Op vakantie in Kalmar län

januari 2024


Kalmar län, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Zweden, is een provincie doordrenkt met een rijke geschiedenis, betoverende natuur en een unieke culturele identiteit. Met zijn uitgestrekte landschappen, historische steden en verbinding met de Baltische Zee, is deze regio een schatkamer van diversiteit en ontdekking.

De provincie omvat niet alleen het vasteland, maar strekt zich ook uit over een reeks betoverende eilanden, waarvan Öland het meest opvallend is. Het eiland, bereikbaar via de indrukwekkende Ölandbrug, staat bekend om zijn ongerepte natuur, pittoreske dorpjes en de uitgestrekte UNESCO-werelderfgoedlocatie, de Kerkstad van Karum. Met zijn kronkelende wegen, glooiende heuvels en karakteristieke windmolens biedt Öland een sfeervolle ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven.

De provinciehoofdstad, Kalmar, is een levendige stad doordrenkt met geschiedenis. Het Kalmar Kasteel, een goed bewaard gebleven middeleeuws fort, dient als een architectonisch meesterwerk en een getuigenis van de historische betekenis van de regio. De stad zelf ademt een charmante sfeer uit, met geplaveide straten, kleurrijke huizen en gezellige cafés die uitnodigen tot ontspanning.

Wat de natuur betreft, biedt Kalmar län een ongerepte speeltuin voor liefhebbers van het buitenleven. De regio biedt volop mogelijkheden voor outdooractiviteiten, zoals wandelen, fietsen en watersporten, waardoor het een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers.

 


Top 10 activiteiten in Kalmar län

1. Dwaal door het Trollenbos

2. Wandelen in Nationaal Park Norra Kvill

3. Bezoek het kasteel van Gränsö en maak een wandeling op het eiland

4. Breng een bezoek aan Pippi Langkous in het Astrid Lindgren park

5. Fietsen over een oud treinspoor

6. Kanoën op het meteorietenmeer Hummeln

7. Bewonder glaskunst in Glasriket, de glasregio van Zweden

8. Bekijk elanden van dichtbij in Glasrikets elandenpark

9. Ontdek de stad Kalmar

10. Verken het eiland Öland

Gamleby Trollskogen, is een magische plek die je betovert met een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en fantasierijke creaties. "Trollskogen" vertaalt zich letterlijk naar "Trollenbos", en deze betoverende locatie is precies dat - een bos doordrenkt met mystiek en speelse trollenbeelden.

Het Trollenbos staat bekend om zijn dichte bossen, schilderachtige paden en opvallende kunstwerken die de verbeelding prikkelen. Terwijl je door de kronkelende paden wandelt, word je begroet door levensgrote houten trollen die opduiken tussen de bomen. Elke troll, met zijn eigen unieke persoonlijkheid en charmante eigenaardigheden, lijkt rechtstreeks uit een Scandinavisch volksverhaal te zijn gestapt. Deze kunstzinnige creaties, gemaakt door lokale kunstenaars, voegen een speels en fantasievol element toe aan de boswandeling. 

De ambiance van Gamleby Trollskogen is zowel rustgevend als mysterieus, waardoor het bos een ideale plek is voor natuurliefhebbers en gezinnen om te verkennen. De diversiteit van de flora en fauna draagt bij aan de magie van de omgeving, terwijl de kunstwerken de perfecte gelegenheid bieden voor interactie en creativiteit.

 

Nationaal Park Norra Kvill, gelegen bij Vimmerby, is een juweel van ongerepte natuurlijke schoonheid en een uitnodiging tot ontdekking in het hart van Scandinavië. Dit betoverende nationale park bied je een ongeëvenaarde kans om de weelderige bossen, imposante rotsformaties en kristalheldere meren van Zuid-Zweden te ervaren.

Het gebied wordt gekenmerkt door omgevallen boomstammen, imposante stenen blokken en statige bomen die het landschap een wild en natuurlijk karakter geven. Het hart van het park herbergt Stora Idegölen, een schilderachtige bosvijver versierd met waterlelies en waterklavers, waardoor het een idyllisch rustpunt is voor bezoekers.

Een wandeling door Norra Kvill belooft een ontdekkingsreis te worden langs met mos bedekte stenen blokken en betoverende vennen, met als hoogtepunt het adembenemende uitzicht vanaf het hoogste punt van het nationale park. Hoewel Norra Kvill geen oerbos is, ademt het een sfeer van eeuwenoude wildernis uit, omdat delen ervan meer dan 150 jaar onaangeroerd zijn gebleven. Opmerkelijk zijn de oude dennenbomen, sommige meer dan 350 jaar oud, en indrukwekkende sparren die een omtrek van wel 2,5 meter hebben en een hoogte van 35 meter bereiken. Dit draagt bij aan de unieke biodiversiteit en ecologische waarde van het gebied.

 

Gränsö, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Zweden, is een betoverend schiereiland dat je verwelkomt met zijn serene natuur, schilderachtige landschappen en charmante ambiance. Dit idyllische gebied, omringd door de Oostzee en de kalme wateren van Kalmarsund, biedt een perfecte mix van ontspanning en ontdekking.

Wat Gränsö uniek maakt, is het samenspel van weelderige bossen, glooiende weilanden en de verfrissende zeelucht. Het schiereiland herbergt een diversiteit aan flora en fauna, waardoor het een favoriete bestemming is voor natuurliefhebbers. Wandelpaden slingeren door de bossen en langs de kustlijn, waardoor je de kans krijgt om de ongerepte schoonheid van Gränsö te verkennen.

Een opvallende attractie op Gränsö is het Gränsö Slott, een sierlijk kasteel omgeven door uitgestrekte tuinen. Het kasteel dateert uit het begin van de 20e eeuw en straalt een tijdloze elegantie uit. Hier kun je een wandeling maken door de aangelegde tuinen en langs de waterkant, waardoor je de historische charme van Gränsö volledig kunt absorberen.

 Astrid Lindgren's Värld, gelegen in Vimmerby, Zweden, is een magisch themapark dat is gewijd aan de geliefde Zweedse auteur Astrid Lindgren, de schepper van enkele van 's werelds meest iconische kinderboekenkarakters. Dit park, dat zijn deuren opende in 1981, biedt bezoekers de mogelijkheid om in de levendige wereld van Lindgren's verhalen te stappen en de personages tot leven te zien komen.

Het park is een eerbetoon aan de tijdloze verhalen van Astrid Lindgren, waaronder de avonturen van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Emil van Lönneberga. Bij aankomst in Astrid Lindgren's Värld lijkt het alsof je de pagina's van de boeken betreedt, met kleurrijke huizen, sfeervolle straatjes en levendige personages die door het park dwalen.

De medewerkers van het park, gekleed als de bekende personages, voeren toneelstukken op en creëren een interactieve en boeiende ervaring voor jong en oud. Kinderen kunnen hun favoriete helden ontmoeten, deelnemen aan avontuurlijke spellen en genieten van de levendige atmosfeer die Astrid Lindgren's Värld kenmerkt.

Naast de theatrale voorstellingen biedt het park ook een verscheidenheid aan attracties en activiteiten. Van draaimolens tot speeltuinen, er is voor elk wat wils. Ook kun je genieten van heerlijke Scandinavische gerechten in de lokale eetgelegenheden die de sfeer van de boeken van Lindgren weerspiegelen.

 

Vanaf Hultsfred kun je op een fietstrolley over een oud treinspoor fietsen richting Målilla. Dit biedt een unieke en avontuurlijke ervaring, waarbij je de gelegenheid hebt om de prachtige natuur van de regio Kalmar län op een buitengewone manier te verkennen. Het traject dat vroeger dienst deed als treinspoor slingert zich een weg door weelderige bossen, pittoreske velden en langs rustige meren. Door het geleidelijke verloop van het pad is het toegankelijk is voor fietsers van alle niveaus. Het spoor leidt door schilderachtige landschappen, waaronder beboste gebieden en open velden, en biedt onderweg verschillende plekken om te pauzeren en te genieten van de omgeving.

Tijdens de fietstocht door Hultsfred kun je ook historische overblijfselen tegenkomen, zoals oude treinstations en bruggen die een glimp bieden van het industriële verleden van de regio. Dit voegt een extra dimensie van nieuwsgierigheid en ontdekking toe aan de fietstocht.

De fietsroute over het treinspoor in Hultsfred is niet alleen een sportieve activiteit, maar ook een kans om te genieten van de rust en sereniteit van de Zweedse natuur. Het biedt een unieke gelegenheid om de regio op een ongebruikelijke, maar onvergetelijke manier te ervaren, terwijl je geniet van de vrijheid van fietsen door een landschap dat doordrenkt is van geschiedenis en natuurlijke pracht.

 

Het Hummeln-meer dankt zijn naam aan de legende dat het ontstaan is door de inslag van een meteoriet, wat bijdraagt aan de mystieke sfeer van deze plek. Omringd door weelderige bossen en vredige oevers, nodigt het meer kanoërs uit voor een ontspannen verkenningstocht waarbij de schoonheid van de natuur centraal staat.

Je kunt de rustige wateren van Hummeln doorkruisen, omringd door de geluiden van zingende vogels en ruisende bladeren. De oevers van het meer bieden mogelijkheden voor spontane stops, waar je kunt genieten van een picknick of gewoon het kalme ritme van de natuur op je in laten werken. De kano vormt de perfecte manier om dicht bij de natuur te komen en de omgeving vanuit een nieuw perspectief te bewonderen.

 Glasriket, ook bekend als het "Glasrijk," is een stukje Zweden waar vakmanschap en kunst samensmelten in een wereld van glas. Gelegen in de regio Småland, staat Glasriket bekend om zijn rijke traditie van glasblazen en is het een ware schatkamer voor liefhebbers van glaskunst.

In Glasriket ontvouwt zich een netwerk van glasblazerijen, studio's en winkels, waar ambachtslieden hun vaardigheden tonen en de kunst van het glasblazen levend houden. Deze regio herbergt enkele van de meest gerenommeerde glasfabrieken en studio's van Zweden, waar je getuige kunt zijn van het fascinerende ambachtelijke proces van het vormgeven van gloeiend heet glas tot verfijnde kunstwerken.

De verschillende glasblazerijen in Glasriket hebben vaak hun eigen unieke stijlen en ontwerpen, variërend van traditioneel tot modern. Je kunt genieten van rondleidingen en demonstraties, waarbij je de vaardigheid en creativiteit van de glasblazers kunt bewonderen en de mogelijkheid hebben om handgemaakte glasproducten aan te schaffen.

 

Glasrikets Elandenpark (Älgpark) strekt zich uit over uitgestrekte groene weiden en bossen, en het is de thuisbasis van een aantal elanden die in een natuurlijke omgeving kunnen rondzwerven. Deze majestueuze dieren zijn te observeren in hun natuurlijke habitat, waar ze zich vrij kunnen bewegen en gedijen in een omgeving die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke leefomgeving komt.

Een wandeling door Glasrikets Älgpark biedt niet alleen een ontmoeting met elanden, maar ook een educatieve ervaring. Informatieve borden en rondleidingen voorzien je van boeiende feiten over het gedrag, de voeding en de levenscyclus van elanden. Dit draagt bij aan een dieper begrip van deze intrigerende dieren en hun rol in de Scandinavische natuur.

Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer interactieve ervaring, biedt het park vaak gelegenheid voor voederen en zelfs strelen van elanden, onder begeleiding van ervaren verzorgers. Deze activiteiten bieden een unieke gelegenheid om een connectie te maken met deze imposante dieren en een onvergetelijke herinnering te creëren.

 

Kalmar, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Zweden, is een sfeervolle stad doordrenkt met geschiedenis en omgeven door adembenemende natuurlijke schoonheid. Het vormt het centrum van de gelijknamige provincie Kalmar län en heeft een rijke culturele erfgoed dat teruggaat tot de middeleeuwen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Kalmar is het prachtige Kalmar Kasteel, een goed bewaard gebleven middeleeuws bolwerk dat zich majestueus aan de kustlijn bevindt. Dit historische monument heeft een centrale rol gespeeld in de Zweedse geschiedenis en nodigt bezoekers uit om door zijn oude gangen te dwalen, indrukwekkende torens te beklimmen en de fascinerende geschiedenis van de regio te ontdekken.

Het stadscentrum van Kalmar charmeert met zijn geplaveide straten, kleurrijke huizen en gezellige pleinen. Winkels, boetieks en restaurants nodigen uit tot ontspannen wandelingen en culinaire ontdekkingen. Kalmar staat ook bekend om zijn bruggen, waarvan de meest opvallende de imposante Ölandbrug is. Deze brug verbindt het vasteland met het nabijgelegen eiland Öland en biedt niet alleen een praktische doorgang, maar ook een panoramisch uitzicht op de Oostzee.

Cultuurliefhebbers zullen genieten van de verscheidenheid aan musea en galerijen die Kalmar te bieden heeft, zoals het Kalmar Kunst Museum en het Ölands Museum. Deze instellingen brengen de kunst, geschiedenis en cultuur van de regio op boeiende wijze tot leven.

Kalmar is ook gezegend met prachtige groene ruimtes, zoals de Kalmarsunds Park, die uitnodigt tot ontspanning en recreatie langs de kustlijn. Fietspaden en wandelroutes bieden mogelijkheden om de natuurlijke pracht van de regio te verkennen.

 

Öland, het op een na grootste eiland van Zweden, is een betoverende plek die uitsteekt in de Oostzee, voor de kust van de provincie Kalmar län. Met zijn unieke karakter, historische bezienswaardigheden en ongerepte natuur, trekt Öland jaarlijks bezoekers aan die op zoek zijn naar een mix van ontspanning en ontdekking.

Het eiland staat bekend om zijn kenmerkende landschap, dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, kalkstenen rotsformaties en idyllische kustlijnen. Het UNESCO-werelderfgoed "Zuidelijke Öland Cultuurlandschap" benadrukt het belang van de agrarische geschiedenis van het eiland en de traditionele technieken die door de eeuwen heen zijn behouden.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden op Öland is het schilderachtige slot Borgholm, gelegen aan de oostkust. Dit kasteel, dat dateert uit de middeleeuwen, biedt niet alleen historische pracht maar ook een panoramisch uitzicht over de Oostzee. Een andere opmerkelijke locatie is de iconische Ölandbrug, die het eiland met het vasteland verbindt en een indrukwekkende ingang biedt.

Het eiland herbergt diverse natuurgebieden, waaronder het Stora Alvaret, een uniek kalksteengebied dat wordt gekenmerkt door een bijzondere flora en fauna. Fietsers en wandelaars kunnen genieten van de vele paden die het eiland doorkruisen, terwijl vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen in de wetlands van het eiland.

Kortom, Öland is een plek die de rijke geschiedenis, de natuurlijke pracht en de unieke cultuur van Zweden belichaamt. Of je nu op zoek bent naar rustige momenten langs de kust, het verkennen van historische kastelen of genieten van de lokale lekkernijen, Öland biedt een gevarieerde en onvergetelijke ervaring op het schilderachtige Zweedse eiland.Verder ontdekken...

 


Routes

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: