Op vakantie in Östergötlands län

november 2023, laatste update januari 2024


Östergötlands län, gelegen in het zuidoosten van Zweden, is een betoverende regio doordrenkt van geschiedenis, cultuur en natuurlijke pracht. Östergötland omvat een uitgestrekt landschap, variërend van weelderige bossen en glinsterende meren tot pittoreske stadjes en bruisende steden.

De hoofdstad van de provincie, Linköping, fungeert als het kloppende hart van Östergötland en belichaamt een boeiende mix van het historische verleden en het moderne heden. De stad wordt gekenmerkt door kronkelende straatjes, prachtige pleinen en goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen, waaronder de indrukwekkende kathedraal van Linköping. Deze stad is niet alleen een centrum van onderwijs en technologie, maar ook een levendige culturele hub, waar bezoekers kunnen genieten van kunstgalerijen, theaters en boeiende musea die de rijke erfenis van de regio weerspiegelen.

Östergötland is doordrenkt met geschiedenis, en dit wordt weerspiegeld in de talloze historische bezienswaardigheden die de provincie rijk is. Het beroemde kasteel van Vadstena, dat dateert uit de 16e eeuw, is een opvallend voorbeeld van de architectonische pracht uit die tijd.

 


Top 10 activiteiten in Östergötland

1. Een dagje naar Kolmården Wildlife Park

2. Breng een bezoek aan Norrköping

3. Dagje naar het strand aan het Vättern meer bij Varamobadet in Motala

4. Bezoek het Renaissance Kasteel  in Vadstena

5. Neem een kijkje in het luchtvaartmuseum in Linköping

6. Wandel door 'Gamla Linköping'

7. Bezoek het kasteel- en kathedraalmuseum van Linköping

8. Ontdek de St. Anna-archipel

9. Vogels spotten of gewoon lekker wandelen in Tåkern Naturreservaat

10. Wandel naar een panoramisch uitzicht over het Vätternmeer in Omberg Natuurreservaat

Kolmården Wildlife Park, gelegen in het schilderachtige landschap van Östergötland in Zweden, staat bekend als een van de meest indrukwekkende wildparken van Scandinavië. Met zijn uitgestrekte terrein en diverse collectie van inheemse en exotische diersoorten biedt dit park een unieke ervaring voor iedereen.

Een van de opvallendste kenmerken van Kolmården Wildlife Park is de aandacht voor het welzijn van de dieren. Het park is ontworpen met het idee om de natuurlijke leefomgeving van de dieren zo nauwkeurig mogelijk na te bootsen, waardoor je de kans krijgt om dieren in een omgeving te zien die lijkt op hun natuurlijke habitat. Het uitgestrekte terrein biedt ruime leefruimte voor grote dieren, zoals leeuwen en tijgers, en ook voor dieren die van meer open ruimtes houden, zoals zebra's en giraffen. Een bijzondere manier om de dieren te zien is vanaf boven door een rondje in de gondelbaan te maken. 

Het Dolfinarium van Kolmården is ook een opvallende attractie. Hier kun je kijken naar een boeiende dolfijnenshows die niet alleen entertainment bieden, maar ook bewustzijn creëren over de noodzaak van het behoud van zeedieren en hun natuurlijke leefomgeving. De interactieve shows benadrukken educatie en milieubewustzijn op een toegankelijke en boeiende manier. 

Voor de jongere bezoekers biedt Kolmården speciale themagebieden, zoals "Bamses Värld," waar ze kunnen spelen en kennismaken met bekende personages uit de Zweedse kinderliteratuur. Oudere bezoekers kunnen genieten van een ritje in de achtbaan. 

 

Norrköping is een charmante stad doordrenkt met geschiedenis en doordrenkt van een bruisende stedelijke sfeer. Deze stad, die zijn wortels heeft in de industriële revolutie, heeft zich ontwikkeld tot een moderne en creatieve bestemming met een rijk cultureel erfgoed. 

Een opvallend kenmerk van Norrköping is de historische wijk "Industrilandskapet," oftewel het Industriële Landschap. Dit gebied, dat ooit het centrum was van de industriële activiteit in de stad, heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan. Tegenwoordig kun je hier wandelen langs het idyllische Motala stroomkanaal, omgeven door fraaie rode industriële gebouwen die getuigen van het industriële verleden van de stad. De oude textielfabriek "Arbetets Museum" is een must-visit binnen dit gebied, waar je inzicht krijgt in het leven en werk van arbeiders tijdens de industriële bloeiperiode.

Een andere opvallende attractie is het "Visualiseringscenter C," een interactief wetenschapscentrum dat je een fascinerende kijk geeft op wetenschap, technologie en virtual reality. Dit is een geweldige plek voor zowel volwassenen als kinderen om te leren en te experimenteren.

Voor kunstliefhebbers is het "Louis De Geer Konsert & Kongress" een niet te missen locatie. Dit multifunctionele complex herbergt niet alleen concerten en evenementen, maar ook kunstgaleries en tentoonstellingen. De mix van historische architectuur en moderne kunst maakt het een boeiende plek om te verkennen.

De oude marktplaats, "Norrköpings Gamla Stad," met zijn geplaveide straten en historische gebouwen, biedt een charmante sfeer voor een ontspannen wandeling en winkelen. Cafés en restaurants langs de oevers van de Motala rivier bieden de perfecte plekken om te genieten van lokale gerechten terwijl je het uitzicht bewondert. Kortom, Norrköping combineert geschiedenis, cultuur en moderne vooruitgang op een unieke manier. Of je nu geïnteresseerd bent in industriële erfgoed, wetenschap, kunst of gewoon wilt genieten van de sfeer van een levendige Zweedse stad, Norrköping heeft voor elk wat wils.

 

Varamobaden is een mooi zandstrand langs het Vätternmeer, met een strandstrook die meerdere kilometers lang is. Op een warme zomerdag wemelt het er van de mensen, zowel lokale bewoners als badgasten van verder weg. De beschutte baai met het heldere water van het Vätternmeer, samen met het ondiepe zandstrand, maakt Varamobaden zeer kindvriendelijk. Bovendien is het een paradijs voor watersporten zoals windsurfen en kitesurfen. Op het strand zijn ook waterfietsen te huur. Langs het hele strand loopt een geasfalteerde promenade, en aan het ene uiteinde van het strand bevindt zich een pier, in de volksmond bekend als de "brandbryggan" (brandpier). Er zijn loop- en rolstoelhellingen naar het zandstrand en een mat naar het water.

 Vadstena Slott, gelegen aan de schilderachtige oever van het Vätternmeer in Zweden, is een historisch juweel dat oorspronkelijk diende als een verdedigingsfort. Maar door de jaren heen onderging het kasteel verschillende transformaties.

De bouw begon in 1545 en het resultaat was een rechthoekige vesting. Een binnenplaats werd aan drie kanten omringd door 30 meter brede en 3 meter hoge aarden wallen en daarbuiten lagen brede grachten. In de richting van het Vätternmeer werd een sterke stenen muur gebouwd die drie afzonderlijke stenen huizen verbond, waarvan het middelste een poortgebouw was. Het was bereikbaar via een brug over de gracht vanaf een smalle weg die tussen het meer en de gracht was aangelegd. In de vier hoeken werden ronde geschutskoepels van twee verdiepingen geplaatst van waaruit in alle richtingen geschoten kon worden.

Slechts vijf jaar na de voltooiing van de verdedigingswerken besloot Gustav Vasa het complex te herbouwen als residentie voor zijn jongste zoon Magnus. Deze fase omvatte de toevoeging van twee hoge torengebouwen in de zuidelijke hoek van de binnenplaats. De uitbreiding van wat de eigenlijke kasteelvleugel zou worden, begon in 1554 met een uitbreiding van de drie stenen huizen tegenover het meer. Na verloop van tijd werden ook de geschutskoepels en de wallen verhoogd.

Magnus' broer Johan III, die erg geïnteresseerd was in architectuur, liet het kasteel verder verbouwen en veranderde het relatief eenvoudige gebouw in een elegant renaissancekasteel in continentale stijl. Hij werd bijgestaan door de architect Arendt de Roy. Door zijn inspanningen (en dankzij de invloed van de Italiaanse architect en architectuurtheoreticus Andreas Palladio) ontstond het kasteel dat wordt beschouwd als het best bewaard gebleven renaissancekasteel in Scandinavië.

 

Het luchtvaartmuseum (Flygvapenmuseum), gelegen in Linköping, Zweden, is een meeslepende bestemming die de fascinerende wereld van de Zweedse luchtmacht en de luchtvaartgeschiedenis belicht. Het museum, opgericht in 1984, is een eerbetoon aan de luchtmacht van Zweden en herbergt een uitgebreide collectie van vliegtuigen, helikopters, en andere luchtvaartgerelateerde artefacten.

Het museum biedt je de kans om een reis door de tijd te maken, beginnend bij de pioniersdagen van de Zweedse luchtmacht tot aan de moderne luchtvaarttechnologieën van vandaag. Een opvallend kenmerk van het Flygvapenmuseum is de enorme hangar waarin een indrukwekkende verzameling vliegtuigen is tentoongesteld, variërend van historische jachtvliegtuigen tot geavanceerde straaljagers.

Een hoogtepunt van het museum is de mogelijkheid om veel van de tentoongestelde vliegtuigen van dichtbij te bekijken en zelfs in sommige gevallen aan boord te gaan. Dit interactieve aspect biedt bezoekers een unieke kans om de cockpit van verschillende vliegtuigen te ervaren en een dieper begrip te krijgen van de technologie en innovaties die door de jaren heen zijn geëvolueerd.

Naast de collectie vliegtuigen herbergt het museum ook exposities over de geschiedenis van de Zweedse luchtmacht, met aandacht voor belangrijke gebeurtenissen en de rol die de luchtmacht heeft gespeeld in de verdediging van het land.

 

Gamla Linköping, oftewel Oud Linköping, is een betoverend openluchtmuseum in het hart van Linköping. Dit charmante deel van de stad vangt de sfeer van een 19e-eeuwse Zweedse stad op een unieke en levendige manier. Het is alsof je een stap terug in de tijd zet en een glimp opvangt van het historische erfgoed van het land.

De kronkelende geplaveide straatjes van Gamla Linköping zijn omzoomd met goed bewaard gebleven houten huizen, kleurrijke gevels en charmante boetieks. Elke hoek en steeg ademt de ambiance van lang vervlogen dagen, waardoor je een authentieke ervaring krijgt van het leven in het Zweden van de 19e eeuw. In deze historische omgeving is het alsof de tijd heeft stilgestaan, en het geeft een inzicht in het dagelijkse leven van de vroegere bewoners.

Tijdens een wandeling door Gamla Linköping kun je verschillende ambachtelijke winkels en boetieks verkennen, waar lokale ambachtslieden traditionele handgemaakte goederen verkopen. Het is een ideale plek om unieke souvenirs te vinden en te genieten van de kunst en ambacht die kenmerkend zijn voor die periode.

Het openluchtmuseum herbergt ook enkele interessante bezienswaardigheden, waaronder de oude kerk, Linneanum (een botanische tuin), en het stadsmuseum. De omgeving is doordrenkt van geschiedenis, en informatieborden verschaffen extra context over de verschillende gebouwen en hun oorspronkelijke functies.

Daarnaast zijn er talloze cafés en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Zweedse gerechten of een kopje koffie kunnen drinken terwijl je geniet van het pittoreske uitzicht. Vooral op zonnige dagen komt Gamla Linköping echt tot leven, met straatartiesten en ambachtelijke markten. 

 Het Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum, oftewel het Kasteel- en Kathedraalmuseum van Linköping, is gevestigd in het hart van Linköping, met een focus op twee van de meest iconische en historisch belangrijke gebouwen van de stad: het Linköpings Kasteel en de Linköpings Domkyrka (Domkerk). De oudste delen van het kasteel van Linköping dateren uit de 12e eeuw en zijn daarmee het oudste kerkelijke gebouw in Zweden. 

Het museum bied je de mogelijkheid om de rijke geschiedenis en culturele erfenis van Linköping te verkennen door middel van een diverse collectie artefacten, kunstwerken en historische voorwerpen. Een van de hoogtepunten van het museum is de mogelijkheid om het Linköpings Kasteel van binnen te bekijken, een gebouw dat stamt uit de middeleeuwen en diende als zetel van de Zweedse adel. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis, variërend van koninklijk verblijf tot gevangenis, en het museum geeft inzicht in de diverse rollen die het heeft vervuld gedurende de eeuwen.

 

De St. Anna-archipel, of Sankt Anna Skärgård in het Zweeds, is een adembenemende eilandengroep aan de oostkust van Zweden, gelegen in de Oostzee. Deze archipel strekt zich uit over het Sint-Annakanaal en omvat een labyrint van meer dan 6.000 eilanden, eilandjes en rotsen. Het is een van de grootste archipels van Zweden en staat bekend om zijn ongerepte natuur, pittoreske vissersdorpjes en maritieme charme.

Wat de St. Anna-archipel zo bijzonder maakt, is niet alleen de uitgestrektheid ervan, maar ook de verscheidenheid aan eilanden en landschappen die je er aantreft. Sommige eilanden zijn bebost en bieden prachtige wandelmogelijkheden, terwijl andere meer open zijn en worden omringd door glinsterende wateren. De archipel is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt een overvloed aan flora en fauna, variërend van zeevogels tot zeehonden.

Een populaire manier om de St. Anna-archipel te verkennen is per boot. De vele schilderachtige waterwegen bieden eindeloze mogelijkheden om tussen de eilanden door te varen, elk met zijn eigen unieke karakter en schoonheid. Veel bezoekers kiezen ervoor om een zeilboot te huren of deel te nemen aan een georganiseerde boottocht om de meest afgelegen en idyllische plekjes van de archipel te ontdekken.

 

Tåkern Naturreservaat is een indrukwekkend natuurreservaat dat bekendstaat om zijn diversiteit aan vogels, flora en fauna. Dit uitgestrekte moerasgebied, gelegen nabij het Tåkernmeer, vormt een toevluchtsoord voor talloze vogelsoorten en bied je de mogelijkheid om te genieten van de ongerepte schoonheid van de Zweedse natuur.

Een van de opvallendste kenmerken van Tåkern is het grote aantal trekvogels dat het gebied aandoet, vooral tijdens de migratieperiodes. Het reservaat dient als een belangrijk rustpunt voor vogels die tussen hun broedgebieden in het noorden en hun overwinteringsgebieden in het zuiden reizen. Vogelliefhebbers kunnen hier genieten van het observeren van diverse watervogels, steltlopers en roofvogels.

Het Tåkernmeer zelf speelt een cruciale rol in het ecosysteem van het reservaat. Het ondiepe water, de rietkragen en de moerasgebieden bieden een ideale omgeving voor verschillende soorten vissen, amfibieën en insecten, wat op zijn beurt bijdraagt aan de biodiversiteit van het gebied.

Voor bezoekers zijn er goed gemarkeerde wandelpaden en uitkijkpunten die strategisch zijn geplaatst om het observeren van vogels en andere wilde dieren te vergemakkelijken. Daarnaast zijn er vaak educatieve borden die informatie verstrekken over de diverse soorten flora en fauna die in het gebied te vinden zijn.

 

Omberg Naturreservaat, gelegen aan de oostelijke oever van het Vätternmeer, is een betoverend natuurreservaat dat bekendstaat om zijn gevarieerde landschap, indrukwekkende uitzichten en rijke biodiversiteit. Dit natuurlijke juweel, gelegen op het schiereiland Omberg, biedt een ideale omgeving voor natuurliefhebbers, wandelaars en iedereen die op zoek is naar een vredige ontsnapping te midden van de Zweedse wildernis.

Een opvallend kenmerk van Omberg is de diversiteit aan gebieden binnen het reservaat. Van dichte bossen en groene weiden tot steile kliffen en uitzichtpunten, het gebied herbergt een schat aan natuurlijke pracht. Het is de thuisbasis van een verscheidenheid aan planten, bloemen en bomen, waardoor het een paradijs is voor botanici en liefhebbers van wilde flora.

Het reservaat biedt ook een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waaronder het populaire Omberg Trail, dat je meeneemt door de meest pittoreske delen van het gebied. Tijdens de wandeling kun je genieten van adembenemende uitzichten over het Vätternmeer en de omliggende heuvels.

Een hoogtepunt van het Omberg Naturreservaat is het uitzicht vanaf Hjässan, het hoogste punt op het schiereiland. Vanaf hier heb je een panoramisch zicht op het Vätternmeer en de omliggende natuurlijke schoonheid. Het uitzicht verandert met de seizoenen, waardoor het reservaat het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming is.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: