Op vakantie in Västra Götalands län

januari 2024


Västra Götalands län is een prachtige regio gelegen aan de westkust van Zweden, met een rijke mix van natuurlijke schoonheid, bruisende steden en cultureel erfgoed. Deze provincie, opgericht in 1998 door de samenvoeging van de provincies Göteborg en Bohus, Skaraborg en Älvsborg, heeft sindsdien een prominente positie ingenomen in het Zweedse landschap. Met Göteborg als zijn grootste stad, fungeert Västra Götalands län als een belangrijk centrum voor handel, industrie, en cultuur in het zuidwesten van Zweden.

De regio wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap, variërend van idyllische kustlijnen en archipels tot uitgestrekte bossen en glooiende heuvels. De schilderachtige kuststrook langs de Bohuslän-archipel biedt adembenemende uitzichten en heeft een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. De archipel zelf bestaat uit duizenden eilanden, elk met zijn eigen charme en unieke karakter.

Göteborg, de grootste stad van de regio, is een levendige metropool die bekend staat om zijn kosmopolitische sfeer en diverse culturele scène. De stad herbergt tal van musea, waaronder het gerenommeerde Universeum, het Göteborgs Konstmuseum en het Maritiem Museum, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor liefhebbers van kunst en geschiedenis. De bruisende binnenstad biedt ook een scala aan winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Naast Göteborg omvat Västra Götalands län verschillende charmante stadjes en dorpen, elk met zijn eigen unieke karakter. Skara, bijvoorbeeld, is doordrenkt van geschiedenis en herbergt de oudste bisschoppelijke zetel van Zweden, terwijl Lidköping bekend staat om zijn schilderachtige ligging aan het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden.

Västra Götalands län biedt een perfecte balans tussen natuurlijke pracht, stedelijke levendigheid en cultureel erfgoed. Of je nu wilt genieten van de rustige kustlijn, de dynamische stadssfeer van Göteborg wilt ervaren, of de historische charme van de kleinere steden wilt ontdekken, deze regio heeft voor elk wat wils.

 


Top 10 activiteiten in Västergötland

1. Zie elanden van dichtbij in Dalslands Moose Ranch

2. Wandelen in Nationaal park Tiveden

3. Bezoek kasteel Läckö bij Linköping

4. Ontdek de kust van Bohuslän

5. Bewonder de dans van de kraanvogels bij Hornborgasjön 

6. Wandel door beeldenpark Pilane

7. Ontdek de eilanden van de archipel van Göteborg

8. Bezoek Göteborg

9. Maak een ritje in de achtbaan in attractiepark Liseberg

10. Een dagje naar het dierenpark in Borås

Dalslands Moose Ranch, gelegen in het pittoreske Dalsland in het westen van Zweden, is een unieke bestemming die je de kans biedt om op een bijzondere manier in contact te komen met de majestueuze elanden. Een van de opvallende kenmerken van Dalslands Moose Ranch is de mogelijkheid om elanden van dichtbij te observeren en zelfs te voeden. De vriendelijke en deskundige medewerkers van de ranch begeleiden bezoekers bij interactieve ervaringen, waaronder het voeren van deze indrukwekkende dieren. Dit biedt niet alleen een unieke gelegenheid om meer te leren over elanden en hun gedrag, maar creëert ook onvergetelijke herinneringen aan het delen van ruimte met deze iconische Scandinavische dieren.

Daarnaast biedt de ranch verschillende activiteiten en excursies aan, waaronder elandsafari's en wandelingen door de prachtige natuurlijke omgeving van Dalsland. Tijdens deze excursies heb je de kans om meer te leren over de lokale flora en fauna, terwijl ze genieten van de rust en sereniteit van het Zweedse platteland.

 

Nationaal park Tiveden is een adembenemend natuurreservaat gelegen in Zweden, in de provincies Örebro Län en Västra Götalands Län. Dit prachtige park staat bekend om zijn ongerepte wildernis, uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en dramatische rotsformaties, en het biedt een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Een van de meest opvallende kenmerken van Tiveden is het uitgestrekte netwerk van wandelpaden dat door het park loopt. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen door dichte bossen en langs de oevers van glinsterende meren. Een van de meest iconische wandelroutes is de "Stenkälla," die je leidt langs prachtige rotsformaties en naar een bron waar je vers bronwater kunt drinken. Het park heeft goed onderhouden faciliteiten, zoals picknickplaatsen en kampeerterreinen, zodat bezoekers kunnen genieten van een langer verblijf in de ongerepte natuur. 

Nationaal park Tiveden is een juweel in de Zweedse wildernis, en het biedt een ongeëvenaarde gelegenheid om de natuurlijke schoonheid en diversiteit van Zweden te verkennen. Of je nu komt om te wandelen, te fotograferen of gewoon wilt ontspannen in de rustige omgeving, Tiveden is een must-visit bestemming voor liefhebbers van de natuur.

Huisje te huur in de buurt van Tiveden

In 2021 hebben wij een huisje gekocht dat gebruikt kan worden door vrienden en familie wanneer ze op bezoek komen en wat we tevens verhuren via Airbnb. Het huisje ligt op een klein en rustig vakantieparkje, tegen een heuvel aan liggen en heeft een schitterend uitzicht is over het meer (Viken) waar wij zelf bij in de buurt wonen. Vanaf het park loop je zo het bos in en er is een supermarkt dichtbij. Het huisje is geschikt voor max. 4 personen en ligt zo'n 20 km van Nationaal Park Tiveden vandaan. Het is een mooie uitvalsbasis om Tiveden te verkennen.
Ons huisje is direct te boeken via Airbnb.

Läckö Castle, gelegen aan de oevers van het Vänernmeer, is een historisch juweel dat je meeneemt op een betoverende reis door de rijke geschiedenis van het land. Dit imposante kasteel, dat trots oprijst op het schiereiland Kållandsö, is een van de meest iconische en goed bewaard gebleven kastelen van Zweden.

Het verhaal van Läckö Castle begon in de 13e eeuw, toen het oorspronkelijk diende als een middeleeuwse vesting. Door de eeuwen heen heeft het kasteel echter verschillende transformaties ondergaan en heeft het zijn huidige, indrukwekkende uiterlijk gekregen tijdens de restauraties in de 17e eeuw. Het kasteel werd destijds uitgebreid en verbouwd tot een adembenemend renaissancepaleis onder leiding van de beroemde architect Nicodemus Tessin de Oude.

Tegenwoordig staat Läckö Castle bekend om zijn indrukwekkende architectuur, prachtige tuinen en historische betekenis. Je kunt er genieten van rondleidingen door de weelderig ingerichte kamers, waar meubels, kunst en decoraties uit verschillende tijdperken de rijke geschiedenis van het kasteel weerspiegelen. De zalen ademen de grandeur van vervlogen tijden, en bezoekers krijgen een fascinerend inzicht in het leven aan het hof.

De omliggende tuinen van Läckö Castle zijn even indrukwekkend als het kasteel zelf. Met formele tuinen, bloemenperken en een doolhof van groene paden, bieden de tuinen een vredige plek om te wandelen en te genieten van de prachtige omgeving. In de zomer worden er regelmatig culturele evenementen en concerten georganiseerd in de tuinen, waardoor Läckö Castle een levendig centrum van activiteiten wordt.

Het adembenemende uitzicht over het Vänernmeer vanaf het kasteelterrein voegt een extra dimensie toe aan het bezoek. De combinatie van historische pracht, weelderige tuinen en een idyllische locatie maakt van Läckö Castle een must-see bestemming voor geschiedenisliefhebbers, cultuurfanaten en iedereen die op zoek is naar een betoverende ervaring in het hart van Zweden.

 



De kust van Bohuslän, gelegen aan de westelijke rand van Zweden, is een adembenemende strook land met ruige schoonheid, pittoreske vissersdorpen en uitgestrekte archipels. Wat de kust van Bohuslän zo bijzonder maakt, zijn de duizenden eilanden die als parels in de oceaan liggen verspreid. De Bohuslän-archipel, met zijn rotsachtige kusten en schilderachtige baaien, biedt een idyllisch decor voor zeilliefhebbers, kajakkers en natuurliefhebbers. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, variërend van weelderige bossen en schilderachtige vissersdorpjes tot afgelegen rotsachtige kliffen die uitsteken boven de kalme wateren van de Oostzee.

De charmante vissersdorpen langs de kust van Bohuslän stralen een rustieke charme uit die doordrenkt is met maritieme tradities. Smögen, met zijn houten steigers en levendige vismarkt, is een van de meest pittoreske plekken langs de kust. Hier kun je genieten van verse zeevruchten, wandelen langs de kade en de kleurrijke vissershuisjes bewonderen die het uitzicht schilderachtig maken.

Daarnaast biedt de kust van Bohuslän een overvloed aan outdoor-activiteiten. Wandelpaden langs de kliffen onthullen adembenemende panorama's, terwijl kajaktochten door de beschutte wateren de mogelijkheid bieden om de afgelegen plekjes van de archipel te verkennen. Of geniet langs de kust van de laatste stralen van de dag die de rotsachtige eilanden in een warme gloed hullen. 

 

Hornborgasjön, gelegen in het hart van Zweden, staat bekend als een van de meest indrukwekkende plekken in Europa om de jaarlijkse kraanvogeltrek te aanschouwen. Dit schilderachtige meer, gelegen tussen de steden Skara en Falköping, trekt jaarlijks duizenden kraanvogels aan tijdens hun trektocht naar het noorden. De bijzondere atmosfeer en het adembenemende schouwspel van duizenden dansende kraanvogels maken van Hornborgasjön een must-visit voor vogelliefhebbers en natuurfanaten.

In het vroege voorjaar, meestal tussen eind maart en begin april, verzamelen zich grote aantallen kraanvogels rond Hornborgasjön op hun reis van Zuid-Europa naar Scandinavië. Het meer, omgeven door moerassen en weilanden, biedt de kraanvogels een rustpunt om te foerageren en op krachten te komen voordat ze verder vliegen naar hun broedgebieden in het noorden.

Het meest opvallende spektakel is te zien bij het uitzichtpunt Trandansen, dat speciaal is gebouwd voor het observeren van kraanvogels. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over het meer, waardoor je de majestueuze dans van de kraanvogels kunt bewonderen. De kraanvogels voeren hier een unieke baltsdans uit, waarbij ze met gespreide vleugels en een gracieuze houding hun indrukwekkende formaat tentoonspreiden.

Beeldenpark Pilane, gelegen op het schilderachtige eiland Tjörn in Zweden, is een unieke artistieke bestemming die de natuur en hedendaagse kunst op een harmonieuze manier combineert. Dit beeldenpark, geopend in 2007, is een intrigerende buitenexpositie die je uitnodigt om moderne sculpturen te verkennen te midden van een adembenemend landschap van bossen, weiden en kliffen.

Wat Beeldenpark Pilane zo bijzonder maakt, is niet alleen de diversiteit aan indrukwekkende kunstwerken, maar ook de manier waarop ze zijn geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Het park is ontworpen als een openluchtmuseum, waar kunstwerken op strategische locaties zijn geplaatst om een dialoog aan te gaan met de omringende flora en fauna. Dit zorgt voor een unieke ervaring waarbij bezoekers de kunst niet alleen zien, maar ook ervaren in relatie tot de natuurlijke elementen om hen heen.

Gedurende de zomermaanden transformeert Beeldenpark Pilane in een betoverend kunstlandschap met wisselende tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars. De werken variëren in stijl, formaat en materiaal, waardoor er een boeiende verscheidenheid ontstaat die de verschillende facetten van de hedendaagse beeldhouwkunst belicht.

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van het park is de manier waarop het uitzicht op de omringende natuur wordt geïntegreerd in de presentatie van de kunstwerken. Bezoekers kunnen langs de paden wandelen en genieten van een panoramisch zicht op de omliggende kustlijn en heuvels terwijl ze zich verwonderen over de diverse sculpturen.

 



De archipel van Göteborg, ook bekend als de Göteborgse skärgård, is een betoverende eilandengroep voor de kust van de op een na grootste stad van Zweden. Deze archipel strekt zich uit over de schilderachtige wateren van de Noordzee en biedt bezoekers een oase van rust, natuurlijke schoonheid en maritiem avontuur.

Met meer dan 20.000 eilanden, variërend van kleine rotsachtige eilandjes tot weelderige grotere eilanden, is de Göteborgse archipel een speeltuin voor natuurliefhebbers, zeilers en iedereen die op zoek is naar een ontsnapping uit de stedelijke drukte. Enkele hoogtepunten die je niet mag missen:

 1. Väderöarna: Deze afgelegen eilandengroep, bekend als de 'Weer-eilanden', biedt een ruige en ongerepte natuur. Met rotsachtige kustlijnen en pittoreske vissersdorpjes, is Väderöarna een ideale bestemming voor wandelaars en liefhebbers van rustieke charme.

 2. Styrsö: Een van de meest populaire eilanden in de archipel, Styrsö, betovert bezoekers met zijn kleurrijke houten huisjes en sfeervolle havens. Huur een fiets om het eiland te verkennen, bezoek lokale ambachtswinkels en geniet van vers gevangen vis in de gezellige restaurants aan het water.

 3. Asperö: Dit kleine eiland staat bekend om zijn rustige sfeer en authentieke karakter. Hier kun je genieten van serene stranden, wandelpaden langs de kust en traditionele Zweedse houten huisjes.

 4. Vrångö: Het meest zuidelijke bewoonde eiland van de archipel, Vrångö, biedt ongerepte natuur en schilderachtige vissershavens. Verken de wandelpaden die door de weelderige bossen slingeren en geniet van de prachtige uitzichten op zee.

Een van de beste manieren om de Göteborgse archipel te verkennen, is per veerboot. De regelmatige diensten maken het gemakkelijk om van het ene eiland naar het andere te hoppen, elk met zijn eigen unieke karakter. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke watersporten, ontspanning op afgelegen stranden, of het ervaren van de lokale cultuur in charmante vissersdorpjes, de Göteborgse archipel biedt een onvergetelijke reis weg van de gebaande paden.

 

Göteborg, gelegen aan de westkust van Zweden, is een bruisende stad vol charme, cultuur en verkenbare plekken. Als toerist zijn er enkele must-see bezienswaardigheden en activiteiten die je ervaring in deze prachtige stad compleet zullen maken.

 1. Avenyn (Kungsportsavenyn): Deze brede boulevard, bekend als Avenyn, is de belangrijkste straat van Göteborg en staat vol met restaurants, cafés, winkels en theaters. Het is de perfecte plek om te wandelen, te genieten van lokale gerechten en de bruisende sfeer van de stad op te snuiven.

 2. Feskekörka (De Visserijkerk): Deze unieke vismarkt, ook wel bekend als de Visserijkerk, is een architectonisch opmerkelijk gebouw en de perfecte plek om verse zeevruchten te proeven. Hier kun je genieten van een scala aan visgerechten in de nabijgelegen restaurants.

 3. Universeum: Universeum is een interactief wetenschapscentrum en aquarium dat geschikt is voor alle leeftijden. Het biedt educatieve tentoonstellingen en activiteiten, waaronder een regenwoudzone, een oceaanhal en een ruimteafdeling.

 4. Haga: Haga is een historische wijk met geplaveide straatjes, traditionele houten huizen en gezellige boetiekjes. Het is een geweldige plek om te wandelen, te winkelen voor handwerk en te genieten van een fika (koffiepauze) in een van de charmante cafés.

 5. Gotaplatsen en Kunstmusea: Het plein Gotaplatsen is omringd door indrukwekkende kunstmusea zoals het Gotenburgs Konstmuseum en het Museum voor Schone Kunsten. Kunstliefhebbers kunnen genieten van een diverse collectie Scandinavische en internationale kunstwerken.

 6. Botanische Tuin van Göteborg: De Botaniska Trädgården is een prachtige botanische tuin waar bezoekers kunnen wandelen tussen bloeiende planten, exotische flora en ontspannen in een rustige omgeving.

 7. Röda Sten Konsthall: Voor hedendaagse kunstliefhebbers is Röda Sten Konsthall een niet te missen locatie. Dit kunstcentrum organiseert wisselende tentoonstellingen en bevindt zich aan de oevers van de rivier de Göta, waardoor het uitzicht op de stad extra bijzonder is.

Of je nu geniet van de dynamiek van de stad, de rust van de natuur of de rijke culturele ervaringen, Göteborg heeft voor elk wat wils en zal zeker een blijvende indruk achterlaten.

 

Liseberg is opgericht in 1923 en heeft door de jaren heen een rijke geschiedenis opgebouwd. Het is uitgegroeid tot een bruisende ontmoetingsplek voor families, vriendengroepen en avontuurlijke personen van alle leeftijden.

Dit uitgestrekte attractiepark biedt een uitgebreid scala aan attracties, van spannende achtbanen tot betoverende themagebieden. Een van de meest opvallende kenmerken is de atmosfeer: het park ademt een levendige en feestelijke sfeer uit, vooral tijdens de zomermaanden wanneer het park in volle glorie schittert.

Voor de liefhebbers van adrenaline zijn de achtbanen en attracties als "Helix" en "Balder" absolute must-try's. Deze attracties staan bekend om hun snelheid, loopings en bochten. Aan de andere kant biedt Liseberg ook een breed scala aan familievriendelijke attracties, waaronder draaimolens, spookhuizen en kindvriendelijke achtbanen.

Tijdens de kerstperiode ondergaat Liseberg een magische transformatie met zijn kerstmarkt, bekend als "Liseberg Christmas Market". Het park wordt gehuld in lichtjes, decoraties en een gezellige kerstsfeer, waardoor het een betoverende bestemming wordt voor gezinnen die op zoek zijn naar feestelijke vreugde.

 

Maak kennis met een indrukwekkende verscheidenheid aan dieren, van majestueuze Afrikaanse olifanten en sierlijke giraffen tot speelse chimpansees en indrukwekkende leeuwen. Het park heeft ook een uitgebreide collectie Scandinavische dieren, zoals elanden, beren en wolven, die een fascinerend inzicht bieden in de lokale fauna.

Een van de hoogtepunten van Borås Dierenpark is het savannegebied, waar je kunt genieten van een safari-achtige ervaring en de dieren vrij zien rondlopen in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat. Dit deel van het park biedt een unieke kans om dieren zoals zebra's, antilopen en struisvogels van dichtbij te observeren.

Naast het bewonderen van de dieren biedt Borås Dierenpark tal van educatieve programma's en activiteiten voor kinderen en volwassenen. De dierverzorgers geven regelmatig informatieve presentaties en voederdemonstraties, die inzicht bieden in het gedrag en de verzorging van de dieren. Het park organiseert ook speciale evenementen en themadagen, die zowel leerzaam als vermakelijk zijn.

Voor jonge bezoekers is er een kinderdierentuin waar ze kunnen interactie hebben met vriendelijke boerderijdieren zoals geiten, schapen en konijnen. Dit deel van het park is altijd een hit bij kinderen, die de kans krijgen om deze dieren te aaien en te voeden.

 


Verder ontdekken...

 


Routes naar Zweden

Je kan op vele verschillende manieren naar Zweden toe en de keuze voor welk transportmiddel en welke route zal voornamelijk afhangen van het soort reis dat je wilt maken, de bestemming(en) die je hebt en de duur van de reis. Benieuwd naar welke opties er zijn er wat dit ongeveer kost? Kijk dan op een van de volgende pagina's: