Op vakantie in Västmanlands län

oktober 2023, laatste update januari 2024


Västmanlands län, gelegen in het hart van Zweden, is een provincie die doordrenkt is van geschiedenis, natuurlijke schoonheid en een bruisend cultureel leven. Met zijn diverse landschappen, historische bezienswaardigheden en levendige gemeenschappen biedt Västmanland een aantrekkelijke mix van natuur, cultuur en erfgoed.

Een kenmerkend aspect van Västmanland is de variatie in zijn landschappen. Hier vind je weelderige bossen, serene meren, glooiende heuvels en uitgestrekte landbouwgebieden. Het schilderachtige Mälaren-meer, dat een groot deel van de provincie doorkruist, voegt een vleugje serene pracht toe aan het landschap. De natuurlijke schoonheid van Västmanland biedt talloze mogelijkheden voor outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen, vissen en kanoën.

Historisch gezien heeft Västmanland een rijke erfenis, en dit is te zien in de vele historische bezienswaardigheden die de provincie sieren. Een opmerkelijke locatie is Anundshög, een van de grootste grafheuvels in Scandinavië, die teruggaat tot de Vikingtijd. Daarnaast zijn er middeleeuwse kerken, oude herenhuizen en industriële monumenten die getuigen van het verleden van Västmanland.

Västerås, de grootste stad en de hoofdstad van de provincie, is een levendig centrum vol cultuur en activiteiten. Hier vind je moderne winkels, restaurants en musea, waaronder het fascinerende Bil och Teknikmuseum, dat de geschiedenis van de auto en technologie belicht.

 


Top 10 activiteiten in Västmanland

1. Bezoek het Olie-eiland (Oljeön) bij Ängelsberg

2. Wandelen in Hälleskogsbrännans Natuurgebied 

3. Breng een bezoek aan de Sala zilvermijn en het museum

4. Ga op een avontuurlijke excursie met WildSweden 

5. Bezoek de historische fabriek en ateliers van Skultuna

6. Waterpret in Kokpunten in Västerås

7. Stap terug in de tijd in openluchtmuseum Vallby in Västerås

8. Ontdek Anundshög, een van de grootste grafheuvels uit de Vikingtijd

9. Bezoek het Bil- och Teknikmuseet (Auto- en techniekmuseum) in Köping

10. Wandel door de middeleeuwse stadskern van Arboga

Oljeön is een fascinerend en historisch eiland gelegen in de buurt van het pittoreske dorp Ängelsberg. Dit eiland staat bekend om zijn unieke industriële erfgoed en biedt een intrigerende inkijk in de geschiedenis van Zweden.

De naam "Oljeön" betekent letterlijk "Olie-eiland," en dit komt voort uit de oorspronkelijke functie van het eiland. Het was de vastberaden Pehr August Ålund die met een gek idee kwam om zich te wagen aan olieverfijning in Bergslagen. Na een periode van enthousiast experimenteren - en enkele explosies - bouwde hij in 1875 zijn fabriek op Barrön (Oljeön) in het meer Åmänningen buiten Ängelsberg. De reden waarom het precies daar werd geplaatst, was omdat hij wist dat het risico op brand en explosies zeer groot was. Ruwe olie werd geïmporteerd uit Pennsylvania in de Verenigde Staten en werd vervoerd vanuit Stockholm via het Strömsholms-kanaal.

Er zijn acht gebouwen bewaard gebleven op het eiland. Bekijk het intacte interieur van de oliefabriek, bezoek de arbeiderswoningen en leer meer over het dagelijkse en werkende leven op het eiland. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht op de Ängelsberg gemeenschap met prachtige villa's en uitzicht op het meer van Åmänningen met zijn kleine eilandjes.

 

Hälleskogsbrännan is een deel van het gebied dat getroffen werd door de grote bosbrand in de zomer van 2014. Hier kun je van dichtbij de gevolgen van de bosbrand ervaren en zien hoe de natuur zich herstelt en het leven terugkeert. Het is zowel interessant als angstaanjagend om te zien hoe de krachten van de natuur het landschap zo drastisch hebben veranderd. De eerste dieren keren terug.

In de periode direct na de bosbrand was het merendeel van Hälleskogsbrännan zwart en levenloos. Dieren, vogels en planten verdwenen plotseling. De stilte was compleet. De bovenste bodemlaag verbrandde op veel plaatsen en bijna alle bomen stierven af, waarbij velen omvielen. Maar na de stilte keert het leven terug. De brand biedt nu kansen voor verschillende soorten planten, schimmels en insecten die beschadigde bomen en pas verbrande bossen nodig hebben voor hun langetermijnoverleving.

Bij de drie verschillende ingangen van het natuurreservaat vind je informatie over bezienswaardigheden en hoe je ze kunt bereiken via gemarkeerde paden. Hier zijn verschillende paden, rustplaatsen, barbecueplekken, een uitkijktoren en andere bezoekersvoorzieningen. Op verschillende plaatsen kun je je verplaatsen met een kinderwagen en rolstoel. 

 

De Sala zilvermijn is een van de oudste mijnen van Zweden en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het zilver dat hier werd gewonnen, was van onschatbare waarde voor de economie en heeft bijgedragen aan de groei en welvaart van de stad Sala en de omliggende regio. Bezoekers kunnen afdalen in de mijn en de ondergrondse gangen verkennen, waar ze een fascinerend inzicht krijgen in het zware en gevaarlijke werk van de mijnwerkers die hier ooit werkten. Tijdens de rondleidingen kun je leren over de mijnbouwtechnieken, de levensomstandigheden van de mijnwerkers en de geschiedenis van de mijn.

Het Sala zilvermijnmuseum, gelegen bovengronds, is een waardevolle aanvulling op de mijnervaring. Hier vind je een schat aan tentoonstellingen en artefacten die de geschiedenis van de mijnbouw in de regio belichten. Je kunt oude mijnbouwapparatuur bekijken, begrijpen hoe zilver werd geëxtraheerd en ontdekken hoe de winning van zilver de lokale gemeenschap heeft beïnvloed. Het museum biedt een boeiende en educatieve ervaring voor bezoekers van alle leeftijden.

 WildSweden is een reisorganisatie en natuurbelevingsbedrijf dat opereert in en rond de ongerepte wildernis van Zweden. Deze onderneming is gericht op het bieden van unieke, authentieke en avontuurlijke ervaringen voor natuurliefhebbers, avonturiers en iedereen die de ongerepte natuur van Zweden wil verkennen. Ze hebben een sterke nadruk op het behoud van de wilde natuur en het minimaliseren van de ecologische impact van hun activiteiten. Dit betekent dat ze de prachtige, ongerepte natuur van Zweden willen delen met bezoekers, terwijl ze tegelijkertijd ervoor zorgen dat deze natuur behouden blijft voor toekomstige generaties.

WildSweden biedt een breed scala aan avontuurlijke ervaringen, waaronder wildlife-safari's, husky-sledetochten, rendiersafari's en zelfs expedities om het noorderlicht te zien. Een van de hoogtepunten van hun aanbod is de mogelijkheid om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te spotten, zoals bruine beren, lynxen, wolven en meer. Dit zijn onvergetelijke ervaringen voor degenen die gefascineerd zijn door de fauna van Scandinavië.

 

Skultuna Bruksområde, gelegen in de buurt van Västerås, is een historisch industrieel gebied dat een diepe stempel heeft gedrukt op de Zweedse geschiedenis en cultuur. Dit complex is een fascinerende bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke industriële erfenis van Zweden en de ambachtelijke kunsten die hier tot op de dag van vandaag worden voortgezet.

Skultuna heeft zijn wortels diep in het verleden, met zijn geschiedenis die teruggaat tot de vroege 17e eeuw. Er werd koper geraffineerd tot messing, waardoor de invoer van messing kon verminderen, de exportinkomsten kon worden verhoogd en zo kon de economie van het koninkrijk worden verbeterd. Tegelijkertijd zou er een grotere markt zijn voor het koper uit de kopermijn van Falu. De messing producten die hier werden vervaardigd waren van uitzonderlijke kwaliteit en werden gewaardeerd in heel Europa.

Vandaag de dag is Skultuna Bruksområde vooral bekend om zijn kwalitatieve ambachtelijke producten. Bezoekers kunnen de historische fabriek en ateliers verkennen en getuige zijn van het vakmanschap dat wordt toegepast om deze hoogwaardige items te maken. De producten variëren van bestek en juwelen tot huishoudelijke artikelen en decoratieve stukken.

Bovendien is het prachtige parklandschap rondom Skultuna Bruksområde de perfecte plek voor een wandeling. De rustige omgeving, met zijn oude bomen en schilderachtige gebouwen, vormt een uitstekend contrast met de industriële bedrijvigheid die hier eens heerste.

 

Wat Kokpunkten zo bijzonder maakt, is de locatie zelf. Het waterpark is gevestigd in een voormalige energiecentrale die ooit verantwoordelijk was voor het leveren van stoom en elektriciteit aan de stad Västerås. De fabriek werd omgebouwd tot een innovatief waterpark en wellnesscentrum, maar veel van de industriële elementen en architecturale details zijn bewaard gebleven. Bezoekers kunnen de stoere schoonheid van de oude machines en structuren bewonderen terwijl ze genieten van een dag vol waterpret.

Het waterpark biedt een scala aan spannende attracties, waaronder glijbanen met verschillende snelheden en hoogtes, een ontspannend bubbelbad, een wildwaterbaan en zelfs een rooftopbar met een prachtig uitzicht op Västerås. 

Een ander hoogtepunt van Kokpunkten is de focus op duurzaamheid en milieubewustzijn. Het waterpark maakt gebruik van de restwarmte van de energiecentrale om het water te verwarmen, waardoor het ecologisch verantwoord en energie-efficiënt is. Deze toewijding aan duurzaamheid draagt bij aan de unieke aantrekkingskracht van de locatie.

 Vallby Friluftsmuseum is een betoverende bestemming die bezoekers de mogelijkheid biedt om terug in de tijd te stappen en de charme en de geschiedenis van het landelijke leven in Zweden te ervaren. Dit openluchtmuseum is een waardevolle schat voor degenen die geïnteresseerd zijn in de traditionele cultuur, architectuur en levensstijl van Zweden. Bezoekers kunnen wandelen door pittoreske straten, traditionele huizen en boerderijen verkennen en een kijkje nemen in het dagelijkse leven van vroegere generaties. Het museum heeft een uitgebreide collectie historische gebouwen en structuren die zijn verplaatst naar de locatie en zorgvuldig gerestaureerd om hun oorspronkelijke charme en karakter te behouden.

Elk gebouw vertelt zijn eigen verhaal en geeft inzicht in de ambachten, landbouwpraktijken en sociale structuren van vroeger. Bezoekers kunnen huizen en boerderijen betreden, waar authentieke interieurs en huisraad de levensstijl van de bewoners weerspiegelen. Er zijn molens, smederijen en andere ambachtelijke werkplaatsen waar bezoekers kunnen zien hoe traditionele ambachten werden beoefend. Het museum organiseert ook regelmatig evenementen en demonstraties waarbij oude ambachten en vaardigheden worden getoond.

Het museum ligt te midden van groene weiden, bloeiende tuinen en langs kabbelende beekjes, wat bijdraagt aan de sfeer van rust en sereniteit. Het is een ideale plek voor een ontspannende wandeling, een picknick of gewoon om te genieten van de schoonheid van de natuur.

 

Anundshög is een van de grootste grafheuvels in Scandinavië. Deze plek, gelegen in de buurt van Västerås, is doordrenkt met eeuwenoude geschiedenis en mythen, en het biedt bezoekers een fascinerende kijk op het verleden van de regio.

De belangrijkste attractie van Anundshög is de gigantische grafheuvel zelf, die dateert uit de vroege Vikingtijd, ongeveer 1500 jaar geleden. De heuvel is ongeveer 9 meter hoog en heeft een omtrek van ongeveer 60 meter, wat het tot een indrukwekkende structuur maakt. De exacte oorsprong en het doel van deze grafheuvel zijn onderwerp geweest van speculatie en onderzoek, en het blijft een mysterieus symbool van de oude Scandinavische cultuur.

Bij Anundshög vind je ook een stenen schip, een van de kenmerkende elementen van veel Vikinggrafheuvels. Het stenen schip is gemaakt van zorgvuldig geplaatste stenen en heeft de vorm van een boot. Het is niet alleen een intrigerend architecturaal element, maar het weerspiegelt ook de betekenis van de zeevaart en scheepvaart in de cultuur van die tijd. Een andere opvallende eigenschap van Anundshög is de nabijgelegen staande stenen, bekend als runenstenen. Deze stenen zijn versierd met oude runentekens en inscripties die de verhalen van de mensen uit die periode vastleggen, en ze werpen licht op de historische gebeurtenissen en overtuigingen van de Vikingen.

Anundshög heeft ook een museum dat je meer inzicht biedt in de geschiedenis en betekenis van de site. Hier kun je artefacten bewonderen die zijn gevonden in de omgeving, evenals tentoonstellingen die de context van de grafheuvel en zijn culturele betekenis uitleggen. Het uitgestrekte landschap rondom Anundshög nodigt uit tot wandelingen en een picknick.

 

Het Bil -och Teknikmuseum is een leuke bestemming voor autoliefhebbers en technologie-enthousiasten. Dit museum biedt je een reis door de geschiedenis van de auto-industrie en de evolutie van technologie, van de vroege stoommachines tot de meest geavanceerde voertuigen van vandaag.

Wat het Bil- och Teknikmuseum zo bijzonder maakt, is de uitgebreide collectie historische voertuigen en technologische artefacten die er staan. Het museum toont een breed scala aan auto's, motorfietsen en andere voertuigen, variërend van antieke modellen tot moderne, baanbrekende ontwerpen. Je kunt getuige zijn van de evolutie van de auto-industrie en de technologische vooruitgang die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van voertuigen in de loop der jaren.

Het museum biedt ook inzicht in de technologieën die nodig zijn om voertuigen te ontwikkelen en te onderhouden. Je kunt leren over motoren, transmissies, brandstofsystemen en andere technische aspecten van auto's. Daarnaast zijn er vaak interactieve tentoonstellingen en workshops waar bezoekers meer te weten kunnen komen over technologische concepten en zelfs enkele technische taken kunnen uitvoeren.

Naast de permanente tentoonstellingen organiseert het museum vaak tijdelijke exposities en evenementen die gericht zijn op specifieke aspecten van auto's en technologie. Deze evenementen kunnen variëren van thematentoonstellingen over bepaalde automerken tot technologische beurzen waar de nieuwste innovaties worden getoond.

 

De stadskern van Arbogas is een betoverende historische wijk die je meeneemt naar het hart van de middeleeuwen. Deze goed bewaarde oude stadskern is doordrenkt van geschiedenis en heeft een onmiskenbare charme, met zijn smalle straatjes, historische gebouwen en schilderachtige sfeer. Wat de wijk zo bijzonder maakt, is de zorgvuldige restauratie en instandhouding van de middeleeuwse architectuur en sfeer. Je kunt er wandelen door geplaveide straatjes en de oude houten gebouwen bewonderen, waarvan sommige dateren uit de 14e eeuw. Deze charmante huizen zijn prachtig bewaard gebleven en dragen bij aan de unieke uitstraling van de wijk.

Een opvallende bezienswaardigheid in het middeleeuwse stadscentrum is de kerk van Sint Nicolai, die dateert uit de 13e eeuw en een prachtig voorbeeld is van middeleeuwse architectuur. De kerk is rijk aan historische details en heeft een vredige sfeer. Verder kan je er genieten van sfeervolle restaurants, cafés en winkels. 

Gedurende het hele jaar organiseert Arboga verschillende evenementen en festivals in de middeleeuwse stadskern. Deze evenementen brengen de geschiedenis tot leven met middeleeuwse markten, ambachtelijke demonstraties, muziek en optredens. Bezoekers kunnen een glimp opvangen van het leven in de middeleeuwen en deelnemen aan festiviteiten die de tradities en gebruiken van die tijd vieren.Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: