Ons warmwater systeem

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 12:56

Toen we ons huis kochten was er binnen nog geen stromend water en geen afvoer aanwezig. De eerste paar jaar hebben we wat eenvoudige oplossingen bedacht zodat er binnen toch water uit een kraan kwam en we konden douchen. We vonden het heel erg leuk om zo te starten, zonder de luxe die we vanuit Nederland kenden en die zo gewoon was. Veel eenvoudige handelingen zoals het nemen van een warme douche was opeens meer werk en koste wat voorbereiding. Ook het aanzetten van de wasmachine was meer werk dan alleen op de knop duwen.

We wilden ervaren welke zaken we nu echt misten en waar we dus geld en tijd in wilden investeren om te verbeteren. Wat we misschien wel het meeste miste was om vanuit ons werk direct onder een warme douche te kunnen stappen. Geen water meer uit de put halen, warm maken en uiteindelijk douchen met een minimale waterdruk en max. 7 liter water. Vooral harenwassen was niet mijn favoriete activiteit. Dus besloten we dat we warm stromend water binnen wilden hebben en een badkamer.

In de zomer van 2021 zijn we daarom begonnen met het laten ingraven van een driekamer septic tank met infiltratiebed en het laten boren van een nieuwe waterput. Ook de afvoerleidingen en de waterleidingen tot aan het huis zijn toen ingegraven. In voorbereiding waren we zelf al begonnen met het creëren van een kruipruimte onder het huis zodat we de waterleidingen en afvoer onder het huis konden leggen. Zodra alles op elkaar was aangesloten hadden we voor het eerst stromend water in huis. En wat een luxe was dat! Het halen van jerrycans met water uit de put was opeens verleden tijd. En dat voelde stiekem ook wel een beetje jammer. Het was erg leuk om te ervaren wat erbij komt kijken wanneer je nog geen stomend water en afvoer hebt. Maar het duurde niet lang voordat we aan deze nieuwe luxe gewend waren.

Daarna kwam de volgende uitdaging, we wilden warm stromend water hebben. We hebben uiteindelijk gekozen voor een zonneboiler op het dak en een nieuw houtgestookt fornuis waar waterleidingen doorheen lopen. Deze zorgen ervoor dat water wordt opgewarmd en het warme water wordt opgeslagen in een 500 liter accumulatortank. Ongeveer een jaar nadat we waren begonnen, was het warmwater systeem ook in grote lijnen af en inmiddels hebben we de eerste drie seizoenen achter de rug waarin we het systeem hebben gebruikt en hebben kunnen ervaren of het werkt zoals we wilden.

Ik kan in ieder geval vertellen dat het heerlijk is om direct onder een warme douche te kunnen stappen wanneer we uit ons werk komen! We hebben nog wel de uitdaging dat de temperatuur van het water in de accumulator tank te snel, te hoog wordt waardoor we in de winter eerder moeten stoppen met het stoken van het fornuis dan we zouden willen. Door het fornuis uit te laten gaan stoppen we ook met het verwarmen van het huis. Met als resultaat heet water, maar een net niet lekker warm huis. Maar hiervoor hebben we inmiddels, hopen we, een oplossing gevonden.   

Welke stappen wij allemaal hebben genomen om tot het uiteindelijke resultaat te komen en wat het ons heeft gekost, heb ik beschreven op 3 verschillende pagina’s:

Op dit moment schijnt de zon volop en is de zonneboiler ook weer het water aan het verwarmen, samen met het fornuis. De lente komt eraan en dit is het enige seizoen wat we nog niet hebben meegemaakt met ons nieuwe systeem. We zijn heel benieuwd of we de komende maanden ook genoeg warm water hebben door een combinatie van de zonneboiler en het fornuis. We gaan het ervaren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.