Op vakantie in Kronobergs län (Småland)

januari 2024


Kronobergs län is een betoverende provincie gelegen in het zuiden van Zweden, doordrenkt met een rijke geschiedenis en omgeven door adembenemende natuurlijke schoonheid. Deze regio ontleent zijn naam aan het historische Kronoberg Castle, nu een middeleeuwse kasteelruïne, schilderachtig gelegen op een oevereiland in het meer Helgasjön. De ruïne ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Växjö. Gelegen in het hart van het Scandinavische land, strekt Kronobergs län zich uit over glooiende heuvels, uitgestrekte bossen en talloze meren, waardoor het een bestemming is die zowel rustzoekers als avonturiers aanspreekt.

Historisch gezien heeft Kronobergs län diepe wortels die teruggaan tot de middeleeuwen, en dit verleden is nog steeds zichtbaar in de vele historische bezienswaardigheden die de regio rijk is. Van oude kastelen en kerken tot goed bewaarde tradities, elke hoek van Kronobergs län ademt de erfenis van zijn voorouders. Het is een plek waar geschiedenis levendig wordt gehouden, en waar je de kans krijgt om te dwalen door de straten van charmante stadjes en dorpjes, elk met zijn eigen unieke karakter en verhaal.

Voor de avontuurlijke geesten biedt Kronobergs län talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Of het nu gaat om wandelen door de dichte bossen, kajakken op de glinsterende meren of fietsen door schilderachtige landschappen, de regio nodigt uit tot actieve verkenning. Bovendien zijn er goed gemarkeerde wandel- en fietspaden die bezoekers de kans geven om de natuurlijke pracht van Kronoberg op een gevarieerde manier te ontdekken.

Cultuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in Kronobergs län, waar lokale ambachten en tradities worden gekoesterd en levend worden gehouden. De regio staat bekend om zijn glaskunst, handgemaakte ambachten en folkloristische evenementen die de unieke identiteit van Kronoberg weerspiegelen. Van het verkennen van musea gewijd aan lokale kunstenaars tot het deelnemen aan traditionele festiviteiten, bezoekers krijgen de gelegenheid om diep in de cultuur van de regio te duiken.


Top 10 activiteiten in Kronoberg

1. Glij hoog boven de grond over Europa's langste zipline

2. Wandelen in Notteryds Natuurreservaat

3. Bezoek het Zweedse glasmuseum en het museum met regionale geschiedenis

4. Bezoek magische bestemmingen in het Land van Legendes

5. Ontdek oude ambachten op het landgoed Huseby Bruk

6. Ga op avontuur op het water

7. Wandelen Åsnen National Park

8. Maak een reis door de geschiedenis van IKEA in het IKEA museum

9. Ga op elandensafari in Smålandet

10. Brengen een bezoek aan het Autokerkhof in Ryd

Little Rock Lake is een zipline centrum, gelegen te midden van de weelderige bossen en betoverende meren van Kronobergs län. Hier vind je Europa's langste zipline parcour en kan je een unieke ervaring beleven hoog boven de Zweedse wildernis. Het langste parcour is 2610 meter lang en verdeeld over 8 lijnen. 

Het avontuur begint met de mogelijkheid om door de majestueuze bossen van Kronoberg te dwalen, waar de geur van dennen en het geluid van kabbelende beekjes de zintuigen prikkelen. Het Little Rock Lake zipline centrum heeft verschillende ziplines die tussen de boomtoppen zijn gespannen, waardoor je de kans krijgt om met hoge snelheden door de lucht te suizen en te genieten van adembenemende uitzichten op het omliggende landschap.

 

Notteryds Natuurreservaat strekt zich uit over een gevarieerd landschap, dat bestaat uit uitgestrekte moerassen, dichte bossen, en rustige meren. Deze diversiteit creëert een thuis voor een breed scala aan planten- en diersoorten, waardoor Notteryds Natuurreservaat een cruciale rol speelt in het behoud van de lokale biodiversiteit. Je kunt hier over schilderachtige paden wandelen die leiden langs weelderige vegetatie, waarbij elke stap jedichter bij de ongerepte natuur brengt. Houten loopbruggen en uitkijkpunten zijn strategisch geplaatst om je de mogelijkheid te bieden om de schoonheid van het landschap op een respectvolle manier te ervaren, zonder verstoring van de delicate balans van de natuur.

 

Het Smålands Museum is gehuisvest in een prachtig historisch gebouw en biedt een fascinerende reis door de tijd, waarbij het erfgoed van Småland tot leven komt.

De permanente tentoonstellingen van het Smålands Museum omvatten een breed scala aan onderwerpen, van archeologische vondsten en historische artefacten tot kunstwerken en ambachtelijke voorwerpen die de evolutie van de regio door de eeuwen heen belichten. Het museum biedt een diepgaande blik op het leven van de lokale bevolking, de ontwikkeling van ambachten en industrieën, en de invloed van Småland op de bredere Zweedse samenleving.  

Een bijzondere attractie van het Smålands Museum is het Swedish Glass Museum, dat een intrigerende inkijk biedt in de wereld van glaskunst en -ambacht, een vakgebied waar Småland internationale erkenning voor geniet. Deze specifieke sectie van het museum belicht de rijke geschiedenis van de glasproductie in de regio, van traditionele ambachten tot innovatieve ontwerpen die de wereld hebben veroverd. Het Swedish Glass Museum presenteert een indrukwekkende verzameling glaskunstwerken, variërend van antieke stukken tot hedendaagse creaties van gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers. Geniet van de prachtige kleuren, vormen en technieken die kenmerkend zijn voor de glaskunst en krijg inzicht in de evolutie van deze eeuwenoude ambachtelijke traditie.

 De gemeenten Alvesta, Ljungby en Älmhult vormen een echt Land van Legendes. Ga op ontdekkingstocht langs magische bestemmingen voor het hele gezin. Je kunt trollenbergen en reuzenrotsen bezoeken, heilige bronnen en het water van de Necken, drakenschatten en magische bomen, plaatsen met een tragische dood en spookachtige landhuizen. Tijdens een reis naar het Land van Legendes kom je overal geesten en trollen tegen!

 

Huseby Bruk belichaamt de charme van Zweeds cultureel erfgoed en industriële geschiedenis. Dit landgoed, daterend uit de 17e eeuw, is doordrenkt met verhalen van ambachtelijke bekwaamheid en een rijke erfenis die de bezoekers meeneemt op een reis terug in de tijd.

Het begon allemaal met de oprichting van Huseby Bruk als een smederij en ijzergieterij in 1650, een tijd waarin de industriële revolutie in Zweden zijn vroege wortels begon te schieten. Het landgoed diende als een belangrijk centrum voor ijzerproductie en metaalbewerking, waardoor het een essentiële rol speelde in de economische ontwikkeling van de regio. De smederij, molens en andere historische gebouwen die nog steeds op het terrein staan, getuigen van de eens zo bloeiende industriële activiteit.

Tegenwoordig verwelkomt Huseby Bruk bezoekers met open armen om hen onder te dompelen in de geschiedenis en schoonheid van dit prachtige landgoed. De goed bewaard gebleven gebouwen, omgeven door weelderige tuinen en vijvers, bieden een schilderachtige omgeving die uitnodigt tot rustige wandelingen en reflectie. Het herenhuis van Huseby Bruk, met zijn elegante architectuur en verfijnde interieurs, werpt een blik op het leven van de Zweedse adel in vroegere tijden.

Een hoogtepunt van een bezoek aan Huseby Bruk is het ambachtelijke werk dat nog steeds plaatsvindt op het landgoed. Het behoud van traditionele ambachten is een essentieel onderdeel van de missie van Huseby Bruk, en je krijgt de kans om vakmensen aan het werk te zien, variërend van smeden tot houtbewerkers. Dit levende museum van ambachtelijke vaardigheden biedt een fascinerend inzicht in de oude ambachten die ooit de kern vormden van de activiteiten op het landgoed.

 

Bij Agundaborg Camp & Paddle kun je kano's en kajaks huren om de adembenemende waterwegen en schilderachtige omgeving van de regio te verkennen. De waterwegen rondom het kamp lenen zich perfect voor het verkennen van de glinsterende meren en kronkelende rivieren die het landschap doorkruisen.

Ook heb je de mogelijkheid om er te kamperen te midden van de Zweedse wildernis, omringd door de rust en sereniteit van de natuur. De accommodaties variëren van traditionele tenten tot knusse houten hutten, waardoor je kunt kiezen voor een comfortabele overnachting die past bij je avontuurlijke geest.

 Åsnen National Park is een uitgestrekt natuurgebied dat deel uitmaakt van het prachtige merengebied van Småland. Het park staat bekend om zijn rijke biodiversiteit, met een gevarieerd ecosysteem dat talloze vogelsoorten, vissen en zoogdieren omvat. Vogelliefhebbers zullen blij zijn met de verscheidenheid aan watervogels, waaronder zwanen, futen, en diverse eendensoorten die het gebied hun thuis noemen. Het Åsnen-meer fungeert ook als een belangrijke stopplaats voor trekvogels.

Åsnen National Park beschikt over uitgestrekte wandelpaden en natuurlijke wandelroutes die je door dichte bossen, langs moerassen en langs de oevers van meren leiden. Het park is rijk aan diverse vegetatie, variërend van loof- en naaldbossen tot bloemrijke weiden. Ook is er een uitgebreid netwerk van meren en waterwegen die het gebied doorkruisen. Met meer dan 1000 meren en talloze eilanden biedt het park een unieke kans om te genieten van kajakken, kanoën en varen te midden van een rustgevend landschap. De kalme wateren van het Åsnen-meer weerspiegelen de omringende bossen en creëren een idyllisch decor voor avontuurlijke verkenningen.

 

Het IKEA Museum, gevestigd in Älmhult, Zweden, is een fascinerende bestemming voor liefhebbers van design, interieur en de unieke cultuur die is voortgekomen uit het wereldberoemde IKEA-merk. Als eerbetoon aan de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, en zijn revolutionaire benadering van woninginrichting, biedt het museum een boeiende reis door de geschiedenis en de evolutie van het iconische merk.

Het museum is gehuisvest in de oorspronkelijke werkplaats waar Ingvar Kamprad in 1943 begon met de verkoop van pennen, fotolijsten en andere huishoudelijke artikelen. Sindsdien is IKEA uitgegroeid tot een wereldwijde krachtpatser op het gebied van woninginrichting, bekend om zijn betaalbare, stijlvolle en functionele meubels en accessoires. In het IKEA Museum kun je de reis van het bedrijf te volgen, van bescheiden begin tot de wereldwijde bekendheid die het nu geniet.

Een hoogtepunt van het museum is de tentoonstelling die de ontwerpgeschiedenis van IKEA belicht. Hier worden iconische meubelstukken, zoals de BILLY-boekenkast en de KLIPPAN-sofa, gepresenteerd naast prototypes, schetsen en designverhalen die laten zien hoe de visie van IKEA op woninginrichting door de jaren heen is geëvolueerd.

Het IKEA Museum biedt niet alleen een overzicht van het productassortiment, maar duikt ook diep in de bedrijfscultuur van IKEA. De tentoonstellingen belichten de waarden en filosofieën die ten grondslag liggen aan het merk, waaronder duurzaamheid, democratisch design en de missie om het dagelijks leven van mensen te verbeteren. Er zijn ook interactieve displays die je uitnodigen om deel te nemen aan het ontwerpproces en zelf te experimenteren met kleuren, vormen en materialen.

 

In Elandenpark Smålandet kun je de majestueuze elanden, de koningen van het Scandinavische bos, van dichtbij ervaren. Dit park combineert educatie, natuurbehoud en interactieve ervaringen om een onvergetelijke ontmoeting met deze imposante dieren mogelijk te maken.

Het park is een thuis voor elanden in een natuurlijke omgeving die hun natuurlijke leefomstandigheden nabootst. Je kunt hier door ruime gebieden wandelen waar elanden vrij rondlopen, zich voeden en rusten. Dit geeft een authentieke indruk van het leven van deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke habitat.

Een hoogtepunt van het elandenpark is de mogelijkheid om elanden van dichtbij te observeren en zelfs te voeren, altijd onder begeleiding van ervaren personeel om de veiligheid van zowel bezoekers als dieren te waarborgen. Deze interactieve ervaring biedt een ongeëvenaarde gelegenheid om de kracht en gratie van elanden van dichtbij te bewonderen.

 

Het Autokerkhof in Ryd, ook wel bekend als "Bilkyrkogården i Ryd," is een verzameling van verlaten en verroeste auto's die door de jaren heen zijn achtergelaten, waardoor het een fascinerend stuk autogerelateerd erfgoed vormt.

Wat dit autokerkhof zo bijzonder maakt, is de atmosfeer van vergeten geschiedenis en de visuele impact van de overwoekerde voertuigen die de landschappen van Ryd sieren. De roestige carrosserieën, verlaten en omgeven door de natuur, creëren een surreële en soms melancholische sfeer. Elk voertuig draagt zijn eigen verhaal met zich mee, een verhaal van ooit-nuttige machines die nu dienen als stille getuigen van voorbije tijden.

Het autokerkhof in Ryd is niet alleen een visuele ervaring, maar ook een historische schatkamer voor autoliefhebbers en geschiedenisfanaten. Het weerspiegelt de evolutie van autodesign en -technologie door de jaren heen, met een verzameling voertuigen uit verschillende decennia. Van verlaten klassieke auto's tot vervallen vrachtwagens, het autokerkhof vertelt het verhaal van een tijdperk van mobiliteit dat voorbij is gegaan. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van mobiliteit en de esthetiek van verlaten plaatsen, biedt het autokerkhof in Ryd een boeiende en onvergetelijke ervaring.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: