5 vragen en antwoorden over 30 april: Valborgsmässoafton (Walpurgisnacht)

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 10:00

1. Wat wordt er op 30 april gevierd?

In Zweden wordt op de laatste dag van april de Walpurgisnacht gevierd, ook wel  ‘Valborg’ genoemd. Valborg is een oude traditie die al terug gaat tot in de middeleeuwen.
Daarnaast is 30 april ook de verjaardag van de huidige koning van Zweden, koning Carl XVI Gustaf (geb. 1946).

2. Is 30 april een officiële feestdag in Zweden?

Walpurgisnacht is geen officiële feestdag (röd dag), maar in sommige bedrijven wordt het Walpurgisnacht als een feestdag-avond geteld, wat betekent dat je een halve dag werkt.
Doordat de verjaardag van de koning op deze dag valt is het ook een vlag-dag in Zweden en wordt bij de meeste Zweden de vlag gehesen.

3. Wie was Valborg / Walpurgis?

Sinds de 15e eeuw wordt de dag gevierd ter nagedachtenis aan de Duitse heilige Walpurgis. Zij werd in 710 geboren in Engeland en was een nichtje van Bonifatius. Samen met haar broers Wunibald en Willibald reisde ze naar Württemberg in Duitsland. Hier werd ze non in het klooster van Heidenheim. Walpurgis stierf op 25 februari 779 (of 780). Walpurigs is later heilig verklaard en haar naamdag op 1 mei herinnert aan de verplaatsing van haar relikwieën.

4. Wat wordt er gevierd op Walpurgisnacht?

In Duitsland wordt Walpurgisnacht geassocieerd met het verhaal dat tussen 30 april en 1 mei de heksen op bezems of geiten naar de oude offerplaatsen gingen, vooral naar Blocksberg (Brocken, het hoogste punt van de Harz, onder meer bekend door de scène "Walpurgisnacht "in Goethe's Faust), en er werd kwaad gedaan in het gezelschap van de duivel. Om de heksen te neutraliseren wordt er veel lawaai gemaakt en vuren ontstoken. Dit lijkt veel op het verhaal van de heksen die in Zweden naar Blåkulla vliegen met pasen.

De meeste Zweden vieren wel Walpurgisnacht, maar associëren de viering niet met de heilige Walpurgis of de heksen die naar Blocksbergen gaan. Met Valborg wordt het einde van de winter gevierd en is het symbool van lente en licht.

5. Hoe wordt Walpurgisnacht gevierd?

Op veel plaatsen in Zweden wordt het weekend gevierd met vreugdevuren en op sommige plaatsen met vuurwerk. De vuren hadden oorspronkelijk verschillende mogelijke doelen:

  • om roofdieren weg te jagen die anders het vee zouden aanvallen dat nu weer zou mogen grazen;
  • te beschermen tegen bovennatuurlijke krachten;
  • om het oude te verbranden en plaats te maken voor het nieuwe.

Tegenwoordig is het ook weer een mooie manier om van het afval na de voorjaarsschoonmaak van tuin, bos en land af te komen en komen veel familie en vrienden bij elkaar om te grillen.

En een bonus vraag: wat zingen we tijdens Walpurgisnacht?

Een Zweedse viering kan niet zonder een bijpassend lied. Een van de bekendste liedjes om in de lente te zingen is ‘Längtan till landet’. Het werd gecomponeerd door Otto Lindblad met tekst van Herman Sätherberg voor de Scandinavische studentenbijeenkomst in Kopenhagen in 1839. Nieuwsgierig naar de tekst en hoe dit klinkt? Kijk en luister dan naar dit filmpje op Youtube.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.