Op vakantie in Uppsala län

oktober 2023, laatste update januari 2024


Uppsala län is niet alleen een provincie, maar ook een levendig cultureel en academisch centrum dat diep geworteld is in de geschiedenis van Zweden. Een van de meest opvallende aspecten van Uppsala län is de aanwezigheid van de stad Uppsala, die de op één na oudste stad van Zweden is na Stockholm. Deze stad staat bekend om de beroemde Uppsala Universiteit, opgericht in 1477, en de historische Uppsala Domkyrka, of de Uppsala Dom, die dateert uit de 13e eeuw. De universiteit speelt een cruciale rol in de academische wereld, met tal van Nobelprijswinnaars onder zijn alumni, waardoor het een wereldwijd erkend onderzoekscentrum is.

Wat Uppsala län verder onderscheidt, is de adembenemende natuurlijke omgeving die de provincie omringt. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte bossen, glinsterende meren en schilderachtige plattelandsdorpen. Een andere unieke eigenschap van Uppsala län is de rijke mythologie en geschiedenis die verbonden is met deze regio. Uppsala was ooit het centrum van het heidendom in Scandinavië en het beroemde heidense heiligdom Uppsala Hof lag hier. Hoewel het heidendom plaats heeft gemaakt voor het christendom, blijven de overblijfselen en de mystiek van deze oude tradities nog steeds voelbaar in de provincie.

Daarnaast biedt Uppsala län een schat aan musea, kunstgalerijen en historische bezienswaardigheden die het verleden en heden van de provincie verbinden. Of je nu geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Vikingen, wetenschappelijke ontdekkingen of hedendaagse kunst, er is voor elk wat wils.


Top 10 activiteiten in Uppsala

 

1. Wandelen in het Färnebofjärden National Park

2. Ontdek Roslagen kustgebied

3. Bezoek Gårdsjö elandenpark bij Heby

4. Bekijk modeltreinen in Alunda

5. Breng een bezoek aan Uppsala

6. Bezoek het Upplandsmuseum en de Dom in Uppsala

7. Geniet van het buitenleven bij Fjällnora 

8. Bezoek het huis en de tuin van Carl Linnaeus

9. Bezoek het Slot van Skokloster

10. Een dagje Enköping

Färnebofjärden National Park ligt op de grens van de Zweedse provincies Uppsala län en Gävleborgs län. Wat het park zo bijzonder maakt, is het diverse ecosysteem dat het omvat. Het park ligt aan de samenvloeiing van twee grote rivieren, de Dalälven en de Färnebofjärden, wat resulteert in een unieke mix van moerassen, bossen, meren en rivieren. Deze gevarieerde omgeving herbergt een overvloed aan flora en fauna, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en vogelspotters.

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van Färnebofjärden is het uitgestrekte moerasland, dat een belangrijk broedgebied is voor tal van watervogels, waaronder de majestueuze zeearend. Dit maakt het park tot een geweldige plek voor vogelobservatie, vooral in de lente en de vroege zomer wanneer migrerende vogels hier stoppen om te broeden.

Naast zijn natuurlijke pracht heeft Färnebofjärden ook een rijke culturele geschiedenis. Het gebied was vroeger een belangrijke handelsroute en er zijn nog steeds sporen van oude nederzettingen en historische gebouwen te vinden, die een fascinerende inkijk bieden in het verleden van deze regio.

 

Roslagen is de naam van de kuststreek van de provincie Uppsala, en omvat ook het noordelijke deel van de scherenkust van Stockholm. Deze betoverende regio staat bekend om zijn prachtige archipel, historische charme en rijke culturele erfgoed. 

Het kustgebied van Roslagen is bezaaid met duizenden eilanden, rotsen en idyllische kustdorpen. De Roslagens Archipel biedt een oase van rust en is een paradijs voor zeilliefhebbers en natuurliefhebbers. Verken de archipel per boot, geniet van de schitterende natuur, ontdek afgelegen eilandjes en neem de tijd om te ontspannen in de sfeervolle vissersdorpjes.

Roslagen is doordrenkt van geschiedenis, en er zijn verschillende historische plaatsen die getuigen van het verleden van de regio. Een voorbeeld is het historische dorp Öregrund, een pittoresk kuststadje met houten huizen, gezellige cafés en mooie stranden. Het is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de Zweedse kustcultuur.

 

Bij Gårdsjö elandenpark, of "Gårdsjö Älgpark" in het Zweeds, krijg je de kans om van dichtbij kennis te maken met een van de meest iconische en majestueuze dieren van Scandinavië: de eland. Het park organiseert rondleidingen waarbij je de mogelijkheid krijgt om elanden te zien en te observeren in hun natuurlijke leefomgeving. Ook krijg je de gelegenheid om meer te leren over de levenscyclus, het gedrag en de gewoonten van elanden, evenals de inspanningen die worden geleverd om deze inheemse soort te behouden en te beschermen in Zweden.

Het park heeft ook faciliteiten zoals een café waar je kunt genieten van traditionele Zweedse gerechten en souvenirs kunt kopen om je ervaring te herinneren.

 Modelljärnvägens Hus, gelegen nabij Alunda, is een unieke en fascinerende attractie voor zowel modelspoorliefhebbers als nieuwsgierige bezoekers van alle leeftijden. Dit bijzondere museum is gewijd aan de kunst en het ambacht van modelspoorwegen en biedt een boeiende reis door de wereld van miniatuurtreinen en gedetailleerde landschappen.

Wat Modelljärnvägens Hus zo bijzonder maakt, is de minutieuze aandacht voor detail en de passie die in de displays wordt gestoken. Je kunt hier kijken naar een verbazingwekkende verzameling modeltreinen en -landschappen die elk een stukje van de Zweedse spoorweggeschiedenis tot leven brengen. De zorgvuldig gereproduceerde treinen, stations, tunnels, en landschappen zijn verbluffend in hun nauwkeurigheid. Je kunt de modeltreinen in beweging zien en zelfs sommige bedienen, waardoor ze een gevoel van controle en betrokkenheid krijgen bij de miniatuurwereld. Dit maakt het museum niet alleen informatief, maar ook erg leuk voor kinderen. 

 

Uppsala is een stad met een rijke geschiedenis, een bruisend cultureel leven en een sterke band met de academische wereld. Het is de vierde grootste stad van Zweden en de hoofdstad van de provincie Uppsala län. Uppsala is beroemd om zijn prestigieuze universiteit, de Universiteit van Uppsala, opgericht in 1477. Het is de oudste universiteit van Zweden en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Zweedse en internationale academische wereld. De universiteit heeft talloze Nobelprijswinnaars voortgebracht en blijft een centrum van onderzoek en innovatie. Met een groot aantal studenten aan de universiteit heeft Uppsala een energieke studentenscene. Cafés, bars en nachtclubs zorgen voor een levendige sfeer in de stad, vooral tijdens het academische jaar.

De stad heeft sterke banden met de Vikingtijd. In de omgeving van de stad liggen oude Vikinggraven en -heuvels, zoals de koninklijke begraafplaats Gamla Uppsala. Deze locaties werpen licht op het Vikingverleden van Zweden en trekken geschiedenisliefhebbers van over de hele wereld aan. Uppsala is omgeven door een adembenemend natuurlijk landschap. De stad ligt aan de oevers van de Fyrisån-rivier en biedt mogelijkheden voor wandelen, fietsen en genieten van de prachtige Zweedse natuur. In de zomer kun je ontspannen in de parken van de stad, zoals het Botanische Tuinen van Uppsala.

 

Het Upplandsmuseum, gelegen in de historische stad Uppsala, is een boeiend museum dat de rijke geschiedenis en cultuur van de regio Uppland in Zweden viert. Dit museum is een schatkamer van artefacten, kunstwerken en tentoonstellingen die bezoekers meenemen op een reis door de eeuwen heen, en het biedt een diepgaand inzicht in de historische ontwikkeling van deze Zweedse provincie. Hier vind je artefacten uit het verre verleden, zoals Viking-schatten en runenstenen die de vroege geschiedenis van Uppland onthullen. Daarnaast zijn er exposities die de middeleeuwse en vroegmoderne periode in de regio belichten, waarbij de nadruk wordt gelegd op de invloedrijke rol die Uppsala speelde als centrum van religie en wetenschap.

Daarnaast herbergt het museum een indrukwekkende kunstcollectie met schilderijen, beeldhouwwerken en kunstwerken van lokale kunstenaars en nationale iconen. Hier kun je genieten van de evolutie van de Zweedse kunst en de invloed van de regio Uppland op de artistieke creaties.

De Uppsala Domkyrka, of de Uppsala Dom zoals deze vaak wordt genoemd, is een van de meest indrukwekkende en historisch belangrijke kathedralen van Zweden. Gelegen in het hart van Uppsala, de op drie na grootste stad van Zweden, is deze majestueuze kathedraal een symbool van zowel religieus erfgoed als architectonische grandeur.

De oorsprong van de Uppsala Dom gaat terug tot de vroege christelijke geschiedenis van Zweden. De oudste delen van de kathedraal stammen uit de 13e eeuw, maar er zijn bewijzen dat er al veel eerder kerken op deze locatie stonden. De kathedraal heeft gediend als het spirituele en religieuze centrum van Zweden en is de plaats geweest van belangrijke koninklijke kroningen, begrafenissen en religieuze ceremonies. Het heeft indrukwekkende gotische kenmerken, waaronder spitsbogen, gotische gewelven en ingewikkelde glas-in-loodramen. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend, met prachtige altaren, kapellen en beeldhouwwerken.

Binnen de kathedraal bevinden zich de graven van veel Zweedse koningen en koninginnen, waaronder Gustav Vasa, Gustav II Adolf en koningin Christina. Het is een plek van nationaal historisch belang en trekt bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het Zweedse koninkrijk. Het herbergt tevens een van de grootste orgels in Scandinavië, met meer dan 5.000 pijpen. Het orgel is niet alleen een muzikaal wonder, maar ook een indrukwekkend staaltje van vakmanschap. De kathedraal wordt nog steeds gebruikt voor religieuze diensten en is het zetel van de aartsbisschop van de Kerk van Zweden, de grootste christelijke denominatie in Zweden. Het is een onmisbare bestemming voor iedereen die Uppsala bezoekt.

 Fjällnora is een pittoresk dorpje en recreatiegebied gelegen aan de oevers van het Fjällnorameer in de provincie Uppsala län, Zweden. Dit charmante gebied, dat zich op slechts een korte afstand van de stad Uppsala bevindt, staat bekend om zijn prachtige natuurlijke schoonheid en biedt een scala aan activiteiten en attracties voor zowel lokale bewoners als bezoekers van buiten de regio. Het Fjällnorameer, dat zich uitstrekt over 13 kilometer, is een paradijs voor natuurliefhebbers en outdoor-enthousiastelingen. Het meer biedt uitstekende mogelijkheden om te zwemmen, vissen, kanoën en kajakken, evenals prachtige plekken om te picknicken langs de oever.

Fjällnora is ook bekend om zijn uitgestrekte netwerk van wandel- en fietspaden die door dichte bossen en langs schilderachtige meren slingeren. Deze paden zijn ideaal voor zowel beginners als ervaren wandelaars en fietsers, en bieden de kans om de serene natuurlijke omgeving te verkennen.

Het Fjällnora Café is een fijne plek om te ontspannen na een actieve dag in de buitenlucht. Je kunt er traditionele Zweedse gerechten proeven, evenals huisgemaakte lekkernijen. Het café biedt ook een prachtig uitzicht op het meer Fjällnora en is een uitstekende plek om te genieten van de rustige omgeving.

 

Carl Linnaeus, geboren op 23 mei 1707 in Råshult, Småland, Zweden, en overleden op 10 januari 1778 in Uppsala, was een van 's werelds meest invloedrijke biologen en botanisten. Hij staat vooral bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van de taxonomie, de wetenschap van het classificeren van levende organismen. Zijn revolutionaire systeem voor het benoemen en categoriseren van planten en dieren, bekend als het Linnaeaanse systeem, legde de basis voor moderne biologische classificatie en is nog steeds in gebruik.

Linnaeus' bijdragen aan de wetenschap omvatten niet alleen de ontwikkeling van een gestandaardiseerde naamgevingssystematiek voor organismen, maar ook zijn uitgebreide reizen door Zweden en Europa om planten en dieren te bestuderen en te verzamelen. Zijn werk vormde de basis voor het begrijpen van de biodiversiteit en de ecologie van de natuurlijke wereld.

Het huis en de tuin van Carl Linnaeus in Uppsala, bekend als Linnaeus' Hammarby, zijn vandaag de dag een belangrijke historische en wetenschappelijke site. Het huis diende als zijn zomerverblijf en laboratorium, waar hij kon werken aan zijn onderzoek en genieten van de natuur om hem heen. Het huis is goed bewaard gebleven en biedt bezoekers een blik in het leven en werk van deze beroemde wetenschapper.

De omliggende tuin van Linnaeus is evenzeer een juweeltje. Het is aangelegd in de 18e-eeuwse stijl en bevat talloze plantensoorten die Linnaeus zelf bestudeerde en documenteerde. De tuin heeft paden die je door een verscheidenheid aan thematische gebieden leiden, waaronder een medicinale tuin, een groentetuin en een boomgaard. Het is een prachtige plek om te wandelen en te genieten van de natuurlijke schoonheid die Linnaeus zo inspireerde.

 

Skokloster is een opmerkelijk historisch landhuis en kasteel gelegen aan de oevers van het Mälarmeer in de provincie Uppsala län, Zweden. Dit prachtige barokke landhuis dateert uit de 17e eeuw. Het kasteel is gebouwd in opdracht van de rijke militaire commandant en graaf Carl Gustaf Wrangel. Het beschikt over indrukwekkende gevels, imposante torens en een weelderig interieur. De architectuur weerspiegelt de grandeur en elegantie van de barokperiode.

Het kasteel herbergt een uitgebreide collectie kunstwerken, meubels, wapens, en andere historische artefacten. Een hoogtepunt van de collectie is de Skokloster Wapenverzameling, die wordt beschouwd als een van de meest waardevolle wapencollecties in Europa. Hier vind je zeldzame en prachtig bewaard gebleven wapens en harnassen uit de 17e eeuw.

De omliggende tuinen en parken van Skokloster zijn even adembenemend als het kasteel zelf. De formele tuinen zijn aangelegd in de Franse stijl en bieden een prachtig uitzicht op het Mälarmeer. Het uitgestrekte park rondom het kasteel is ideaal om te wandelen en te genieten van de serene natuur.

 

Enköping is een sfeervolle stad gelegen in de provincie Uppsala län. Deze stad, met een rijke geschiedenis en een pittoresk karakter, biedt een scala aan activiteiten en bezienswaardigheden voor bezoekers die op zoek zijn naar een ontspannen en culturele ervaring. Enköping heeft een rijk historisch erfgoed en is de thuisbasis van een aantal historische gebouwen en monumenten. Het stadscentrum heeft goed bewaarde houten huizen en charmante straatjes die een nostalgische sfeer oproepen. Bezoek de oude kerk van Enköping, de Gustav Adolf Kyrka, die dateert uit de 13e eeuw, en leer meer over de geschiedenis van de stad.

De stad wordt omringd door prachtige natuur en groene parken. Een van de meest geliefde plekken is het Haga Park, een groot en weelderig park waar je kunt wandelen, picknicken en genieten van de frisse lucht. Het biedt ook een kinderboerderij en speelplaatsen voor gezinnen. Enköping is een charmante en gastvrije stad met een ontspannen sfeer en veel te bieden aan bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, natuur en cultuur. 

 


Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: