Op vakantie in Södermanlands län

oktober 2023, laatste update januari 2024


Södermanlands län, gelegen in het hart van Zweden, heeft zowel historische charme als natuurlijke schoonheid te bieden.  Deze provincie, die grenst aan de Oostzee in het oosten, biedt een gevarieerde mix van moderne steden en idyllische plattelandsdorpen. Historische steden zoals Nyköping, Eskilstuna en Strängnäs ademen een middeleeuwse sfeer uit met hun goed bewaard gebleven gebouwen en geplaveide straten. Hier vind je charmante kerken, musea en monumenten die getuigen van de eeuwenoude erfenis van de provincie. 

De natuurlijke schoonheid van Södermanlands län is even indrukwekkend. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen die in de herfst tot leven komen met warme tinten en weelderige groene valleien die uitnodigen tot wandelingen en avonturen in de buitenlucht. Meren zoals Mälaren en Hjälmaren bieden mogelijkheden voor vissen, kajakken en zeilen, terwijl de talloze fietspaden door het platteland fietsers een kans geven om de omgeving te verkennen. In de winter transformeert Södermanlands län in een betoverend wintersprookje, ideaal voor langlaufen en schaatsen op bevroren meren.

De archipel van Södermanlands län is een waar juweel in de provincie. Een labyrint van eilanden, baaien en inhammen, het biedt rustige wateren en weidse uitzichten. De charmante vissersdorpen zoals Trosa en Nynäshamn zijn ideale bestemmingen voor wie op zoek is naar ontspanning. 

 


Top 10 activiteiten in Södermanland

1. Winkelen in ReTuna kringloop winkelcentrum (Återbruksgallerie) in Eskiltuna

2. Bezoek het Munktell museum in Eskiltuna

3. Bezoek museum Arsenalen in Strängnäs

4. Wandel door Mariefred en bezoek kasteel Gripsholm 

5. Ontdek de geschiedenis van het Zweedse platteland bij landhuis van Julita

6. Dwaal door de straatjes of klim door de boomtoppen van Trosa

7. Wandel op het eiland Sävö en geniet van de rust en de natuur

8. Bezoek bet Sörmlands museum en Nyköping

9. Ontspan in Stendörrens Natuurreservaat

10. Treinen kijken in het spoorwegmuseum in Oxelösund

ReTuna Återbruksgalleria is 's werelds eerste winkelcentrum dat volledig is gewijd aan hergebruik en recycling. Wat ReTuna zo bijzonder maakt, is de holistische benadering van duurzaamheid en milieubewustzijn die het in de praktijk brengt.

Het centrum huisvest een verscheidenheid aan winkels en werkplaatsen die uitsluitend gebruikte goederen en gerecyclede producten verkopen. Hier kun je alles vinden, van vintage kleding en meubels tot elektronica en handgemaakte ambachten. Wat deze winkels nog specialer maakt, is dat ze fungeren als een platform voor werkgelegenheid en training voor mensen die anders misschien moeite hebben om werk te vinden.

Het winkelcentrum werd geopend in augustus 2015 en bevindt zich naast de Retuna Recycling Centre. Het is eenvoudig voor bezoekers herbruikbaar speelgoed, meubels, kleding, interieurartikelen en technologie in de "Returen" van het winkelcentrum achter te laten. Het materiaal wordt hier ontvangen en er wordt een eerste selectie gemaakt. Vervolgens worden de items verdeeld naar de winkels in het winkelcentrum die zich richten op hergebruik. Het winkelpersoneel maakt een tweede selectie en kiest wat ze willen repareren, opknappen, transformeren, verfijnen - en verkopen. Op deze manier krijgt het materiaal een tweede leven.

 

Het Munktell museum in Eskilstuna is een boeiend museum dat een belangrijk deel van de industriële geschiedenis van Zweden belicht. Het museum is vernoemd naar Johan Theofron Munktell, een visionaire Zweedse ondernemer en ingenieur die aan de wieg stond van de industrialisatie van Eskilstuna en het land als geheel.

Het museum is gevestigd in de oude Munktell-fabriek, wat ooit het kloppende hart was van de productie van landbouw- en bouwmachines in Zweden. De geschiedenis van de fabriek en het werk van Johan Munktell worden tot leven gebracht in dit museum, dat je meeneemt op een reis door de industriële revolutie van Zweden.

Het Munktellmuseet herbergt een indrukwekkende collectie historische machines, gereedschappen en technologische artefacten die de evolutie van de industrie in de regio illustreren. Hier kun je oude tractoren, stoommachines en andere technologische wonderen bewonderen. De tentoonstellingen bieden inzicht in de vooruitgang van de landbouw- en bouwindustrieën en de rol die Munktell en zijn fabriek speelden in deze ontwikkeling.

 

Arsenalen in Strängnäs is een indrukwekkend museum en een belangrijk cultureel centrum dat de rijke militaire geschiedenis van Zweden en de evolutie van het Zweedse leger door de eeuwen heen viert. Gelegen aan de oevers van het schilderachtige Mälarmeer, biedt dit museum bezoekers een boeiende en educatieve ervaring.

Het museum, dat oorspronkelijk diende als een militair arsenaal, herbergt nu een uitgebreide collectie historische militaire voertuigen, wapens, uitrusting en uniformen. Bezoekers kunnen de evolutie van de Zweedse strijdkrachten volgen, van de tijden van de Zweedse grootmacht in de 17e eeuw tot de moderniteit van vandaag. Een van de hoogtepunten van Arsenalen is de uitgebreide collectie tanks en pantserwagens, die de ontwikkeling van militaire technologie weergeven.

Naast de indrukwekkende tentoonstellingen organiseert Arsenalen regelmatig evenementen en activiteiten die bezoekers een interactieve en diepgaande kijk op militaire geschiedenis bieden. Er zijn vaak levendige re-enactments, waarbij historische gevechten worden nagespeeld, en gelegenheid voor bezoekers om militaire voertuigen en wapens van dichtbij te bekijken.

 Kasteel Gripsholm en het pittoreske stadje Mariefred vormen samen een betoverende historische bestemming. Deze charmante locaties bieden je een venster naar het verleden en laten hen genieten van zowel culturele pracht als schilderachtige natuurlijke schoonheid.

Kasteel Gripsholm is een mooi voorbeeld van de Zweedse renaissance-architectuur. Dit kasteel, omringd door een gracht en gelegen op een eiland aan de oevers van het Mälarmeer, dateert uit de 16e eeuw. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en diende oorspronkelijk als koninklijke residentie en later als een staatsgevangenis. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor het publiek en herbergt het het Nationaal Portrettenmuseum, waar je een indrukwekkende verzameling portretten van beroemde Zweden en Europese koninklijke families kunt bewonderen. De goed onderhouden tuinen rondom het kasteel zijn perfect voor een ontspannende wandeling en bieden een prachtig uitzicht op het Mälarmeer.

Het stadje Mariefred, dat op korte afstand van het kasteel ligt, ademt een sfeer van rust en romantiek uit. De geplaveide straten, historische houten huizen en schilderachtige haven weerspiegelen de charme van een Zweeds stadje uit vroeger tijden. Je kunt genieten van gezellige cafés, boetieks en restaurants en langs de kade van het Mälarmeer wandelen terwijl ze de kalme wateren en historische zeilschepen bewonderen.

Een andere populaire attractie in Mariefred is de stoomlocomotief "Östra Södermanlands Järnväg," die toeristen van Mariefred naar Läggesta en terug brengt. De treinrit biedt een nostalgische reiservaring en een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

 

Het Landhuis van Julita is een historisch landhuis en museum dat een fascinerende blik werpt op het leven en de geschiedenis van het Zweedse platteland. Het landhuis en de omliggende landerijen staan symbool voor de landelijke charme en landbouwtradities van Zweden en bieden een uitstekende gelegenheid om de rijke geschiedenis en cultuur van het gebied te ontdekken.

Het Landhuis van Julita, daterend uit de 18e eeuw, is een goed voorbeeld van Zweedse landelijke architectuur en herbergt een schat aan historische artefacten. Binnenin vind je een fascinerende verzameling van meubels, kunstwerken, textiel, en huishoudelijke voorwerpen die de levensstijl en tradities van vervlogen tijden tot leven brengen. Het landhuis zelf heeft goed bewaard gebleven kamers die de sfeer van de vroegere aristocratische bewoners weerspiegelen.

De omliggende landerijen en tuinen van Julita zijn net zo intrigerend als het landhuis zelf. Hier kun je wandelen door goed onderhouden tuinen en parken, en genieten van de sereniteit van de natuur. Het landgoed herbergt een scala aan historische gebouwen, waaronder boerderijen, schuren, molens en ateliers, die de landbouw- en ambachtelijke geschiedenis van de regio belichten.

Naast het prachtige landhuis en de landelijke omgeving, biedt het Landhuis van Julita een gevarieerd aanbod aan evenementen en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen en culturele programma's, waaronder kunsttentoonstellingen, historische ambachten en landbouwgerelateerde evenementen. Er is ook een kinderboerderij op het terrein waar jonge bezoekers dieren kunnen ontmoeten en leren over het boerenleven.

 

Trosa is een charmant stadje gelegen aan de schilderachtige kust van de Oostzee. Dit idyllische stadje heeft een bijzondere aantrekkingskracht vanwege zijn sfeervolle omgeving, historische charme en maritieme karakter.

Een van de meest opvallende kenmerken van Trosa is de pittoreske haven die wordt omzoomd door kleurrijke houten huizen en oude pakhuizen. Het is een plek waar zeilschepen en plezierboten aanleggen, en je kunt genieten van een ontspannen wandeling langs de kade terwijl je de frisse zeelucht inademt en geniet van het uitzicht op de Oostzee. De haven is ook de thuisbasis van tal van gezellige cafés en restaurants waar je kunt genieten van traditionele Zweedse gerechten en zeevruchten.

Het stadscentrum van Trosa is een doolhof van geplaveide straatjes en historische gebouwen. Het is leuk om door deze straten te wandelen en de goed bewaarde architectuur te bewonderen. Hier vind je kleine boetieks, ambachtelijke winkels en boekhandels die zowel lokale kunst als unieke souvenirs aanbieden. Het stadje ademt een ontspannen en gastvrije sfeer, wat het een perfecte bestemming maakt voor een rustige vakantie.

Voor degenen die van de natuur houden, biedt Trosa een prachtige omgeving met talloze mogelijkheden voor activiteiten in de buitenlucht. De nabijgelegen archipel is een paradijs voor zeilers en biedt prachtige kustpaden voor wandelaars.

Voor de avonturiers is er Trosa Adventurepark, wat  een breed scala aan activiteiten en uitdagingen biedt aan bezoekers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het park is vooral bekend om zijn avontuurlijke klimparcoursen in de boomtoppen. Er zijn klimavonturen op verschillende niveaus van moeilijkheid, variërend van beginnersparcoursen tot geavanceerde hindernisbanen. Trosa Adventurepark is ontworpen om zowel beginners als ervaren klimmers aan te spreken en biedt een veilige en gecontroleerde omgeving om je fysieke vaardigheden en zelfvertrouwen te testen terwijl je door de bomen navigeert.

Een van de hoogtepunten van Trosa Adventurepark is de zipline-ervaring, waarbij je van platform naar platform glijdt terwijl je geniet van een panoramisch uitzicht op het omringende bos en de natuur. Het is een opwindende en avontuurlijke manier om de schoonheid van de Zweedse natuur te ervaren.

 Sävö, gelegen in de archipel van Södermanlands län, is een prachtig eiland en natuurreservaat dat een oase van rust en natuurlijke schoonheid biedt. Het eiland Sävö is omgeven door de kalme wateren van de Oostzee en staat bekend om zijn weelderige bossen, dramatische rotsachtige kustlijn en gevarieerde flora en fauna. Het is de thuisbasis van een verscheidenheid aan plantensoorten en biedt een belangrijk leefgebied voor talloze vogels, waaronder de zeearend en visarend.

Op Sävö is er de mogelijkheid om te kamperen in de prachtige natuurlijke omgeving. Er zijn speciale kampeerplaatsen en vuurplaatsen waar je kunt genieten van een avond onder de sterren, omringd door de rustgevende geluiden van de natuur. Er zijn ook gemarkeerde wandelpaden die door het eiland slingeren, waardoor je de gevarieerde landschappen kunt verkennen en misschien zelfs enkele wilde dieren kunnen spotten.

Het eiland Sävö is niet alleen een prachtige plek voor natuurliefhebbers, maar het heeft ook een rijke geschiedenis. Er zijn overblijfselen van oude nederzettingen en vissershutten, die getuigen van het traditionele leven op dit afgelegen eiland. Er is ook een vuurtoren die een schilderachtig beeld oplevert en de bezoekers herinnert aan de maritieme erfenis van dit gebied.

Sävö is toegankelijk via boottochten vanuit nabijgelegen kustplaatsen zoals Trosa. Het eiland is een populaire bestemming voor dagtochten en weekenduitstapjes, waar bezoekers kunnen genieten van de pure schoonheid van de Zweedse archipel. Sävö is een verborgen juweeltje dat de essentie van de ongerepte Zweedse natuur belichaamt. 

 

Gelegen in het charmante stadje Nyköping, biedt het Sörmlands Museum bezoekers een diepgaande en educatieve reis door de geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van de regio. Een van de meest opvallende aspecten van dit museum is de manier waarop het de geschiedenis en de natuur van Södermanland in beeld brengt. Het museum herbergt uitgebreide tentoonstellingen die de bezoekers meenemen op een reis door de tijd, beginnend bij de prehistorie en doorlopend tot het heden. Hier vind je archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen en multimedia-displays die het verhaal van Södermanland vertellen en de evolutie van de regio weergeven.

Een ander hoogtepunt van het museum is de focus op de natuurlijke wereld van Södermanland. De regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, met bossen, meren en kustgebieden. Het museum toont de diversiteit van de flora en fauna in de regio en benadrukt het belang van natuurbescherming en behoud.

Nyköping zelf is een aantrekkelijke stad met een rijke geschiedenis en een sfeervol stadscentrum. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Nyköpingsån en biedt historische gebouwen, geplaveide straten en gezellige cafés en restaurants.

 

Het Stendörrens Natuurreservaat is een prachtig stuk ongerepte natuur gelegen aan de oostelijke kust. Dit reservaat beslaat een gevarieerd landschap, van dichte bossen tot ruige kustlijnen en afgelegen eilanden. Het gebied is rijk aan flora en fauna en biedt een thuis aan diverse vogelsoorten, zoals zeearenden en visarenden, evenals zeehonden die zich ontspannen langs de rotsachtige oevers.

Stendörrens biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden en natuurlijke paden die door het reservaat lopen. Je kunt genieten van schilderachtige wandelingen langs de kustlijn en door de bossen, waarbij je de gelegenheid hebben om te ontspannen en te genieten van de rust van de natuur. Er zijn ook uitkijkpunten en picknickplaatsen die prachtige uitzichten bieden op de omliggende wateren en de nabijgelegen eilanden. Een ander hoogtepunt van Stendörrens is het feit dat het een rustige plek is om te zwemmen en te zonnebaden, vooral tijdens de warmere maanden. De ongerepte stranden en rotsachtige inhammen bieden de perfecte omgeving om te ontspannen aan de kust.


Het Spoorwegmuseum in Oxelösund is gewijd aan het bewaren en presenteren van de rijke spoorweggeschiedenis van Zweden en biedt je de kans om terug in de tijd te reizen en een inzicht te krijgen in de evolutie van het spoorwegvervoer in het land.

Het museum is gevestigd in een historisch spoorwegdepot in Oxelösund en herbergt een uitgebreide collectie spoorwegvoertuigen, locomotieven, passagiersrijtuigen en vrachtwagens. Deze indrukwekkende machines kun je van dichtbij bekijken en je kunt leren over de technische vooruitgang die de spoorwegindustrie heeft doorgemaakt sinds het begin van de spoorwegen in Zweden.

Het Spoorwegmuseum organiseert ook af en toe de mogelijkheid om in een aantal van de historische treinen te stappen en een korte rit te maken. Dit biedt je een authentieke ervaring en een gevoel van hoe het was om in een oude stoomlocomotief te reizen. Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: