museum, gelegen in het hart van Småland, weerspiegelt de rijke culturele en industriële geschiedenis van de regio en is een leuke bestemming voor liefhebbers van auto's, muziek en nostalgisch speelgoed.

De autocollectie van het museum omvat een gevarieerde reeks voertuigen die de evolutie van de auto-industrie belichten. Van klassieke modellen tot zeldzame exemplaren, bezoekers kunnen genieten van een reis door de tijd en een dieper begrip krijgen van de rol van auto's in de maatschappij.

Naast de autocollectie biedt het museum ook een fascinerende inkijk in de wereld van muziek. Tentoonstellingen kunnen variëren van historische muziekinstrumenten tot de impact van muziek op de samenleving en populaire cultuur. Er is een brede variëteit aan muzikale items, waaronder oude grammofoons, klassieke instrumenten en informatie over de lokale muziekgeschiedenis.

In het speelgoedgedeelte bevindt zich een kleurrijk en nostalgisch aanbod van speelgoed dat de kindertijd van vroegere generaties oproept. Van poppen en knuffels tot modeltreinen en bordspellen, het speelgoedmuseum biedt een feest van herkenning en een kans om de magie van speelgoed door de jaren heen te ontdekken.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: