RUT- en ROT-aftrek; belastingvoordeel op arbeidskosten

Gepubliceerd op 29 januari 2022 om 10:08

Voordat wij begonnen met de aanleg van water naar ons huis en een septic tank kwam de uitvoerder langs voor een oriënterend gesprek. Wat wilden we, waar moest het aangelegd worden, maar natuurlijk ook wat gaat dat allemaal kosten? Toen wij naar een inschatting van de kosten vroegen kregen we de vraag of we recht hebben op 'rotavdrag', vrij vertaald ROT-aftrek. Wij hadden hier nog nooit van gehoord, maar weten inmiddels beter wat het is. We vertellen je er graag iets meer over.  

Wanneer je in Zweden inkomstenbelasting betaalt kan je recht hebben op een korting (belastingaftrek) op de arbeidskosten van iemand die je inhuurt voor bijvoorbeeld reparaties, verbouwingen of huishoudelijke diensten. De korting geldt niet voor materiaal- en reiskosten.

Voorstanders zijn van mening dat de belastingaftrek heeft bijgedragen tot minder zwartwerk, huishoudelijke diensten toegankelijker gemaakt voor de middenklasse en heeft gezorgd voor meer banen en hogere inkomens voor werknemers in de industrie. Ze zijn ook van mening dat gepensioneerden die meer behoefte hebben aan deze diensten, kunnen profiteren van de belastingverlaging.

Tegenstanders zeggen echter dat de belastingaftrek vooral wordt gebruikt door mensen met hoge inkomens en in de praktijk een belastingverlaging voor deze mensen betekent. Wat weer kan leiden tot verminderde economische gelijkheid. Ze zijn ook van mening dat het belastinggeld nodig is voor andere zaken, zoals school, zorg en verpleging en dat deze nieuwe banen niet worden gecreëerd in noodlijdende industrieën. Daarnaast is het belastingstelsel er niet eenvoudiger van geworden.

Maar of je nu voor of tegen bent het is goed om te weten waar je recht op hebt en hoe het werkt.

Er zijn twee verschillende soort belasting aftrek: ROT-aftrek (rotavdrag) en RUT-aftrek (rutavdrag).

Wat is RUT-aftrek?

Op 1 januari 2007, werd de RUT-aftrek voor huishoudelijke diensten ingevoerd. RUT staat voor ‘Rengöring, Underhåll och Tvätt’, vrij vertaald is dat Schoonmaken, Onderhoud en Wassen.

De volgende arbeidskosten komen in aanmerking voor RUT-aftrek:

 • Schoonmaak
 • Tuinieren / Bomen kappen
 • Wassen, repareren en strijken
 • Verhuisdiensten
 • Reparatie van witgoed
 • Kinderopvang
 • Sneeuwscheppen
 • Zorg voor een persoon
 • IT diensten

Je kunt een RUT-aftrek krijgen van maximaal 50% van de arbeidskosten. Per persoon heb je recht op een maximale aftrek van SEK 75.000 aan RUT-aftrekposten (samen met ROT-aftrek) per jaar.

De RUT-aftrek en de ROT-aftrek worden bij elkaar opgeteld en kunnen maximaal SEK 75.000 per persoon per jaar bedragen. De ROT-aftrek mag echter niet hoger zijn dan SEK 50.000 per jaar.

Wat is ROT-aftrek?

In 2008 werd ook de ROT-aftrek voor bouwwerkzaamheden geïntroduceerd. ROT staat voor ‘Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad’, vrij vertaald is dat Renovatie, Verbouwing en Aanbouwen.

De volgende arbeidskosten komen in aanmerking voor ROT-aftrek:

 • Een aantal groene initiatieven (bv. zonnecellen. Zonneboiler niet)
 • Bouwwerkzaamheden (Reparatie, onderhoud, renovatie en uitbreiding)
 • Schilderen / Stoffering
 • Loodgieters werk
 • Elektriciteit
 • Graaf- en grondwerk
 • Reinigingswerk
 • Metselwerk en vegen
 • Glas en plaatwerk

Wanneer je iemand inhuurt voor een renovatie, verbouwing of uitbreiding van je woning kan je recht hebben op een ROT-aftrek van maximaal 30% van de arbeidskosten. De ROT-aftrek en de RUT-aftrek moeten bij elkaar opgeteld worden en kunnen maximaal SEK 75.000 per persoon per jaar bedragen. De ROT aftrek mag echter niet hoger zijn dan SEK 50.000 per jaar.

Hoe werkt het?

Wanneer je recht hebt op ROT- of RUT-aftrek brengt degene die de arbeid heeft verricht de arbeidskosten in mindering op de factuur. Er wordt dan rekening gehouden met de maximale aftrek. Nadat je de factuur hebt betaalt vraagt degene die de arbeid heeft verricht om betaling aan de Zweedse belastingdienst. Als de Zweedse belastingdienst de uitkering toekent, wordt het bedrag vooraf ingevuld in je aangifte inkomstenbelasting. Houd er wel rekening mee dat je nooit meer aftrek kan krijgen dan dat je aan belasting hebt betaald in het betreffende inkomstenjaar.

Kijk bij het ontvangen van een offerte ook altijd goed of de vermelde prijs inclusief RUT- of ROT-aftrek is zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.  

Wil je meer weten of de RUT- en ROT-aftrek? Kijk dan op de website van de Zweedse belastingdienst (Skatteverket).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.