God Fortsättning! – De etiquette van de kerst- en nieuwjaarsgroeten in Zweden

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 14:07

Er zijn verschillende kerst- en nieuwjaarsgroeten in Zweden, maar wanneer worden de verschillende uitdrukkingen nu gebruikt?

God Jul – Prettige kerstdagen

‘God jul’ wordt gezegd van de 1e advent (4e zondag voor kerst) tot 24 december. De meeste mensen wensen je prettige kerstdagen vanaf de week voor kerst, maar tegen degene die je waarschijnlijk niet meer voor de kerst ontmoet kan je het dus al vanaf de 1e advent zeggen.

God Fortsättning – Goede voortzetting

De term ‘god fortsättning’ kan in principe op elk moment van het jaar gebruikt worden, degene die de woorden uitspreekt bepaalt de betekenis. De betekenis blijkt meestal uit de context.

Van 25 december tot en met 30 december wordt de uitdrukking gebruikt en betekent het een goede voortzetting van de kerstperiode.

Vanaf 2 januari wordt de uitdrukking ook weer gebruikt en betekent het een goede voortzetting van het begin van het nieuwe jaar. De uitdrukking mag dan gebruikt worden tot en met 6 januari (Driekoningen – Trettondedag jul). Daarna kan je het nog wel zeggen tegen mensen die je al een tijdje niet hebt ontmoet.

Gott Slut – Goed uiteinde

Op de laatste dagen van het jaar, op 30 en 31 december, zeg je ‘gott slut’.

Gott Nytt År – Gelukkig nieuwjaar

Vanaf het moment dat het nieuwe jaar is begonnen. Maar het is ook prima om het vanaf 27 december te zeggen tegen degene die je voor het nieuwe jaar niet meer zult ontmoeten. Vanaf 2 januari is het dan weer gebruikelijk om ‘god fortsättning’ te gebruiken.

Maar het belangrijkste is natuurlijk niet dat je op het juiste moment de juiste uitdrukking gebruikt, maar óf je iemand begroet! Wil je weten hoe je in het Zweeds iemand begroet, wat basis woorden en zinnen leren of je huidige kennis van het Zweeds blijven oefenen of uitbreiden? Op onze website is een nieuwe pagina toegevoegd met een overzicht van verschillende manieren om de Zweedse taal te leren. En wil je meer weten over Zweedse feestdagen, kijk dan op de pagina met een overzicht van alle Zweedse feestdagen.

Voor nu wensen wij iedereen: 

God fortsättning och gott nytt år!

Reactie plaatsen

Reacties

Laura
3 jaar geleden

Op de valreep dan: "God Fortsättning" :-) Leuk om weer even een update te lezen. We hebben in augustus of september al kort via de mail contact gehad. We wonen inmiddels een paar weekjes in de buurt van Mariestad. En jouw blogs + tips zijn superhandig om het emigratieproces en andere zaken zoals riool verder op te pakken. Dank! Groet Laura